Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πόσο έτοιμη είσαι να γυρίσεις στο γυμναστήριο;

Και πόσο ασφαλής νιώθεις να επιστρέψεις στις αγαπημένες σου συνήθειες



Και ναι, ενώ θα άνοιγαν στις 29 Ιουνίου τελικά τα γυμναστήρια αναμένεται να ανοίξουν στις 15 του μήνα. Με το νούμερο 6 να κάνει limit up στα μηνύματα για τις μετακινήσεις την εποχή της καραντίνας για να δούμε πόσο έτοιμοι είναι οι Έλληνες να συνεχίσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις και μετά την άρση του lockdown.

Είτε ανήκεις σε αυτές που έβλεπαν την ετήσια συνδρομή τους να ξοδεύεται άδικα είτε είσαι από τις γυναίκες που συνεχώς ανέβαλαν την εγγραφή τους για τον επόμενο μήνα, το θέμα «ανοιχτά γυμναστήρια» αφορά εσένα και πολύ περισσότερο κόσμο.

 

 

 

Ακόμα κι αν όλο αυτό το διάστημα είχες τη δυνατότητα να βγεις για τζόκινγκ, να κάνεις ποδήλατο, να παρακολουθήσεις άπειρα on line μαθήματα ή να δεις με την άνεσή σου όποιο βίντεο με ασκήσεις ήθελες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του living-room σου, κακά τα ψέματα το γυμναστήριο σημαίνει για σένα πολλά περισσότερα από επαναληπτικά σετ ραχιαίων και κοιλιακών.  

Είναι πολλές φορές το κίνητρο και η αιτία της καλής φυσικής σου κατάστασης. Είναι το προσωπικό με τους προπονητές που πλέον σε έχουν μάθει απέξω κι ανακατωτά και μπορούν με το καλημέρα σας να καταλάβουν πόσο έφαγες χθες βράδυ, αν έκανες ατασθαλίες στη διατροφή σου, αν κοιμήθηκες καλά, μέχρι και το πώς πάει η ερωτική ζωή σου.

Είναι οι «συμμαθήτριές σου» στα προγράμματα που μαζί κάνετε κοινωνικό gossip για τους αρχάριους αλλά και συχνά συναγωνίζεστε σε επίπεδο ευγενούς άμιλλας για το ποια θα έχει την εύνοια του γυμναστή – κι ίσως και το τηλέφωνό του στο τέλος της προπόνησης.

 

 

 

Είναι η προσωπική σου πασαρέλα για την sporty chic athleisure γκαρνταρόμπα σου…

Αλλά κυρίως είναι ο χώρος της προσωπικής σου εκτόνωσης. Τα χιλιόμετρα που έχεις διανύσει στον διάδρομο άλλοτε σκεφτόμενη τρόπους εξόντωσης επαγγελματικών εχθρών ή εκδίκησης πρώην εραστών, ο ιδρώτας που έχεις ρίξει υπό τη μουσική υπόκρουση όλων των bit κομματιών των ‘80s κι early ‘90s κι οι ενδορφίνες που έχεις αφήσει το σώμα σου να εκκρίνει κάθε φορά που τελείωνες με επιτυχία έναν από τους στόχους ή όποτε ανέβαινε ο βαθμός δυσκολίας των ασκήσεών σου.  

 

 

 

Ωστόσο όσο κι αν ενθουσιάζεσαι με το επερχόμενο άνοιγμα των γυμναστηρίων είναι εξίσου φυσιολογικό να νιώθεις ανησυχία για το κατά πόσο είναι ασφαλές να επιστρέψεις στον αγαπημένο σου χώρο και στις προσφιλείς σου συνήθειες προ-κορωνοϊού.

Γνωρίζοντας τις αγωνίες σου βρήκαμε τις απαντήσεις των ειδικών στη υγεία και τη φυσική κατάσταση για να σου λυθούν όλες οι σχετικές απορίες σχετικά με το αν θα ήταν ασφαλές να επιστρέψεις στα γυμναστήρια μόλις ανοίξουν ξανά.

Πρέπει να ανησυχείς για την εξάπλωση του κορωνοϊού στα γυμναστήρια;

Με τον ίδιο τρόπο που υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης ή μόλυνσης με τον κορωνοϊό τη στιγμή που βγαίνεις έξω από το σπίτι σου, δεν υπάρχει τρόπος να κατορθώσεις την ασφάλεια από τον ιό μέσα σε ένα γυμναστήριο, με οποιονδήποτε βαθμό βεβαιότητας.

 

 

 

Ωστόσο, σε αντίθεση με την απειλή του ιού όταν εκτελείς την καθημερινή σου άσκηση σε εξωτερικούς χώρους ή επισκέπτεσαι το σούπερ μάρκετ, είναι το περιβάλλον ενός γυμναστηρίου που το καθιστά ακόμη πιο προβληματικό, καθώς μέσω της άσκησης, οι άνθρωποι θα είναι πιο πιθανό να βήχουν και να απελευθερώσουν μικρόβια μέσω της σωματικής άσκησης.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι είναι το ιδρωμένο, ζεστό περιβάλλον ενός γυμναστηρίου που παίζει παράγοντα στην εξάπλωση του ιού, στην πραγματικότητα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο που ένας ιός αναπαράγεται στα κύτταρα μας.

Εάν ψεκάσετε έναν ιό σε μια επιφάνεια, όπως ένας αλτήρας, ο ιός θα καθίσει εκεί και δεν θα μετακινηθεί εκτός εάν κάποιος τον πάρει αποκεί ξανά. Τα γυμναστήρια ενέχουν υψηλότερο βαθμό κινδύνου, επειδή οι άνθρωποι αγγίζουν συνεχώς πράγματα που στη συνέχεια θα πάει και θα αγγίξει κάποιος άλλος και μετά είναι πιθανό ασυναίσθητα να αγγίξουν τον εαυτό τους ή το ιδρωμένο τους πρόσωπο.

 

 

 

Από την άλλη πλευρά του επιχειρήματος, ο αντίλογος υποστηρίζει ότι τα γυμναστήρια δεν πρέπει να θεωρούνται περισσότερο ή λιγότερο ανησυχητικά από οποιονδήποτε άλλο κοινόχρηστο χώρο, ειδικά όταν εξετάζουμε τα οφέλη τους.

Όσο περισσότερο μαθαίνουμε για τον κορωνοϊό, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η βασική υγεία και φυσική κατάσταση για την καταπολέμησή του. Η παχυσαρκία και η κακή αναπνευστική ικανότητα έχουν αποδειχθεί ότι συγκαταλέγονται στους υψηλότερους παράγοντες κινδύνου σε σοβαρά περιστατικά ή κρούσματα που έχασαν τη ζωή τους.

Προβλέπεται ότι θα υπάρξει επιστροφή σε άτομα που αναζητούν μορφές άσκησης που εστιάζουν στην αύξησης της δύναμης και την προώθηση της ευεξίας της υγείας.

Τι προφυλάξεις μπορούν να κάνουν τα γυμναστήρια για να αποτρέψουν την εξάπλωση του Covid-19;

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς να πηγαίνεις σε γυμναστήριο και να έχεις κοινωνική απόσταση από τους άλλους. Ωστόσο, όπως έχουμε δει σε άλλες χώρες όπου τα μέτρα lockdown έχουν χαλαρώσει τις τελευταίες εβδομάδες, θα μπορούσε σύντομα να είναι πραγματικότητα.

Ένα πρόσφατο Twitter από το Χονγκ Κονγκ έδειξε ένα γυμναστήριο με χωρίσματα μεταξύ των μηχανημάτων, ενώ στα περισσότερα μέρη της Ιταλίας που έχουν ανοίξει ξανά οι αθλητικές εγκαταστάσεις, συμβουλεύουν τους επισκέπτες να φορούν μάσκα προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο, να διατηρούν απόσταση επτά τετραγωνικών μέτρων από άλλους κολυμβητές σε μια πισίνα και να φτάνουν ντυμένοι με τα ρούχα προπόνησης.

 

 

 

Τips

Προσπάθησε να μην πηγαίνεις τις ώρες αιχμής.

Μη χρησιμοποιείς τα αποδυτήρια.

Μην έχεις μαζί σου προσωπικά αντικείμενα.

Όσο είναι εφικτό να πηγαίνεις ήδη ντυμένη και να μην αλλάζεις φεύγοντας στο γυμναστήριο.

Όσο κι αν σου έλειψαν προσωπικό και «συναθλητές» απόφυγε προς το παρόν τις αγκαλιές.

«Κόλλα πέντε» και λοιπές χειρονομίες επιβράβευσης ή ενθάρρυνσης καλό είναι να αποφεύγονται.

Έχε μαζί σου μάσκα κι αντισηπτικά μαντιλάκια.

Έλεγξε να υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα και επαρκής εξαερισμός.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Απριλίου

Προσπεράστε με άνεση ό,τι δεν σας πάει καλά

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department