Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

"Lulu": Ένα εύπλαστο μυστήριο

Στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης


Βασιλεία Μαξακούλη

Ήσουν ένα παιδί που αγαπούσε το ηλιοβασίλεμα. Το κοιτούσες με τις ώρες. Μα όταν μεγάλωσες, αγάπησες τη νύχτα. Κάποτε έπαιζες κυνηγητό με τις μέλισσες, έκοβες τα πολύχρωμα λουλούδια. Τώρα τα αγκάθια μπορεί να σε πληγώσουν. Είσαι πιο ευαίσθητη κι ας δείχνεις να έγινες αλύγιστο ατσάλι. Κι αναρωτιέσαι η ίδια ακόμη: Ποια είσαι τελικά; Μια θαρραλέα, εύθραυστη πεταλούδα ή ένας φοβισμένος βράχος, κρυμμένος στον πάτο της θάλασσας; Μήπως είσαι όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα;
 

Σκέψου την ύπαρξη σου σαν μια πλαστελίνη. Είσαι μία κι είσαι τα πάντα. Είσαι η LULU. Πεπρωμένο, πραγματικότητα ή μύθος. Μονάδα, ολότητα, κάθε γυναίκα, κάθε ανασφάλεια. Ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας Φρανκ Βέντεκιντ δημιούργησε μια ηρωίδα, που αποκρυσταλλώνει τον ψυχισμό του. Οντότητα ριζοσπαστική, αύρα αινιγματική. Ο συγγραφέας εναντιώθηκε στην άρχουσα τάξη, απαξίωσε τη θυμηδία προς το αληθινό, αποκάλυψε την πλημμύρα του αφρού που ξεχείλιζε, μια ιδανική υποκρισία. Εκείνος έσκισε με πάθος το παραπέτασμα που σκέπαζε τις αχαλίνωτες ορμές κάθε υποδειγματικής φιγούρας. Ναρκωτικά, βία, εκπόρνευση. Διέδιδε το κοινό μυστικό, τσαλαπατούσε το μυστήριο. Σαν πρωτοπόρος, λογοκρίθηκε. Συνέχισε όμως να εμπιστεύεται μια γέφυρα μισογκρεμισμένη. Ο άσεμνος σχοινοβάτης έσπασε τα φράγματα του γυναικείου σιδερένιου πέπλου και της ομοφυλοφιλίας, οι διάλογοι σαν σφαίρα που έπεφτε πάνω σε κραυγή.
 

Η Lulu εκπέμπει μια ενέργεια εθιστική, μια φλόγα σαγηνευτική.  Ζωή, έρωτας, ευφυΐα, αμφιβολία. Μια ομορφιά νοθευμένη, που ξεγλιστρά σαν άνεμος από τα χέρια του τρελού θιάσου. Τέρατα αρσενικά και θηλυκά αγωνιούν να την αποκωδικοποιήσουν. Θίασος αστικού δράματος, τσίρκου, μπουρλέσκ και μελοδράματος, με πρωταγωνιστές τους: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιώργος Μπινιάρης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Άκης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης, Χάρης Φραγκούλης, Νίκος Χατζόπουλος. Με χιούμορ ξεδιπλώνει το ασυνείδητο σου, το σκοτεινό εγώ σου.  Η LULU ερωτεύεται συχνά, αλλάζει εαυτούς με τους ίδιους ρυθμούς. Φορά τις μάσκες των ρόλων που παίζει : παιδί, παρθένα, σύζυγος, φίλη, φαμ φατάλ, μητέρα, ερωμένη, πόρνη. Μεταμορφώνεται σε ό,τι έχει ανάγκη ή αναζητεί.

Ποια είναι λοιπόν η Λούλου, τι είναι η Λούλου; Είναι ο Παράδεισος και η Κόλαση, ο Έρως και ο Θάνατος, μια δύναμη της φύσης, αποκύημα της φαντασίας, όλες οι γυναίκες και όλες οι ιδέες για την γυναίκα. Όταν "Το πνεύμα της γης" και "Το κουτί της Πανδώρας" ενώθηκαν, γεννήθηκε η Λούλου και το ένστικτο χαλιναγωγήθηκε μέσα στις ρωγμές του σκοτεινού πυθμένα της ψυχής. 

Συντελεστές:
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάνννα Τσάμη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου 
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Φαναριώτη 
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Πιταούλη
Φωτογραφίες: Άλεξ Κατ
Video: Παντελής Μάκκας

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department