Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Η βρετανική Vogue κάνει Reset στο τεύχος Αυγούστου

14 ξεχωριστά εξώφυλλα με δύναμη από την τέχνη και τη φύση!



 

Στο δύσκολο διάστημα της καραντίνας όπου κι αν βρέθηκες να περνάς και να βιώνεις το lockdown δύο ήταν τα μεγάλα ψυχοθεραπευτικά καταφύγια στα οποία στράφηκες και μπόρεσες να διατηρήσεις την ηρεμία και την αισιοδοξία σου: η τέχνη και η φύση.

Αυτές τις δυο λυτρωτικές δυνάμεις προσπάθησε να ενώσει η βρετανική Vogue δημιουργώντας δεκατέσσερις εκδοχές εξωφύλλου που να αποτυπώνουν την εξαιρετική καλλιτεχνική οπτική σύγχρονων καλλιτεχνών και φωτογράφων με την ατίθαση ομορφιά του φυσικού βρετανικού τοπίου. Ένας τρόπος επανεκκίνησης, μια προσπάθεια να νιώσουν ότι η περιπέτεια της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Θυμίζοντας ενδεχομένως και το κατάλευκο εξώφυλλο της ιταλικής vogue που με αυτόν τον τρόπο ήθελαν οι Ιταλοί να βρεθούν σε μια λευκή σελίδα, μια σελίδα ελπίδας για ένα καλύτερο και πιο ασφαλές αύριο.

https://www.instagram.com/p/CCG2DlclN_G/?utm_source=ig_embed

 

Οι Βρετανοί παίρνουν αυτή τη λευκή σελίδα και της βάζουν χρώμα, χρησιμοποιούν την παλέτα της φύσης για να βγουν από τον εγκλεισμό, βάζουν φως αλλά και μια πληθώρα συμβολισμών προκειμένου να αναδείξουν όλη την γκάμα των συναισθημάτων που οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη βίωσαν με αφορμή αυτόν τον κοινό κίνδυνο.

Για αυτό το πρωτότυπο πρότζεκτ για τη British Vogue, ο αρχισυντάκτης Edward Enninful ανέθεσε 14 ειδικές διαφορετικές προτάσεις εξωφύλλου για το τεύχος Αυγούστου 2020. Οι σπουδαιότεροι καλλιτέχνες και φωτογράφοι της χώρας, από τον Tim Walker έως την Nadine Ijewere, τον Nick Knight μέχρι τη Lubaina Himid, παρουσιάζουν εντυπωσιακές εικόνες από τοπία του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι δημοφιλείς και αναγνωρίσισμες σε μια σειρά που διερευνά το θέμα της επαναφοράς/ της επανεκκίνησης / της επιστροφής σε μια πιο φυσιολογική καθημερινότητα. Οι πρωτότυπες αυτές φωτογραφικές αφηγήσεις είναι μια νέα προσέγγιση απεικόνισης της φύσης - είτε αφορούν κι εστιάζουν στον καθημερινό ορίζοντα είτε προσπαθούν να αποτυπώσουν τη μνήμη ενός τόπου που όλοι οι έγκλειστοι ένιωσαν να τους λείπει πολύ. Τα έργα θα δημοπρατηθούν προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που εργάζονται για την ανακούφιση των επιπτώσεων του κορωνοϊου.


https://www.instagram.com/p/CCELHielghy/


Από τις δουλειές που σίγουρα ξεχωρίζουν, ο David Hockney μοιράζεται μια προσωπική άποψη για το East Yorkshire. «Αυτή η ελαιογραφία είναι στα τέλη της άνοιξης στο χωριό Kilham», λέει ο ίδιος, για τη ζωγραφική του. «Τώρα, βρίσκομαι στη Νορμανδία, που είναι ένας παράδεισος για μένα. Έχω φτιάξει 120 πίνακες στο iPad από τον μεγάλο κήπο μας - είναι σαν να έχω πάντα έτοιμο τον ζωγραφικό εξοπλισμό που επιπλέον δεν χρειάζεται καθάρισμα. Είναι αρκετά φανταστικό. Την άλλη νύχτα σηκώθηκα για να πάω στην τουαλέτα στις 4 π.μ. και είδα τη μεγαλύτερη και πιο φωτεινή πανσέληνο εδώ και πολύ καιρό. Ήμουν ενθουσιασμένος από αυτό και το αποτύπωσα στο iPad. Η φωτογραφία είναι άχρηστη για κάτι τέτοιο, τόσο μεγάλο, απομακρύνει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του φεγγαριού».

 

https://www.instagram.com/p/CCBmrzFF18t/?utm_source=ig_embed


Ο αντίκτυπος που είχε ο Covid-19 στον πλανήτη μας ήταν εμφανής από νωρίς στην πανδημία, όταν ο κόσμος χαιρόταν να βλέπει τα δελφίνια να κολυμπούν στα λιμάνια της Σαρδηνίας και τα νερά να γίνονται κρυστάλλινα στα κανάλια της Βενετίας, απολαμβάνοντας μειωμένα επίπεδα ρύπανσης στις χώρες τους. «Ορισμένοι σχολιαστές υποστήριξαν ότι ο Covid-19 ήταν πλανητική εκδίκηση για τον όλεθρο που έχουν προκαλέσει οι άνθρωποι στα φυσικά συστήματα», γράφει η συγγραφέας Helen Macdonald στο συνοδευτικό της κείμενο για το εξώφυλλο, με τίτλο «Όλα σε όλη τη Γη». «Άλλοι, πιο ήσυχα, προσεκτικά και ανθρώπινα, αναρωτήθηκαν αν μπορεί να σηματοδοτήσει μια επαναφορά στη σχέση μας με τη φύση. Ακόμη και πριν από την πανδημία, η συνεχιζόμενη έκτακτη ανάγκη για το κλίμα απαιτεί από εμάς να επανεξετάσουμε επειγόντως τους όρους αυτής της δέσμευσης».


https://www.instagram.com/p/CCBoF3jlIYX/?utm_source=ig_embed


Η παγκόσμια κρίση υγείας έκανε όλον τον κόσμο να επαναπροσδιορίσει τη σχέση και την επαφή του με τη φύση - μεταξύ πολλών πραγμάτων – μέσα από μια νέα προοπτική. Η British Vogue σε προσκαλεί να σταματήσεις για λίγο και να κοιτάξεις αληθινά τις 14 φωτογραφίες και πίνακες στο τεύχος Αυγούστου, ενώ σου δημιουργούνται οι δικές σου σκέψεις για το θέμα της επαναφοράς. Όπως γράφει η Macdonald, «Η βρετανική εξοχή δεν είναι μόνο δάση και αγροκτήματα, λόφοι και χωράφια. Είναι ένα μέρος πλούσιο που δίνει αφορμή για σκέψη και προβληματισμό, και εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ως αποθετήριο εθνικής ταυτότητας».

Αντίστοιχα κοιτώντας αυτό το καλοκαίρι το ελληνικό τοπίο μπορείς να αισθανθείς τι σημαίνει για σένα αυτός ο τόπος και να θυμηθείς τι σου έλειψε περισσότερο από τη φύση τις μέρες της καραντίνας. Ίσως μάλιστα να εμπνευσθείς από το πρότζεκτ της βρετανικής Vogue και στις καλοκαιρινές σου φωτογραφίες να αποτυπώσεις αυτό που μετράει μέσα περισσότερο σε σχέση με την προσωπική σου οπτική κι επαφή με τη φύση…

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ο αετός της χαράς!

Ένα παραμύθι για τον χαρταετό... Καλή Καθαρά Δευτέρα!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Το θέατρο είναι σαν την ορειβασία. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα πέσεις ή θα φτάσεις στην κορυφή» Isabelle Huppert

Στα 71 της, η Isabelle Huppert συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα σοφίας, γοητείας και υποκριτικής

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: όλες οι πολύτιμες συμβουλές για να κοιμάσαι καλά

Όλα τα super tips για να κοιμάσαι σαν πουλάκι και να ξυπνάς με ενέργεια

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ισχυρά μυστικά για μια λειτουργική και ικανοποιητική σχέση

Πώς να ερωτευτείς με θεμέλια που θα έχουν διάρκεια

CELEBS

Μαρίνα Σάττι - Η απάντηση για το: «Είχατε και στο χωριό σας ρεγκετόν»

Ευχαρίστησε τις τηλεοπτικές εκπομπές που προβάλλουν τη δουλειά της

BEAUTY NEWS

Η Natalie Portman φέρνει το άρωμα της άνοιξης

Η Natalie Portman αποπνέει χαρά και αισθησιασμό καθώς κάνει το μεγάλο άλμα για αγάπη για το νέο άρωμα Miss Dior του Dior.