Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Hungry for your touch

Όταν η ανάγκη σου για επαφή έχει κάνει limit up



 

Η θετική φυσική ανθρώπινη επαφή είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης αλληλoεπίδρασης. Είτε πρόκειται για μια ζεστή αγκαλιά, ένα χέρι που μας ακουμπά με καθησυχαστικό τρόπο στον ώμο ή όταν μας αγγίζει ή χαϊδεύει ένα άλλο χέρι, η φυσική επαφή είναι ένα μεγάλο μέρος του τρόπου με τον οποίο δείχνουμε τι νιώθουμε, εκδηλώνουμε την τρυφερότητά μας και εισπράττουμε αγάπη με τους φίλους, την οικογένεια και τους αγαπημένους μας.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εδώ και πάνω από 3 μήνες έχουν στερηθεί ένα σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης αλληλοεπίδρασης και επαφής. Προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η πλατωνική φυσική επαφή μεταξύ φίλων και συναδέλφων είναι εκτός συζήτησης. Οι αγκαλιές, οι χειραψίες, το κόλλα πέντε, τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη ή οτιδήποτε παραβιάζει τον κανόνα των δύο μέτρων απόστασης είναι πλέον ταμπού.

 

 

Τα ανθρώπινα όντα είναι γεννητικά προγραμματισμένα να αγγίζονται και να αγγίζουν. Όταν ένα παιδί γεννιέται, έτσι συνδέεται με τη μητέρα του - μέσω της αφής. Το σύστημα της ανθρώπινης μεταξύ μας σύνδεσης έχει αγγίγματα παντού, οπότε είναι δύσκολο για όλους το να μην σκεφτόμαστε τη φυσική επαφή.

Όταν η φυσική επαφή περιορίζεται –ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαλείφεται– οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν μια κατάσταση που ονομάζεται «λιμοκτονία επαφής» ή «στέρηση επαφής» ή «σύνδρομο ανεπάρκειας αφής».

Όταν κάποιος εκδηλώνει συμπτώματα αυτής της στέρησης, είναι όπως όταν κάποιος που λιμοκτονεί για φαγητό. Θέλει να φάει, αλλά δεν μπορεί. Η ψυχή του και το σώμα του θέλει να αγγίξουν κάποιον, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν λόγω του φόβου που σχετίζεται, στην περίπτωση αυτή, με την πανδημία.

 

 

 

Η πείνα στην αφή αυξάνει το άγχος, την κατάθλιψη και το άγχος, προκαλώντας χείμαρρο αρνητικών φυσιολογικών επιδράσεων. Το σώμα απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη ως απόκριση στο στρες, ενεργοποιώντας την απόκριση «άμυνας ή επίθεσης» του σώματος. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή και την ένταση των μυών και μπορεί να καταστείλει το πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα - αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Άτομα που έχουν άγχος ή κατάθλιψη, ίσως λόγω έλλειψης αφής, θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν και προβλήματα ύπνου.

Κάθε ιατρική ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, του διαβήτη, της υπέρτασης, του άσθματος –κάθε φυσικής ασθένειας– εντείνεται και χειροτερεύει εάν είσαι πιο ανήσυχη, πιο καταθλιπτική ή εάν έχεις περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας.

 

 

Μακροπρόθεσμα, η παρατεταμένη περίοδος χωρίς θετική φυσική επαφή μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε μετατραυματική διαταραχή του στρες.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα, που μας καλύπτει από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το δέρμα μεταδίδει θετικά και αρνητικά ερεθίσματα αφής στους αισθητήριους νευρώνες μας. Το εξώτατο στρώμα του δέρματός μας, που ονομάζεται επιδερμίδα, αποτελείται κυρίως από δισεκατομμύρια κύτταρα κερατινοκυττάρων. Τα κερατινοκύτταρα απελευθερώνουν μια χημική ουσία που ονομάζεται τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), η οποία ενεργοποιεί τους υποδοχείς στο αισθητήριο νεύρο για να μεταδώσει την αίσθηση της αφής στον εγκέφαλο.

Όταν αγκαλιάζουμε ή αισθανόμαστε ένα φιλικό άγγιγμα στο δέρμα μας, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει οξυτοκίνη, ένα νευροπεπτίδιο που εμπλέκεται στην αύξηση θετικών αισθήσεων εμπιστοσύνης, συναισθηματικής σύνδεσης και κοινωνικής σύνδεσης, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις αντιδράσεις φόβου και άγχους στον εγκέφαλο. Για το λόγο αυτό, η οξυτοκίνη είναι γνωστή ως «ορμονική αγκαλιά».

 

 

Η αφή βοηθά στη ρύθμιση της πέψης και του ύπνου μας, και ενισχύει ακόμη και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ το αγκάλιασμα μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα μας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Αν και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τα οφέλη της θετικής ανθρώπινης αφής, οι εικονικές εναλλακτικές μορφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των επιπτώσεων από το σύνδρομο στέρησης της αφής.

Ακόμα και το να κοιτάζεις φωτογραφίες άλλων ατόμων που αγκαλιάζονται μπορεί να προκαλέσει θετικές ηλεκτροφυσιολογικές αλλαγές, ακόμη και η πράξη της φαντασίας να αγγίζεις τους αγαπημένους σου, ακόμη και για λίγα λεπτά, μπορεί να είναι ευεργετική.

Σε παγκόσμια κλίμακα η πλειοψηφία των ανθρώπων που ρωτήθηκαν τι θα έκαναν μόλις έληγε η καραντίνα δήλωσαν ότι το πρώτο πράγμα που σκοπεύουν να κάνουν μετά τη χαλάρωση των φυσικών αποστάσεων είναι να αγκαλιάσουν την οικογένεια και τους φίλους τους.

 

 

Στις χώρες που ακόμα δεν έχουν χαλαρώσει τα μέτρα για να προσπαθήσουν να γεμίσουν αυτό το εν τω μεταξύ κενό, οι άνθρωποι βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους για να αναπληρώσουν την αγκαλιά.

Στην Ισλανδία, ορισμένοι σπεύδουν να αγκαλιάσουν δέντρα, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που προωθεί η Islandic Forest Service. Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι η επαφή με τη φύση μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση άνεσης.

Αντίστοιχα, οι οργανώσεις διάσωσης των ζώων έχουν δει μια αύξηση της ζήτησης για την υιοθέτηση σκύλων και γατών, καθώς οι λάτρεις των ζώων αναζητούν τετράποδους συντρόφους για να δώσουν και να λάβουν στοργή.

Στο Τορόντο μια οικογένεια δημιούργησαν τη μέρα της γιορτής της Μητέρας το «Hug Glove» - ​​χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό φύλλο φραγής ατμών και βιομηχανική ταινία, ώστε να αγκαλιάσουν τη γιαγιά τους, η οποία ζει μόνη, χωρίς να διακινδυνεύσει τη μόλυνση.

Στην ίδια λογική, αύξηση αυτό το διάστημα εμφάνισαν οι πωλήσεις των «Weighted Blankets» ή κουβέρτες βαρύτητας. Οι κουβέρτες βαρύτητας πιστεύεται ότι μειώνουν τα συναισθήματα άγχους και ηρεμούν ένα ανήσυχο μυαλό μέσω αυτού που είναι γνωστό ως «Θεραπεία βαθιάς πίεσης» (Deep Pressure Therapy). Βασίζεται στη θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης που χρησιμοποιούν οι εργοθεραπευτές για τη μείωση του άγχους. Οι οπαδοί των κουβερτών βαρύτητας αναφέρουν καλύτερο ύπνο, μειωμένο άγχος και μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας. Ευτυχώς, η επιστήμη το υποστηρίζει επίσης. Μια συγκεκριμένη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με χρόνια αϋπνία ανέφεραν καλύτερο ύπνο όταν την χρησιμοποιούν. Επιπλέον, περαιτέρω έρευνα έχει δείξει ότι οι κουβέρτες βαρύτητας μπορούν ακόμη και να αυξήσουν τα επίπεδα της «ευτυχούς ορμόνης» σεροτονίνης, ενώ ταυτόχρονα ανακουφίζουν τις χρόνιες παθήσεις και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

 

 

 

Ακόμα κι αν τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική επαφή, τα ανθρώπινα όντα είναι πολύ ανθεκτικά και θα μάθουμε σε ένα νέο επίπεδο οικειότητας. Θα εφεύρουμε και θα επινοήσουμε από την αρχή έναν νέο τρόπο ανθρώπινης σύνδεσης - και θα μάθουμε να παίρνουμε και να δίνουμε χαρά με διαφορετικούς τρόπους.

Αλλά θα πούμε φτου ξελευθερία όταν επιτέλους θα έχουμε δικαίωμα ξανά σε free hugs!

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Πιστεύω ότι το αύριο είναι άλλη μια μέρα και πιστεύω στα θαύματα». Όντρεϊ Χέμπορν

Το απόλυτο icon κομψότητας και σοφίας γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1929 κ αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

I say a little prayer for you: τα ψυχολογικά οφέλη της προσευχής

Η σχέση νου-ψυχής στο μικροσκόπιο της επιστήμης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γίνε το κορίτσι του Μάη... στους πιο διάσημους βοτανικούς κήπους του κόσμου!

Με μια υπέροχη εικονική και λουλουδάτη βόλτα... Enjoy!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα