Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Food porn: Aπό το "τρώω με τα μάτια" έως τον αληθινό κορεσμό

«Φάε με, πιες με»: Ακούς κι εσύ φωνές σαν την Αλίκη στη χώρα των... donuts;


Αγγελική Λάλου

 

 

Να σηκώσεις το χέρι σου αν έχεις προσπαθήσει να χάσεις βάρος τον τελευταίο καιρό. Κάτι τα έξτρα κιλά που έφερε μαζί της η καραντίνα, κάτι η αναζήτηση comfort food απολαύσεων για να μειώσεις το άγχος, κάτι το καλοκαίρι που έφτασε και η ανάγκη σου να βγεις ξανά στις παραλίες –δεν είσαι η μόνη που προσπαθείς να ξαναχωρέσεις στα ρούχα σου… Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες προσπαθούν να χάσουν βάρος αυτή τη στιγμή–και αυτοί είναι μόνο όσοι το παραδέχτηκαν, άρα καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ περισσότεροι!

Αυτή, ωστόσο, η συνεχής πίεση για έλεγχο στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες σοβαρές ακούσιες συνέπειες στον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό σου. Οι χρόνιες προσπάθειες για δίαιτα φέρνουν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου σου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στηριζόμενη στη Νευροεπιστήμη.

 


Τριάντα έξι άνθρωποι που συχνά μπαίνουν στη διαδικασία «δίαιτας», αλλιώς γνωστοί και ως άνθρωποι που ανέφεραν ότι πάντα προσπαθούσαν να χάσουν βάρος, πήραν μέρος σε ένα πείραμα όπου κοίταζαν εικόνες ενώ μηχάνημα σάρωνε τον εγκέφαλό τους. Όταν εμφανίστηκαν φωτογραφίες φαγητού, οι άνθρωποι έδωσαν πολύ περισσότερη προσοχή από ό,τι όταν φωτογραφίες από μη βρώσιμα αντικείμενα βρίσκονταν στην οθόνη. Ενώ αυτό ενδεχομένως να μην προκαλεί τόσο μεγάλη έκπληξη – όλοι λίγο πολύ μας τρέχουν τα σάλια όταν βλέπουμε εικόνες food porn… Το επόμενο ωστόσο συμπέρασμα του πειράματος κάνει μεγαλύτερη εντύπωση. Εκείνοι που έκαναν λιγότερο συχνά δίαιτα είχαν λιγότερο έντονες αντιδράσεις στις φωτογραφίες και επίσης είχαν περισσότερη λευκή ουσία στον εγκέφαλό τους.

Λοιπόν, τι σημαίνει αυτό; Είναι η λευκή ύλη καλή ή κακή; Και είναι η αδιάκοπη προσπάθεια μιας On/off δίαιτας καταστροφική συνήθεια που βλάπτει τα κύτταρα του εγκεφάλου σου;

 

 

 


Δεν υπάρχει μια ακριβής απάντηση, αλλά μπορεί πράγματι να αλλάζει τη δομή του πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός σου, καθιστώντας σου τελικά πιο δύσκολο το να ζήσεις έναν υγιή τρόπο ζωής. Η λευκή ύλη (ή φαιά ουσία), που συχνά ονομάζεται «υπόγειος εγκέφαλος», είναι η ουσία που συνδέει όλα τα άλλα μέρη του εγκεφάλου σου, ώστε να μπορούν να συνεργαστούν. Είναι το σύστημα επικοινωνίας μέσα στον εγκέφαλό σου και, ως εκ τούτου, είναι υπεύθυνο για λειτουργίες εκτελεστικού ελέγχου, όπως θέληση, αυτοέλεγχος και αντίσταση στον πειρασμό. Είναι επίσης το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου σου.

Άτομα με μειωμένη ακεραιότητα [λευκής ύλης] μπορεί να έχουν δυσκολία να ξεπεράσουν τους περαστικούς πειρασμούς, οδηγώντας σε μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι από εκείνους με υψηλότερη [λευκή ύλη] δομική ακεραιότητα, εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.


https://www.instagram.com/p/CBQBL-LpcTW/

Προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν με βεβαιότητα εάν η χρόνια δίαιτα προκάλεσε τη μείωση της λευκής ύλης ή αν τα άτομα με λιγότερη λευκή ύλη είναι επιρρεπή σε αύξηση βάρους και ως εκ τούτου χρόνια δίαιτα. Ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί ο συνδυασμός των δύο να είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου αύξησης του βάρους και της προσπάθειας απώλειας βάρους μέσω της δίαιτας.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απλώς να εγκαταλείψεις τους στόχους σου για ένα υγιές βάρος. Αντίθετα, δείχνει απλώς τη σημασία της λήψης μικρών βημάτων και της εστίασης σε θετικές αλλαγές, παραλείποντας παράλληλα τις επικίνδυνες δίαιτες που σου απαγορεύουν να απολαύσεις τα αγαπημένα σου, λαχταριστά φαγητά.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

2/10 – Παγκόσμια Ημέρα Μη Βίας, κάνουμε την ειρήνη fashion statement

«Η μη βία είναι όπλο των ισχυρών» Μαχάτμα Γκάντι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Σταμάτα τον κόσμο, θέλω να κατέβω!» - Happy Birthday Mafalda

H αγαπημένη ηρωίδα του Quino γίνεται 59 ετών αλλά συνεχίζει να μας αφοπλίζει με το φρέσκο χιούμορ της

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Από την «πληγή στη γιορτή» στη Stegi… των θαυμάτων – η νέα σεζόν 23-24 θα σε ενθουσιάσει

Στις 25 Σεπτεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάστηκε το για άλλη μια φορά εξαιρετικό, σημαντικό και πολυποίκιλο πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση και του Onassis Culture

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Πώς να αφαιρέσεις την αδιάβροχη μασκάρα

Χωρίς να καταστρέψεις τις βλεφαρίδες σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να τον κάνεις να μιλήσει για το πώς νιώθει για σένα

Έκφραση συναισθημάτων και άντρες… δυο κόσμοι ασύμβατοι

CELEBS

Ζόζεφιν: Η super hot εμφάνιση στο Panik Concert 2023

Τράβηξε επάνω της όλα τα βλέμματα

Εγγραφείτε στο newsletter μας: