Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς το Bridgerton έγινε το αδιαφιλονίκητο φαβορί του Netflix

Μια κλασική συνταγή ρομαντισμού σε μια εκδοχή που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη θεαματικότητας



 

 

Όλοι ήξεραν ότι το Bridgerton, η πρώτη σειρά της Shonda Rhimes για το Netflix, θα είχε επιτυχία. Από τη στιγμή που ο Δούκας των Χέιστινγκς (Regé-Jean Page) έπεσε πάνω στην Daphne Bridgerton (Phoebe Dynevor), ένιωσες ότι ήταν κάτι αναπάντεχα καλό. Αλλά δεν θα μπορούσε κανείς να ξέρει με σιγουριά ότι η Lady Whistledown θα ήταν σε θέση να μαντέψει πόσοι θεατές θα συντονίζονταν για να παρακολουθήσουν το δράμα.

Δεν είναι μυστικό: Το Bridgerton είναι μια τεράστια επιτυχία για το Netflix. Η πλατφόρμα ροής ανέφερε ότι η σειρά έχει τέτοιο ρυθμό ώστε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, καθώς η σειρά προβλήθηκε από 63 εκατομμύρια νοικοκυριά στις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της – κι έγινε είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εκπομπή ποτέ στο Netflix. Επιπλέον, η σειρά έχει κερδίσει περισσότερους πόντους από τα κορυφαία 10 charts από οποιαδήποτε άλλη σειρά μέχρι στιγμής αυτή τη χειμερινή σεζόν. Και σήμερα το προβάδισμά της ενισχύθηκε από μια ακόμη # 1 θέση στο Top 10 charts.

 

 

Αλλά τώρα σηματοδοτεί επίσης ένα άλλο σημαντικό ορόσημο-επίτευγμα που πολύ λίγες σειρές στο Netflix μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν επιτύχει. Με την επίτευξη της πρώτης θέσης στα καθημερινά charts, το Bridgerton έγινε η τέταρτη σειρά που έφυγε από το #1 και στη συνέχεια διεκδίκησε ξανά την πρωτιά. Οι τέσσερις άλλες σειρές που το έκαναν ήταν τα Tiny Pretty Things (τον Δεκέμβριο του 2020), το The Queen's Gambit (Νοέμβριος 2020) και το Love is Blind (Μάρτιος 2020). Ωστόσο, ενώ αυτές οι σειρές επέστρεψαν στη #1 θέση στα Top 10 charts, μόνο μία από αυτές - το Love is Blind - επέστρεψε για περισσότερο από μία ημέρα (το Bridgerton έχει ήδη περάσει περισσότερες ημέρες στην πρώτη θέση από το Love is Blind).

 

Είναι πολύ σπάνιο ένα σόου να ανεβαίνει ξανά στην πρώτη κατάταξη. Συνήθως όταν μια σειρά χάσει την πρώτη θέση της, σημειώνει πτώση - μερικές φορές αργή και σταθερή, αλλά συχνά γρήγορη. Ακόμη και οι πιο δημοφιλείς εκπομπές πέφτουν γρήγορα από την καθημερινή λίστα. Μόνο 16 εκπομπές κατάφεραν να συγκεντρώσουν παραμονή 30 ημερών στα Top 10 charts. Δώδεκα εκπομπές έχουν δει τουλάχιστον 40 ημέρες και μόνο επτά έχουν πετύχει 50 ημέρες. Είναι επίσης σπάνιο για τα προγράμματα να βλέπουν τη θέση # 1 να παραμένει για μέρες. Στις 9 Ιανουαρίου ήταν η 15η ημέρα που το Bridgerton παρέμενε στο νο1. Στην ιστορία των κορυφαίων 10 charts, μόνο τέσσερις άλλες εκπομπές έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση 15 ημέρες στο σερί τους: Tiger King, The Queen's Gambit, Ratched και The Umbrella Academy. Πραγματικά, μόνο ένα viral πρόγραμμα όπως το Cobra Kai - ένα σόου το οποίο, μεταξύ των δύο σεζόν του, πέρασε 15 ημέρες στην πρώτη θέση στα κορυφαία 10 charts - θα μπορούσε να είχε καταστρέψει προσωρινά τον Bridgerton. Αλλά το ίδιο το γεγονός ότι η αυτή η ρομαντική σειρά μπόρεσε να ανακτήσει αυτήν την κορυφαία θέση από μια από τις πιο αγαπημένες εκπομπές του Netflix αναδεικνύει πόσο δημοφιλές είναι το Bridgerton.

Υπάρχει αγάπη, ίντριγκα και σεξ, ταξικές διαφορές και τάσεις επανάστασης τους: γνωστά θέματα που συνήθως κρύβουν έναν ιστορικό ρομαντισμό αλλά Jane Austen. Μια σημαντική διαφορά στην περίπτωση της νέας αυτής σειράς, που εκτυλίσσεται στο βρετανικό δικαστήριο του 1813, ορισμένοι από τους κύριους χαρακτήρες είναι οι άνθρωποι του χρώματος. Μια άτυπη εμφάνιση και αίσθηση σε προηγούμενες ασπρόμαυρες προσαρμογές ταινιών όπως Pride και Prejudice. «Συνειδητή απόφαση να ερμηνεύσει ξανά την ιστορία» Οι ηθοποιοί των οποίων το χρώμα και η εμφάνιση του δέρματος διαφέρουν πολύ από τους λογοτεχνικούς ή ιστορικούς χαρακτήρες που απεικονίζουν στην οθόνη είναι γνωστοί ως «colorblind casting».

https://www.instagram.com/p/CJ9tiqFjOXx/

Το The Actors Equity στις ΗΠΑ το αποκαλεί μη παραδοσιακό casting. Η παραδοσιακή επιλογή ήταν οι λευκοί να κυριαρχούν ακόμη και σε μικρούς ρόλους, ρόλους που προέρχονται από πλήθος φωτογραφικών μηχανών ή ρόλοι που δεν μιλούν. Αλλά αυτό δεν ισχύει για το Bridgerton. Η νέα σειρά του Netflix βασίζεται στο μυθιστόρημα οκτώ τόμων της Julia Quinn σχετικά με την μακρινή οικογένεια Bridgerton. Ωστόσο, η βασίλισσα της Βρετανίας Σάρλοτ, η οποία δεν εμφανίζεται στο μυθιστόρημα, έχει συμπεριληφθεί στη σειρά. Χάρη στη θεατρική ηθοποιό Golda Rosheuvel ως βασίλισσα, οι δημιουργοί της σειράς Shonda Rhimes και ο Chris van Dusen έχουν αναστήσει μια ιστορική συζήτηση ότι η Sophie Charlotte zu Mecklenburg-Strelitz, γεννημένη το 1744, λέγεται ότι είχε αφρικανικούς προγόνους. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε πράγματι να ήταν η πρώτη μαύρη βρετανική βασίλισσα.

Σε μια χρονιά που το black lives matter και ο φυλετικός ρατσισμός αναβίωσε ωθώντας σε μια νέα συζήτηση για ουσιαστική ίση μεταχείριση και κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, η συνειδητή μεταγραφή της ιστορίας και η επιλογή του κάστινγκ να είναι ένα από τα μυστικά επιτυχίας του Bridgerton.

Όπως και να έχει πάντως, σε ό,τι και αν οφείλει την απίστευτη δημοφιλία του, το γεγονός είναι ότι εκεί που δεν είχε επισήμως ανακοινωθεί το αν θα υπάρξει συνέχεια με δεύτερη σεζόν, τις τελευταίες ώρες υπάρχει  έντονη φημολογία ότι συζητούνται 8 σεζόν όσες δηλαδή και οι τόμοι του μυθιστορήματος.

Η συνέχεια λοιπόν επί της οθόνης…

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα