Skip to main content

BLOGS

«Η επιτυχία γεννά συνήθως σε έναν βαθμό ύβρη. Όταν αποτυγχάνεις, τότε μαθαίνεις» Moby

Το αγαπημένο αγόρι της ηλεκτρονικής μουσικής γιορτάζει τα γενέθλιά του στις 11 Σεπτεμβρίου



Ο Richard Melville Hall (γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου 1965), γνωστός ως Moby, είναι Αμερικανός μουσικός, τραγουδοποιός, τραγουδιστής, παραγωγός και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων. Έχει πουλήσει πάνω 20 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Αφού άρχισε να μαθαίνει κιθάρα και πιάνο στην ηλικία των εννέα ετών, έπαιξε σε πολλά υπόγεια πανκ ροκ συγκροτήματα μέχρι τη δεκαετία του 1980 πριν στραφεί στην electronic dance music. Το 1989, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και έγινε παραγωγός DJ, παραγωγός και remixer. Το σινγκλ του "Go" το 1991 ήταν η κύρια επιτυχία του, φτάνοντας στο Νο. 10 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ 1992 και 1997 σημείωσε οκτώ top 10 επιτυχίες στο Billboard Dance Club, συμπεριλαμβανομένων των "Move (You Make Me Feel So Good)", "Feeling So Real" και "James Bond Theme (Moby Re-Version)". Καθ' όλη τη δεκαετία παρήγαγε επίσης μουσική με διάφορα ψευδώνυμα, κυκλοφόρησε το κριτικά αναγνωρισμένο Everything Is Wrong (1995) και συνέθεσε μουσική για ταινίες. Το πανκ προσανατολισμένο άλμπουμ Animal Rights (1996) αποξένωσε μεγάλο μέρος της βάσης των θαυμαστών του.

https://www.instagram.com/p/CFCDaLeqt3Z/

Ο Moby γνώρισε εμπορική και κριτική επιτυχία με το πέμπτο άλμπουμ του Play (1999), το οποίο, αφού έλαβε λίγη αναγνώριση, έγινε ένα απροσδόκητο παγκόσμιο hit το 2000, αφού κάθε κομμάτι αδειοδοτήθηκε σε ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και διαφημίσεις. Παραμένει το άλμπουμ με τις υψηλότερες πωλήσεις με 12 εκατομμύρια αντίτυπα. Το έβδομο single του, "South Side", με την Gwen Stefani, παραμένει το μοναδικό του που εμφανίζεται στο US Billboard Hot 100, φτάνοντας στο Νο. 14. Ακολούθησαν άλμπουμ ποικίλων στυλ όπως ηλεκτρονική, dance, ροκ και downtempo, όπως το 18 (2002), Hotel (2005) και Last Night (2008). Τα μετέπειτα άλμπουμ του τον είδαν να εξερευνά την ambient μουσική, συμπεριλαμβανομένης της σχεδόν τεσσάρων ωρών κυκλοφορίας Long Ambients 1: Calm. Sleep (2016). Ο Moby δεν έχει περιοδεύσει από το 2014 αλλά συνεχίζει να ηχογραφεί και να κυκλοφορεί άλμπουμ. το πιο πρόσφατο είναι το All Visible Objects (2020). Τέλος, ο Moby έχει συγγράψει, παράγει ή mix μουσική για διάφορους καλλιτέχνες.

Εκτός από τη μουσική του καριέρα, ο Moby είναι γνωστός για το veganism και την υποστήριξή του για την καλή μεταχείριση των ζώων και την ανθρωπιστική βοήθεια. Ήταν ο ιδιοκτήτης του Little Pine, ενός βίγκαν εστιατορίου στο Λος Άντζελες και οργάνωσε το φεστιβάλ vegan μουσικής και φαγητού Circle V. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου κι ενός βιβλίου-άλμπουμ φωτογραφιών του του και δύο απομνημονευμάτων: Porcelain: A Memoir (2016) και Then It Fell Apart (2019).

Συγκεκριμένα, η αυτοβιογραφία του «Moby – Κι έτσι διαλύθηκαν όλα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ σε συνεργασία με το Avopolis.

https://www.instagram.com/p/CETmvtgqJU5/

Σήμερα τιμώντας τα γενέθλιά του θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

https://www.instagram.com/p/CCQ8BvRog9H/

Μου αρέσει η ιδέα της δημιουργίας δίσκων που μπορούν να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, δίσκων που δίνουν την αίσθηση της χρησιμότητας.

 

Έχω κάνει δίσκους που όλοι μισούσαν και έχω αγαπήσει, και έκανα δίσκους που όλοι αγαπούσαν και εγώ έχω θεωρήσει, στην καλύτερη περίπτωση, μέτριους.

 

Ακόμα δεν αναγνωρίζομαι στο δρόμο. Μικρόσωμοι, φαλακροί λευκοί άντρες σαν κι εμένα - όλοι μοιάζουμε το ίδιο.

 Είμαι σαν ένα κακό μουσικό κλισέ γιατί κουβαλώ την κιθάρα μου στο δρόμο και προσπαθώ να γράψω τραγούδια στα δωμάτια του ξενοδοχείου.

 

Κάνεις λάθη και μαθαίνεις από αυτά.

 

Αλλά ταυτόχρονα, δεν αφήνω τον εαυτό μου να μετανιώσει για τα πράγματα στο σημείο που αυτό να με παραλύει.

https://www.instagram.com/p/CCbPY7goTze/

Αγοράζω πράγματα με την καλύτερη πρόθεση να ζήσω με αυτά και μετά μεσολαβεί η ζωή.

 

Χρειάζομαι σκυλιά. Ένα σπίτι γεμάτο με σκύλους και μια έξυπνη, αστεία, ευγενική, στοργική σύντροφο ή σύζυγο.

 

Αλλά σε επίπεδο χρηστικότητας, συνειδητοποιώ ότι για να προσπαθήσω να επιτύχω το μεγαλύτερο καλό για τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, μερικές φορές πρέπει να γίνουμε πωλητές για αυτό που πιστεύουμε, και κομμάτι του να είμαστε πωλητές είναι αποτελεσματικό.

 Σκεφτόμουν ότι η ζωή μου θα περνούσε δουλεύοντας σε ένα βιβλιοπωλείο, διδάσκοντας σε κοινοτικό κολέγιο, και κάνοντας μουσική στον ελεύθερο χρόνο μου που κανείς δεν θα ήταν πρόθυμος να ακούσει.

 

Κατά κάποιο τρόπο, μαγικό, έχω γίνει ηλεκτρονικός μουσικός και έχω ένα στούντιο ηχογράφησης που μοιάζει με κονσόλα αεροπλανοφόρου!

 

Μεγάλωσα με εμμονή στην επιστημονική φαντασία και όταν ήμουν πολύ νέος, ήθελα να γίνω επιστήμονας.

https://www.instagram.com/p/CEW1VALI_kR/

Ξέρετε, αν αγαπάτε κάτι, θα πρέπει να το αγαπάτε ανεξάρτητα από το αν κοστίζει πέντε ή 500 ή 5.000 δολάρια. Δυστυχώς, αυτός δεν είναι ο τρόπος που λειτουργεί ο πολιτισμός μας, και υιοθετούμε αυτήν την ιδέα ότι πράγματα που είναι πιο ακριβά πιθανότατα έχουν μεγαλύτερη αξία.

 

Αποκάλεσε με σπασίκλα αν θέλεις, αλλά δυσκολεύομαι να φύγω από το σπίτι χωρίς το λάπτοπ μου και ένα καλό βιβλίο.

 

Όποτε είχα επιτυχία, δεν μάθαινα ποτέ από αυτήν. Η επιτυχία γεννά συνήθως έναν βαθμό ύβρης. Όταν αποτυγχάνεις, τότε μαθαίνεις.

 

Η μουσική είναι κάτι που κινείται φυσικά στον αέρα.



Τα σκυλιά έχουν απεριόριστο ενθουσιασμό, αλλά κανένα αίσθημα ντροπής. Πρέπει να έχω ένα σκύλο για Life coach.

 

Χρειάζομαι το κοινό περισσότερο από ό,τι το κοινό με χρειάζεται.

https://www.instagram.com/p/B99cIx9hKro/

Είχα αϋπνία από τότε που ήμουν μικρό παιδί και δεν κοιμάμαι ποτέ καλά. Μερικές φορές κοιμάμαι πολύ άσχημα και μερικές φορές κοιμάμαι λιγότερο άσχημα. Χειροτερεύει ειδικά όταν είμαι σε περιοδεία επειδή διασχίζεις πολλές ζώνες ώρας και δεν είμαι πολύ προσαρμοστικός.

 

 Νομίζω ότι υπάρχουν δύο τύποι φωτογράφων, αυτοί που θέλουν να δείξουν τον κόσμο και εκείνοι που θέλουν να δημιουργήσουν τον δικό τους κόσμο. Με ενδιαφέρει περισσότερο να δείξω τον κόσμο και να τον παρουσιάσω σε άτομα με την επισυναπτόμενη ερώτηση, «Αυτό βγάζει νόημα σε εσάς;»

MOBY - ΚΙ ΕΤΣΙ ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝ ΟΛΑ – Brainfood Εκδοτική %

Cover photo credits: Eleanor Stills

Διαβάστε επίσης

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

BLOGS

Το Rebel Moon ήρθε στο Netflix

Ο Ζακ Σνάιντερ ετοιμάζει αυτό το sci-fi event φαντασίας εδώ και μια δεκαετία.

BLOGS

«Με ενδιέφερε μόνο η καλλιτεχνική πλευρά της ζωής» Elton John

Ο Elton John γιορτάζει τα 77α γενέθλιά του

Προτεινόμενα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας

DO IT YOURSELF

Make up στα ρούχα σου; Δες πώς να μη μείνει λεκές

Μια εύκολη λύση με κάτι που μάλλον έχεις ήδη στο μπάνιο σου

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»