Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Κέιτι Μπούμαν: Ένα κορίτσι μετράει τ’ άστρα

...και φωτογραφίζει τη μαύρη τρύπα στο διάστημα


Μαρία Πανάγου

 

Κοίτα ψηλά! Ένα φωτοστέφανο από σκόνη και αέριο 500 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη

Ποιος να το φανταζόταν; Όχι ότι στο διάστημα υπάρχει μαύρη τρύπα, όχι αυτό. Αλλά ότι θα κατάφερνε να τη φωτογραφίσει, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, μια 29χρονη πανέμορφη κοπέλα. Ένα κορίτσι με λαμπρό μυαλό και ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο. Επιστήμονας. Με σπουδές στο παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο MIT και θέση επίκουρης καθηγήτριας πληροφορικής και μαθηματικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας.
Πώς τη φωτογράφισε με ρωτάς; Είναι από αυτά που ίσως εγώ κι εσύ δεν καταλαβαίνουμε, μάς φαίνονται ακατόρθωτα ή (αφελώς) πολύ εύκολα. Στο κάτω κάτω της γραφής τι είναι μια φωτογραφία; 

trypamesa.jpg

Κι όμως. Το στιγμιότυπο αυτό που απεικονίζει μια μαύρη τρύπα στον ουρανό, έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Γιατί η Κέιτι, η δόκτωρ Κέιτι για την ακρίβεια, πραγματοποίησε ένα κατόρθωμα που έως τώρα θεωρείτο αδύνατο: δημιούργησε έναν αλγόριθμο χρησιμοποιώντας 5  petabytes δεδομένων, δηλαδή περίπου 5,2 εκατομμύρια gigabytes! 
Τρελάθηκες; Κι εγώ!
Είναι εκείνη που σχεδίασε και εξέλιξε το υπολογιστικό πρόγραμμα έχοντας ξεκινήσει να φτιάχνει τον αλγόριθμο πριν από τρία χρόνια, όταν ήταν μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Εκεί ήταν επικεφαλής του εγχειρήματος, βοηθούμενη από μια ομάδα που αποτελείτο από επιστήμονες του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIΤ, του Χάρβαρντ-Σμισθόνιαν Κέντρου για την Αστροφυσική και του αστρονομικού Παρατηρητηρίου Haystack του MIT. 
Η εικόνα, την οποία κατέγραψε το μεγάλο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT), μεταδόθηκε μέσα από τον αλγόριθμο της Μπούμαν.
Η Κέιτι Μπούμαν δικαιούται μια θέση στην ιστορία. Και ο επιστημονικός κόσμος είναι έτοιμος να της την παραχωρήσει. Οι συνάδελφοί της έχουν τον θαυμασμό της και όχι μόνο. Τα δημοσιεύματα την αποθεώνουν! Η συνεισφορά της στην πρόοδο της ανθρωπότητας είναι τεράστια.
Η Κέιτι επιμένει πως όλη η ομάδα που την βοήθησε αξίζει παρόμοιο έπαινο.
«Κανένας από εμάς δε θα μπορούσε να το κάνει αυτό μόνος του», δήλωσε στην κάμερα του CNN.
Στην ομάδα συμμετείχαν πάνω από 200 επιστήμονες, τα τηλεσκόπια που χρησιμοποιήθηκαν για την καταγραφή της εικόνας βρίσκονταν σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, όπως η Ανταρκτική και η Χιλή.  
«Χρειάστηκε το εκπληκτικό ταλέντο μιας ομάδας επιστημόνων από όλον τον πλανήτη και πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς προκειμένου να εξελιχθούν τα όργανα, να υπάρξει επεξεργασία των δεδομένων, να προοδεύσουν οι μέθοδοι οπτικοποίησης και οι τεχνικές ανάλυσης, όλα αυτά που ήταν απαραίτητα για να καταφέρουμε αυτό το φαινομενικά αδύνατο βήμα. Ήταν μεγάλη μου τιμή και αισθάνομαι τόσο τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω μαζί σας», έγραψε στο προφίλ της στο Facebook, αναρτώντας μια φωτογραφία με όλη την ομάδα.
Μαζί με τη φωτογραφία της μαύρης τρύπας θα μείνουν χαραγμένα στις καρδιές μας και τα μαύρα της, γεμάτα σπίθες, μάτια. Γιατί μόνο η φλόγα μάς πάει μπροστά.

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός