Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Εμείς θα το λέμε πάντα Zonar's

... η ψυχή της πόλης δεν υπάρχει πιά


Νίκος Κοντομήτρος


24 Απριλίου 2019. Αν, από σήμερα, θες να πας για καφέ στο κέντρο, τότε πολύ απλά δε θα πας στο "Zonar's". Αυτό είναι πια παρελθόν. Όχι γιατί έκλεισε, αλλά γιατί μία δικαστική απόφαση "σβήνει" το όνομα από την μπροστινή είσοδο. Και μαζί με αυτό, "σβήνει" και την ιστορία του. Ή μήπως, όχι;

Το χρονικό:

Το παλιό Zonar's είχε ανοίξει εκ νέου το 2004, μετά την ανακατασκευή του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού που το στεγάζει, με την επωνυμία Zonar's – Café d'Athènes. Τα χριστούγεννα του 2015, οι επιχειρηματίες αδελφοί Πανά, προχώρησαν σε μια πολυδάπανη ανακατασκευή και αποφάσισαν την επιστροφή στην κλασική επωνυμία Zonar's.  

zonarsmesaa.jpg

Από το 2004, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης Dionysos Zonar's κοντά στην Ακρόπολη όμως, διεκδικούσαν την εμπορική ονομασία. Λίγες μέρες πριν, το ΣτΕ αποφάσισε υπέρ τους. Γεγονός που οδηγεί υποχρεωτικά στην αφαίρεση του ονόματος Zonar's από την παραδοσιακή του έδρα στο κέντρο της Αθήνας.  

zonarsmesa.jpg

Η ιστορία:

Σκέψου, απλά, ότι στο μέρος αυτό έγραφε ο Σπύρος Μελάς τα χρονογραφήματά του για τον τορπιλισμό της Έλλης, έδιναν τηλεοπτική συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση ο Μάνος Χατζιδάκις με τη Μελίνα Μερκούρη και σύχναζαν οι ηγέτες του τόπου αυτού, από τους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Σοφοκλή Βενιζέλο, Ηλία Ηλιού, Γεώργιο Μαύρο, Ευάγγελο Αβέρωφ, Γεώργιο Ράλλη και Ξενοφώντα Ζολώτα μέχρι τον Οδυσσέα Ελύτη και το Νίκο Γκάτσο.

Αντίο, Zonar's. Καλώς ήρθες, Athenee!

https://www.instagram.com/p/BwmPsaInL-2/

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.