Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς να τον ξεπεράσω οριστικά

H Xαλιμά ήξερε πολλά sad παραμύθια, για το πιο όμορφο πράγμα του κόσμου, αλλά μη μασάς!



«I’m addicted to you, you’re my love, my senorita» τραγουδάς δυνατά μαζί με τους James, ή «I'm addicted to you, hooked on your love» λέει η Avicii, και είναι πολλά ακόμη τα τραγούδια που εξομοιώνουν την ερωτική σχέση με εξάρτηση. Από την ποπ κουλτούρα ωστόσο και τα σενάρια ταινιών με στοιχειωμένους έρωτες και αυτοκαταστροφικά ρομαντικά ειδύλλια, μερικές φορές η πραγματικότητα δεν αντιγράφει απλώς την τέχνη αλλά την ξεπερνά με πολύ πιο αρρωστημένα σενάρια.

Ο έρωτας πολλές φορές έτσι κι αλλιώς παρομοιάζεται ως ναρκωτικό, με την έννοια ότι θολώνει την κρίση σου, ανεβάζει τα επίπεδα των ορμονών ευτυχίας, ανεβάζει την αδρεναλίνη, σε κάνει πιο ριψοκίνδυνη, πιο θαρραλέα ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζεις σημάδια στερητικού συνδρόμου όταν έχεις μέρες (ενίοτε κι απλώς ώρες) να δεις ή να βρεθεί με το αμόρε σου.

Η αγάπη μπορεί να είναι ένα ουσιαστικό συστατικό κάθε σχέσης, όμως για όσους βρίσκονται σε σχέσεις με εθισμένους ή ναρκισσιστές, η αγάπη μπορεί να αρχίσει να μοιάζει με ένα είδος εθισμού. Τα άτομα που έχουν εμπλακεί σε αυτούς τους τύπους σχέσεων ενδέχεται να αναπτύξουν ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης που μιμούνται τις συμπεριφορές που συνήθως συνδέονται με τον εθισμό.

Μια σχέση εξάρτησης είναι αυτή στην οποία κατά βάση δεν περνάς καλά, δεν καλύπτει τις ανάγκες σου πλήρως, και επηρεάζει αρνητικά την ψυχική σου υγεία. Μπορεί να είναι μια κακοποιητική σχέση, μια σχέση που να σε καταδυναστεύει, ή που να μη σε αφήνει να εξελιχθείς ή να ανασάνεις ελεύθερα.

Αν βρίσκεσαι σε μια σχέση με έναν εξαρτημένο ή ναρκισσιστή, θα δεις ότι η σχέση σου αναπτύσσει μια συγκεκριμένη δυναμική. Οι εθισμένοι και οι ναρκισσιστές τείνουν να προσελκύουν άτομα που έχουν αντίστοιχες προσωπικότητες που ανέχονται ή επιτρέπουν την κακή συμπεριφορά του εξαρτημένου και του ναρκισσιστή. Ίσως ένας καλύτερος τρόπος να το αντιληφθείς αυτό είναι αν σκεφτείς ότι οι όσοι δεν θέλουν εθιστικές συμπεριφορές στην αγάπη και στις σχέσεις αφήνουν αυτές τις καταστάσεις και απομακρύνονται. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το άτομο που θα αποφασίσει να μείνει και που προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση ή να ανατρέψει τη συμπεριφορά.

Το να μείνεις σε αυτή τη σχέση γίνεται όλο και περισσότερο μια πρόκληση, όσο περισσότερο επενδύεις σε χρόνο, ενέργεια και συναισθήματα τόσο περισσότερο κολλάς κι εγκλωβίζεσαι. Όπως στον εθισμό, υπάρχει συχνά μια λογική ή εννοιολογική κατανόηση της δυσλειτουργίας της συμπεριφοράς, αλλά οι συναισθηματικοί δεσμοί με τη σχέση περιορίζουν την ικανότητά σου να απομακρυνθείς ή να επιφέρεις μια θετική αλλαγή.

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια

Μία από τις προκλήσεις της αναγνώρισης ενός εθισμού στη σχέση είναι ο εντοπισμός των αποδείξεων. Ενώ αυτά τα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν σχετικά νωρίς στη σχέση του ζευγαριού, συχνά παραβλέπονται ή αρνούνται τα άτομα να τα δουν ή να τα αναγνωρίσουν, ακριβώς όπως οι εξαρτημένοι μπορεί να αρνούνται τη συμπεριφορά τους για σύντομα ή μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σταματήστε τη γη να κατέβω

Έλλειψη συνέπειας στη σχέση: οι άνθρωποι σε σχέσεις με εθισμένους και ναρκισσιστές έχουν συχνά μια σχέση σαν ρόλερ κόστερ. Δεν είναι απλώς μια δύσκολη στιγμή που το ζευγάρι έχει διαφορές, αλλά ένα συνεχές μοτίβο από σκαμπανεβάσματα διαθέσεων και συμπεριφορών. Επιπλέον, δεν είναι ασυνήθιστο ο χρόνος της πρόκλησης, της απογοήτευσης και του θυμού να ξεπερνά κατά πολύ το θετικό διάστημα στη σχέση.

https://www.instagram.com/p/CDkkAhKnISg/
Περπατάς πάνω σε ναρκοπέδιο  

Ο καθένας δικαιούται να έχει μια κακή μέρα, αλλά αν ανησυχείς συνεχώς για το πώς η συμπεριφορά σου, οι συνομιλίες ή η συναισθηματική σου κατάσταση είναι πιθανό να προκαλέσει τον σύντροφό σου, είναι πιθανό να βρίσκεστε σε μια σχέση εξάρτησης. Δύο άτομα που αποκαλούνται ερωτικοί σύντροφοι πρέπει να είναι εκεί για να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και όχι μόνο το ένα άτομο να λαμβάνει συνεχώς υποστήριξη, ενώ το άλλο άτομο να θεωρείται μόνο πηγή υποστήριξης.

If you go away

Είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να τερματίσει μια σχέση. Εάν η σκέψη της απομάκρυνσης σου δημιουργεί ακραίο άγχος, φόβο, κατάθλιψη ή συναισθήματα απόλυτης μοναξιάς για το όταν δεν θα είσαι σε σχέση, δεν υπάρχει πλέον μια υγιής ισορροπία. Αλλά δεν είναι η αγάπη που σε κρατάει σε αυτή τη σχέση, είναι η εξάρτηση. Είναι ο εθισμός που υπερισχύει και χρειάζεσαι βοήθεια για να αναγνωρίσεις την πραγματικότητα που αρνείσαι να δεις και να αποδεχτείς.
https://www.instagram.com/p/CDjydquDpAO/

Απώλεια αίσθησης του εαυτού

Σε μια σχέση με έναν εθισμένο ή έναν ναρκισσιστή, δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεσαι την απώλεια του εαυτού σου – ότι έχεις χάσει την ουσία του είναι σου. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνεις σε μια διαδικασία να αμφισβητήσεις την αξία σου. Η αυτοεικόνα και η αυτοπεποίθησή σου δέχονται ισχυρό πλήγμα. Η απώλεια του εαυτού δεν είναι απλώς εσωτερική καθώς ο ναρκισσιστής ή ο εθισμένος συμβάλλει σε αυτές τις σκέψεις διατηρώντας συνεχώς τη σχέση σε αναταραχή, κατηγορώντας εσένα για τη δυσλειτουργία.

Η δύναμη της συνήθειας

Η αδυναμία σου να πεις όχι επιφέρει την απώλεια ορίων. Η λογική σου και η συνειδητότητα εξασθενούν με αποτέλεσμα να συντηρείς τα κακώς κείμενα. Συμπεριφορές και επιλογές που θα φαινόταν σαφώς ακατάλληλες ή ανθυγιεινές πριν από τη σχέση κρυσταλλώνονται και πλέον αρχίζεις όχι μόνο να τις συνηθίζεις αλλά και να τις θεωρείς φυσιολογικές.

Μυστικά και ψέματα

Επειδή οι άνθρωποι που σε αγαπούν και σε νοιάζονται θα προσπαθήσουν (πολλές φορές) να σε ξεκολλήσουν, από κάποια στιγμή κι έπειτα θα αρχίζεις να τους κρύβεις πράγματα ή να τους λες ψέματα, προκειμένου να μην ανησυχούν ή για να σε αφήσουν στην ησυχία σου. Όπως ο εθισμός, οι άνθρωποι σε καταστροφικές σχέσεις κρύβουν την πραγματική δυσλειτουργία από μέλη της οικογένειας και φίλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει παράλειψη λεπτομερειών, δημιουργία ψευδών αφηγήσεων σχετικά με τη σχέση ή απλώς αποφυγή αυτών των τύπων συνομιλιών.

It takes two

Μια καταχρηστική σχέση, μια σχέση εξάρτησης αφορά και τα δύο άτομα. Όπως ο εθισμός, το άτομο πρέπει να αναγνωρίσει τη δυσλειτουργία στη σχέση για να κάνει μια αλλαγή. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσεις ότι η διόρθωση της δυσλειτουργίας στη σχέση δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη. Και τα δύο άτομα πρέπει να είναι πρόθυμα να εργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση και να συνεργαστούν για να αναπτύξουν μια υγιή, θετική και υποστηρικτική σχέση για το μέλλον.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ο αετός της χαράς!

Ένα παραμύθι για τον χαρταετό... Καλή Καθαρά Δευτέρα!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Το θέατρο είναι σαν την ορειβασία. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα πέσεις ή θα φτάσεις στην κορυφή» Isabelle Huppert

Στα 71 της, η Isabelle Huppert συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα σοφίας, γοητείας και υποκριτικής

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: όλες οι πολύτιμες συμβουλές για να κοιμάσαι καλά

Όλα τα super tips για να κοιμάσαι σαν πουλάκι και να ξυπνάς με ενέργεια

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ισχυρά μυστικά για μια λειτουργική και ικανοποιητική σχέση

Πώς να ερωτευτείς με θεμέλια που θα έχουν διάρκεια

CELEBS

Μαρίνα Σάττι - Η απάντηση για το: «Είχατε και στο χωριό σας ρεγκετόν»

Ευχαρίστησε τις τηλεοπτικές εκπομπές που προβάλλουν τη δουλειά της

BEAUTY NEWS

Η Natalie Portman φέρνει το άρωμα της άνοιξης

Η Natalie Portman αποπνέει χαρά και αισθησιασμό καθώς κάνει το μεγάλο άλμα για αγάπη για το νέο άρωμα Miss Dior του Dior.