Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Όταν η (Βρετανή) Favourite Queen Ολίβια Κόλμαν συνάντησε τον (Έλληνα) Favourite Prince Γιώργο Λάνθιμο

...ή πώς μια βασίλισσα του 18ου αιώνα βρίσκει την απόλυτη δικαίωση της της στο πρόσωπο 3 απόλυτων σταρ του 21ου αιώνα: μιας ηθοποιού, ενός σκηνοθέτη και μιας βραβευμένης ταινίας!


Λένα Γρηγορίου

Χρυσές Σφαίρες 2018, 76η απονομή με άρωμα ελληνικό. Η ταινία του Ελληνα Γιώργου Λάνθιμου, "The Favourite" ("Η Ευνοούμενη"), συγκεντρώνει το ενδιαφέρον κοινού και κριτικής επιτροπής και καταλήγει με μια Χρυσή Σφαίρα στην αγκαλιά της πρωταγωνίστριας Ολίβια Κόλμαν. Χρυσή Σφαίρα Α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο ρόλο της βασίλισσας Άννας. 

colman_keimeno.jpg
 
Ο Γιώργος Λάνθιμος, σαν ένας σκηνοθέτης-πρίγκιπας ανοίγει στην "ευνοούμενη" του Βρετανίδα ηθοποιό την πόρτα της παγκόσμιας αναγνώρισης μέσα σ' ένα κλίμα πανηγυρισμών και διθυράμβων. Κι εκείνη, που παιρνει το δεύτερο μεγάλο βραβείο ερμηνείας της, μετά τη Μόστρα της Βενετίας, χαμογελάει θριαμβευτικά κρατώντας σφιχτά απ' το χέρι τον χαρισματικό σκηνοθέτη της. 

Ο προκλητικός ρόλος της, αυτός της βασίλισσας Άννας, της μόνης γνωστής αμφισεξουαλικής εστεμμένης της αγγλικής μοναρχίας, το μαύρο χιούμορ και η βιτριολική ειρωνεία του Λάνθιμου, οι δυο λαμπερές της συμπρωταγωνίστριες Εμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις, η τόλμη και ο αυτοσαρκασμός της, έχουν κάνει ήδη το Χόλιγουντ αλλά και όλο τον κόσμο του κινηματογράφου να εχουν στραμμένα τα βλέμματα επάνω της. 

colman_keimeno5.jpg

Στο στόχαστρο της καυστικής σάτιρας η γυναικεία ψυχοσύνθεση

Το "The Favourite" είναι ήδη στις 10 κορυφαίες ταινίες για το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, ενώ ο εξαιρετικά χαμηλών τόνων, διεθνούς φήμης (πια) δημιουργός του είναι ο "Ευνοούμενος" όλων των ειδικών και κριτικών κινηματογράφου.

Αυθεντικός, ακριβής, τελειομανής,  με απόλυτη γνώση του αντικειμένου του και δύναμη πολυθεματική, ο Γιώργος Λάνθιμος λειτουργεί σαν μαγνήτης για ηθοποιούς όπως ο Κόλιν Φάρελ, η Νικόλ Κίντμαν, η Ολίβια Κόλμαν, η Ρέιτσελ Βάις, η Έμα Στόου. Δεν ξέρω πόσοι, πίσω από το φαινομενικά απαθές πρόσωπο του και τη σχεδόν πάντα ψύχραιμη και ήρεμη έκφραση του, μπορούν να μαντέψουν την υπόγεια πλευρά του. Είναι κυνικός; Ρομαντικός; Ακραίος; Το σίγουρο είναι πως μετά την Κινέτα, τον Κυνόδοντα, τον Αστακό, τις Άλπεις, το Ιερό Ελάφι ο Λάνθιμος επιλέγει να κάνει την πρώτη του κωμωδία: την "Ευνοούμενη". Φτάνει τις καταστάσεις στα άκρα και γίνεται "ανατόμος" της γυναικείας ψυχής.

Όσοι έχουν δει το "The Favourite" μιλούν για μια σουρεαλιστική κωμωδία εποχής που σαρκάζει τα παρασκήνια της εξουσίας αλλά και τη γυναικεία δαιμονική φύση. Λένε για τους τρεις δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες που τολμούν να γελοιοποιούνται για χάρη του σκηνοθέτη τους, αλλά και να παρεκτρέπονται σεξουαλικά για χάρη του σεναρίου.

colman_keimeno4.jpg

Οι ταινίες, οι Χρυσές Σφαίρες, τα βραβεία

Στις απόλυτες πρωταγωνίστριες του "The Favourite" πρόσθεσε μια ακόμα. Αυτή που στην 76η Τελετή Απονομής Βραβείων Χρυσής Σφαίρας κέρδισε με τις ταινίες της 11 βραβεία: και δεν είναι άλλη από τη Nova! Οκτώ από τις πολυβραβευμένες ταινίες θα τις δούμε να κάνουν πρεμιέρα αποκλειστικά στη Nova. Εννοείται πως μια απ' αυτές είναι και το "The Favourite". Κράτα την ημερομηνία και μη χάσεις την ευκαιρία να δεις σε Α' προβολή αλλά και όποτε εσύ θέλεις με Nova On Demand , πώς ο 18ος αιώνας μπορεί, στα χέρια ενός εξαιρετικά ταλαντούχου σκηνοθέτη και μέσα από τα μάτια μιας Ευνοούμενης, να γίνεται...ποπ! 
 
Σίγουρα θα θέλεις να ξέρεις τις υπόλοιπες επτά ταινίες που θα δεις σε Α' προβολή στη Nova. Λοιπόν είναι, το Bohemian Rhapsody, το Green Book, το The Wife, το If Beale Street Could Talk, το Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία, το Ένα Αστέρι Γεννιέται, το Spider-Man: Into the Spider-Verse, και θα έχουν κάθε μια τους τη δική της λαμπερή πρεμιέρα.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός