Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς να προφυλάξω αυτές τις μέρες την ψυχική μου υγεία;

Διατηρώντας την ψυχραιμία αλλά και κάποιες από τις αγαπημένες μας συνήθειες



 

Αυτό που ζούμε σήμερα θυμίζει εφιαλτικό σενάριο βγαλμένο από ταινία δυστοπίας. Καθημερινά η κατάσταση γίνεται όλο και πιο σοβαρή και τα μέτρα που όλοι καλούμαστε να πάρουμε γίνονται όλο και πιο αυστηρά.

Όσο ωστόσο και αν είναι δύσκολο σε αυτές τις συνθήκες, είναι σημαντικό να μείνει κανείς ψύχραιμος και νηφάλιος. Και πάνω απ’ όλα να προσπαθήσει να δει τη θετική πλευρά των πραγμάτων.

 Εδώ θα βρεις μερικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν:

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Όταν ξυπνήσεις, άνοιξε να μπει φως και αέρας της νέας μέρας. Ευτυχώς ακόμα κι ο καιρός μπορεί να χαλάσει παρωδικά, είμαστε πλέον σε ρυθμούς άνοιξης! Βάλε ραδιόφωνο αλλά προτίμησε έναν μουσικό σταθμό και άφησε την ενημέρωση για λίγο αργότερα. Διαφορετικά βάλε μουσική, επιλέγοντας κάποιο από τα αγαπημένα (κι όσο γίνεται πιο χορευτικά ή ξεσηκωτικά) άλμπουμ.

Φτιάξε ένα καλό πρωινό. Τώρα ίσως έχεις περισσότερο χρόνο – χρησιμοποίησέ τον για να καλομάθεις τον εαυτό σου.

Διατήρησε όσο γίνεται τη ρουτίνα και το καθημερινό πρόγραμμά σου

Ξύπνησε νωρίς ακόμα κι αν δεν έχεις να πας στο γραφείο – αν καλείσαι να δουλέψεις από το σπίτι αυτό θα σε βοηθήσει να μείνεις συνεπής στις υποχρεώσεις και τις διορίες σου. Ακόμα κι αν δεν έχεις κάποια υποχρέωση ή εργασία είναι προτιμότερο να ξυπνήσεις νωρίς και να έχεις μια γεμάτη μέρα, καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να νιώσεις ήρεμη και πλήρης και να έχεις το βράδυ πιο ήσυχο ύπνο. Οπότε προσπάθησε να χωρίσεις τη μέρα σου σε ώρες, να ξέρεις πότε θα δουλέψεις, πότε θα κάνεις τη γυμναστική σου, πότε θα έχεις τις κοινωνικές επαφές, τι ώρα θα φας και λοιπά. Η ιδέα είναι ότι όσο ο εαυτός σου υπακούει σε ένα καθορισμένο πρόγραμμα, λειτουργεί με μεγαλύτερη πειθαρχία αλλά και ψυχραιμία – νιώθει ασφάλεια όταν ξέρει όλα όσα έχει να κάνει μέσα στη μέρα του.

Φέρε το έξω μέσα

Τουλάχιστον η τεχνολογία μας προσφέρει τη δυνατότητα από το να παρακολουθήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής για μέσα στο σπίτι, να δούμε ταινίες και σειρές σε απίστευτη ποικιλία, να περιηγηθούμε εικονονικά στα πιο διάσημα μουσεία του κόσμου, να ξεκινήσουμε on line μαθήματα σχεδόν για όποιο ενδιαφέρον έχουμε – από ξένες γλώσσες μέχρι ιστορία της τέχνης…


Μείνε σε… «επαφή»

Και πάλι με τη βοήθεια της τεχνολογίας μάς είναι εύκολο να μιλήσουμε στο τηλέφωνο ή διαδικτυακά να δούμε τους φίλους και τους αγαπημένους μας – ορισμένες μάλιστα εφαρμογές μας επιτρέπουν να δούμε περισσότερα από ένα άτομο ταυτόχρονα.

Εκτόνωσε τη δημιουργικότητά σου

Ανάλογα με το τι τύπος είσαι και ποια είναι τα ενδιαφέροντά σου, βρες τρόπους να εκφραστείς δημιουργικά. Αν σου αρέσει το γράψιμο, κράτησε ημερολόγιο. Εξίσου εκτονωτικά είναι το να χορέψεις, να ζωγραφίσεις, ακόμα και το να ασχοληθείς με την κηπουρική στο μπαλκόνι ή την αυλή σου.

Φτιάξε το σπίτι σου

Η άνοιξη ήταν πάντα η εποχή της ανανέωσης – και ανανέωση δεν σημαίνει οπωσδήποτε νέες αγορές. Μπορείς να ομορφύνεις και να αλλάξεις τον χώρο σου με τον τρόπο της Marie Kondo – αλαφρύνοντάς το, ξεσκαρτάροντας και αφαιρώντας οτιδήποτε είναι περιττό. Κι επειδή δεν είναι ωραίο να πετάμε πράγματα φρόντισε να πάνε για καλό σκοπό, δώρισέ τα ή δώσε τα σε ανθρώπους που μπορούν να τους βρουν μια νέα χρήση και μια νέα ζωή.

Εστίασε σε κάτι θετικό

Όσο σκεφτόμαστε θετικά ενεργοποιούμε και τον οργανισμό μας να μένει δυνατός και υγιής. Εστίασε τη σκέψη σου στα αγαπημένα σου πρόσωπα, δείξε τους την αγάπη σου. Εστίασε τη σκέψη σου στην ομορφιά. Χρησιμοποίησε τη δύναμη της φαντασίας και ταξίδεψε νοερά. Προφύλαξε την ψυχική σου υγεία και την ψυχική υγεία των ανθρώπων που αγαπάς.

Δεν είσαι μόνη. Κανείς δεν είναι μόνος του. Είμαστε όλοι μαζί… Και θα το κάνουμε να περάσει κι αυτό! 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.