Οι βασίλισσες του σκακιού πριν από το The Queen's Gambit

Γιατί το ρουά ματ ήταν ανέκαθεν γυναικεία υπόθεση

Αγγελική Λάλου

 

 

Από τον Μεσαίωνα μέχρι τον 18ο αιώνα, το σκάκι ήταν ένα δημοφιλές κοινωνικό χόμπι τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες των ανώτερων τάξεων. Η πρώτη χρονολογούμενη γυναίκα σκακιστής ήταν η βαρόνη της Σικελίας του 13ου αιώνα Macalda di Scaletta. Η Μαρία, η βασίλισσα των Σκωτσέζων και η βασίλισσα Ελισάβετ Α έπαιζαν επίσης τακτικά, και ο Τόμας Τζέφερσον έγραψε αρκετές φορές για το σκάκι του Μπέντζαμιν Φράνκλιν στο Παρίσι με κοινωνικά σημαντικές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Δούκισσας του Μπόρμπον, Μπαθίλντε ντ 'Ορλεάνης, που ήταν «παίκτρια σκακιού εφάμιλλη της δύναμή του». Τα παιχνίδια σκακιού μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν ένα κοινό θέμα της ευρωπαϊκής τέχνης και της λογοτεχνίας τον 14ο έως τον 18ο αιώνα.

Μέχρι τον 19ο αιώνα, ωστόσο, ο κόσμος του σκακιού είχε κυριαρχηθεί από άντρες κυρίως παίκτες . Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, οι γυναίκες παίκτριες σημείωσαν σημαντική πρόοδο στο σπάσιμο της αρσενικής κυριαρχίας στο παιχνίδι και μερικές γυναίκες (όπως η Vera Menchik) μπορούσαν να ανταγωνιστούν με επιτυχία τους άνδρες. Η Menchik κέρδισε επίσης το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού Γυναικών το 1927. Το 1950 η Lyudmila Rudenko έγινε η πρώτη γυναίκα Διεθνής Master. Το 1976 η Rohini Khadilkar έγινε η πρώτη γυναίκα που αγωνίστηκε στο Ινδικό Πρωτάθλημα Ανδρών. Η συμμετοχή της σε έναν ανδρικό διαγωνισμό προκάλεσε μια φασαρία που απαιτούσε μια επιτυχημένη έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο και έκανε τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκακιού, Max Euwe, να αποφασίσει ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να αποκλειστούν από εθνικά και διεθνή πρωταθλήματα.

Το 1978 η Nona Gaprindashvili έγινε η πρώτη γυναίκα Grandmaster. Η Judit Polgár είναι η μόνη γυναίκα παίκτρια που νίκησε τον νούμερο ένα παγκόσμιο νούμερο, σε ένα παιχνίδι που συνέβη όταν νίκησε τον Garry Kasparov το 2002. Ήταν επίσης η μόνη γυναίκα παίκτρια που έπαιξε για ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού μικρής κλίμακας, το οποίο έκανε στο FIDE World Chess Championship 2005, είχε προηγουμένως συμμετάσχει σε μεγάλα τουρνουά νοκ-άουτ 100+ παικτών για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά αυτή ήταν μια μικρή πρόσκληση 8 παικτών. Πιο πρόσφατα, η Hou Yifan έγινε η κορυφαία γυναίκα παίκτρια, κερδίζοντας το τουρνουά Biel GM το 2017.

 

 

Vera Menchik: η αληθινή βασίλισσα του σκακιού

Το ξεχασμένο θηλυκό αστέρι του σκακιού που νίκησε τους άντρες 90 χρόνια πριν από το The Queen's Gambit, ήταν η Vera Menchik που εξέπληξε τον κόσμο κατακτώντας υψηλού επιπέδου άνδρες αντιπάλους τη δεκαετία του 1920 και του '30.

Γεννήθηκε το χειμώνα του 1906, στη Μόσχα. Σε αντίθεση με την Harmon, που πέρασε ανήσυχα τα παιδικά της χρόνια, η οικογένεια της Menchik ήταν ευημερούσα. Είχαν έναν μύλο. Η Menchik παρακολούθησε ένα ιδιωτικό σχολείο θηλέων. Στη συνέχεια ήρθε η Ρωσική Επανάσταση.

 

«Τα πάντα άλλαξαν», σύμφωνα με ένα άρθρο του περιοδικού Chess Magazine που αφηγείται τη ζωή της. «Οι Menchik βρέθηκαν στη μέση ενός εμφυλίου πολέμου και ζούσανυπό ένα καθεστώς που αντιμετώπιζε ακόμη και τον μέτριο πλούτο με υποψία. Ο μύλος κατασχέθηκε. Η οικογένεια ήταν υποχρεωμένη να μοιραστεί το σπίτι της με άλλους και τελικά το έχασε εντελώς».

" data-instgrm-version="13" style=" background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:540px; min-width:326px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% - 2px); width:calc(100% - 2px);">


Η Menchik αναγκάστηκε να αλλάξει σχολεία. Ήταν αρκετά δύσκολη αλλαγή, όπως περιέγραψε αργότερα σε μια επιστολή του 1943 προς το Chess Magazine: «Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 1919-20 το σχολείο που παρακολούθησα ήταν για λίγο χρόνο χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό φως, αλλά τα μαθήματα συνεχίστηκαν και οι μαθητές, ντυμένοι με γούνινο παλτό και τα καπέλα τους, μελετούσαν υπό το φως μερικών κεριών ή μια λάμπα πετρελαίου, και μετά είχε μια ώρα με τα πόδια στο σπίτι, γιατί όλη η κίνηση σταματούσεε μετά τις ώρες εργασίας».
 

 

Για παρηγοριά, γύρισε στο σκάκι, ένα παιχνίδι που την δίδαξε ο πατέρας της σε ηλικία 9 ετών. Αλλά μέχρι τώρα, δεν ήταν μόνο το αποτέλεσμα της Ρωσικής Επανάστασης που άφησε την Menchik με βαριές συνέπειες. Οι γονείς της χώρισαν. Ο πατέρας της, Τσέχος, επέστρεψε στην Τσεχοσλοβακία. Η μητέρα της, με καταγωγή την Αγγλία, επέστρεψε εκεί, με τη Βέρα και την αδελφή της Όλγα.

Η Menchik δεν μπορούσε να μιλήσει αγγλικά, οπότε έπεσε με τα μούτρα στο σκάκι, μπήκε σε ένα τοπικό κλαμπ και έκανε μαθήματα. Το παιχνίδι ταιριάζει στην αδυναμία της να επικοινωνήσει. Στην επιστολή της προς το Chess Magazine, έγραφε: «Συχνά με ρωτούν, τι με έκανε να σκεφτώ σοβαρά για το σκάκι; Φαίνεται ότι η ατμόσφαιρα της σιωπής και του έντονου καπνίσματος δεν είναι κατάλληλη για μια νεαρή κοπέλα. Αυτό είναι αλήθεια! Σε άλλες συνθήκες της ζωής, δεν θα μου φαινόταν σωστό να περνάω χρόνο με τέτοιο τρόπο, αλλά το σκάκι είναι ένα ήσυχο παιχνίδι και επομένως το καλύτερο χόμπι για ένα άτομο που δεν μπορεί να μιλήσει σωστά τη γλώσσα».

 

Απέκτησε αμέσως φήμη, επιτυχίες και αναγνώριση, πρώτα σε τοπικούς αγώνες, έπειτα σε περιφερειακό επίπεδο, έπειτα σε εθνικό επίπεδο και μετά διεθνώς. Όταν το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού γυναικών πραγματοποιήθηκε το 1927, η Menchik κέρδισε. Όταν συνέχισε να κερδίζει αγώνες γυναικών, συχνά πολύ εύκολα, έβλεπε τα βλέμματα στους άνδρες, και έγινε η πρώτη γυναίκα που έπαιξε σε τουρνουά ανδρών.

 

Οι νίκες

Το 1929, σε ηλικία 23 ετών, τράβηξε τη διεθνή προσοχή αφού νίκησε τον Akiba Rubenstein, έναν Πολωνό grandmaster. Ωστόσο, πολλοί κορυφαίοι άνδρες παίκτες την αγνοούσαν. Αργότερα εκείνο το έτος, έπαιξε σε αυτό που το Chess Magazine ονόμασε «το ισχυρότερο τουρνουά σκακιού από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Παίζοντας σε περισσότερες από τρεις δωδεκάδες ανδρικά τουρνουά, η Menchick συνέχισε να νικάει  πολλούς από τους κορυφαίους παίκτες, αν και είχε πρόβλημα με τους σούπερ-ελίτ Ρώσους. Ωστόσο, τα επιτεύγματά της ήταν αξιοσημείωτα.

«Η Menchik πέτυχε κάτι που ήταν αδιανόητο εκείνη τη στιγμή - προκαλώντας τους καλύτερους παίκτες της εποχής στο σκάκι», έγραψε το Chess.com σε ένα άρθρο που γιορτάζει μια γυναίκα που είναι «τα πάντα εκτός από ξεχασμένη σήμερα».

 

" data-instgrm-version="13" style=" background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:540px; min-width:326px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% - 2px); width:calc(100% - 2px);">


Προσωπική ζωή

Το 1937, η Menchick παντρεύτηκε τον Rufus Henry Streatfeild Stevenson. «Ήταν μια σκακιστική προσωπικότητα μέτριας δύναμης στο παιχνίδι», έγραψε ο Robert B. Tanner, στο «Vera Menchik: A Biogration of the First Women's World Chess Champion».

Ήταν ο δεύτερος γάμος του Στίβενσον με ένα θηλυκό αστέρι σκακιού. Ο Stevenson ήταν σε κακή υγεία και η Vera πέρασε αρκετό χρόνο για να τον φροντίσει, συχνά σε βάρος του να παίζει σε τουρνουά. Πέθανε το 1943, στο αποκορύφωμα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

 

 

Ένα χρόνο αργότερα, η Βέρα έπαιζε σε ένα τουρνουά όταν τη ζωή της διεκδικούσε  ο  πόλεμος. «Ήταν ένα τουρνουά αποκλεισμού και είχε κερδίσει τα τρία πρώτα της παιχνίδια, μπαίνοντας προκρινόμενη στον ημιτελικό έγραψε ο Tanner: «Το επόμενο παιχνίδι της έπρεπε να έχει παιχτεί στις 27 Ιουνίου».

Στις 26 Ιουνίου 1944, πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή των Ναζί στο Λονδίνο. Η Βέρα ζούσε με τη μητέρα και την αδερφή της σε ένα προάστιο του Λονδίνου. Ένας πύραυλος χτύπησε το σπίτι τους, σκοτώνοντάςτους αμέσως όλους. «Όχι μόνο η οικογένεια εξαφανίστηκε», έγραψε ο Tanner, «αλλά και τα τρόπαιά της». Ήταν 38 ετών.

Cover photo: Η πρωταθλήτρια σκακιού Lisa LaneAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares