Αιώνιες Γυναίκες

Ένα βιβλίο που συνδυάζει τα γεγονότα με την φαντασία, δίνοντας σάρκα και οστά ακόμα και σε επιστημονικές συζητήσεις

Λένα Γρηγορίου

Οι "Αιώνιες Γυναίκες", της Claire Cameron,  είναι ένα βιβλίο πολύ διαφορετικό απ' όσα έχω διαβάσει ως τώρα. Είναι η συναρπαστική ιστορία δύο γυναικών που χωρίζονται από χιλιετίες, αλλά συνδέονται με ένα επικό ταξίδι που, στο τέλος του, μεταμορφώνει  και τις δύο.
Για τον αρχαιολόγο και τον παλαιοανθρωπολόγο John Shea,  οι "Αιώνιες Γυναίκες" είναι "ένα από τα πιο ρεαλιστικά μυθιστορήματα σχετικά με το λυκόφως των Νεάντερταλ που έχει γραφτεί ως τώρα"
Για κάποιον βιβλιοκριτικό είναι "ένα απαραίτητο, έξοχα φεμινιστικό και κατανοητό ανάγνωσμα της πρώιμης ιστορίας μας, που χρωματίζει αξιοσημείωτα έναν κόσμο γεμάτο με τους Νεάντερταλ και τον συνδέει απόλυτα με το δικό μας"
Πιο κοντά σε όσα αισθάνθηκα εγώ, διαβάζοντας το, είναι το σχόλιο του συγγραφέα Herman Koch. Πως, δηλαδή, "η Claire Cameron μας επανασυνδέει με το παρελθόν μας, με την αρχή της ανθρωπότητας. Όταν διαβάσεις το βιβλίο της, ο κόσμος που σε περιβάλλει δεν θα σου φανεί ποτέ ξανά ο ίδιος»

 

Aionies ginaikes_highres.jpg
 
Η συγγραφέας του βιβλίου είναι συντάκτρια του λογοτεχνικού περιοδικού The Millions. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στους New York Times, στο Los Angeles Review of Books και στην ιστοσελίδα πολιτισμού Salon.
Το μυθιστόρημά της The bear έγινε νούμερο 1 μπεστ σέλερ στον Καναδά και το 2014 ήταν υποψήφιο για το Γυναικείο Βραβείο Λογοτεχνίας Bailey.
Οι Αιώνιες γυναίκες  της είναι ένα επικό ταξίδι στους αιώνες. Ένα ταξίδι που μας ζητά(;) να αναθεωρήσουμε  αυτό που σήμερα πιστεύαμε για το τι τι ακριβώς σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Πριν σαράντα χιλιάδες χρόνια, μια γυναίκα Νεάντερταλ αγωνίζεται για την επιβίωση κι έρχεται αντιμέτωπη με λεοπαρδάλεις και βίσωνες, τον αμείλικτο χειμώνα και τη λιμοκτονία που τον συνοδεύει. Η Rosamund, μια έγκυος αρχαιολόγος στη σημερινή εποχή, κάνει μια εκπληκτική ανακάλυψη όταν βρίσκει το απολίθωμα ενός Νεάντερταλ δίπλα στα οστά ενός Homo sapiens.
Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σ' αυτές τις δυο γυναίκες  είναι η εμπειρία της μητρότητας . Και ειδικότερα η στιγμή της γέννας, αυτή η μεγαλειώδης στιγμή που ενώνει τις ζωές των ανθρώπων όσες χιλιετίες κι αν περάσουν.
 Η  Claire Cameron , έχει "σχεδιάσει" ένα βαθιά ανθρώπινο πορτρέτο ενός Νεάντερταλ κοριτσιού  και για να το καταφέρει άντλησε στοιχεία από τις πιο πρόσφατες γενετικές, ανθρωπολογικές και αρχαιολογικές έρευνες .
Ενός κοριτσιού που  40.000 χρόνια πριν, αγωνίζεται να επιβιώσει  δίνοντας μάχη με λεοπαρδάλεις, βίαιο χειμώνα και λιμοκτονία.
Η ζωντανή ιστορία επιβίωσης της,  είναι "δεμένη" με την ιστορία thw αρχαιολόγου Rosamund που περιμένει μωρό ενώ παράλληλα κάνει μια καταπληκτική ανακάλυψη,  βρίσκοντας τα απολιθωμένα υπολείμματα ενός Νεάντερταλ και ενός ανθρώπου που είναι θαμμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο.
Ένα άρθρο σχετικά με την αλληλουχία του γονιδιώματος του Νεάντερταλ, έδωσε , το 2010, στην Cameron την ιδέα για να γράψει την ιστορία των δυο γυναικών.
Το άρθρο μιλούσε για μια  εκπληκτική ταύτιση  του γονιδιώματος (περίπου 99,7 τοις εκατό) μεταξύ των DNA ανθρώπου και Νεάντερταλ.

Χρειάστηκε να διαβάσει δεκάδες βιβλία και επιστημονικά άρθρα, να  συμβουλευτεί ειδικούς, να μιλήσει με τον Yuval Noah Harari, συγγραφέα του "Sapiens", τον Ian Tattersall, παλαιοανθρωπολόγο και  τον John Shea, αρχαιολόγο και παλαιοανθρωπολόγο στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της  Νέας Υόρκης.
 H ίδια η Cameron,  το 2014, κάνοντας έρευνα για το βιβλίο της και μαθαίνοντας
πως η αλληλουχία του δικού της DNA  ήταν 2,5% Νεάντερταλ, αισθάνθηκε"άλλος άνθρωπος" .
Η ανακάλυψη της δικής της αμυδρής και μακρινής σύνδεσης με τους Νεάντερταλ, της έδωσε την εμπιστοσύνη να γράψει το μυθιστόρημα, παρά τις ανησυχίες της ότι η προϊστορική πρωταγωνίστρια θα φαινόταν υπερβολικά εκκεντρική. 

Δεν σου κρύβω πως φτάνοντας στην τελευταία σελίδα του βιβλίου, ένοιωθα τεράστια περιέργεια για τη σύσταση και την αλληλουχία του DNA μου....
 
"Αιώνιες Γυναίκες" της Claire Cameron
Εκδόσεις Floral
 

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares