Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς το παγκάκι έγινε το απίθανο επίκεντρο της κοινωνικής μας ζωής

Το lockdown ανέδειξε το μέρος για ξεκούραση, ρομαντισμό και πραγματική ζωή



 

 

Η επιστροφή στα πάρκα και στα παγκάκια εξαιτίας των κλειστών μαγαζιών και των μέτρων προφύλαξης για την πανδημία φέρνει στο νου κάτι από μνήμες των ασπρόμαυρων ελληνικών ταινιών, όταν τα αγόρια και τα κορίτσια το έσκαγαν από τις οικογένειές τους για να συναντηθούν στα κρυφά. Αρκετά χρόνια μετά αγόρια και κορίτσια ανανεώνουν το ραντεβού τους στα πάρκα και στα παγκάκια προσπαθώντας αυτή τη φορά να το σκάσουν από τις πιεστικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Με κλειστά τα καφέ, τα εστιατόρια, τα σινεμά, τα θέατρα αλλά και όλους τους πιθανούς χώρους συνάντησης και διάδρασης που μέχρι πρόσφατα είχαν στη διάθεσή τους δύο άνθρωποι που ήθελαν να γνωριστούν, αλλά επιπλέον και με τα σχολεία να είναι κλειστά, τα πάρκα και οι εξωτερικοί χώροι είναι οι μόνες επιλογές όσων καρδιοχτυπούν και θέλουν να συναντήσουν το ταίρι τους ή έστω να πουν από κοντά τα νέα τους με έναν φίλο – αν και πλέον κι αυτό στα κρυφά, αφού ο μόνος λόγος για να βγεις από το σπίτι πρέπει να εμπεριέχει τον όρο κίνηση.  

 

 

Πριν ωστόσο το καθολικό lockdown η τάση της αναγέννησης που γνώρισαν τα παγκάκια έγινε αισθητή σε όλες τις μητροπόλεις του κόσμου που μαστίζονται από τις συνέπειες του covid-19.    

Τα παγκάκια του πάρκου έχουν ένα συγκεκριμένο ρομαντισμό - μια θεατρικότητα - που υπήρχε πολύ πριν από την καραντίνα. Αλλά η πανδημία την έχει αυξήσει. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, ένα παγκάκι είναι ένα σκηνικό, μια θεατρική σκηνή, ένα μέρος για να παιχτεί μία από τις σκηνές του έργου ή του δράματος. Σε όλη την πόλη, οι άνθρωποι διαφωνούν, συγκεντρώνονται, παραδέχονται κάτι φοβερό, μεταδίδουν ένα καλό μυστικό, δηλώνουν την αγάπη τους, προδίδουν την εμπιστοσύνη κάποιου. Και σύμφωνα με τους κανόνες, το κάνουν έξω, δημόσια. Και μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει όλο αυτό.

 

 

Ένα παγκάκι μπορεί να γίνει το ιδανικό σημείο συνάντησης για δύο απομακρυσμένα μέλη της οικογένειας, που συναντιούνται για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Είναι ένα ιδιαίτερο σημείο για ερωτικές περιπέτειες και απιστίες. Όπως στη σκηνή από του Graham Greene The End of The Affair, μια αφήγηση που λαμβάνει χώρα σχεδόν εξ ολοκλήρου γύρω από την Clapham Common, όταν ο Χένρι, ο σύζυγος, που αντιμετωπίζει τον πρώην εραστή της γυναίκας του, Μπέντριξ. Όταν ο τελευταίος βλέπει για πρώτη φορά τον άντρα, απέναντι από το καταπράσινο πάρκο Victoria Gardens στο Embankment, μόλις τον αναγνωρίζει: είναι τυλιγμένος στην φοβερή ανωνυμία που μπορεί να αντέξει μια πόλη. Κάθονται μαζί σε ένα παγκάκι, και οι δύο νικήθηκαν με τους δικούς τους τρόπους.

 

 

Εάν μπεις ωστόσο στη διαδικασία να φτιάξεις μια λίστα με υπέροχες στιγμές από παγκάκια πάρκων στη σινεφίλ κουλτούρα, θα βρεις πολλά. Ο Forrest Gump αφηγείται την ιστορία της ζωής του σε ένα παγκάκι, κουβεντιάζοντας με οποιονδήποτε θα τύχει να καθίσει. (Παραδίδει ακόμη και το διάσημο αξίωμά του - «Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια με διάφορες γεύσες. Ποτέ δεν ξέρεις ποιο θα σου τύχει» - καθισμένος στο παγκάκι του.) Επίσης, υπάρχει το Good Will Hunting, όταν, σε ένα παγκάκι της Βοστώνης, ο χαρακτήρας του Ρόμπιν Ουίλιαμς, ένας θεραπευτής, γυρίζει στον Matt Damon, τον νεαρό που είναι ένα είδος περίεργης ιδιοφυΐας, και του λέει ότι μπορεί να έχει διαβάσει για τη ζωή, αλλά δεν την έχει βιώσει σωστά. «Είσαι απλώς παιδί, δεν έχεις την παραμικρή ιδέα για το τι πράγμα μιλάς», του λέει. «Το να μάθεις για τον Μιχαήλ Άγγελο δεν είναι το ίδιο με το να ξέρεις πώς μυρίζει το παρεκκλήσι της Sistine», λέει. Κι αυτό σήμερα το ακούς με μια γλυκόπικρη εσάνς, καθώς είσαι αναγκασμένη να αναστείλεις τις εμπειρίες και να περάσεις από το βίωμα στη φαντασία.

Ένας μικρός χώρος πρασίνου, ένας παγκάκι πάρκου, μπορεί να γίνει το τονωτικό στην καθημερινή σου ζωή, μια ευκαιρία να αφήσεις το στρες που έχει δημιουργηθεί μέσα σου να βρει μια διέξοδο. Ραντεβού στο παγκάκι μπορούν να δώσουν οι έφηβοι για να ξελαμπικάρουν από τις ώρες της τηλεκπαίδευσης. Οι καπνιστές εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη να πουν μια κουβέντα έξω από το γραφείο τους. Οι αμετανόητα ρομαντικοί ερωτευμένοι που δεν αντέχουν για πολύ μακριά από το αντικείμενο του πόθου τους. Αλλά και οι μελλοντικοί επίδοξοι εραστές αφού δεν έχουν μείνει και πολλά άλλα μέρη όπου θα μπορούσαν να δώσουν ραντεβού για να συναντηθούν για πρώτη φορά.   

Τώρα μάλιστα που νυχτώνει νωρίς είναι πιο εύκολο τα παγκάκια να αποκτήσουν νέα ζωή. Κι ενώ υπάρχουν κι αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν το παγκάκι διατηρώντας τις σωστές κοινωνικές αποστάσεις υπάρχουν και αυτοί που θα τα χρησιμοποιήσουν για να καταργήσουν κάθε απόσταση. Ειδικά αυτά τα κρυμμένα, τα μέσα στο σκοτάδι, κι αν στις μέρες που ζούμε θεωρείται απαγορευμένη κάθε συνάντηση χωρίς απόσταση – ας μην ξεχνάμε ότι ο έρωτας ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι μια επαναστατική πράξη.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν». Edgar Degas

In art we trust! Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, μέσα από τα λόγια σημαντικών καλλιτεχνών

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Σε έναν γάμο, να μην ασχολείσαι με το ψέμα. Δεν υπάρχει χρόνος για αυτό» Andy Garcia

Γοητευτικός και πετυχημένος, στα 68 του συνεχίζει να μας μαγεύει με τις επιλογές και το ήθος του

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;

FASHION NEWS

Το περιοδικό NYLON επανακυκλοφορεί και η Gwen Stafani ποζάρει στο εξώφυλλό του ως το απόλυτο grunge icon

24 χρόνια μετά το τελευταίο της εξώφυλλο για το περιοδικό που καθόρισε τα aughts