Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Άκου τη σιωπή

Τελικά, είναι αρκετά ομιλητική!


Νίκος Κοντομήτρος

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η σιωπή παραπέμπει σχεδόν αποκλειστικά στο θάνατο. Στην απόλυτη σιωπή.

«Πόσο χρήσιμη, όμως, είναι μερικές φορές η σιωπή και στη ζωή μας;» αναρωτιέμαι. Και σίγουρα το έχεις σκεφτεί και εσύ. «Άραγε, η σιωπή είναι στοιχείο ηττοπάθειας ή εν τέλει χρυσός;». Πολλά ερωτήματα γεννά η σιωπή.

Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσει να απαντήσει μία διεθνής ομάδα καλλιτεχνών – χορευτών, ηθοποιών και μουσικών – από την Ινδία, τη Μαλαισία και την Ελλάδα, η οποία συναντιέται επί σκηνής σε μια πρωτότυπη, βιωματική performance σωμάτων χωρίς λόγο, χωρίς κείμενο. Με επικεφαλής τον σπουδαίο Μαλαισιανό χορευτή και χορογράφο Tony Yap και με μοναδικό αφηγηματικό όργανο το σώμα, η performance θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τα διαφορετικά στάδια της απώλειας, πώς, δηλαδή, το ανθρώπινο σώμα βιώνει την απώλεια.

 

Kalliopi.jpeg

 

Η παράσταση «Silence Speaks» (ναι, αυτός είναι ο τίτλος!) παντρεύει την trance, που εστιάζει στη συνειδητότητα και την τελετουργία, με το kinemo, το προσωπικό στυλ θεάτρου της ομάδας ΗΙΡΡΟ, που βασίζεται στην αρχή ότι οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα επί σκηνής συνδέεται με μεγάλη ενεργειακή συμπύκνωση. Μέσα από την εκκωφαντική σιωπή, η παράσταση κινητοποιεί και τις πέντε αισθήσεις και προσφέρει μία ξεχωριστή και άκρως βιωματική εμπειρία στο θεατή. Η εσωτερική αλήθεια, η βαθύτερη ουσία των πραγμάτων εξωτερικεύεται. Με την κίνηση όλα έρχονται στο φως.

 

Anastasia.jpg

 

«Μια εκκωφαντική σιωπή έπεται της έκρηξης. Όταν έρχεται η απώλεια η γη φεύγει κάτω από τα πόδια και παίρνει τη θέση της η πτώση στο κενό. Ποια είναι όμως η απόρροια της απώλειας;»

«Ο χειρότερος θόρυβος είναι εκείνος που δημιουργείται από την εκκωφαντική σιωπή. Είναι εκείνη που με τις νότες της γεμίζει το δωμάτιο ενός ατυχούς συμβάντος, εκείνη που γεμίζει με ανατριχίλα το χώρο πριν την επίθεση ενός ζώου. Και είναι σιωπή ερωτεύσιμη, τόσο που την αναζητούμε σε κάθε φιλί και επαφή. Εξάλλου όσα δε λέμε με λόγια τα μοιραζόμαστε σε στιγμές κουφές. Η σιωπή μιλά μέσα μας και από κάθε άβυσσο πετάει τα νερά της για να μας υπενθυμίσει τα σημεία.»

«Αυτή η νέα ώσμωση ενεργειών δεν μπορεί να είναι άλλο, παρά πηγή πλούτου για την καλλιτεχνική μου εμπειρία. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ο βιωματικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης δουλειάς, στην οποία καλούμαστε να φέρουμε τον εαυτό μας στη σκηνή, απογυμνωμένο και αληθινό, συνδεδεμένο στο εδώ και το τώρα. Κι αυτό αποτελεί πάντα πρόκληση!»

Δηλώνουν αντίστοιχα η Αναστασία Πλέλλη, ο Ηρακλής Κωτσαρίνης και η Καλλιόπη Σίμου, μέλη της θεατρικής ομάδας «Hippo».

Και αν δε σε έχω πείσει ακόμη, σου έχω δύο – τρία λογάκια και για τον πολυβραβευμένο Tony Yap, αλλά και για τη θεατρική ομάδα «Hippo»!

 

tony.jpg

 

*** Ο Tony Yap γεννήθηκε στη Μαλαισία και είναι καταξιωμένος χορευτής, σκηνοθέτης και χορογράφος. Υπήρξε ένας από τους βασικούς performers του θεάτρου IRAA (1989-1996) που δραστηριοποιήθηκε στην Αυστραλία και την Ευρώπη. Το 1993 ίδρυσε την Mixed Company – τη σημερινή Tony Yap Company – στόχος της οποίας ήταν η δημιουργία μιας ιδιοσυγκρασιακής προσωπικής χορευτικής γλώσσας, με επιρροές από την ψυχανάλυση, τους σαμανικούς trance χορούς από την Ασία, το Butoh και τον φωνητικό αυτοσχεδιασμό.

*** Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Αλέξανδρο Ράπτη και Φώτη Δούσο. Έχει κάνει παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, στην Κύπρο, στις Η.Π.Α., στον Καναδά, στην Αγγλία, στην Γερμανία, στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

 

hippo.jpg

 

Η παράσταση «Silence Speaks» ανεβαίνει για 4 μόνο παραστάσεις ( 9 – 12 Μαΐου) στο Θέατρο «Πόρτα», ενώ για τους Θεσσαλονικείς φίλους από τις 16 – 19 Μαϊου στο φουαγιέ της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών». Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να μπεις στο: https://hippohippos.wixsite.com/hippo-theatre-group ή στο www.facebook.com/hippotheatregroup.

 

silencespeaks.jpg

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Dhanedra Kawade

Διασκευή – Σκηνοθεσία: HIPPO (Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος)

Κίνηση – Χορογραφίες: Tony Yap

Δραματολόγος: Άννα Τζάκου

Σκηνικά - κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου

Φωτισμοί – Βίντεο: Αποστόλης Κουτσιανικούλης – Γιώργος Παναγόπουλος

Μουσική σύνθεση και μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Δούσος

Παραγωγή: HIPPO

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α.

Performers:

Tony Yap

Καλλιόπη Σίμου

Ηρακλής Κωτσαρίνης

Μίκα Στεφανάκη

Αναστασία Πλέλλη

youtu.be/vM59oFVai5c

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30