Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Christian Dior: O σχεδιαστής που λάτρευε τις γυναίκες

Σαν σήμερα γεννήθηκε o θρυλικός σχεδιαστής μόδας Christian Dior


Ζωή Γκόρου

"Μετά τις γυναίκες, τα λουλούδια είναι τα πιο θεϊκά δημιουργήματα" CD

 

'Ολα μυρίζουν ένα φλοράλ, γυναικείο άρωμα στην ιστορία της ζωής του μεγάλου μετρ της μόδας Christian Dior. Aκόμα και η παιδική του ηλικία. Γεννήθηκε το 1905 στη Granville, μια παραθαλάσσια πόλη στην Νορμανδία της Γαλλίας, σε μια εύπορη οικογένεια που διατηρούσε εταιρεία λιπασμάτων την "Dior Ferres" και επιθυμούσε να τον δει μια μέρα διπλωμάτη. Η ζωή όμως είχε ήδη βάλει στον νεαρό Christian το σπόρο της μόδας. 'Eτσι, τα σημάδια λοιπόν ήταν κάπως διαφορετικά από τα πλάνα της οικογένειας. Aκολουθούσε πάντα την μητέρα του όταν φρόντιζε τον Αγγλικό κήπο της με τα φρέσκα λουλούδια του, μάθαινε τα ονόματά τους και τα μελετούσε σαν να ήταν όμορφα φορέματα πάνω στο σώμα μιας γυναίκας. Tέλος, για να τους σβήσει κάθε ελπίδα για διπλωματική καριέρα άρχισε να πουλά τα πρώτα του σχέδια μόδας  έξω από το σπίτι του για 10 σέντς!

Τα πρώτα βήματα

Λίγο πριν το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, βρίσκεται στο Παρίσι ως νεαρός σχεδιαστής εργαζόμενος στο ατελιέ του Robert Piguet o οποίος του δίνει την ευκαιρία να επιμεληθεί μία από τις κολεξιόν του. Το φόρεμα "Cafe Anglais" του Dior κάνει πάταγο για το μοντέρνο στυλ του.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου εργάζεται στον οίκο του Lucien Lelong όπου μαζί με τον Pierre Balmain ετοιμάζει, για λόγους επιβίωσης, φορέματα κατά παραγγελία για τις γυναίκες των συνταγματαρχών της Γκεστάπο. Μάλλον με δυσκολία αφού την ίδια περίοδο, η πολυαγαπημένη του αδερφή Catherine, συλλαμβάνεται ως μέλος της Γαλλικής αντίστασης και παραμένει κρατούμενη σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αφέθηκε ελεύθερη μετά τη λήξη του πολέμου και αργότερα ο Christian Dior για να την τιμήσει έφτιαξε το άρωμα Miss Dior, ένα από τα διασημότερα στην ιστορία της αρωματοποιίας. 

 


To πρώτο μπουκάλι του αρώματος Μiss Dior σε ανάμνηση της αδελφής του

Τι χρωστάμε στον Monsieur Dior;

Η μεγάλη συνεισφoρά του σχεδιαστή και η πιο λαμπρή στιγμή του υπήρξε μετά τον πόλεμο, σε μια Ευρώπη που διψούσε για αισοδοξία και ελευθερία, με τη δημιουργία του δικού του ατελιέ και -φυσικά- το λανσάρισμα του New Look.

 

Ως το αντίπαλο δέος της Coco  Chanel η οποία τον πολέμησε για την "επιστροφή του κορσέ" ο Dior δίνει στις γυναίκες αυτό που ήθελαν μετά την σκοτεινή περίοδο του πολέμου: τη θηλυκότητά τους. Οι γυναίκες ήθελαν να νιώσουν και πάλι πριγκίπισες! Δημιουργεί λοιπόν ένα απόλυτα κομψό look με φούστα ομπρέλα που σταματά στη μέση της γάμπας, τονίζει τη μέση και το στήθος. Χρησιμοποιεί το coolie Hat ένα στυλάτο πλατύγυρο καπέλο, τα γάντια και το θρυλικό σακάκι Bar με την ορθή γωνία στο ύψος της μέσης. Για τα βραδινά ενδύματα, φέρνει στο προσκήνιο το στράπλες και χρησιμοποιεί μοτίφ από τα αγαπημένα του λουλούδια και ύφασμα, πολύ ύφασμα για να φτιάξει παραμυθένιες δημιουργίες.

 

Les Dior Muses

Οι γυναίκες λάτρεψαν τον Dior και εκείνος έκανε αυτό που πάντα ήθελε: τις αποθέωσε παρομοιάζοντάς τες  με λουλούδια. Από τον οικογενειακό κήπο της μαμάς με τα Αγγλικά ρόδα της, την αδερφή του που υπέφερε και μετά έγινε άρωμα και μια σειρά από γυναίκες που αφέθηκαν στα χέρια του. Οι μούσες του οίκου Dior συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να είναι λουλούδια στον κήπο του υπηρετώντας την διαχρονική θηλυκότητα.

Rita Hayworth

Mία από τις πρώτες πελάτισσες του Dior από το 1947 που άνοιξε το ατελιέ του και η πρώτη Χόλιγουντ σταρ στο front row των ντεφιλέ του.

 

Marlene Dietrich
Μία από τις πρώτες μούσες του Christian Dior και η πρώτη που φωτογραφήθηκε φορώντας το New Look μαζί με την κόρη της το 1947. 'Eφτιαξε για εκείνη φορέματα για πολλές ταινίες της.

 

Αva Gardner
Περνούσε ώρες ράβοντας και διορθώνοντας το φόρεμα πάνω σε μία γυναίκα όπως στην περίπτωση της Ava Gardner, ένα σύμβολο του σεξ της εποχής. 'Ηθελε όλα να είναι τέλεια!

 

Πριγκίπισσα Μαργαρίτα της Αγγλίας
Το φόρεμα που σχεδίασε για τα 21α γενέθλιά της παραμένει το magnum opus της καριέρας του.  

 

Πριγκίπισσα Νταϊανα

Η τσάντα Lady Dior Bag πήρε το όνομά της από την Lady D μετά από πρόταση του ίδιου το οίκου, καθώς υπήρξε μια από τις αγαπημένες της πριγκίπισσας.   


 
Σύγχρονες μούσες είναι μεταξύ άλλων η Charlise Theron που έγινε ένα με το άρωμα J'Adore με εκείνη τη χρυσή τουαλέτα της καμπάνιας και η Natalie Portman που αποτελεί τη σύγχρονη εκδοχή του αρώματος Miss Dior. 
https://www.youtube.com/watch?v=4NXbiGTmbrc


 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department