Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Μυστικά του συρταριού

Η Κατερίνα Σχινά γράφει για την τέχνη και τους τεχνίτες της ημερολογιακής γραφής.


Μελίνα Αδαμοπούλου

Σίγουρα έγραφες ημερολόγιο. Μπορεί και να γράφεις ακόμα. 

Ημερολογιακή γραφή. Γι αυτήν σου μιλάω.  Γι αυτή την κατάθεση ψυχής, την εξομολόγηση, το ξεγύμνωμα του εαυτού σου, αυτό το καθημερινό σου"ξεφόρτωμα" πάνω στο χαρτί όλων όσων σε πονούσαν, σε προκαλούσαν, σου έδιναν χαρά, σ' έκαναν ν' απορείς, σε ταξίδευαν, σε προσγείωναν, σε απογείωναν, σ' ερέθιζαν, σ' έφερναν πιο κοντά σ' εσένα.
Μεγάλη η γοητεία του "ημερολόγιου". Και μη μου πεις πως δεν θα ήθελες να διαβάσεις ημερολόγια ανθρώπων που θαύμασες, ακολούθησες, αγάπησες, απέρριψες, έγιναν γκουρού σου, σε ξάφνιασαν, σου άλλαξαν ματιά, άποψη, στάση ζωής ή, απλά, πέρασες πολλές ώρες  σου διαβάζοντας τους, ακούγοντας μουσικές τους, βλέποντας, πίνακες τους.
Η Κατερίνα Σχινά, μάζεψε , διάλεξε, ανθολόγησε αποσπάσματα από ημερολόγια 130 +, συγγραφέων, στοχαστών, μουσικών, εικαστικών και τα έκανε βιβλίο.Τα "Μυστικά του συρταριού" είναι αυτό που όπως η ίδια γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου " ανθολογούνται εκατόν τριάντα δεινοί ημερολογιογράφοι, που στράφηκαν στη μοναξιά της καρδιάς τους, ανέπτυξαν την ιδέα της πραγμάτωσης του εαυτού, εξωτερίκευσαν το εσωτερικό βάθος, διατράνωσαν την ιδιαιτερότητα του και διεκδίκησαν την αναγνώριση της, ακόμη και ως εγγραφής σε ένα μυστικό τετράδιο".

Ο Κάφκα, η Αναίς Νιν, ο Αντι Γουόρχολ, η Βιρτζίνια Γουλφ, ο Τολστόι, η Σύλβια Πλαθ, ο Ζιντ, ο Παβέζε, ο Κοκτώ, ο Ράιχ, είναι μερικοί από τους ημερολογιογράφους που θα βρεις στο βιβλίο. "Φυλλομετρώντας το", όπως γράφει η Σχινά στον πρόλογο της, "θα συναντήσεις κάθε λογής εγγραφές: προσωπικές, αυτοαναφορικές, ενδοσκοπικές και αυτοσχολιαστικές, αντικειμενικές, χρονογραφικές, κοινωνικά κριτικές".
  

Σύλβια Πλαθ (1932-1963), Αμερικανίδα ποιήτρια και μυθιστοριογράφος
5/5/1953

"Αν ήξερα μονάχα τι θέλω, θα προσπαθούσα να το αποκτήσω. Θέλω να ζήσω δύσκολα και όμορφα με έναν δύσκολο και όμορφο άνδρα.Καθαρά, έξυπνα και δυνατά θέλω να ζήσω. Καθαρός, πανέξυπνος και δυνατός είναι αυτός με τον οποίο θέλω να ζήσω. Και απόψε, ω Θεέ μου, σκέφτομαι πως είμαι θνητή, απερίσκεπτη, ανάξια- και πως μολονότι η αγάπη θα εμφανιστεί μια μέρα, φοβάμαι ότι θα είναι μόνο αυτό. Και πως μολονότι η αγάπη θα εμφανιστεί μια μέρα, φοβάμαι ότι θα είναι πολύ περισσότερο απ' αυτό. Τι να κάνω; Να σκέφτομαι & να δημιουργώ & να αγαπώ & να προσφέρω τον εαυτό μου σαν τρελή. Να δείχνω την αγάπη και τη δημιουργικότητα μου, και τότε ίσως επιτέλους καταλάβω τι θέλω

Eπτά χρόνια αργότερα...

Στήβεν Σπέντερ (1909-1995),  Αγγλος ποιητής, μυθιστοριογράφος και κριτικός
5/5/1960

"Δειπνήσαμε με τον Τ.Σ.Έλιοτ και τη σύζυγο του, τη Βάλερι. Φτάσαμε κάπως αργά και βρήκαμε τους άλλους καλεσμένους να μας περιμένουν. Ήταν ο ποιητής Τεντ Χιουζ και γυναίκα του, Σύλβια Πλαθ, επίσης ποιήτρια και διηγηματογράφος. Ωραίο ζευγάρι. Ο Τεντ Χιουζ διαθέτει τη βίαιη γοητεία του Γιορκσάιρ, αρκετά όμως εκλεπτυσμένη, ευαίσθητα χαλαρά χέρια που έρχονται σε αντίθεση με την αδρή του όψη, και απαλή φωνή. Η γυναίκα του πολύ πιο ομιλητική, είναι ένα πολύ όμορφο, έξυπνο κορίτσι από τη Βοστώνη..."
    
 

 

INFO

mistikabook.jpg

Εκδόσεις Πατάκη

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

FASHION RADAR

Η Rihanna κλέβει τις εντυπώσεις με το statement look της σε oversized fit

Τι φόρεσε η αγαπημένη RiRi στην επίσημη παρουσίαση της Fenty x PUMA;