Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

The time is now - πώς να ζεις στο τώρα

Δεν είναι σύνθημα σε τοίχο, αλλά ήρθε η ώρα να γίνει το μότο σου!



Μερικές φορές νιώθεις ότι δεν αγαπάς τη ζωή σου; Νιώθεις, βαθιά μέσα, ότι κάτι λείπει;

Αυτό μπορεί να σου συμβαίνει επειδή ζεις τη ζωή κάποιου άλλου ή δεν έχεις τολμήσει να ζήσεις ακόμα τη ζωή που θες. Από την παιδική ηλικία, εκπαιδευόμαστε να προσαρμοζόμαστε και να ακολουθούμε τους κανόνες και τους στόχους που κάποιοι άλλοι επέλεξαν για εμάς.

Αν νιώθεις ότι έχεις μεγαλώσει αλλά ότι ακόμα εξακολουθείς να στήνεις τη ζωή σου γύρω από τις προσδοκίες και τις επιθυμίες των άλλων, ήρθε η ώρα να βγεις από αυτό τον φαύλο κύκλο και να δεις ποια είσαι, τι πραγματικά θες και να αρχίσεις να ζεις τη ζωή σου!

Όταν επιτρέπεις σε άλλους ανθρώπους να επηρεάσουν ή να καθορίσουν τις επιλογές σου – μπαίνεις στο τριπάκι να προσπαθείς να ικανοποιήσεις τις προσδοκίες τους.

Η κοινωνική πίεση είναι μια καλοφτιαγμένη απάτη – είναι  πολύ εύκολο να πέσεις θύμα της χωρίς καν να το καταλάβεις. Πριν συνειδητοποιήσεις ότι έχεις χάσει τον έλεγχο της ζωής σου, καταλήγεις να ζηλεύεις πώς ζουν οι άλλοι άνθρωποι. Όμως επειδή τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται στο insta ή στο facebook, άρχισε να αναρωτιέσαι τι πραγματικά ισχύει  - και κυρίως ασχολήσου με τη δική σου αληθινή ζωή!

 

Ερωτεύσου τη ζωή (σου!)

Το πρώτο βήμα για να απαλλαγείς από τις προσδοκίες των άλλων είναι να αρχίσεις να φέρεσαι στον εαυτό σου ευγενικά. Όπως λένε στο αεροπλάνο, σε περίπτωση που έχεις παιδιά μαζί σου στην πτήση και πάει κάτι στραβά, πρέπει να φορέσεις σε σένα πρώτα τη μάσκα! Δεν μπορείς πραγματικά να αγαπάς άλλους ανθρώπους εάν δεν αγαπάς και δεν φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου. Το να αποδεχθείς πλήρως τον εαυτό σου (τα ελαττώματα συμπεριλαμβάνονται) είναι το θεμέλιο για κάθε μακροχρόνια σχέση. Όταν αποδέχεσαι το ποια πραγματικά είσαι, δεν υπάρχει χώρος για τις προσδοκίες άλλων.

Be nice to youreself

Έρευνες δείχνουν ότι οι παρηγορητικές ενέργειες προς στον εαυτό σου απελευθερώνουν τις ορμόνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά. Τα αυξημένα επίπεδα οξυτοκίνης σε κάνουν να νιώθεις άνετα, ήρεμη και συνδεδεμένη (με τον εαυτό σου και τους άλλους – όχι το κινητό σου).

Reboot your mind

Δεν μπορείς να ελέγξεις τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα, αλλά μπορείς πάντα να επιλέξεις το πώς θα σκέφτεσαι και πώς θα μιλάς εσύ στον εαυτό σου. Η εσωτερική σου συζήτηση μπορεί να σε βοηθήσει ή να σε βλάψει, ανάλογα με τον τόνο και τις λέξεις που επιλέγεις να χρησιμοποιείς όταν απευθύνεσαι σε σένα. Μάθε να επιλέγεις τα λόγια σου με σύνεση. Οι προσδοκίες σου μπορούν να σε βάλουν σε ένα κλουβί – κι αποκεί μόνο εσύ μπορείς να σε απελευθερώσεις.

Are you talking to me?

Δώσε προσοχή στον εσωτερικό διάλογό σου. Είσαι ευγενική προς τον εαυτό σου ή σου προσθέτεις περισσότερη πίεση; Η συνομιλία σου επικεντρώνεται στο ποια είσαι και στο ποια θες να είσαι; Ή είναι γεμάτη προσδοκίες για το ποια πρέπει να είσαι και το πώς σε θέλουν οι άλλοι να είσαι; Ο διάλογος με τον εαυτό σου θα πρέπει να αφορά εσένα και μόνο εσένα, να μην διαμορφώνεται από τις σκέψεις/προσδοκίες/ανάγκες/επιθυμίες των άλλων.

Θέσε σαφή όρια στους άλλους

Οι άνθρωποι χρειάζονται όρια – μερικοί επειδή ενεργούν χωρίς να το συνειδητοποιούν, άλλοι επειδή τείνουν να επιβάλλουν τις επιθυμίες τους. Μίλα. Μην τους αφήνεις να σου υπαγορεύουν ποια είσαι και τι πρέπει να κάνεις.

Οι άνθρωποι θα υποθέσουν ότι το «κοινωνικό συμβόλαιο» είναι ενεργό εκτός εάν αποφασίσεις να το παραβιάσεις ρητά.

Draw your line. Δεν χρειάζεται όμως να είσαι απότομη. Απλώς ενημέρωσε τους άλλους όταν βγαίνουν εκτός ορίων – δεν το συνειδητοποιούν όλοι όταν προσπαθούν να καθορίσουν το πώς να ζεις.

Ολική απελευθέρωση εδώ και τώρα

Όταν καταργείς τις δικές σου προκαταλήψεις και προσδοκίες, μπορείς να κάνεις το ίδιο και με τους άλλους. Η ζωή που αγαπάς είναι απελευθερωτική - δεν αισθάνεσαι την πίεση να ευχαριστήσεις τους άλλους. Ομοίως, δεν θα χρειαστεί να επιβάλλεις τη θέλησή σου και στους άλλους.

Όταν αποφασίζεις ότι η ζωή σου σου ανήκει, κι οι άλλοι άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να το σεβαστούν.

Οι προσδοκίες είναι μια ψευδαίσθηση - προσθέτουν άχρηστη πίεση σε όλους. Ας ανακτήσεις τη χαρά της ζωής. Θυμήσου τότε που ήσουν παιδί. Πιθανότατα δεν είχες χρόνο για προσδοκίες – αλλά ήσουν απασχολημένη με το να απολαμβάνεις τη ζωή κάθε λεπτό.

Life is no perfect

Οι προσδοκίες προέρχονται από την κρίση - όταν κάποιος δεν μπορεί να δεχτεί πώς συμπεριφέρεσαι, περιμένει να αλλάξεις. Μαθαίνοντας να είσαι πιο συμπονετική προς τον εαυτό σου, όχι μόνο θα διευκολύνεις τις δικές σου προσδοκίες, αλλά και δεν θα αισθάνεσαι την ανάγκη να κρίνεις και να συγκρίνεις τους άλλους.

 Η ζωή δεν είναι τέλεια - η αφαίρεση των προσδοκιών θα σου επιτρέψει να εκτιμήσεις τη ζωή σου ως έχει.

Η κρίση προσθέτει απογοήτευση και αρνητικότητα - οι τελειομανείς δεν είναι ποτέ ευτυχείς. Όταν εγκαταλείπεις τις προσδοκίες, δημιουργείς χώρο για να απολαύσεις το εδώ και τώρα. Η ζωή σου δεν είναι αυτό που πρέπει να συμβεί, αλλά αυτό που πραγματικά συμβαίνει καθώς διαβάζεις αυτές τις λέξεις.

Για να ανακτήσεις το πάθος για τη ζωή όπως τη θέλεις, πρέπει να ανακτήσεις τον πρώτο λόγο και το δικαίωμα των επιλογών σου.

Is just an illusion

Δεν είσαι μόνη. Όλοι είναι ευαίσθητοι στην ψευδαίσθηση των άλλων. Η ευχαρίστηση των άλλων είναι σαν να κυνηγάς έναν κινούμενο στόχο. Οι άνθρωποι θα έχουν πολλές ελπίδες για σένα. Η κοινωνική πίεση κυμαίνεται - οι προσδοκίες των άλλων θα αλλάζουν συνεχώς.

Προσπαθώντας να τους ευχαριστήσεις όλους, καταλήγεις στο να μην ευχαριστείς κανέναν – συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σου. Οι προσδοκίες είναι μια ψευδαίσθηση. Γι’ αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ζουν τη ζωή που θέλουν. Αισθάνονται απογοητευμένοι και θυμωμένοι.

The time is now

Όταν περιμένεις, σταματάς να δέχεσαι την πραγματικότητα. Η πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα προβληματική - ακόμη και όταν τα πράγματα πάνε όπως αναμένεται, δεν μπορείς να απολαύσεις τα όμορφα που σου συμβαίνουν. Ακόμα και όταν παίρνεις αυτό που θέλεις, δεν μπορείς ούτε τότε να είσαι ευτυχισμένη. Αυτό είναι το πρόβλημα με τις προσδοκίες - ερωτεύεσαι τις ίδιες τις προσδοκίες. Αν αυτό που περιμένεις δεν γίνει πραγματικότητα, η ζωή φαίνεται άδικη. Αν πραγματοποιηθεί, η έλλειψη έκπληξης καθιστά την πραγματική εμπειρία λιγότερο συναρπαστική.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Απογοητεύονται όταν δεν συμπεριφέρεσαι όπως περιμένουν. Αυτό είναι το κλειδί που πρέπει να καταλάβεις – είναι δικό τους πρόβλημα, όχι δικό σου.

Κι άσε τους να το λύσουν εκείνοι…

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

Προτεινόμενα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι πιο χρήσιμες φράσεις που μπορούν να αποκλιμακώσουν μια διαφωνία

Το να διαφωνείτε είναι δείγμα υγείας, δείτε πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά

CELEBS

Στέφανο Σαρτίνι: Ο χωρισμός με τη Ρούλα Κορομηλά και το τέλος του Μπράβο!

Ο Ιταλός σκηνοθέτης σχολίασε το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα

FASHION RADAR

Η Carys Douglas γιόρτασε τα 21α γενέθλιά με ένα υπέροχο φόρεμα της μαμάς της, Catherine Zeta-Jones

Ένα εμβληματικό φόρεμα της δεκαετίας του '90, απόλυτα ταιριαστό και στις δύο