Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Oι πιο δυνατές στιγμές για τον κόσμο της μόδας του 2020

Γιατί η μόδα μένει αλώβητη ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές



 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η χρονιά που πέρασε, έφερε στην επιφάνεια κάποια από τα σημαντικότερα ερωτήματα. Υπήρξαν επιχειρήσεις που δεν τα κατάφεραν. Οίκοι μόδας που δεν γνώριζαν αν θα καταφέρουν να ανοίξουν ξανά μετά τα επαναλαμβανόμενα lockdowns. Και από την άλλη πλευρά, υπήρξαν εκείνοι που λειτούργησαν ως ‘’leaders’’ σε μια από τις πιο δύσκολες εποχές. Που έδωσαν έμπνευση, αισιοδοξία και δύναμη την κατάλληλη στιγμή. Που απέδειξαν πως όταν προσαρμόζεσαι και δεν σηκώνεις τα χέρια ψηλά… όλα μπορούν να γίνουν καλυτέρα.

Ο κόσμος της μόδας είχε φέτος να προσφέρει εκτός από θέαμα… έμπνευση, δύναμη και έναν καλύτερο κόσμο. Έναν κόσμο όπου η δημιουργικότητα, η προσαρμογή αλλά και η προσπάθεια για κατάργηση στερεοτύπων υπάρχουν και μάλιστα κυριαρχούν. Μια χρονιά που είχε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον, από κάθε άλλη. Και φτάνοντας στο τέλος της, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε έτσι απλά, όλα όσα άφησαν το δικό τους στίγμα στην σύγχρονη ιστορία μόδας. Kάποιες από  εκείνες τις στιγμές που οι άνθρωποι μέσα από τα υφάσματα πέρασαν τα πιο δυνατά μηνύματα, τα οποία άγγιξαν την πλειονότητα αυτού του κόσμου.

Το athleisure στιλ της Diana.

Όσο τα χρόνια περνούν, όχι μόνο δεν ξεχνιέται αλλά γίνεται όλο και πιο επίκαιρη. Φαίνεται πως η πριγκίπισσα Diana ήταν ‘’πολλά βήματα’’ μπροστά από την εποχή της. Και την στιγμή που τα ‘’preppy’’ φορέματα και τα κουστούμια θα έπρεπε να κατακλύζουν τις εμφανίσεις της, εκείνη επέλεγε για την καθημερινότητα της, τα πιο ‘’iconic’’ αθλητικά ντυσίματα που έμελλαν να απογειωθούν στο 2020. Οι vintage φωτογραφίες της, από τα athleisure looks έγιναν πιο επίκαιρα από ποτέ, με εκατομμύρια γυναίκες να εξακολουθούν να αντλούν έμπνευση από εκείνη μέχρι σήμερα.

Τα τρία μοντέλα του οίκου Versace.

Δεν είναι τυχαίο πως μετά το τέλος του σόου, (από τα λίγα που κατάφεραν να πραγματοποιηθούν σε γνώριμες συνθήκες, χωρίς όμως κοινό), όλων τα βλέμματα ήταν στραμμένα στα τρία plus size models που η Donatella Versace είχε ξεχωρίσει μέσα από τα castings. Alva Claire, Precious Lee και Jill Kortleve, ήταν οι τρεις γυναίκες που όχι μόνο περπάτησαν ως plus size μοντέλα στην επίδειξη, αλλά φόρεσαν συγκεκριμένα ρούχα και κομμάτια τα οποία ανεδείκνυαν αυτό ακριβώς. Την ομορφιά των γυναικών που αναδεικνύουν και ενισχύουν το σώμα τους, έτσι όπως ακριβώς είναι.

Οι στιλιστικές επιλογές της Kamala Harris.

Η ίδια αποτελεί γεγονός. Και οι στιλιστικές της επιλογές δεν θα μπορούσαν να ήταν τυχαίες. Η πρώτη της εμφάνιση με total λευκό σύνολο, μας πήγε πίσω στις αρχές του 1900, όπου οι σουφραζέτες έκαναν την εμφάνιση τους φορώντας κυρίως λευκά ρούχα, χρυσά ή μωβ. Το ολόλευκο κουστούμι της, όχι μόνο την έκανε να λάμψει αλλά έδωσε και την αφορμή να  μιλήσει ανοιχτά για την βλέψη της, αλλά και τις έντονες επιρροές από το κίνημα του 1900.

Το πρώτο ανδρικό Solo εξώφυλλο στην Vogue.

Και ενώ συνήθως οι πρωτιές ανήκουν σε γυναίκες που κατακτούν όλο και περισσότερο έδαφος σε κάθε τομέα, αυτήν την φορά ο τίτλος ανήκει στον Harry Styles ο οποίος γίνεται ο πρώτος άντρας που πρωταγωνιστεί σε solo εξώφυλλου του κορυφαίου περιοδικού μόδας, Vogue.

To κίνημα ‘’Black lives matter’’ και ο κόσμος της μόδας.

Συγκλόνισε τόσο τις ΗΠΑ όσο και κάθε γωνιά του πλανήτη. Το κίνημα συνδέθηκε άμεσα με τον κόσμο της μόδας, όπου βρήκε χώρο να αναπτυχθεί και να δυναμώσει. Λίγες μέρες μάλιστα μετά την δολοφονία του George Floyd, ο στυλίστας Gabriel M. Garmon κάλεσε όλους να διαμαρτυρηθούν φορώντας ρούχα και κοστούμια με Harlem αισθητική, όπως και έγινε. Μια διαδήλωση που άφησε και εκείνη το δικό της ανεξίτηλο στίγμα στην χρονιά που μόλις φτάνει στο τέλος της.

Jacquemus: Η Επική επίδειξη μόδας L’Amour

Το απίστευτο σκηνικό με μόλις 100 καλεσμένους και με απόσταση 2 μέτρων…
Με όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παρουσιάστηκε η εκπληκτική συλλογή L’Amour από τον Γαλλικό οίκο Jacquemus, ενώ το σόου ήταν διαθέσιμο και ψηφιακά. Το σκηνικό κάτι παραπάνω από ονειρεμένο… Αμέτρητα στρέμματα σιταριού αποτέλεσαν τον χώρο όπου στήθηκε το runway, δημιουργώντας ένα άκρως καλοκαιρινό και ρομαντικό τοπίο. Η συλλογή, περιελάμβανε μια σειρά από κομψά, διαχρονικά φορέματα σε ουδέτερες αποχρώσεις που θα φορεθούν για πολλές ακόμη δεκαετίες.

Οι εμφανίσεις της Lily Collins στο Emily in Paris.

Aπο τις σειρές της χρονιάς. Τα βλέμματα όμως εστίασαν στις στιλιστικές επιλογές της πρωταγωνίστριας, οι οποίες είτε αγαπήθηκαν βαθιά και ξύπνησαν την κλασσική γαλλική αισθητική, είτε ‘’μισήθηκαν’’ για την ‘’βαρετή’’ και πολύ προβλεπόμενη οπτική.

Το πρώτο show του Balmain στον Σηκουάνα.

"Nα σεβαστούμε τον κόσμο, στον οποίο ζούμε και να δώσουμε ελπίδα''. Ανυπομονούσαμε για αυτό το show από την πρώτη στιγμή που βγήκε η ανακοίνωση του, καθώς ήταν μια πρώτη ενέργεια μετά το πρώτο lockdown στο Παρίσι. Στο άκουσμα ενός πλωτού show στον Σηκουάνα, με παλαιότερες δημιουργίες του οίκου Balmain και 44 μοντέλα υπό την καθοδήγηση του Rousteing, ο ενθουσιασμός χτύπησε κόκκινο. Και δικαίως καθώς το σόου πραγματοποιήθηκε και κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις, αφήνοντας ιστορία.

Και φυσικά οι στιγμές που στιγμάτισαν τον κόσμο της μόδας σε αυτήν την τόσο ιδιαίτερη χρονιά δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν εδώ... μαζεύοντας όμως όλες αυτές τις στιγμές, συνειδητοποιούμε γιατί η μόδα μένει αλώβητη ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, δείχνοντας πάντα τον δρόμο που πηγαίνει μπροστά με ανθρώπινη δημιουργία, εφευρετικότητα, αναπτερώνοντας το ηθικό και εμπνέοντας.

cover photo: @TylerMitchell for Vogue

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Υποθέτω ότι έχω μια πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα στην αυταπάτη, οπότε δεν είχα πρόβλημα να πιστεύω ότι είμαι κάποιος άλλος!» Ντάνιελ Ντέι Λούις

Στα 68 του, αν κι έχει αποσυρθεί από την υποκριτική, οι ερμηνείες που μας έχει χαρίσει θα μείνουν αξέχαστες

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ευτυχισμένη» Penelope Cruz

Γίνεται 50 ετών και συνεχίζει να είσαι όσο ονειρεύεται ευτυχισμένη

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

Προτεινόμενα

CELEBS

Έλενα Τσαγκρινού – Dj Stephan: Αυτό είναι το όνομα που θα δώσουν στον γιο τους

Ανυπομονούν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους τον μωράκι τους

SINGLES

Η ψυχολογική ανάγνωση της Εβδομάδας των Παθών

Τα δέκα συναισθήματα του Πάσχα και πώς θα σε οδηγήσουν στην αυτογνωσία

CELEBS

Αθηνά Οικονομάκου: Τα αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο μετά τον χωρισμό της

Τι πιστεύει η γνωστή ηθοποιός για τα κακεντρεχή σχόλια στα social