Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Woody Allen: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πιο "cancel culture" καλλιτέχνης

"Ναι, η αγάπη είναι η απάντηση, αλλά ενώ περιμένεις την απάντηση, το σεξ εγείρει μερικές πολύ καλές ερωτήσεις"



 

 

O Άλεν Στούαρτ Κόνιγκσμπεργκ, περισσότερο γνωστός ως Γούντι Άλεν (Woody Allen), είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, κωμικός, συγγραφέας και μουσικός του οποίου ο μεγάλος όγκος των έργων και το εκφραστικό ύφος του τον κατέστησαν έναν από τους πιο διάσημους και δημιουργικούς παραγωγούς ταινιών της σύγχρονης εποχής.

Ο Γούντι Άλεν γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1935 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Αεικίνητος, υπερδραστήριος και εξαιρετικά πνευματώδης, γράφει και σκηνοθετεί τις ταινίες του ενώ έχει ενσαρκώσει διάφορους ρόλους σε πολλές από αυτές. Ο ίδιος αποδίδει μεγάλο μέρος της έμπνευσής του στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και κυρίως στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου γεννήθηκε και έχει περάσει όλη του τη ζωή. Στην πραγματικότητα, η κινηματογραφική του περσόνα αποτελεί την ενσάρκωση ενός Εβραίου διανοούμενου της Νέας Υόρκης: νευρωτικός και εγωκεντρικός, κοσμοπολίτης και ταυτόχρονα ανασφαλής, με αυτοσαρκαστική αίσθηση του χιούμορ. Όντας μικρόσωμος (1,65 μέτρα), με αφρόντιστα μαλλιά, μεγάλη μύτη, τετράγωνα γυαλιά σε συνδυασμό με τα μπεζ, φαρδιά ρούχα που συνηθίζει να φοράει, έχει χτίσει με οξυδέρκεια το κάπως «αφελές» ύφος του.

 

 

Ταραχώδης και στην προσωπική του ζωή απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας όταν ο ίδιος και η πρώην σύζυγός του Μια Φάροου ενεπλάκησαν σε μάχη επιμέλειας μετά τη διάλυση του γάμου τους τον Ιανουάριο του 1992, κατά τη διάρκεια της οποίας η Φάροου ισχυρίστηκε ότι ο Άλεν στο παρελθόν είχε κακοποιήσει σεξουαλικά την κόρη τους, κατηγορία την οποία ο ίδιος έχει αρνηθεί. Η υπόθεση έκλεισε το 1993 μετά από επτάμηνη έρευνα από ιατρική ομάδα που είχε οριστεί από την αστυνομία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ντίλαν δεν είχε κακοποιηθεί. Μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν για το συμπέρασμα της ομάδας ήταν οι αντιφατικές δηλώσεις της Ντίλαν.

 

 

Τον Φεβρουάριο του 2014, η Ντίλαν Φάρρου επανέλαβε τον ισχυρισμό σε μια ανοικτή επιστολή που δημοσίευσε ο Νίκολας Κριστόφ, φίλοι της και η μητέρα της, στο μπλογκ των New York Times. Ισχυρίστηκε ότι ο Άλεν την είχε αντιμετωπίσει με τρόπο που την έκανε να αισθάνεται άβολα "για όσο χρονικό διάστημα μπορούσε [να θυμάται]", αναφέροντας περιπτώσεις που πήγε στο κρεβάτι μαζί της με τα εσώρουχά της. Ο Άλεν επανέλαβε πάλι την άρνησή του για τον ισχυρισμό, ονομάζοντάς τον «αναληθή και ντροπιαστικό.

 

 

Ακολούθησε δική του απάντηση στους New York Times. Ο αδερφός της Ντίλαν, ο Μόουζες, που είναι επί του παρόντος οικογενειακός θεραπευτής, δήλωσε στο περιοδικό People: «Φυσικά ο Γούντι δεν κακοποίησε την αδερφή μου ... Την αγαπούσε και προσβλέπει να τον δει όταν την επισκεπτόταν». Ισχυρίστηκε ότι η μητέρα τους είχε χειριστεί τα παιδιά της για να μισούν τον Άλεν ως «έναν εκδικητικό τρόπο να πληρώσει που ερωτεύτηκε τη Σουν-Γι». Ο βιολογικός γιος του Άλεν, Ρόναν Φάροου, δήλωσε ότι πιστεύει την Ντίλαν και την υπερασπίστηκε σε ένα tweet που έλεγε «αγαπώ και υποστηρίζω την αδερφή μου και νομίζω ότι τα λόγια της μιλούν από μόνα τους».

 

 

Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα που μπορεί κανείς να πει για τον Άλεν: τα 70 χρόνια του στην κωμωδία, τα 55 του χρόνια δημιουργίας ταινιών. Αλλά, σε αυτό το χρονικό σημείο, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που πρέπει να μονοπωλεί τις συζητήσεις - και το ξέρει. η τελευταία του ταινία, A Rainy Day στη Νέα Υόρκη, αλλά και το αυτοβιογραφικό του βιβλίο στο οποίο ο Γούντι Άλεν δίνει τη δική του οπτική για τα γεγονότα της δεκαετίας του ’90 που οδήγησαν στον κοινωνικό του διασυρμό. Σε αυτό το αυτοβιογραφικό βιβλίο, ο Γούντι Άλεν θέλει να ξεκαθαρίσει κάποιες παρανοήσεις. Δεν είναι, όπως έχει συχνά περιγραφεί, διανοούμενος. Ως άνθρωπος που είναι πρακτικά «αναλφάβητος και αδιάφορος για όλα τα επιστημονικά πράγματα», απορρίπτει την έννοια ότι είναι «τόσο ψεύτικος ή τόσο απάτη όσο είναι το τέρας του Λοχ Νες».

 

 

Εξηγεί επίσης ότι, σε αντίθεση με τις εμφανίσεις του, δεν είναι αδιάφορος ούτε στον αθλητικό τομέα. Στα νιάτα του ήταν γρήγορος δρομέας, «πολύ καλός» στο μπέιζμπολ και ένας αξιοπρεπής παίκτης μπάσκετ στο σχολείο που θα μπορούσε επίσης να «πιάσει ένα μια μπάλα και να τρέξει ένα μίλι». Κυρίως όμως ο Άλεν, στην ηλικία των 84 ετών, θέλει επίσης να είναι γνωστό ότι δεν είναι κακοποιός παιδιών, όπως ισχυρίστηκε η πρώην σύντροφός του και τον ενδιαφέρει να καθαρίσει το όνομά του από αυτή την κατηγορία. Παρ’ όλα αυτά οι ηθοποιοί που συνεργάζονται ή συνεργάστηκαν μαζί του φαίνονται σε μεγάλο βαθμό να τον αποκηρύσσουν, με πρόσφατο παράδειγμα τον Timothee Chalamet που δώρισε την αμοιβή του από το A Rainy Day in New York σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, κίνηση που ακολούθησαν κι άλλοι συνάδελφοί του.

 

 

Όταν ο Γούντι Άλεν ήταν 20 ετών, ο συγγραφέας Ντάνι Σίμον του δίδαξε μερικούς κανόνες για την κωμωδία, ο πιο σημαντικός από τους οποίους ήταν αυτός: να εμπιστεύεσαι πάντα τη δική σου κρίση, γιατί η εξωτερική γνώμη δεν έχει νόημα. Με αυτό το μότο μας χάρισε ήδη 49 ταινίες και πάει για την 50ή. Ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής, με δηκτικό χιούμορ στο οποίο ωστόσο πολύ εύκολα μπορούμε να ταυτιστούμε κατάφερε με τις ταινίες και τους χαρακτήρες του να πιάσει πολλές από τις σύγχρονες φοβίες και εμμονές και να μας συμφιλιώσει μαζί τους, καθώς τα έργα του είναι μια εξαιρετική μορφή ψυχανάλυσης και το χιούμορ του είναι ψυχοθεραπευτικό.

 

 

Σήμερα τιμώντας τα γενέθλιά του θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

Για τον έρωτα:
"Το να είσαι ερωτευμένος είναι να υποφέρεις. Για να αποφύγεις  να υποφέρεις δεν πρέπει να ερωτεύεσαι. Αλλά τότε υποφέρεις  από το να μην αγαπάς. Επομένως, το να αγαπάς είναι να υποφέρεις. Το να μην αγαπάς είναι να υποφέρεις. Να υποφέρεις είναι να υποφέρεις. Το να είσαι ευτυχισμένος είναι να είσαι ερωτευμένος. Το να είναι ευτυχισμένος, λοιπόν, είναι να υποφέρεις, αλλά η ταλαιπωρία κάνει κάποιον δυστυχισμένο. Επομένως, για να είσαι ευτυχισμένος πρέπει να αγαπάς ή να λατρεύεις να υποφέρεις  ή να υποφέρεις  από πάρα πολύ ευτυχία ". 


«Αν θέλετε να κάνετε τον Θεό να γελάσει, πείτε του για τα σχέδιά σας».

 

«Η ζωή είναι γεμάτη δυστυχία, μοναξιά και πόνο - και τελειώνει πάρα πολύ σύντομα».

 

«Δεν φοβάμαι τον θάνατο, απλώς δεν θέλω να είμαι εκεί όταν θα συμβεί».

 

«Η μόνη μου λύπη στη ζωή είναι ότι δεν είμαι άλλος».

 

«Εάν δεν αποτυγχάνετε ξανά και ξανά, είναι ένα σημάδι ότι δεν κάνετε τίποτα πολύ καινοτόμο».

 

«Μπορείς να ζήσεις για να φτάσεις να είσαι εκατό αν εγκαταλείψεις όλα τα πράγματα που σε κάνουν να θέλεις να ζήσεις για να είσαι εκατό χρονών».

 

 

«Η παράδοση είναι η ψευδαίσθηση της μονιμότητας».

 

«Το ταλέντο για να είσαι ευτυχισμένος είναι να εκτιμάς και να σου αρέσει αυτό που έχεις, αντί για αυτό που δεν έχεις».

 

«Ο γάμος είναι ο θάνατος της ελπίδας».

 

«Τι γίνεται αν δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά και είμαστε όλοι στο όνειρο κάποιου;»

 

«Βασικά η γυναίκα μου ήταν ανώριμη. Όταν ήμουν στο σπίτι μας στο μπάνιο θα έμπαινε μέσα και θα βύθιζε τα σκαφάκια μου».

 

 

«Το σεξ χωρίς αγάπη είναι μια εμπειρία χωρίς νόημα, αλλά για εμπειρία χωρίς νόημα περνάς πολύ καλά».

 

«Η ζωή χωρίζεται στα φρικτά και τα άθλια».

 

«Εάν οι ταινίες μου δεν μου αποφέρουν κέρδος, ξέρω ότι κάνω κάτι σωστό».

 

«Δεν θέλω να επιτύχω την αθανασία μέσω της δουλειάς μου. Θέλω να το πετύχω χωρίς να πεθάνω».

 

«Ο άνθρωπος αποτελείται από δύο μέρη, το μυαλό και το σώμα του, μόνο που το σώμα απολαμβάνει περισσότερη διασκέδαση».  

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

Προτεινόμενα

CELEBS

Ελεονώρα Μελέτη: «Ως παρουσιάστρια βγάζω περισσότερα από ό,τι ένας ευρωβουλευτής»

Όσα είπε για την υποψηφιότητά της στον Νίκο Χατζηνικολάου

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα