Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Slow fashion: To κίνημα της ηθικής μόδας

Ερχεται το φωτεινό μέλλον


Ζωή Γκόρου

Πόσα άχρηστα ρούχα έχεις στην ντουλάπα σου; Ποιος έφτιαξε τα ρούχα σου;

To ερώτημα τίθεται σε όλους μας κι αυτό γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιορίσουμε ή να πούμε "όχι" στα fashion brands της "γρήγορης μόδας" όπως μας είναι δύσκολο να ζητήσουμε καφέ χωρίς πλαστικό καλαμάκι.

Δυστυχώς όμως για τον Πλανήτη Γη τα νέα είναι άκρως θλιβερά. Η βιομηχανία της μόδας είναι είναι η τρίτη πιο ρυπογόνα βιομηχανία μετά την πετρελαιοβιομηχανία. Ο λόγος είναι οι μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται τα εργοστάσια κατασκευής των υφασμάτων και -το χειρότερο- οι ακραία μεγάλες ποσότητες χημικών, χρωμάτων και πολυεστέρα τις οποίες πετούν τα εργοστάσια στις χώρες κατασκευής τους όπως η Κίνα και Ινδονησία προκαλώντας την εμφάνιση ασθενειών σε ζώα και ανθρώπους. Ακόμα, σύμφωνα με την The Guardian,  όταν αναφερόμαστε στη βιομηχανία της μόδας, μιλάμε για τη βιομηχανία που χρησιμοποιεί απίστευτες ποσότητες νερού. Πόσο μεγάλες; Σκέψου μόνο ότι για την παραγωγή ενός κιλού βαμβακιού (ισοδυναμεί με ένα τζιν ή ένα t-shirt) χρειάζονται 10,000 με 20,000 λίτρα νερού!

Όσο για τα χέρια που έφτιαξαν τα ρούχα μας δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν ήταν χέρια ανθρώπων αμειβομένων σωστά ή σύγχρονων σκλάβων. Τα αληθινά "fashion victims" της βιομηχανίας της μόδας σε χώρες όπως στο Μπαγκλαντές αποτελούνται κατά 80% από γυναίκες με μισθό κάτω από τα όρια της φτώχιας, ενώ πολλά εργοστάσια έχουν δεχτεί καταγγελίες για τραγικές συνθήκες εργασίας που πολλές φορές ξεπερνούν κατά πολύ το 8ωρο.

Είναι αλήθεια ότι όταν οι παραπάνω μαύρες πτυχές της βιομηχανίας της μόδας ήρθαν στο φως, κολοσσοί που προφανώς συχνά βρίσκουν δύσκολο να έχουν σε πλήρη έλεγχο της πρακτικές τους, άρχισαν να δείχνουν σημάδια ευαισθητοποίησης προς τις παραπάνω κατευθύνσεις με τη δημιουργία κολεξιόν που στηρίζονται στην αειφόρο ανάπτυξη, την ανακύκλωση ή τη δέσμευση ότι στο μέλλον θα φτιάχουν ένα ποσοστό των ρούχων τους από ανακυκλωμένα υλικά. Είναι γεγονός ότι η "γρήγορη μόδα" δεν μπορεί πια να είναι η ίδια.

Πόσο μάλλον όταν κερδίζει συνεχώς έδαφος η "αργή μόδα".

Η ιδέα του "Slow Fashion" που βασίζεται στη συνεργασία με εργαζόμενους σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, στη χρήση υλικών που προέρχονται από Δίκαιο Εμπόριο και υλικά που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, κερδίζει ολοένα υποστηρικτές. Τα brands αυξάνονται ενώ η κοινότητα του marketing μιλά για ένα ολοκαίνουργιο, πιο clean κεφάλαιο στην κατανάλωση, μια νέα αγορά που την εποχή του Φαινομένου Greta Thumberg θα γίνει από νάνος γίγαντας. Ας ελπίσουμε ένας καλός γίγαντας.

Μπορείς να κάνεις μια εισαγωγή στη Slow Fashion κάνοντας κλικ στα brands που την αντιπροσωπεύουν.

Reformation

Πρόκειται για το πιο διάσημο και cool brand ηθικής μόδας αυτή τη στιγμή στην Αμερική με απίστευτα stylish συλλογή. Δηλώνει δημόσια και με συγκεκριμένα reports ότι τα ρούχα φτιάχνονται από ανακυκλωμένα υλικά και μη χημικά επεργασμένα υφάσματα. Ανακυκλώνει το 75% των σκουπιδιών του και τα εργοστάσιά του χρησιμοποιούν 100% αιολική ενέργεια. Ο στόχος του στο μέλλον είναι μία zero waste μόδα.

Everlane

To Εverlane με τα basic ρούχα, στο επίσημο site του σε βάζει μέσα στα εργοστάσια στην Κίνα δείχνοντας φωτογραφίες από τους εργαζόμενους. Δεσμεύεται για καλές συνθήκες εργασίας. Ακόμα, στην Everlane θέλουν ο καταναλωτής τους να γνωρίζει με διαφάνεια πόσο τελικά κοστίζει η κατασκευή του ρούχου του και πόσο το αγοράζει.

Veja

Aναζητώντας ηθικά, vegan αθλητικά brand θα βρεις μόνο τα Veja. Oι ιδρυτές του είναι εξαιρετικά περήφανοι για την "καθαρή" ιστορία τους και την έχουν από την αρχή μέχρι το τέλος αναρτημένη στο site τους. Χρησιμοπούν πρωτογενή υλικά από οικολογικές παραγωγές και κάνουν μόνο Fair Trade με παραγωγούς στην Βραζιλία. Δείχνουν όλη τη διαδικασία με κάθε λεπτομέρεια!

Μερικά Ελληνικά slow fashion brands που έχουν ήδη αγαπηθεί από influencers:

Kimale

 Το brand χρησιμοποιεί υφάσματα που προέρχονται από την Αφρική ενισχύοντας τοπικούς τεχνίτες και χρησιμοποιώντας την παράδοση των πολύχρωμων υφασμάτων της για τη δημιουργία ιδιαίτερων κομματιών που σίγουρα θα ξεχωρίσουν στην ντουλάπα σου. Ράβονται στην Αθήνα από σωστά αμειβόμενες μοδίστρες.

Κyrvan shoes  

Greek chic εσπαντρίγιες που κατασκευάζονται από ελληνικό βαμβάκι σε υφαντουργία του Ηρακλείου της Κρήτης. Κάθε σχέδιο έχει περιορισμένα κομμάτια. 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Σαββατοκύριακο στο Μιλάνο: ιδέες για να περάσετε υπέροχα

Πώς να αξιοποιήσετε το 48ωρό σας για να απολαύσετε περισσότερο αυτή την πανέμορφη πόλη

CELEBS

Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Το μήνυμά της στο Instagram

FASHION TRENDS

Ποια σανδάλια είναι η πιο κομψή τάση του καλοκαιριού 2024;

Κομψά και άνετα – με «δαχτυλίδι» που τα κάνει να ξεχωρίζουν