Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Food porn: Aπό το "τρώω με τα μάτια" έως τον αληθινό κορεσμό

«Φάε με, πιες με»: Ακούς κι εσύ φωνές σαν την Αλίκη στη χώρα των... donuts;



 

 

Να σηκώσεις το χέρι σου αν έχεις προσπαθήσει να χάσεις βάρος τον τελευταίο καιρό. Κάτι τα έξτρα κιλά που έφερε μαζί της η καραντίνα, κάτι η αναζήτηση comfort food απολαύσεων για να μειώσεις το άγχος, κάτι το καλοκαίρι που έφτασε και η ανάγκη σου να βγεις ξανά στις παραλίες –δεν είσαι η μόνη που προσπαθείς να ξαναχωρέσεις στα ρούχα σου… Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες προσπαθούν να χάσουν βάρος αυτή τη στιγμή–και αυτοί είναι μόνο όσοι το παραδέχτηκαν, άρα καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ περισσότεροι!

Αυτή, ωστόσο, η συνεχής πίεση για έλεγχο στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες σοβαρές ακούσιες συνέπειες στον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό σου. Οι χρόνιες προσπάθειες για δίαιτα φέρνουν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου σου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στηριζόμενη στη Νευροεπιστήμη.

 


Τριάντα έξι άνθρωποι που συχνά μπαίνουν στη διαδικασία «δίαιτας», αλλιώς γνωστοί και ως άνθρωποι που ανέφεραν ότι πάντα προσπαθούσαν να χάσουν βάρος, πήραν μέρος σε ένα πείραμα όπου κοίταζαν εικόνες ενώ μηχάνημα σάρωνε τον εγκέφαλό τους. Όταν εμφανίστηκαν φωτογραφίες φαγητού, οι άνθρωποι έδωσαν πολύ περισσότερη προσοχή από ό,τι όταν φωτογραφίες από μη βρώσιμα αντικείμενα βρίσκονταν στην οθόνη. Ενώ αυτό ενδεχομένως να μην προκαλεί τόσο μεγάλη έκπληξη – όλοι λίγο πολύ μας τρέχουν τα σάλια όταν βλέπουμε εικόνες food porn… Το επόμενο ωστόσο συμπέρασμα του πειράματος κάνει μεγαλύτερη εντύπωση. Εκείνοι που έκαναν λιγότερο συχνά δίαιτα είχαν λιγότερο έντονες αντιδράσεις στις φωτογραφίες και επίσης είχαν περισσότερη λευκή ουσία στον εγκέφαλό τους.

Λοιπόν, τι σημαίνει αυτό; Είναι η λευκή ύλη καλή ή κακή; Και είναι η αδιάκοπη προσπάθεια μιας On/off δίαιτας καταστροφική συνήθεια που βλάπτει τα κύτταρα του εγκεφάλου σου;

 

 

 


Δεν υπάρχει μια ακριβής απάντηση, αλλά μπορεί πράγματι να αλλάζει τη δομή του πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός σου, καθιστώντας σου τελικά πιο δύσκολο το να ζήσεις έναν υγιή τρόπο ζωής. Η λευκή ύλη (ή φαιά ουσία), που συχνά ονομάζεται «υπόγειος εγκέφαλος», είναι η ουσία που συνδέει όλα τα άλλα μέρη του εγκεφάλου σου, ώστε να μπορούν να συνεργαστούν. Είναι το σύστημα επικοινωνίας μέσα στον εγκέφαλό σου και, ως εκ τούτου, είναι υπεύθυνο για λειτουργίες εκτελεστικού ελέγχου, όπως θέληση, αυτοέλεγχος και αντίσταση στον πειρασμό. Είναι επίσης το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου σου.

Άτομα με μειωμένη ακεραιότητα [λευκής ύλης] μπορεί να έχουν δυσκολία να ξεπεράσουν τους περαστικούς πειρασμούς, οδηγώντας σε μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι από εκείνους με υψηλότερη [λευκή ύλη] δομική ακεραιότητα, εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.


https://www.instagram.com/p/CBQBL-LpcTW/

Προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν με βεβαιότητα εάν η χρόνια δίαιτα προκάλεσε τη μείωση της λευκής ύλης ή αν τα άτομα με λιγότερη λευκή ύλη είναι επιρρεπή σε αύξηση βάρους και ως εκ τούτου χρόνια δίαιτα. Ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί ο συνδυασμός των δύο να είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου αύξησης του βάρους και της προσπάθειας απώλειας βάρους μέσω της δίαιτας.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απλώς να εγκαταλείψεις τους στόχους σου για ένα υγιές βάρος. Αντίθετα, δείχνει απλώς τη σημασία της λήψης μικρών βημάτων και της εστίασης σε θετικές αλλαγές, παραλείποντας παράλληλα τις επικίνδυνες δίαιτες που σου απαγορεύουν να απολαύσεις τα αγαπημένα σου, λαχταριστά φαγητά.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν». Edgar Degas

In art we trust! Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, μέσα από τα λόγια σημαντικών καλλιτεχνών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ