Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Η απουσία της Samantha από το νέο «Sex and The City» βάζει τη φιλία στο μικροσκόπιο

Πόσο εύκολο σου είναι να αποδεχτείς το τέλος μιας φιλικής σχέσης;



 

 

Όσο κι αν είσαι φαν ή όχι, είτε την έχεις παρακολουθήσει με συνέπεια ή κάπως αδιάφορα, αυτό στο οποίο σίγουρα θα συμφωνήσεις είναι ότι μεταξύ άλλων το Sex and the city είναι ένας ύμνος κι ένα ψυχογράφημα στη γυναικεία φιλία.

Πρόσφατα, πολύς λόγος γίνεται για την επιστροφή της αγαπημένης τηλεοπτικής σειράς Sex And The City με άθικτο σχετικά το αρχικό καστ - αλλά μείον τον χαρακτήρα της Samantha. Οι θαυμαστές διχάστηκαν ως προς τα νέα. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια αντανάκλαση της πραγματικής σύγκρουσης μεταξύ της Kim Cattrall, που έπαιξε τη Samantha και της Sarah Jessica Parker, που έπαιξε την επικεφαλής της σειράς Carrie, κάποιοι απλώς ανησυχούν ότι το σόου δεν θα λειτουργήσει εάν ξαφνικά αποτελείται από τρεις φίλες αντί για τέσσερις.

 

 

Η φιλία στον κόσμο των ενηλίκων

Αλλά ας το δούμε ρεαλιστικά, πόσοι από εμάς διατηρούμε την ίδια αμετάβλητη ομάδα φίλων σε όλη τη ζωή της ενηλικίωσής μας; Σε γενικές γραμμές, είναι εκείνοι που ξοδεύουμε χρόνο στα είκοσι ή τα τριάντα μας ίδιοι με τους ανθρώπους με τους οποίους περνάμε το χρόνο μας στα σαράντα και τα πενήντα μας; Ίσως πιστεύεις ότι υπάρχει μια ρομαντική ιδέα στον πολιτισμό μας κι ότι οι φιλίες είναι για πάντα, όταν στην πραγματικότητα, οι σχέσεις αλλάζουν για πολλούς λόγους και δεν είναι όλοι αρνητικοί. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι φιλίες μπορούν να τερματιστούν ή ακόμα και να αλλάξουν. Υπάρχουν, φυσικά, μάχες και διαλύσεις φιλίας. Αλλά συχνά είναι κάτι πολύ πιο λεπτό ή σύνθετο. Μπορεί να μετακομίσεις σε διαφορετικές πόλεις, να αποκτήσεις διαφορετικά ενδιαφέροντα, ή η ζωή και οι προτεραιότητές σου να μην είναι πια οι ίδιες.

 

 

Ίσως η καλύτερη φίλη σου από την παιδική ηλικία να έχει τρία παιδιά και να μην έχει έξτρα βοήθεια, ενώ εσύ είσαι ελεύθερο πουλί και καμιά υποχρέωση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, είναι απλώς πραγματικότητα ότι οι άνθρωποι παίρνουν διαφορετικές τροχιές στη ζωή τους. Αυτές οι μεταβολές συμβαίνουν μερικές φορές με τρόπο που δεν τις αντιλαμβάνεσαι καν μέχρι να έχουν ήδη συμβεί. Εκεί που μιλούσατε κάθε εβδομάδα και βρισκόσασταν τακτικά για καφέ ή ψώνια, η συχνότητα αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και μέχρι να καταλάβετε τι συμβαίνει έχει παγιωθεί μια νέα πραγματικότητα.

 

 

Ομαλοποίηση των αλλαγών στις φιλίες

Είναι σημαντικό να υπάρξει αποδοχή αλλά και ομαλοποίηση αυτών των αλλαγών, γιατί θα σε βοηθήσει να αισθάνεσαι λιγότερο δυστυχισμένη για τον εαυτό σου όταν συμβαίνουν. Ο ορισμός μιας υγιούς φιλίας δεν είναι αυτός που αντικατοπτρίζει την ακαμψία, αλλά αντίθετα εκείνη που μπορεί να αλλάξει και να αναπτυχθεί με τα δύο άτομα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνεις από μεγαλύτερη απόσταση και όχι από πιο κοντά. Οι σύγχρονοι θεραπευτές συχνά συνεργάζονται με ανθρώπους για τη διαχείριση αλλαγών ή το τέλος των σχέσεων. Είναι βαρύ και μερικές φορές οδυνηρό, αλλά εξίσου συχνά μπορεί να είναι μια ανακούφιση. Οι άνθρωποι αισθάνονται απελευθερωμένοι όταν είναι πιο δραστήριοι στο να αποφασίσουν με ποιον θέλουν να περάσουν το χρόνο τους και τι είδους ενέργεια θέλουν στη ζωή τους.

Κι αυτή είναι μια σημαντική αλήθεια. Οι άνθρωποι που αισθάνονται κολλημένοι στις σχέσεις για χρόνια συνειδητοποιούν ότι μπορούν να πάρουν την απόφαση να φύγουν και όταν το κάνουν ξαφνικά έχουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να αφιερώσουν αλλού. Οι φιλίες και οι σχέσεις μπορούν φυσικά να ξεθωριάσουν με την πάροδο του χρόνου, ακόμα κι αν δεν υπήρχε καμιά αλλαγή ή φανερή λογική αιτία.

 

 

Πρέπει να διατηρήσεις μια φιλία;

Οι σχέσεις, τόσο πλατωνικές όσο και ρομαντικές, θα σου φέρνουν χαρά στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου. Ωστόσο αν μια δεδομένη σχέση σου φέρνει περισσότερο άγχος, θλίψη ή δυσκολία από ό,τι χαρά, τότε πρέπει να φύγεις από αυτή. Κάνε στον εαυτό σου αυτή τη χάρη. Τόσοι πολλοί άνθρωποι το βιώνουν αυτή τη στιγμή. Βιώνοντας το lockdown εξαιτίας της πανδημίας με διαφορετικούς τρόπους από ό,τι οι φίλοι σου μπορεί να σε κάνει να μη θέλεις πλέον να είσαι φίλη με κάποιο άτομο όπως όταν ήσασταν πριν από ένα χρόνο. Μετά την ολοκλήρωση της καραντίνας, ορισμένοι μπορούν να επιλέξουν να θέσουν τέρμα στην επικοινωνία τους με ορισμένα άτομα για διάφορους λόγους. Οι προφυλάξεις που παίρνουν ή όχι οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιούργησαν ένα φάσμα πολωτικών απόψεων. Μερικοί άνθρωποι επιθυμούν να περιβάλλουν τον εαυτό τους μόνο με ομοϊδεάτες, ενώ άλλοι προτιμούν να συμμετέχουν σε μια διαφορετική ομάδα. Εάν είσαι το είδος του ατόμου που του αρέσει να περιβάλλεται από άτομα που σκέφτονται και αισθάνονται μόνο σαν κι εσένα ίσως η τωρινή κατάσταση να έχει αποκαλύψει άτομα στη ζωή σου που σκέφτονται διαφορετικά, κι ίσως να επιλέξεις να βάλεις κάποιες σχέσεις στον πάγο.

 

 

Η επίδραση της πανδημίας στις φιλίες

Οι άνθρωποι αισθάνονται έχουν έντονα συναισθήματα και στις δύο όψεις του επιχειρήματος του εμβολιασμού. Άτομα που πιστεύουν στα εμβόλια μπορεί να μην θέλουν να είναι κοντά σε άτομα που γνωρίζουν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί. Η πανδημία έχει δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα όπου οι άνθρωποι δείχνουν πραγματικά τα αληθινά τους πιστεύω αλλά και την πραγματική τους ψυχοσύνθεση. Εάν κάποιοι δεν φροντίζουν να τσεκάρουν ότι είσαι ψυχικά, σωματικά και οικονομικά υγιής, μπορεί να θεωρήσεις ότι είναι αγενείς, απρόσεκτοι και ανακριβείς και να επιλέξεις να εγκαταλείψεις τη φιλία σου μαζί τους. Ίσως νιώσεις ότι δεν υπήρχε όντως μια αληθινή φιλία αφού δεν βρήκαν χρόνο και δεν έκανα την προσπάθεια να εκφράσουν την ανησυχία τους. Ή ίσως μπεις στη διαδικασία να πιστέψεις ότι η φιλία ήταν μονόπλευρη και όχι αμοιβαία.

 

 

Οι φίλοι δεν είναι πάντα… για πάντα

Οι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν ότι οι φιλίες είναι για πάντα. Μερικές είναι. Αλλά είναι εντάξει εάν κάποιες άλλες δεν εξαντλούν αυτό το «για πάντα». Μεγαλώνουμε συχνά με την πεποίθηση ότι μια φιλία πρέπει να έχει διάρκεια για να είναι αληθινή. Αν και αυτό μερικές φορές ισχύει, χρειάζεται δύναμη για να αποδεχτείς ότι κάτι δεν λειτουργεί πια. Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι αλλάζεις και μεγαλώνεις, κι η συνειδητοποίηση αυτή δεν είναι πάντα εύκολη. Το γεγονός ότι οι φιλίες είναι πλουραλιστικές, σε αντίθεση με τις (περισσότερες) ρομαντικές σχέσεις σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να αφήνουν τις κακές σχέσεις να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή δεν εμποδίζουν απαραίτητα άλλες σχέσεις με τον τρόπο που αυτό συμβαίνει σε μια ρομαντική επαφή.

 

 

Δέξου την αλλαγή σαν κάτι καλό

Μόλις αποδεχτείς ότι όλες οι σχέσεις (φιλίες και όχι μόνο) μπορούν να αλλάξουν, αρχίζεις να δίνεις προσοχή στο ποιες είναι αυτές που ωφελούν τη ζωή σου και ποιες σου κάνουν κακό. Αποκτάς περισσότερο έλεγχο του χρόνου, της χαράς και της ενέργειάς σου και αυτή η στάση στην πραγματικότητα πολύ πιο υγιής και συνειδητοποιημένη, όσο κι αν πιστεύεις το αντίθετο. Το να αναλώνεσαι στο να διατηρήσεις μια φιλία που πλέον δεν τιμά τον ορισμό της απλώς και μόνο για να μην το δεις ως αποτυχία, είναι βλαβερό και μακροπρόθεσμα ψυχοφθόρο, καθώς αντί να σου προσφέρει κάτι θετικό αποτελεί απλώς πηγή προβληματισμού ή στεναχώριας.

Επομένως, ναι, μπορεί το Sex And The City να φαίνεται λίγο διαφορετικό χωρίς τη Samantha να συμμετέχει - αλλά αυτό είναι εντάξει. Μπορεί απλώς να αντικατοπτρίζει μια φυσιολογική πορεία της φιλίας και πώς αυτή αλλάζει με τον χρόνο και την ηλικία ή την περίσταση. Ίσως θα σου επιτρέψει να κοιτάξεις εσωτερικά τις φιλίες σου και να αποδεχτείς αυτές τις αλλαγές και στη δική σου ζωή.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

FASHION RADAR

Η Rihanna κλέβει τις εντυπώσεις με το statement look της σε oversized fit

Τι φόρεσε η αγαπημένη RiRi στην επίσημη παρουσίαση της Fenty x PUMA;