Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Mήπως η τηλεργασία δεν είναι και τόσο άσχημη ιδέα;

Πόσο έτοιμη είσαι για back to office;



Τα πρώτα βήματα για τη λήξη της καραντίνας είναι γεγονός. Ωστόσο τα νέα μέτρα προστασίας και προφύλαξης, τόσο αυτά που επιβάλλονται με νομικές διατάξεις όσο κι εκείνα που πρέπει κάθε πολίτης να ακολουθεί ευλαβικά προκειμένου να είναι ασφαλής, δεν κάνουν και τόσο δελεαστικό το να βγεις τελικά από το σπίτι.

Στην αρχή του lockdown, αν ανήκεις σε όσους άρχισαν να δουλεύουν από το σπίτι ή αν απλώς άρχισες να δουλεύεις περισσότερο, ίσως αυτή η αλλαγή να σου κακοφάνηκε. Η έλλειψη της επαφής με τους συναδέλφους σε πολλές περιπτώσεις ήταν οδυνηρή ή αρκετά στενάχωρη. Η αλλαγή περιβάλλοντος και παραστάσεων είναι άλλωστε αλληλένδετα με τον διαχωρισμό μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

 

Το πρώτο διάστημα τα memes που σατίριζαν τους όρους της τηλεργασίας από το σπίτι διακωμωδούσαν είτε τις συνθήκες των τηλεσυσκέψεων όπου μπορούσες να είσαι ντυμένη «ευπρεπώς» μόνο σε ό,τι εμφανιζόταν στην οθόνη των συνομιλητών σου ενώ από τη μέση και κάτω να είσαι με πιτζάμες και ξυπόλητη. Ενώ viral είχε γίνει και ο νέος χάρτης του «μετρό» με αγαπημένες στάσεις «τη γωνιά του neflix» ή το «παλιό τέρμα – έξοδος».

Τώρα όμως που η έξοδος και η επιστροφή στον εργασιακό σου χώρο έχει μπει ξανά στα επαγγελματικά πλάνα, με την απειλή του κορωνοϊού να μην έχει ούτε εξαφανιστεί ούτε καν κατακάτσει, με τη σχεδόν υποχρεωτική χρήση μάσκας, την επιβεβλημένη ελάχιστη απόσταση των δύο μέτρων ανάμεσα στους εργαζόμενους στους χώρους γραφείων και τη σύσταση η μετακίνηση μέσω των μέσων μαζικής μετακίνησης να γίνεται ως το δυνατόν μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαία, το να δουλεύεις από το σπίτι μοιάζει περισσότερο από ποτέ θελκτικό.   
 



Η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε εκατομμύρια επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο να εργαστούν από το σπίτι. Αλλά όταν τελειώσει, πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι το ταξίδι από την κουζίνα στο σαλόνι μπορεί να μην είναι τόσο κακή μετακίνηση.

 

Μια δημοσιογραφική έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική, βρίσκει το 42% των ερωτηθέντων σε εθνικό επίπεδο να εργάζονται από το σπίτι - μια σημαντική αύξηση καθώς μόνο το 9% δηλώνει ότι εργαζόταν πλήρως από το σπίτι πριν από την πανδημία. Περίπου το 14% δηλώνει ότι εργάζεται από το σπίτι περισσότερο από πριν, ενώ το 19% εργάζεται από το σπίτι για πρώτη φορά.

Υπάρχει βέβαια και μια αξιοσημείωτη πλειοψηφία του 58% που αναφέρει ότι εξακολουθεί να εργάζεται έξω από το σπίτι. Μόλις ανοίξει η οικονομία, το 24% δηλώνει ότι θα ήθελαν να εργαστούν είτε εξ ολοκλήρου είτε περισσότερο από το σπίτι σε σύγκριση με τον τρόπο που εργάζονταν πριν, ενώ το 55% σκοπεύει να επιστρέψει στο γραφείο και το 20% δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι το επιθυμεί.

 

 

Μια αύξηση εκατοντάδων χιλιάδων, ή ακόμη και εκατομμυρίων, ατόμων που ίσως επιλέξουν στο εξής την τηλεργασία ως τρόπο άσκησης του επαγγέλματός τους θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία. Για παράδειγμα, εάν οι επιχειρήσεις αποφάσιζαν να εξοικονομήσουν χρήματα νοικιάζοντας ή αγοράζοντας μικρότερους εργασιακούς χώρους καθώς μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων θα δουλεύε από το σπίτι, αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για τον μεσιτικό κλάδο και όχι μόνο.

 

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ένα μεγάλο κενό μεταξύ των επιπέδων εισοδήματος στην ικανότητα εργασίας από το σπίτι. Από άτομα που βγάζουν κάτω από 50.000 $ ετησίως, μόλις το 24% εργάζεται στο σπίτι. Στο μεσαίο εύρος, από 50.000 έως 100.000 $, ο αριθμός φτάνει στο 36% και για όσους βγάζουν 100.000 $ ή περισσότερα, το 46% είναι σε θέση να εργάζονται από το σπίτι.

Η μεγάλη πλειοψηφία, το 60% των εργαζομένων, αναφέρει ότι είναι είτε παραμένει παραγωγική είτε ότι είναι ακόμη πιο παραγωγική από ό,τι όταν η εργασία τους γινόταν από το γραφείο.

 

Τέλος, όταν ρωτήθηκαν πώς περνούσαν το χρόνο που εξοικονομούσαν από τη μη μετακίνηση προς και από το χώρο εργασίας τους, πολλοί ερωτηθέντες δήλωσαν ότι περνούσαν χρόνο με την οικογένεια, τα χόμπι ή απλά κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες απ’ ό,τι πριν. Ωστόσο, το 28% είπε ότι ήταν μια ευκαιρία να βγάλουν περισσότερη δουλειά.

Ενδεικτικά:

Χρόνος με την οικογένεια: 47%

Χαλάρωση-ξεκούραση: 44%

Ύπνος: 36%

Χρόνος για χόμπι ή ψυχαγωγία: 33%

Περισσότερη εργασία: 28%

 

 

 

 

Όταν αυτό που διακυβεύεται έξω από το σπίτι είναι η ασφάλειά σου, όσο εξακολουθεί να πλανάται η απειλή που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τη δική σου αλλά και των δικών σου ανθρώπων, η τηλεργασία δεν είναι μια απλή απόφαση αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εντελώς φιλοσοφία και στάση ζωής. Υπάρχει όμως ένα ντόμινο αλυσιδωτών αντιδράσεων που είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ξέρουμε πού θα μπορούσε να οδηγήσει μια τέτοια ενδεχομένως σε σημαντικό βαθμό –και σε παγκόσμιο επίπεδο– αλλαγή του εργασιακού status quo. Κάποιες θέσεις εργασίας ίσως χαθούν, κάποιοι κλάδοι ίσως πληγούν, νέες θέσεις όμως μπορεί να δημιουργηθούν και άλλοι κλάδοι να εμφανίσουν μεγάλα κέρδη.

Αυτό πάντως που μοιάζει να είναι πλέον σχεδόν σίγουρο είναι ότι αυτός ο νέος ιός θα αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του και στον εργασιακό τομέα και η θεραπεία και το εμβόλιο που θα βγουν καλό θα ήταν να μπορούσαν απαλύνουν κάπως την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που νιώθουν αυτή τη στιγμή εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Πώς να απαλλαγείτε από τους πόρους;

Οι ειδικοί μοιράζονται τα top μυστικά για να τους ξεφορτωθείτε

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός