Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Happy Men’s Day – βγάζοντας τους άντρες από τα κουτάκια τους

Πώς θα ήθελες να είναι σήμερα ο άντρας που θα σε εμπνέει να μοιραστείς μαζί του και το αύριο 



Σχεδόν κάθε μέρα πλέον το ημερολόγιο εμφανίζει διάφορες ειδοποιήσεις για όλες αυτές τις πρωτότυπες και ευφάνταστες καμιά φορά Παγκόσμιες Μέρες. Κάποιες από αυτές είναι κλασικές και μετράνε πολλά χρόνια προϋπηρεσία, άλλες είναι ολόφρεσκες. Μερικές είναι αστείες, αλλά μερικές είναι σημαντικές και έχουν λόγο ύπαρξης. Η Παγκόσμια Μέρα Άνδρα έχει καθιερωθεί από το 1999 και υπάρχει ως υπενθύμιση για να τιμήσουμε τους άντρες της ζωής μας με την προσοχή, το ενδιαφέρον και τη φροντίδα που χρειάζονται αλλά και προκειμένου οι ίδιοι οι άνδρες να αφιερώσουν αυτή τη μέρα για να αναρωτηθούν για τον ρόλο τους σήμερα αλλά και για τα σύγχρονα θέματα και τις αγωνίες που τους απασχολούν. Ιδιαίτερα αυτή η μέρα εστιάζει στην ψυχική τους υγεία και στις προκλήσεις στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν στη σημερινή εποχή αλλά και στο προσεχές μέλλον.

Εμείς αφιερώνουμε τη σημερινή μέρα για να τους βοηθήσουμε να βγουν από κάποια κουτάκια και στερεότυπα ώστε να νιώσουν πιο απελευθερωμένοι και περισσότερο πλήρεις.

Από το A(male) ως το ωμέγα, ο σύγχρονος άντρας χρησιμοποιεί τους συνδυασμούς όλων των γραμμάτων και φτιάχνει το δικό του αλφάβητο.

Διαλύοντας τα κλισέ

Αυτό περιλαμβάνει, το να μην αναλώνεται σε συμπεριφορές που στιγματίζονται ή εκφράζουν ρατσισμό ή σεξισμό – όπως ρατσιστικές, φυλετικές ή ομοφοβικές προσβολές · ή σχολιάζοντας τις εμφανίσεις των γυναικών ή άλλων ατόμων δημοσίως. Μπορεί να είναι δύσκολο να είναι αυτός που λέει σε μια παρέα στους άλλους αυτό: «Δεν είναι ωραίο». Αλλά καλό είναι να αρχίσει να το λέει το έτσι κι αλλιώς. Ακόμα κι αν ο φίλος του, το μέλος της οικογένειάς του ή ο συνάδελφός του αμυνθεί ή τον χλευάσει, θα ξέρει εκείνος ότι αυτός έχει δίκιο κι όχι οι άλλοι που σχολιάζουν.

Να διαλέγει προσεχτικά τις μάχες του

Σχεδόν με κάθε κόστος. Στην πραγματική ζωή, οι καβγάδες δεν διορθώνουν τα λάθη και ούτε αποκαθιστούν τη δικαιοσύνη: καταλήγουν σε ποινές φυλάκισης και ποινικά αρχεία, τραυματισμούς που αλλάζουν τη ζωή και θανάτους, μια κλιμάκωση και αντίποινα - εναντίον του ή των αγαπημένων του προσώπων. Εν πάση περιπτώσει, καλό είναι να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να ενεργεί με πιο ειρηνικό ή διαμεσολαβητικό τρόπο.

Να βρίσκει δύναμη στο χαμόγελο

Ή να είναι ο πρώτος που θα πει γεια, που θα χαμογελάσει, που θα συστηθεί, που θα σπάσει τον πάγο. Ναι, να μάθει να διαχειρίζεται τον κίνδυνο αμηχανίας και αμοιβαιότητας και να μη φοβάται να κάνει οπτική επαφή ή να πιάσει την κουβέντα και σε μια τυχαία συνάντηση κι όχι μόνο στις εφαρμογές του κινητού.

Να είναι ευέλικτος

Όχι με την έννοια του Jean Claude Van Damme μεταξύ των φορτηγών, αν και αυτό είναι εξίσου ωραίο. Όπως είπε ο Bruce Lee, «Το πιο σκληρό δέντρο σπάει πιο εύκολα, ενώ το μπαμπού ή η ιτιά επιβιώνει επειδή μπορεί και λυγίζει με τον άνεμο». Ένας ισχυρός άντρας είναι δυνατός μέχρι το σημείο που σπάει: να είναι λιγότερο άκαμπτος ώστε να είναι πιο ανθεκτικός και να είναι σε θέση μπορεί να εκφράζει την πιο τρυφερή, ευάλωτη και συναισθηματική του πλευρά.

Να είναι ευγενικός

Να σηκώνεται πάνω και να προσφέρει τη θέση του σε οποιονδήποτε το χρειάζεται περισσότερο από εκείνον: γυναίκες ή άνδρες, ηλικιωμένους ή νέους. Το να εκφράζει τον δυναμισμό με πράξεις ευγένειας, καλοσύνης, προσφοράς και γενναιοδωρίας.

Να αποτελεί σοφό παράδειγμα

Όχι, αυτό δεν αποτελεί αναφορά σε κανένα παράσημο. Θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι θα συμπεριφέρονται άσχημα απέναντί ​​του. Το απαντήσει ωστόσο με μια ακόμα πιο άσχημη ή χειρότερη συμπεριφορά δεν είναι ποτέ η σωστή αντίδραση. Ας γίνει το σωστό παράδειγμα, είτε επιλέγουν να το ακολουθήσουν οι άλλοι είτε όχι.

Να είναι ένας προσιτός ηγέτης

Εάν βρίσκεται σε κάποια ηγετική θέση, θα πρέπει να καταλάβει ότι είναι υπεύθυνος για την ευτυχία των ανθρώπων γύρω του. Αν παρουσιάζεται με συννεφιασμένο πρόσωπο και είναι όλο φωνές, αγνοώντας τους άλλους καθώς κλείνει την πόρτα του γραφείου του οι υπόλοιποι θα περάσουν τη μέρα αναστατωμένοι, ανησυχώντας ότι τον έχουν εκνευρίσει ακόμα κι αν δεν έχουν καμία σχέση με αυτή τη συμπεριφορά και σίγουρα δεν θα προσφέρουν την καλύτερη απόδοσή τους.

Να είναι διακριτικός

Να μην πιέζει τους άλλους αλλά και να μην αφήνει τους άλλους να τον πιέζουν για τα προσωπικά του θέματα, για όσα δεν νιώθει άνετα να μοιραστεί ή να συζητήσει με τον υπόλοιπο κόσμο. Να μη συμμετέχει σε κουτσομπολιά, φήμες, και fake news. Να εμπνέει εμπιστοσύνη και διακριτικότητα.

Να μην τα παίρνει όλα πάνω του

Η ζωή δεν αφορά μόνο αυτό που λέει ή κάνει αλλά πρόκειται για την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω ου και την κατανόηση ότι είναι αυτόνομα όντα με τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες. Η σωστή σύνδεση με τους άλλους και η ειλικρινής επαφή θα τον βοηθήσει να βρει τη σωστή θέση του ανάμεσα στους γύρω του ανθρώπους.

Να μην προσποιείται ότι έχει όλες τις απαντήσεις

Ή ότι γνωρίζει περισσότερα από όσα δεν γνωρίζει. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μπερδέματα συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι (συνήθως οι άνδρες) υπερεκτιμούν την εμπειρία τους και δεν θα το παραδεχτούν ή δεν θα αλλάξουν πορεία ακόμα και όταν γίνει σαφές ότι ήταν λάθος. Αν το λάθος είναι δικό του πρέπει να μπορεί να το παραδεχτεί και να είναι σε θέση να ζητήσει συγγνώμη. Εξίσου σημαντικό να μπορεί να πει «αυτό δεν το ξέρω» ή να ζητήσει συμβουλές.

Δε χρειάζεται να είναι ο τύπος «επιμένω»

Μπορεί να θέλει να έχει μια γυναίκα στα ώπα ώπα και να θεωρεί υποχρέωσή του να πληρώνει εκείνος πάντα τον λογαριασμό, αλλά πλέον δεν ζει στην εποχή των σπηλαίων και καλό είναι να αφήνει και στη γυναίκα που συνοδεύει να παίρνει πρωτοβουλίες. Η προσπάθεια να πιέσει κάποιον σε κάτι που δεν θέλει να κάνει δεν είναι ποτέ κάτι ωραίο και δείχνει έλλειψη σεβασμού.

Προσπάθεια για πραγματική ισότητα

Από το πώς μιλάει στη μαμά του, πώς αντιδρά σε μια συνάδελφο που είναι πάνω από αυτόν στην ιεραρχία, σε μια υπάλληλο σε μαγαζί μέχρι το πώς συμπεριφέρεται στην αδερφή του και τη σύντροφό του, η ισότητα στην πράξη έχει να κάνει με ανάληψη ευθυνών και ανακατανομή ρόλων ώστε οι αρμοδιότητες, οι ευθύνες αλλά και τα οφέλη να μοιράζονται δίκαια και όχι με βάση το φύλο.

Να ασχολείται με τον εαυτό του ολιστικά

Μια καλή εξωτερική εμφάνιση δεν είναι μόνο όμορφο πρόσωπο ή καλογυμνασμένο σώμα ή κομψά ρούχα αλλά το να νιώθει καλά με τον εαυτό του, να προσέχει τη φυσική του κατάσταση, την ψυχική του υγεία, τη διατροφή του, τον τρόπο ζωής του, τις συνήθειές του. Να έχει ενδιαφέροντα, φίλους, χόμπι, κοινωνική ζωή και να αποπνέει έναν άνθρωπο που ξέρει να ισορροπεί ανάμεσα στα θέλω, τα μπορώ και τα πρέπει του.Ν

 Να είναι δίκαιος και να θέλει έναν πιο δίκαιο κόσμο

Ο κόσμος μας μεταβάλλεται συνεχώς και το ίδιο γίνεται και με τις ανάγκες των ανθρώπων αλλά και του πλανήτη. Πρέπει όχι απλώς να ενημερώνεται αλλά κυρίως να μην είναι μέρος των σύγχρονων προβλημάτων αλλά κομμάτι των λύσεων. Το αίσθημα δικαίου πρέπει να διέπει τις πράξεις του και τη συμπεριφορά του – ειδικά ως προς τον τρόπο που απευθύνεται σε μη προνομιούχα άτομα.

Να εμπνέει τους άλλους

Από τις ιδέες του, το πώς ζει, το πώς μιλάει μέχρι το πώς ερωτεύεται ή εκφράζει το πάθος του, ο σύγχρονος άντρας πρέπει να εξυγιαίνει την τοξική αρρενωπότητα και να είναι ένα παράδειγμα ευγενικής δύναμης. Να μπορεί να εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα να είναι αληθινός και ανθρώπινος. Οι γυναίκες και ο κόσμος δεν χρειάζεται άντρες υπερήρωες, αλλά άντρες που νιώθουν καλά στο σώμα τους και στην ψυχή τους.

Να εκτιμάει αυτό που είναι και όσα έχει

Οι επιθυμίες, οι στόχοι και τα όνειρα είναι σαφώς μια ισχυρή κινητήρια δύναμη, αλλά εξίσου τονωτικά και ενθαρρυντικά είναι και το να είναι ικανοποιημένος με όλα όσα είναι και έχει. Και να δείχνει ότι πέρα από τον εαυτό το ίσως κάποιο μερίδιο των επιτυχιών του να έχουν και άλλοι άνθρωποι, όπως η οικογένεια, οι δάσκαλοι, οι φίλοι, η σύντροφός του. Να μπορεί να λέει ευχαριστώ με λόγια αλλά και με πράξεις. 

Να είναι περήφανος για τον εαυτό του

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι αληθινά ευτυχισμένος ή επιτυχημένος αν δεν νιώθει υπερήφανος με τον εαυτό του. Κι αυτό σημαίνει να έχει αυτογνωσία, να αγκαλιάζει τα ελαττώματά του αλλά και να θέλει να βελτιώνεται και να γίνεται καλύτερος. Σημαίνει να αναγνωρίζει τα δυνατά του στοιχεία αλλά να παραμένει ταπεινός. Να ξέρει ότι οφείλει τις νίκες του στην προσπάθεια χωρίς να πατάει επί πτωμάτων. Να ξέρει ότι δεν αδικεί, να ξέρει ότι θέλει να κάνει τον κόσμο ένα μέρος καλύτερο για τον εαυτό του αλλά και τους άλλους και να το προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει.

Cover photo credits: Lions Gate

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30