Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

New trends: Walking meditation aka η ηρεμία που χρειάζεσαι στα βήματά σου

Αυτό είναι το νέο trend που αλλάζει τώρα  την καθημερινότητα σου


Κωνσταντίνα Κύρκου

 

Έπειτα από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, η καθημερινότητα όλων μας έχει αλλάξει, αφού έχει προστεθεί ένα επιπλέον άγχος και μια ανησυχία για το πότε θα επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» που γνωρίζαμε. Για κάποιους είναι εύκολο να ελέγξουν και να χειριστούν σωστά την κατάσταση αυτή, ενώ υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι (μαζί σας και εγώ) χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να ισορροπήσουμε μέσα μας τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας. Σε αυτό βοηθάει σε μεγάλο βαθμό ο διαλογισμός, όπως ήδη μπορεί να γνωρίζεις, αφού προσφέρει στον οργανισμό οφέλη τόσο σε σωματικό, όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Όμως ακόμα και αν δεν ασχολείσαι με αυτά ή δεν ξέρεις πως πρέπει να το κάνεις, το νέο trend mindfulness θα σου φανεί παιχνιδάκι, καθώς στηρίζεται αποκλειστικά στα βήματα σου και σίγουρα θα θέλεις να το δοκιμάσεις.

 

 

Το Walking meditation είναι μια νέα πρακτική διαλογισμού, που έχει τις ρίζες του στις αρχές του Βουδισμού και έχει στόχο να εναρμονίσει σώμα και πνεύμα, αλλάζοντας σταδιακά αλλά και σταθερά τον τρόπο σκέψης σου. Είναι μια εύκολη πρακτική, οπού στηρίζεται αποκλειστικά στον δικό σου ρυθμό (αναπνοή, περπάτημα) και χαρίζει στο σώμα σου μια μοναδική ηρεμία και ισορροπία. Ενδεικτικά μερικά από τα οφέλη του είναι η μείωση του άγχους, η απομάκρυνση της κακής διάθεσης, η βελτίωση της ροής του αίματος, η ενίσχυση της ευεξίας κ.α.

Ίσως σκεφτείς πως στην θεωρεία όλα εύκολα φαίνονται. Όμως για να σε προλάβω θα σου δείξω βήμα-βήμα πως και στην πράξη το walking meditation είναι μια πολύ απλή τεχνική που μπορείς να εφαρμόσεις οπουδήποτε και να απολαύσεις την ισορροπία και γαλήνη που χρειάζεσαι.

Step1: Αρχικά επίλεξε ένα μέρος για να περπατήσεις. Δεν έχει σημασία αν θα είναι μέσα ή έξω από το σπίτι, αρκεί να είναι ήσυχο και να μην χρειάζεται να σταματάς συνεχώς.

 

 

Step2: Ξεκίνα να περπατάς. Ξεκίνα να περπατάς κάνοντας 10-15 βήματα προς μια κατεύθυνση ενώ αναπνέεις φυσιολογικά και αφήνοντας τα χέρια χαλαρά. Έπειτα κάνε το ίδιο προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Step3: Ακολούθησε τον ρυθμό σου. Είτε αργός είτε γρήγορος εσύ αποφασίζεις, αρκεί να ακολουθήσεις τον ίδιο ρυθμό μέχρι το τέλος της άσκησης.

Step4: Βάλε την αναπνοή στο παιχνίδι. Προσπάθησε να εναρμονίσεις το περπάτημα σου με την αναπνοή σου. Αυτό σημαίνει πως μπορείς να κάνεις δυο-τρία βήματα και να πάρεις μια αναπνοή ή περισσότερα ή λιγότερα. Εσύ καθορίζεις πόσες αναπνοές θα πάρεις σε κάθε βήμα, ή σε πόσα βήματα.

 

 

Step5: Χρησιμοποίησε ένα στιχάκι  που σε γαληνεύει, επικεντρώσου σε αυτό  και σιγοψιθύριζέ το, όσο περπατάς. Συνέχισε την πρακτική όσο εσύ θέλεις.

Να θυμάσαι στόχος σου είναι να εστιάσεις την προσοχή σου σε αυτό που σε αποφορτίζει και να απολαύσεις την ηρεμία και γαλήνη της στιγμής.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ο αετός της χαράς!

Ένα παραμύθι για τον χαρταετό... Καλή Καθαρά Δευτέρα!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Το θέατρο είναι σαν την ορειβασία. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα πέσεις ή θα φτάσεις στην κορυφή» Isabelle Huppert

Στα 71 της, η Isabelle Huppert συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα σοφίας, γοητείας και υποκριτικής

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: όλες οι πολύτιμες συμβουλές για να κοιμάσαι καλά

Όλα τα super tips για να κοιμάσαι σαν πουλάκι και να ξυπνάς με ενέργεια

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;