Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Μάθε ν' αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου

Βήμα πρώτο: σταμάτα να κατηγορείς τους άλλους ή να νιώθεις αιώνιο θύμα



Όλοι έχουμε αδυναμίες και σε όλους συμβαίνουν στραβά πράγματα και αναποδιές, αλλά επίσης υπάρχει κι αυτό που ονομάζεται αποτυχία ή λάθος. Δικαίωμα στην αποτυχία και τα λάθη έχουμε όλοι – το θέμα είναι η στάση σου απέναντι στις πράξεις σου και στα αποτελέσματά τους. Αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου ή προτιμάς να κατηγορείς το σύμπαν, τους άλλους και την κακή σου τύχη; Αναλαμβάνοντας την ευθύνη μπορείς να δεις με ήρεμη και ψύχραιμη ματιά το κομμάτι που σου αναλογεί και με τις κατάλληλες αλλαγές να βελτιωθείς και να περιορίσεις τις ατυχείς στιγμές ή τις αποτυχίες.

 Put the blame on you

Το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή της ευθύνης. Το να κατηγορείς τους άλλους και να βρίσκεις συνεχώς δικαιολογίες για τις δυσκολίες και τα λάθη σου είναι απίστευτα εύκολο. Το δύσκολο είναι να αποδεχτείς ότι είσαι αυτή που προκάλεσε τα δικά σου βάσανα. Η αποδοχή ότι τα σφάλματα του χαρακτήρα σου οδήγησαν σε μια ατυχή κατάσταση. Είναι τόσο εύκολο να παραιτηθείς από οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη και να ξοδεύεις τη ζωή παίζοντας τον ρόλο του θύματος. Μόνο όταν συνειδητοποιήσεις ότι η προσωπική ανάπτυξη είναι αδύνατη αν δεν σταματήσεις με το παιχνίδι των κατηγοριών ή της θυματοποίησης, θα είσαι σε θέση να ωριμάσεις με όλους τους τρόπους που έχουν πραγματικά σημασία.

Να εννοείς και να κάνεις πράξη όσα λες

Ένα δείγμα σοφίας αλλά και αυτογνωσίας είναι να μη δίνεις υποσχέσεις που γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι δεν μπορείς να κρατήσεις. Όταν δεν τηρείς όσα υπόσχεσαι κάνεις τους ανθρώπους να χάνουν την εμπιστοσύνη τους κι επίσης φτιάχνεις την εικόνα σας ενός αναξιόπιστου ατόμου. Σκέψου προσεχτικά λοιπόν και με το χέρι στην καρδιά προτού δώσεις μια υπόσχεση. Όταν λες ότι θα κάνεις κάτι, να το κάνεις. Όσο πιο αξιόπιστη είσαι, τόσο πιο ισχυρές θα γίνουν οι σχέσεις σου.

Μην είσαι παθητική και ανάλαβε δράση προς τη αυτοβελτίωσή σου

Κάθε αλλαγή ξεκινάει από μέσα σου. Το να είσαι παθητική ή να περιβάλλεις τον εαυτό σου με αρνητικά συναισθήματα, θυμό και δυσαρέσκεια θα καταστρέψει μόνο την αυτοεκτίμησή σου. Σταμάτησε να εστιάζεις στο παρελθόν και άρχισε να κοιτάς μπροστά. Ό, τι συνέβη στο παρελθόν έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει λόγος να βασιστείς σε κάτι που έχει χαθεί. Ανάλαβε την ευθύνη για τις ενέργειές σου στο παρελθόν και άφησέ τες να σε οδηγήσουν προς ένα πιο ενεργητικό μέλλον.

Συνειδητοποίησε τι είδους άτομο θέλεις να είσαι και δες πώς θα το πετύχεις

Μην περιμένεις να το κάνεις από τη μια μέρα στην άλλη. Ακολούθησε τον δικό σου ρυθμό, κάνε μικρά βήματα και κοίταξε μπροστά. Αν θέλεις να αλλάξεις προς το καλύτερο, θα πρέπει να λάβεις τα κατάλληλα μέτρα. Μικρές σταθερές αλλαγές χωρίς πισωγυρίσματα.

Σταμάτησε τις δικαιολογίες

Θέλεις να σημειώσεις όντως πρόοδο ή να συνεχίσεις να επινοείς δικαιολογίες; Η δημιουργία δικαιολογιών δεν θα σε  οδηγήσει ποτέ μακριά. Είτε θέλεις να πετύχεις στην επαγγελματική ζωή είτε στην ιδιωτική σου ζωή, η προσωπική υπευθυνότητα παίζει ζωτικό ρόλο. Κανείς δεν πρόκειται να προσλάβει ένα άτομο που δεν μπορεί να το παραδεχτεί όταν φταίει. Το πιο σημαντικό, καμία ρομαντική σχέση σου δεν θα πετύχει αν δεν μάθεις να παίρνεις μέρος της ευθύνης που σου αναλογεί.

Η αυτολύπηση δεν είναι λύση

Η σημασία μιας θετικής στάσης δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά. Κακά πράγματα συμβαίνουν σε όλους μας. Το ένα χάος μετά το άλλο μπορεί να μοιάζει με προσωπική επίθεση, αλλά είναι απλώς πραγματικότητα. Μια βάναυση, σκληρή πραγματικότητα. Αλλά κάτι που κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από σένα είναι η στάση σου. Εσύ επιλέγεις πώς αφήνεις τα πράγματα να σε επηρεάσουν. Μην είσαι κάποια που συνεχώς λυπάται για τον εαυτό της και περιμένει οίκτο. Μάθε να βρίσκεις το θετικό σε οποιαδήποτε κατάσταση και βγες από τη νοοτροπία του θύματος.

Βάλε ρεαλιστικούς στόχους για τη ζωή σου

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα όρια και τις δυνατότητές σου. Δεν θέλεις να ρυθμίσεις τον εαυτό σου για αποτυχία, σωστά; Να είσαι ρεαλίστρια για το τι μπορείς και δεν μπορείς να πετύχεις σχετικά με το μέλλον σου. Γνωρίζεις τον εαυτό σου καλύτερα από οποιονδήποτε, οπότε θα είσαι ο καλύτερος κριτής σου. Η αίσθηση ολοκλήρωσης των στόχων σου θα σε βοηθήσει να χτίσεις την αυτοεκτίμησή σου. Κι όσο διοχετεύεις την ενέργειά σου στην ολοκλήρωση των στόχων σου δεν θα έχεις χρόνο για κατηγορίες αλλά ούτε για να νιώθεις θύμα.

Μάθε να συγχωρείς τον εαυτό σου όταν κάνεις λάθος

Ο κόσμος είναι αρκετά σκληρός όπως είναι. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που είναι έτοιμοι να σας καταρρίψουν και να χαρούν να σας παρακολουθούν να πέφτεις. Μην τους δώσεις αυτή την ευχαρίστηση και κυρίως μην τους διευκολύνεις. Μάθε τη σημασία της φροντίδας του εαυτού σου. Γίνε ο καλύτερος φίλος σου. Όταν κάνεις ακούσια κακό, συγχώρησε τον εαυτό σου. Όλοι κάνουν λάθη! Μάθε από αυτά και προχώρησε.

Μην αφήνεις άλλους ανθρώπους να επηρεάσουν τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου

Η γνώμη κάποιου για σένα δεν σε καθορίζει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή. Γιατί λοιπόν να τον αφήσεις να σε επηρεάσει τόσο άσχημα; Μην επιτρέπεις  πλέον στους ξένους (ή σε κανέναν άσχετο) να επηρεάσεις τις απόψεις σου για τον εαυτό σου. Ο καθένας έχει μια άποψη και αυτό είναι ίσως κάτι που δεν θα μπορέσετε να αλλάξετε. Αλλά αυτό που μπορείς να αλλάξεις είναι η προοπτική σου. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα αλλαγής. Η μόνη γνώμη που έχει σημασία είναι η δική σου! Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσεις, τόσο καλύτερα θα νιώσεις. 

Αγάπησε τον εαυτό σου (και τα ελαττώματα και όλα)

Αγάπησε τον εαυτό σου τις μέρες που ξυπνάς και τίποτα δεν φαίνεται να πηγαίνει σωστά. Αγάπησε τον εαυτό σου ακόμη περισσότερο όταν δεν πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι για να σου αρέσει. Όλοι προσπαθούμε απλώς να βρούμε τον δρόμο μας σε αυτό το χάος που ονομάζεται ζωή. Αλλά η ζωή δεν συνοδεύεται από οδηγίες, οπότε το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να την φτιάξεις στα μέτρα σου και όσο καλύτερα μπορείς.

Να είσαι κοντά σε άτομα που βγάζουν τον καλύτερο εαυτό σου

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα όσον αφορά την αυτο-βελτίωση είναι να περιβάλλεις τον εαυτό σου με τους σωστούς ανθρώπους. Χρειάζεσαι κάποιον που να μπορείς να βασίζεσαι μέρα και νύχτα. Χρειάζεσαι κάποιον που δεν θα σε υποστηρίξει καθώς μαθαίνεις να αναλαμβάνεις την ευθύνη για τις ενέργειές σου. Αξίζεις κάποιον που θα σε αγαπήσει και θα σε αποδεχτεί ολόκληρη.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά

CELEBS

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το μήνυμα στην Μαρία Καβογιάννη πριν την πρεμιέρα του Maestro

Θέλει να δουν μαζί την πρεμιέρα του 2ου κύκλου της σειράς