Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ένα απόγευμα στο σπίτι της Ελεωνόρας

Αναρωτιόμαστε παρέα πού μας φτάσανε οι έρωτες.



Είναι καιρός τώρα που παιδεύω αυτό το άρθρο. Για να είμαι ειλικρινής, όταν η Minos Emi μού έκανε ένα ξεχωριστό δώρο, την προακρόαση του νέου cd της αγαπημένης μου τραγουδίστριας στο ίδιο της το σπίτι, τα συναισθήματά μου ήταν τόσο έντονα που ήξερα πως δύσκολα θα χωρούσαν σε λέξεις.  

Στο κέντρο της Αθήνας απεργίες, κίνηση, η βουή της πόλης σε κρεσέντο. Φτάνω στο σπίτι της Ελεωνόρας, δίχως Δεύτερα Κλειδιά. Η πόρτα είναι ορθάνοιχτη, σαν την αγκαλιά της. 

«Να θυμάσαι, δεν έχω έρθει εδώ ως δημοσιογράφος αλλά ως φαν!»: Κάθε φορά που τη συναντώ το ίδιο πράγμα θα της πω. Εκμεταλλεύομαι την καλοσύνη της και γίνομαι βαρετή. Αληθινή.  

Κάθομαι στο μπαλκόνι, μια φωτογραφία της γιαγιάς κορνιζαρισμένη στον τοίχο, φίλοι και συνεργάτες της τριγύρω, ποτά, κεράσματα, γλυκό απόγευμα και η ενσυναίσθησή μου στο φουλ. Να τα ζήσω όλα, να τα δω  όλα, να μη χάσω στιγμή. 

Η ίδια, όμορφο πλάσμα - τη χαζεύω, τη φωτογραφίζω, διακρίνω την ανυπομονησία στο πρόσωπό της. Θα αγαπήσουμε όσο και εκείνη τη νέα της δουλειά «Πού με φτάσανε οι έρωτες;». 

collagecd_mesa.jpg

Δύο μεγάλα ηχεία στο μπαλκόνι. Play και το πρώτο τραγούδι ξεκινά. «Αυτό είναι;» της λέω με παράπονο για τον χαμηλό ήχο. «Μόνο στο τέρμα ακούγονται τα τραγούδια σου!». Γελάει, τον δυναμώνει. Και πιάνουμε μαζί στα χέρια τα Παλιά τα Εισιτήρια...
Μια ξενιτιά, ειν’ η δική µου µοναξιά
Που θέλει για πατρίδα τη δική σου αγκαλιά

Η Sunny Μπαλτζή έχει γράψει πάλι στην καρδιά μας. Νάτη, εδώ και αυτή, με το ωραίο της καπέλο, που νομίζεις ότι αν της το βγάλεις θα δραπετεύσουν χιλιάδες στίχοι από μέσα του...

Η φίλη μου Αλεξία Στουρνάρα από τη δισκογραφική μάς έχει δώσει τους στίχους εκτυπωμένους. Τι καλά! Τραγουδάω, κάποιος γείτονας αυτή τη στιγμή θα γελάει ή θα βρίζει μέσα απ’ τα δόντια του. «Χαλάρωσε» λέω στην Ελεωνόρα, «αναλαμβάνω εγώ! Εσύ έχεις τις συναυλίες σου!». 

Πήγαινέ µε σπίτι νιώθω πόνο στην καρδιά
Μέσα στην ζωή µου άλλη µία ψαλιδιά
Κοίτα απ ‘ τα µάτια µου αν έφυγε η µπογιά
Να µε προσέχεις

Τι ωραία τα Δεύτερα Κλειδιά! Πάλι μαζί θα είμαστε στο αμάξι, Ελεωνόρα! Ο καλύτερος συνοδηγός μου, η παρέα μου, το γέλιο και το δάκρυ μου, φρένο, γκάζι και συναίσθημα.  

Έχει πια βραδιάσει. Ο ήχος της πόλης, ηττημένος, και το μπαλκόνι της Ελεωνόρας, ένα σύννεφο που καλωσορίζει τον ήλιο, υποδέχεται τις στάλες της βροχής, βάφεται γκρι και κίτρινο φωτεινό...  

Δεν ξέρω πώς να σου περιγράψω το πώς νιώθω αυτή τη στιγμή. Τυχερή. Αυτή είναι μια καλή λέξη.   

collageus_mesa.jpg
Ακούς; δε σ’ αγαπώ
Βρεγµένα τα µαλλιά σου στάζουν 
Πνίγοµαι
Στο δρόµο φωνές κανείς δεν έρχεται
Να σε θέλω δεν αντέχεται

Το ομώνυμο, «Πού με φτάσανε οι έρωτες;» και μαζί του αναμνήσεις. «Σε θυμάμαι πριν από χρόνια, σε live της Ελεωνόρας, στον Σταυρό του Νότου, να... χτυπιέσαι», μου θυμίζει η Αλεξία. Μόνο έτσι γίνεται. Πώς αλλιώς; Η Ελεωνόρα συμφωνεί και από τα ηχεία ακούγεται Η Βροχή... Ναι µ’ αρέσει η βροχή πάντα µου άρεσε, πάντα τα γκρίζα ερωτευόµουνα τοπία.

Το επόμενο είναι το αγαπημένο μου: Αγάπη δεμένη. Εδώ με έχεις. Στο Νο5. Σε ευχαριστώ, Γιάννη Χριστοδουλόπουλε. Τη ζωή μου περιγράφεις, ανάβω τσιγάρο και ταυτίζομαι: 
Να πάµε ταξίδια να πάμε όπου θες 
Να φέρουμε εικόνες στις αποσκευές 
Αγάπη δεμένη µε τέτοια υλικά
Εμάς περιμένει να δει το µετά

Πόσοι δημιουργοί, πόσες συνεργασίες, αναρωτιέμαι πώς προέκυψαν, πώς συναντήθηκαν τα διαφορετικά θέλω. Ο Γεροπλάτανος του Σταύρου Σιώλα θαρρώ πως κατέχει θέση ιδιαίτερη στην καρδιά της Ελεωνόρας- το ήθελε πολύ τούτο το κομμάτι:
Ποταµάκι κύλα, κύλα
Πότιζε τα φύλλα, κύλα
Στην καρδιά µου µπες
Το φιλί µου πιες

Άγρια θάλασσα
Την ώρα που σ’ αγκάλιασα
Αγρίεψε η θάλασσα
Την ώρα που τα σώματα δεν είχανε ονόματα

Έρωτες, έρωτες που μας έκαναν να τρέξουμε στον δρόμο αξημέρωτα, χωρισμοί ανεξίτηλοι που ο χρόνος έδειξε κατόπιν το γιατί... Ή ποτέ. Στιγμές που η καρδιά πάει να σπάσει, κι όμως αντέχεις. Αν αντέχεις... 
Aν αντέχει η καρδιά σου, να το κάνεις! 
Και να φύγεις από ‘µένα µακριά 
Μα να ξέρεις πως τα βράδια στο λιμάνι 
Τ΄ άδειο χέρι σου κανείς δε θα κρατά 

eleonora_mesa.jpg

Στιγμές που πόνεσαν, τηλεφωνήματα που έμειναν στον αέρα, στο μηδέν. Το μηδέν αντί για σένα: 
Σήμερα κόντεψα να σου τηλεφωνήσω
Πήρα ένα ένα όλα τα νούμερα σχεδόν
Όμως την κρίσιμη στιγμή έκανα πίσω
Το παρελθόν είναι για πάντα παρελθόν

Έτσι πήρα το µηδέν αντί για σένα
Ένα τίποτα, ένα σύννεφο σιωπές

Το σπίτι της Ελεωνόρας έχει πια γεμίσει. Με κόσμο και αγάπη πολλή. Ξέχειλη αγάπη. 

Δώσε μου σήμα να κάνω το βήμα, να τρέξω στην πλώρη, να πιάσω το κύμα. Ή να ριχτώ µες στα βαθιά.

Σιγά σιγά ο καθένας μας βρίσκει το δικό του αγαπημένο τραγούδι, εκείνο που μιλά απευθείας στην καρδιά. Η Μαργαρίτα Μάτσα κάθεται στην παρέα μας και μιλάμε για τη δισκογραφία του σήμερα, πίνουμε κρασί, απολαμβάνουμε μια υπέροχη δουλειά, πολυσυλλεκτική, αγαπημένη από την πρώτη νότα. Όλα κυλάνε τόσο γλυκά αυτό το καλοκαιρινό απόγευμα.

Όλα, εκτός από τους έρωτες. Πολλά αντίο, αμέτρητοι αποχωρισμοί, βίαιες μετακομίσεις... δίχως αυτά θα υπήρχε ο μικρός θεός; Δύσκολη σιωπή...δύσκολο φιλί. Πριν απ’ το αντίο σ’ ήθελα πολύ. Πριν απ’ το αντίο, πια δεν ωφελεί.

Έχω στα χέρια μου το cd της Ελεωνόρας, με ιδιόχειρη αφιέρωση. Λιώνω. Το λιώνω. Το βάζω συνέχεια και συνέχεια. Μαζί στο αυτοκίνητο στις δικές μας διαδρομές. Στο τέρμα. Και όλα πάλι από την αρχή.

Τυχερή.

Σε ευχαριστώ,

η φαν σου 

cdcover_mesa.jpg

«Πού με φτάσανε οι έρωτες;»
Ενορχήστρωση: Ευριπίδης Ζεμενίδης 
Τα τραγούδια έγραψαν οι: Άρης Αποστολόπουλος, Φίλιππος Γράψας, Γιώργος Καραδήμος, Στέφανος Κορκολής, Πόλυς Κυριάκου, Κώστας Λειβαδάς, Δημήτρης Μαραμής, Sunny Μπαλτζή, Νικος Μωραΐτης, Σπύρος Παρασκευάκος, Μάκης Σεβίλογλου, Σταύρος Σιόλας, Αγλαΐα Σφήκα, Ελένη Φωτάκη και Γιάννης Χριστοδουλόπουλος. 

*Το cd της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, από τη Minos Emi, κυκλοφορεί σε όλα τα δισκοπωλεία και σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες. 

periodeia_mesa.jpg

 «Νύχτες καλοκαιριού 2018»

Υπεύθυνος για τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών είναι ο Δημήτρης Μπαρμπαγάλας. 

Μαζί της επί σκηνής σε αυτές τις εμφανίσεις, οι εξαιρετικοί συνεργάτες μουσικοί: Μιχάλης Καπηλίδης – Ντραμς, Δημήτρης  Μπαρμπαγάλας – ακουστική και ηλεκτρική Κιθάρα, Γιάννης Οικονομίδης – Τρομπέτα, πιάνο,  Νίκος Πασσαλίδης -  Μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο, ακουστική κιθάρα, Βασίλης Νησόπουλος - Μπάσο και  Ντίνος Χατζηιορδάνου - Ακορντεόν. 
 
Υπεύθυνοι ήχου είναι οι: Brian Coon και Δημήτρης Σαμαράς.
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης, Φίλιππος Τρέπας


Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου: Αθήνα, Τεχνόπολη
ς
 


 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.