Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Το νέο «less is more» στην πράξη

Μην το κουράζεις άλλο, η απλότητα είναι η νέα "ομορφιά"



Το καλοκαίρι ήταν πάντα η εποχή της απλότητας. Όταν το μόνο που θες είναι ξεκούραση, χαλαρούς ρυθμούς και τα απολύτως απαραίτητα. Ό,τι θεωρείς εσύ απαραίτητο. Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για μια επιστροφή στα βασικά.

Μπορεί σε ένα βαθμό να ευθύνεται και η περίπλοκη φύση των ανθρώπων. Έχεις 86 δισεκατομμύρια νευρώνες που αντιδρούν σε ερεθίσματα συνεχώς στον εγκέφαλό σου, και το σώμα σου αποτελείται από σχεδόν 40 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Είσαι προγραμματισμένη στο να μπορείς να κάνεις καταπληκτικά πράγματα, αλλά αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις απλές ανάγκες που έχεις, συναισθηματικά και σωματικά.

Η μνήμη εργασίας σου - το μέρος του εγκεφάλου που διέπει τη λογική και τη συμπεριφορά, εμφανίζει συνήθως ένα όριο μεταξύ 4 και 7 στοιχείων κάθε φορά. Η νευροεπιστήμη δείχνει ότι όταν τα πράγματα γίνονται πολύ περίπλοκα, ο εγκέφαλός σου ουσιαστικά βραχυκυκλώνει. Όταν είσαι υπερφορτωμένη, κάνεις λάθη. Νιώθεις άγχος, κατάθλιψη, θυμώνεις και απογοητεύεσαι εύκολα.

Βρίσκοντας τη λύση στην απλοποίηση

Η ζωή θα είναι πάντα περίπλοκη και δεν μπορείς να ελέγξεις έτσι κι αλλιώς τα πάντα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο και ολοκληρώνεις τις εργασίες σου ή φροντίζεις τον εαυτό σου δεν πρέπει να είναι απλοποιημένος και απλός.

Στο 7 σταματάς

Να σου θυμίσω ότι ο εγκέφαλός σου μπορεί να χειριστεί μόνο επτά πράγματα ταυτόχρονα, οπότε – σταμάτα στο 6 ή το πολύ ως το 7. Μπορείτε να χρησιμοποιήσεις τον αριθμό έξι ως οδηγό σε όλες τις πτυχές της ζωής, για παράδειγμα, να μην έχεις περισσότερα από έξι άτομα σε ομαδική συνομιλία ή σε βιντεοκλήση. Αλλά βοηθά πραγματικά όταν φτιάχνεις μια λίστα υποχρεώσεων.

Ξεκίνα κάθε μέρα με μια λίστα με έξι μόνο σημαντικά πράγματα και ίσως έξι μικροσκοπικά καθήκοντα που πρέπει να κάνεις μέχρι το τέλος της ημέρας. Έτσι θα εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να εστιάζει στα πιο σημαντικά πράγματα, αντί να θολώνει στα όρια μεταξύ ουσιαστικών και προαιρετικών. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να δεσμευτείς σε αυτό που κάνεις και να είσαι σίγουρη για την επιτυχία. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι όταν φορτώνεσαι με λιγότερα πράγματα την ημέρα, λαμβάνεις πιο γρήγορες αποφάσεις πιο άμεσα.

Διαίρει και βασίλευε

Μπορείς επίσης να βελτιώσεις τη ζωή σου χωρίζοντας την ημέρα σου σε ζώνες. Δοκίμασε να διαιρέσεις το 24ωρό σου χρησιμοποιώντας τα «3 Ε»: εργασία, ευχαρίστηση, επαφές. Όταν είσαι στη ζώνης της εργασίας, ασχολείσαι μόνο με τα επαγγελματικά. Όταν βρίσκεσαι στη ζώνη ευχαρίστησης, απενεργοποίησε τα επαγγελματικά mail. Όταν μιλάς σε φίλους, δώσε τους την πλήρη προσοχή σου. Διαιρώντας την ημέρα θα σε βοηθήσει να χρησιμοποιείς το μυαλό σου σε αυτό που έχει σημασία στην παρούσα στιγμή.

Λιγότερες αποφάσεις

Η επιστήμη διαπίστωσε ότι παίρνεις γύρω στις 35.000 ξεχωριστές αποφάσεις, που αφορούν το οτιδήποτε, από το πώς κινείς το σώμα σου, στο τι θα φας, έως το αν θα κάνεις κλικ στην εφαρμογή Instagram. Ίσως να μην το αντιλαμβάνεσαι, αλλά όλες αυτές οι μικροσκοπικές αποφάσεις μπορούν να σε οδηγήσουν σε νοητική υπερκόπωση.

Συχνά πιστεύεις ότι το να έχεις περισσότερες επιλογές είναι καλύτερο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, μπορούν πραγματικά να γεμίσουν απλώς τον εγκέφαλό σου και να κάνουν δύσκολη τη λήψη αποφάσεων.

Ξανασυνδέσου με τη φύση

Η εμπειρία του κόσμου γύρω σου είναι ένα ισχυρό τονωτικό για να επαναπροσδιορίσεις με σαφήνεια την εσωτερική ειρήνη. Υπάρχουν αμέτρητες μελέτες που δείχνουν τα οφέλη μιας βόλτας στη φύση για την προώθηση της χαλάρωσης, τη μείωση των καρδιακών παλμών και την εξάλειψη του στρες. Η φύση διδάσκει την ταπεινότητα. Η απλότητα εξαρτάται από την ισορροπία και η φύση είναι ο μεγάλος εξισορροπιστής.

Ναι μεν, χωρίς αλλά

Για να έχεις σαφήνεια, είναι επίσης σημαντικό να είσαι ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τη σύγχυση και την ασάφεια, που συνεπάγεται καθυστέρηση, εσφαλμένη επικοινωνία και δυσπιστία. Όταν είσαι ξεκάθαρη για κάτι, οι άλλοι αντιμετωπίζονται με σαφήνεια. Το να είσαι σαφής είναι μια πράξη γενναιοδωρίας. Όταν θες οι άλλοι να διεκπεραιώσουν κάτι, δώσε τους βασικές, αναλυτικές οδηγίες. Επίσης μάθε να λες «όχι» σε κάτι όταν δεν έχεις το χρόνο, την ενέργεια ή τον ψυχικό χώρο για να δεσμευτείτε. Όταν καταφέρνεις να ορίζεις και να τηρείς σαφή όρια, θα είσαι λιγότερο κατακερματισμένη και ίσως να βρεις ακόμη περισσότερο χρόνο για να αφοσιωθείς στις πιο στενές σου σχέσεις.

Όλα έχουν τη θέση τους

Τα οφέλη της τακτοποίησης είναι πολλά - είναι αλήθεια ότι η ακαταστασία μπορεί να φράξει τον ψυχικό σου χώρο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περιέγραψαν τα σπίτια τους ως «γεμάτα» και ακατάστατα ή «ημιτελή έργα» ήταν πιο πιθανό να εμφάνιζαν κατάθλιψη ή υπερβολική κούραση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασπαστείς πλήρως τον μινιμαλισμό - αλλά είναι πραγματικά τόσο απλό το να έχεις ένα μέρος για το κάθε τι, ώστε να μπορείς πάντα να το βρεις εύκολα. Μπορεί να είναι τρομακτικό το να ψάχνεις κάτι σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όταν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, αλλά συμβολίζει και κάτι βαθύτερο: αν δεν μπορείς να κρατήσεις το σπίτι σου σε καλή κατάσταση, μήπως δεν μπορείς να φροντίσεις επαρκώς και τον εαυτό σου;

Τέλος με το multitasking

Σου αρέσει να καυχιέσαι ότι είσαι πολυεργαλείο και ότι μπορείς ταυτόχρονα να κάνεις πολλά πράγματα. Συγνώμη που θα σου γκρεμίσω τον μύθο, αλλά έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έχει δείξει ότι όταν προσπαθείς να κάνεις περισσότερα από ένα πράγματα ταυτόχρονα, αυτό έχει άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στη μνήμη σου. Οι άνθρωποι είναι μονοκαλλιεργητές από τη φύση τους - δουλεύεις καλύτερα όταν εστιάζεις σε ένα μόνο πράγμα κάθε φορά. Δοκίμασε να αφοσιώνεσαι σε μια εργασία κι ύστερα να αρχίζεις κάτι άλλο αφού την ολοκληρώσεις και θα δεις πόσο πιο ξεκούραστη νοητικά θα νιώθεις.

Να μάθεις να αφήνεις πίσω σου ό,τι σε βαραίνει

Θα υπάρχουν πάντα υποχρεώσεις που απλά δεν μπορείς να ξεφορτωθείς, αλλά πολλές από αυτές τις έχεις δημιουργήσει μόνη σου για τον εαυτό σου. Πολλές φορές διατηρείς κάποιες υποχρεώσεις που σε βαραίνουν, ή κάποιες δραστηριότητες από τη δύναμη της συνήθειας ή από κεκτημένη ταχύτητα. Η οδηγία είναι απλή, κρατάς στη ζωή σου ό,τι σου είναι απαραίτητο, αναγκαίο, βασικό, όταν εξυπηρετεί κάποια σου ανάγκη. Αυτό θα σε βοηθήσει να ξεσκαρτάρεις πολλά από αυτά που σου μπλοκάρουν χωρίς λόγο την ενέργεια.

Δεν χρειάζεται να ενημερώνεσαι για τα πάντα

Η υπερπληροφόρηση και η συνεχής σου ενημέρωση για τα πάντα είναι μία από τις πηγές άγχους αλλά και ψυχικής πίεσης. Βομβαρδίζεσαι με ειδήσεις και πληροφορίες ανά πάσα στιγμή - είτε πρόκειται για την τηλεόραση, ή μέσω ειδοποιήσεων εφαρμογών είτε κατά το σερφάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορείς να ορίσεις μια ή δύο συγκεκριμένες στιγμές στη μέρα σου όπου μπορείς να ενημερώνεσαι για την επικαιρότητα, και έχοντας καταλήξει σε 2-3 έγκυρες πηγές, ώστε να μη χρειάζεται να διαβάζεις για την ίδια είδηση γραμμένη από δέκα διαφορετικά άτομα.

Μάθε να κάνεις pause

Το να μπορείς να χαλαρώνεις και να μπαίνεις σε κατάσταση pause είναι το κλειδί για να ζήσεις μια απλή ζωή, αλλά ακόμα και την τέχνη της ξεκούρασης και της συνειδητότητας την έχουμε αναγάγει σε πολύπλοκη τέχνη. Δεν χρειάζεται να έχεις μεταπτυχιακό στον διαλογισμό ή να έχεις περάσει από σεμινάρια γιόγκα για να καταφέρεις να αναπνέεις βαθιά και να απολαμβάνεις τις μικρές χαρές της ζωής σου. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να κάνει μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μέρας με ασχολίες που σε ευχαριστούν. Και μάθε να αναγνωρίζεις την ομορφιά και τη χαρά στα απλά πράγματα.

Cover photo: Kate Belm

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

CELEBS

Διαζύγιο για τον Νικόλαο και την Τατιάνα Μπλάτνικ

Χωρίζουν μετά από 14 χρόνια γάμου