Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Μπες στο πορτοκαλί και πες stop σε οτιδήποτε καταπατά τα δικαιώματά σου



 Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Για φέτος, το σημερινό μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι το εξής:

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία. Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ένα σημάδι ντροπής για όλες μας τις κοινωνίες και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Στον πυρήνα της, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού – μιας αποτυχίας των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών. Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές – από εγχώριες επιθέσεις έως την εμπορία ανθρώπων, από την σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες μέχρι τον γάμο παιδιών, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και γυναικοκτονία. Βλάπτει το άτομο και έχει σοβαρές συνέπειες για τις οικογένειες και την κοινωνία. Πρόκειται επίσης για ένα πολιτικό ζήτημα. Η βία κατά των γυναικών συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου στις κοινωνίες μας. Ζούμε σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από άνδρες. Οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες στη βία μέσω των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους τις κρατάμε άνισες.

 

 

Κατά το παρελθόν έτος, παρατηρήσαμε αυξημένη προσοχή σε μία εκδήλωση αυτής της βίας. Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί βίωμα των περισσότερων γυναικών σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Η αυξανόμενη δημοσιοποίηση από γυναίκες από όλες τις περιοχές και όλα τα κοινωνικά στρώματα φέρνει στο φως το μέγεθος του προβλήματος και καταδεικνύει τη δύναμη των γυναικείων κινημάτων να κινητοποιήσουν για να οδηγήσουν τη δράση και την ευαισθητοποίηση που απαιτείται για την εξάλειψη της παρενόχλησης και της βίας παντού.

 

 

Φέτος, η παγκόσμια εκστρατεία UNiTE των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών υπογραμμίζει την υποστήριξή μας προς τους επιζώντες και τους υπερασπιστές με θέμα «Orange the World: #HearMeToo». Με το πορτοκαλί ως ενοποιημένο χρώμα αλληλεγγύης, το hashtag #HearMeToo σχεδιάστηκε για να στείλει ένα σαφές μήνυμα: η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών πρέπει να τελειώσει τώρα και όλοι πρέπει να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.

 

 

Το ίδιο μήνυμα αντανακλάται και μέσω της πρωτοβουλίας ΕΕ-ΟΗΕ. Αυτό το πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων ευρώ θα δώσει τη δυνατότητα στους επιζώντες και τους υποστηρικτές τους να γίνουν παράγοντες αλλαγής στα σπίτια, τις κοινότητες και τις χώρες τους. Αλλά ενώ αυτή η αρχική επένδυση είναι σημαντική, είναι μικρή δεδομένης της κλίμακας της ανάγκης. Πρέπει να θεωρηθεί ως χρηματοδότηση σπόρων προς σπορά για ένα παγκόσμιο κίνημα. Μέχρι το μισό του πληθυσμού μας που εκπροσωπείται από γυναίκες και κορίτσια να μπορεί να ζει ελεύθερο από φόβο, βία και καθημερινή ανασφάλεια, μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι ζούμε σε έναν δίκαιο και ισότιμο κόσμο.

 

 

Η σκιά της πανδημίας

Από το ξέσπασμα του COVID-19, αναδυόμενα δεδομένα και αναφορές από αυτά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, έδειξαν ότι έχει εντατικοποιηθεί κάθε είδος βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας.

Αυτή είναι η σκιά πανδημίας που αναπτύσσεται εν μέσω της κρίσης COVID-19 και χρειαζόμαστε μια παγκόσμια συλλογική προσπάθεια για να την σταματήσουμε. Καθώς οι περιπτώσεις COVID-19 συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις υπηρεσίες υγείας, οι βασικές υπηρεσίες, όπως τα καταφύγια ενδοοικογενειακής βίας και οι γραμμές βοήθειας, έχουν φτάσει σε ανικανότητα. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στις προσπάθειες αντιμετώπισης και ανάκαμψης του COVID-19.

Οι γυναίκες του ΟΗΕ παρέχουν ενημερωμένες πληροφορίες και υποστήριξη σε ζωτικά προγράμματα για την καταπολέμηση της σκιώδους πανδημίας βίας κατά των γυναικών κατά τη διάρκεια του COVID-19.

 

 

Orange the World: Ταμείο, απάντηση, αποτροπή, συλλογή!

Καθώς οι χώρες εφάρμοσαν μέτρα lockdown για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού του κορωνοϊού, η βία κατά των γυναικών, ιδίως η ενδοοικογενειακή βία, εντατικοποιήθηκε - σε ορισμένες χώρες, οι κλήσεις προς γραμμές βοήθειας έχουν αυξηθεί πέντε φορές.

Η εκστρατεία UNITE του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, μια πολυετής προσπάθεια που αποσκοπεί στην πρόληψη και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της έκκλησης για παγκόσμια δράση για τη γεφύρωση των κενών χρηματοδότησης, τη διασφάλιση βασικών υπηρεσιών για τους επιζώντες κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, εστιάστε στην πρόληψη και τη συλλογή δεδομένων που μπορούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες διάσωσης γυναικών και κοριτσιών.

Το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι το «Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!». Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η φετινή Διεθνής Ημέρα θα σηματοδοτήσει την έναρξη 16 ημερών ακτιβισμού που θα ολοκλήρωση στις 10 Δεκεμβρίου 2020, που είναι η Διεθνής Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

 

Αρκετές δημόσιες εκδηλώσεις συντονίζονται για τη φετινή Διεθνή Ημέρα. Τα εικονικά κτίρια και τα ορόσημα θα είναι «πορτοκαλί» για να θυμηθούν την ανάγκη για ένα μέλλον χωρίς βία.

 

Γιατί πρέπει να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών (VAWG) είναι μια από τις πιο διαδεδομένες, επίμονες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο μας σήμερα παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναφερόμενη λόγω της ατιμωρησίας, της σιωπής, του στίγματος και της ντροπής που την περιβάλλει.

 

 

Σε γενικές γραμμές, εκδηλώνεται με σωματικές, σεξουαλικές και ψυχολογικές μορφές, που περιλαμβάνει:

βία από συντρόφους (κτύπημα, ψυχολογική κακοποίηση, συζυγικός βιασμός, γυναικοκτονία).

σεξουαλική βία και παρενόχληση (βιασμός, καταναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις, ανεπιθύμητες σεξουαλικές εξελίξεις, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, αναγκαστικός γάμος, παρενόχληση στο δρόμο, καταδίωξη, παρενόχληση στον κυβερνοχώρο) ·

εμπορία ανθρώπων (δουλεία, σεξουαλική εκμετάλλευση) ·

ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων και

παιδικός γάμος.

Για να διευκρινιστεί περαιτέρω, η Διακήρυξη για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που εκδόθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993, ορίζει τη βία κατά των γυναικών ως «κάθε πράξη βίας με βάση το φύλο που έχει ως αποτέλεσμα ή είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή ταλαιπωρία για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων απειλών τέτοιων πράξεων, εξαναγκασμού ή αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, είτε συμβαίνει σε δημόσια είτε σε ιδιωτική ζωή».

 

 

Οι αρνητικές συνέπειες της ψυχολογικής, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας του VAWG επηρεάζουν τις γυναίκες σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Για παράδειγμα, τα αρχικά εκπαιδευτικά μειονεκτήματα δεν αντιπροσωπεύουν μόνο το πρωταρχικό εμπόδιο στην καθολική εκπαίδευση και το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τα κορίτσια. Κατ 'αρχήν, ευθύνονται επίσης για τον περιορισμό της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα μεταφράζονται σε περιορισμένες ευκαιρίες για τις γυναίκες στην αγορά εργασίας.

 

 

Ενώ η βία που βασίζεται στο φύλο μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε, ορισμένες γυναίκες και κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα - για παράδειγμα, νεαρά κορίτσια και ηλικιωμένες γυναίκες, γυναίκες που αναγνωρίζονται ως λεσβίες, αμφιφυλόφιλες, τρανσέξουαλ, μετανάστες και πρόσφυγες, αυτόχθονες γυναίκες και εθνοτικές μειονότητες , ή γυναίκες και κορίτσια που ζουν με HIV και αναπηρίες, και εκείνες που ζουν μέσω ανθρωπιστικών κρίσεων.

 

 

Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης, της ειρήνης, καθώς και στην εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Συνολικά, η υπόσχεση των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) - να μην αφήσει κανέναν πίσω - δεν μπορεί να εκπληρωθεί χωρίς να σταματήσει η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

 

 

Το ήξερες ότι;

1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία στη διάρκεια της ζωής τους, συχνότερα από έναν οικείο σύντροφο.

Τα αναδυόμενα δεδομένα δείχνουν αύξηση των κλήσεων προς τις γραμμές βοήθειας ενδοοικογενειακής βίας σε πολλές χώρες από το ξέσπασμα του COVID-19.

Μόνο το 52% των γυναικών που είναι παντρεμένες ή σε μια ένωση λαμβάνουν ελεύθερα τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τις σεξουαλικές σχέσεις, τη χρήση αντισυλληπτικών και την υγειονομική περίθαλψη.

Το 71% όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων παγκοσμίως είναι γυναίκες και κορίτσια, και 3 στις 4 από αυτές τις γυναίκες και κορίτσια υφίστανται σεξουαλική εκμετάλλευση.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν». Edgar Degas

In art we trust! Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, μέσα από τα λόγια σημαντικών καλλιτεχνών

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Σε έναν γάμο, να μην ασχολείσαι με το ψέμα. Δεν υπάρχει χρόνος για αυτό» Andy Garcia

Γοητευτικός και πετυχημένος, στα 68 του συνεχίζει να μας μαγεύει με τις επιλογές και το ήθος του

Προτεινόμενα

FITNESS

6 τρόποι με τους οποίους η yoga ενισχύει τη σεξουαλική σου ζωή

Κι όμως, η ενασχόληση μαζί της μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ και το σεξ στην καθημερινότητά σου

CELEBS

Πού διασκέδασαν Νίκος Μουτσινάς, Ζέτα Μακρυπούλια & Ευγενία Σαμαρά

Μαζί τους ήταν και η Χριστίνα Κοντοβά και ο Κωνσταντίνος Δέδες