Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Lana Del Rey: Violet Bent Backwards over the Grass, η πρώτη ποιητική συλλογή της είναι εδώ

“I’m writing my future” - γράφει το μέλλον της – κάνοντας μόνο την αρχή



 

«Είχα μια σκέψη για το πώς θα ήθελα το άλμπουμ να κοστίζει περίπου ένα δολάριο, γιατί ακριβώς μου αρέσει η ιδέα ότι οι σκέψεις πρέπει να μπορούν να μοιράζονται και ότι είναι με κάποιον τρόπο ανεκτίμητες - και υπήρχε και μια δεύτερη σκέψη που μου δημιουργήθηκε πριν το κυκλοφορήσω, δηλαδή θα ήθελα τα μισά έσοδα να ωφελήσουν τις ιθαγενείς αμερικανικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, είτε πρόκειται για τη διατήρηση των δικαιωμάτων τους είτε για την προσπάθειά τους να διατηρήσουν ανέπαφη τη γη τους.

Θέλω πραγματικά να αποτίσω φόρο τιμής σε αυτήν τη χώρα που αγαπώ τόσο πολύ κάνοντας τη δική μου αποκατάσταση, υποθέτω ότι θα έλεγα, τη δική μου επανορθωτική πράξη. Ξέρω ότι είναι μια ασυνήθιστη επιλογή και δεν έχω κανένα λόγο γι 'αυτό, αλλά μου φαίνεται σωστό, αρκεί να διανέμεται το λεύκωμα λεκτικών λέξεων, και τα μισά έσοδα να διατίθενται σε οργανισμούς ιθαγενών της Αμερικής σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική», με αυτά περίπου τα λόγια η Lana Del Ray τον Δεκέμβριο του 2019 προλόγιζε την επιθυμία της για τη δημιουργία του Violet Bent Backwards over the Grass.

https://www.instagram.com/p/CFiSBLIJtyH/

Όσοι παρακολουθούν σχολαστικά τα τραγούδια της Lana Del Rey και διαβάζουν με προσοχή τους στίχους που τα αποτελούν έχουν προσέξει τις ποιητικές αναφορές και τον λυρισμό που τα χαρακτηρίζει. Έχει ήδη επισημανθεί ότι υπάρχουν διάσπαρτα ποιητικά ίχνη, μεταξύ άλλων, του Walt Whitman, της Sylvia Plath και του T.S. Eliot. Σύντομα ωστόσο για τους fans -κι όχι μόνο- της διάσημης τραγουδίστριας θα υπάρχει στη διάθεσή τους το πρώτο της ποιητικό βιβλίο με δικά της ποιήματα  


Photo credits: Chuck Grant

Το Violet Bent Backwards over the Grass είναι το ντεμπούτο ποιητικό βιβλίο της Αμερικανίδας τραγουδίστριας και τραγουδοποιού Lana Del Rey. Μια ποιητική συλλογή με πάνω από τριάντα αυθεντικά ποιήματα και φωτογραφίες,  που περιλαμβάνει συγκεκριμένα 13 μεγάλα ποιήματα και κάποια πιο σύντομα κομμάτια, πρόκειται να είναι το πρώτο δημοσιευμένο έργο της Del Rey και θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster στις 29 Σεπτεμβρίου 2020.

https://www.instagram.com/p/B1HzsNhBpUR/

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Del Rey είχε ανακοινώσει ότι θα κυκλοφορήσει ένα λεκτικό άλμπουμ για να συνοδεύσει το βιβλίο, με μουσική του Jack Antonoff, το οποίο επρόκειτο να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2020. Το εξώφυλλο, με έντονη επιρροή από τον Hockney είναι η ζωγραφική απεικόνιση μιας πορτοκαλιάς και ανήκει στην καλλιτέχνη Erika Lee Sears, έκανε την εμφάνισή του τον Απρίλιο του 2020. Η τελική ημερομηνία κυκλοφορίας για το βιβλίο ανακοινώθηκε στις 9 Ιουλίου, με το ηχητικό άλμπουμ-βιβλίο να προηγείται καθώς κυκλοφόρησε στις 28 Ιουλίου 2020 ενώ το βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο θα ακολουθήσει στις 29 Σεπτεμβρίου 2020. Τα μισά από τα έσοδα από το βιβλίο θα διατεθούν στο Navajo Water Project.

https://www.instagram.com/p/CCZI_wNpfGK/

Από την αρχή της μουσικής της, η Del Rey έχει εκφράσει πώς έχει εμπνευστεί από την ποίηση, με τον Walt Whitman και τον Allen Ginsberg να έχουν "συμβάλλει" στη συγγραφή τραγουδιών της. Η Del Rey έχει γράψει πολλά ποιήματα τα οποία έχει χρησιμοποιήσει ως ομιλούμενους μονόλογους στις ταινίες και τα μουσικά της βίντεο, με τα πιο αξιοσημείωτα να είναι τα τα πιο μεγάλης διάρκειας, μελαγχολικά κομμάτια που εμφανίζονται στις ταινίες Ride (2012) και Tropico (2013), στις τελευταίες από τις οποίες επίσης απαγγέλθηκαν ποιήματα από το «Leaves of Grass» του Whitman.

Το 2018, η Del Rey ανακοίνωσε τις προθέσεις της να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο ποίησης. Εξήγησε πως η σκέψη της δημιουργήθηκε ακολουθώντας κάποιο μπλοκ συγγραφέα ενώ είχε αρχίσει να δουλεύει το Norman Fucking Rockwell! (το 6ο άλμπουμ της, 2019), και κάπως έτσι ότι είχε αρχίσει να γράφει ποίηση.  

Για να πάρουμε μια ιδέα από το ύφος των στίχων διαλέξαμε το

«Quiet Waiter Blue Forever»

You move like water sweet baby sweet waiter
making the night smile to no one you cater
silent wood worker from midnight till later
my lover my laughter my armor my maker
The way that i feel with you is something like aching
inside of my stomach the cosmos are baking
a universe hung like a mobile
the alignment of these planets unique
in me the earth moves around the sun
no land all sea
water world
sun chaser
tropic of cancer
southern equater
i'm the crying crustacean
sunbathing on paper
moon.
Let's rewrite the beginning of this primordial ooze
shall we my love
Am i being brazen for saying this year makes me feel
like we could've wrote it better
than him?
But who am i
just a girl in love dreaming on paper
rearranging the salt for the pepper
in love with you
my quiet waiter
Summer
blue
Forever
call me when you're done with work
i'll pick you up later
the darker the better

https://www.youtube.com/watch?v=gu0H5WfYaGQ

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30