Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού

Θα είσαι πάντοτε εκείνο το κορίτσι, που έπεφτε στις τριανταφυλλιές προσπαθώντας να μάθει μόνη της ποδήλατο


Βασιλεία Μαξακούλη

Κορίτσι. Μακριά μαλλιά, κοντά μαλλιά, φούστα ή παντελόνι, πλεξούδες ή ατημέλητη χαίτη, ποδόσφαιρο ή μπαλέτο, Barbie ή αυτοκίνητα, ροζ, μπλε, κίτρινο, γαλάζιο, μωβ. Είσαι κορίτσι κι είσαι ελεύθερη να διαλέξεις τι αγαπάς, τι είσαι, τι αισθάνεσαι. Δεν αντιγράφει κανείς το σχήμα σου σε ένα διαπεραστικό χαρτί, αν του αρπάξεις το μολύβι από τα χέρια. Κράτα το γερά, βούτα το στη γη και φώναξε πως αυτός ο τόπος είναι δικός σου, όσο υπάρχεις θα σου ανήκει και θα του ανήκεις και δεν θα αφήσεις τρίτους να μπουν ανάμεσα σας.
https://www.instagram.com/p/B3eHkgtFxAe/
 Ευτυχώς, υπάρχει μια μέρα του χρόνου, που έρχεται να στο θυμίσει αυτό. 11 Οκτωβρίου. Ας αγκαλιάσουμε τις προκλήσεις, ας αρνηθούμε τα πάθη και τις αδυναμίες. Δις εκατομμύρια όνειρα, δις εκατομμύρια ανισότητες και διαφορές στις παροχές. Πώς θα θεραπεύεις ζωές χωρίς εκπαίδευση; Πώς θα τραγουδάς χωρίς ορχήστρα και μουσική να σε στολίζει; Η ημέρα αυτή έρχεται να σε τραβήξει από τον λήθαργο. Μάλιστα, τρέχει βιαστικά. Επίτρεψε της να σε πιάσει, παρακαλώ. Θα σου κάνει καλό.
 Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού. Γίνε κι εσύ μέρος της παγκόσμιας κραυγής για δράση. Κι αν σε απογοητεύσουν, έχεις τον εαυτό σου. Περπάτα μακριά ως το πιο μακρινό σχολείο, να απορροφήσεις αριθμούς και γράμματα. Ταξίδεψε σε κάθε πόλη του βυθού, να αναζητήσεις τα πνευστά ή τα έγχορδα που θα μετατρέψουν την επίγεια σκηνή σε μια γιορτή κάτω από το νερό (Αν έχεις δει έστω τα βασικά από Disney, δεν μπορεί να μη θυμάσαι τη μικρή γοργόνα και το “Under The Sea”)!
https://www.instagram.com/p/B3eQWa7JrVZ/
 Δώρισε χρήματα, έμπνευση ή όραμα. Χάρισε απλόχερα ενέργεια στον επόμενο κρίκο. Μοιράσου ιστορίες κοριτσιών, που έκαναν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Κοινοποίησε τες στα social media με hashtag #DayOfTheGirl. Ίσως να υπάρξουν κι άλλες αντανακλάσεις στον καθρέφτη. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πού ρίχνεις φως.
 Αν είσαι βυθισμένη στον αχό της καθημερινής ρότας, αν το στομάχι σου είναι ηφαίστειο που βράζει ή αν τα μάτια σου έχασαν λίγη από την διαμαντένια τους αξία, θέλω να σου θυμίσω κάτι. Θα είσαι πάντοτε εκείνο το κορίτσι, που έπεφτε ανέμελο στις τριανταφυλλιές σε μια προσπάθεια να μάθει μόνη της ποδήλατο. Και τα κατάφερες. Θα φυσάς πάντα τον αέρα του βασιλικού, που φύτευες στο μπαλκόνι παρέα με τον πατέρα σου. Μύριζε τόσο όμορφα! Θα έχεις συντροφιά σου και το άγχος σε κάθε εξέταση πιάνου, μα ακολουθούσε... επιτυχία κι αν το ξεχάσεις αυτό, ξέχασες το μικρό κορίτσι, το όνειρο, τη ζωή που πάντα επιθυμούσες.
https://www.instagram.com/p/B3eH1tjHldD/
Λίγα λόγια για την ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Κοριτσιού
Το 1995, στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικών, περίπου 30.000 άνθρωποι από περίπου 200 χώρες έφτασαν στο Beijing της Κίνας. Κατά τη διάρκεια της πραγμάτωσης του, οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν την πιο εμπεριστατωμένη πλατφόρμα για την εξέλιξη των δικαιωμάτων των γυναικών στον κόσμο.
Το 2011, τα Ηνωμένα Έθνη ανήγγειλαν την 11η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού εξαιτίας της  υπεράσπισης, που είχε παρατηρηθεί διεθνώς. Τα Ηνωμένα Έθνη ενθαρρύνουν την αύξηση του ακτιβισμού.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30