Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι είναι η άνευ όρων αγάπη και πότε μπορεί να γίνει τοξική;

Χωρίς όρους δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχετε όρια, ειδικά σε μια ερωτική σχέση



Όλοι ονειρευόμαστε μια αγάπη άνευ όρων, χωρίς όρια και περιορισμούς. Τελικά όμως πόσο εφικτή είναι αυτή η αγάπη και είναι όντως τόσο ωφέλιμη για εμάς όσο την ονειρευόμαστε; Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αγάπης. Και η άνευ όρων αγάπη είναι μια από αυτές τις έννοιες για την οποία έχουν χυθεί τόνοι μελανιού στα βιβλία, και έχει γίνει λόγος πολύς σε ταινίες και, φυσικά, τραγούδια αγάπης – όμως κατά πόσο υπάρχει στα αλήθεια ή είναι άλλος ένας μύθος των σχέσεων σηκώνει πολλή κουβέντα. Η άνευ όρων αγάπη συνδέεται συνήθως με τον δεσμό που υπάρχει μεταξύ των γονέων και των παιδιών τους, αλλά μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει σε ρομαντικές σχέσεις;

Ζητήσαμε από τους ειδικούς να εξηγήσουν πώς θα ξέρεις αν αγαπάς κάποιον χωρίς όρους, και πώς είναι όταν ο σύντροφός σου σε αγαπάει άνευ όρων και πώς μπορεί πραγματικά να μια τέτοια αγάπη να καταλήξει να είναι τοξική και για τους δυο σας – ή τον ένα από τους δύο.

Τι είναι η άνευ όρων αγάπη;

Η άνευ όρων αγάπη σημαίνει να αγαπάς κάποιον χωρίς όρους, εξηγούν οι θεραπευτές σχέσεων. Σε μεγαλύτερη ανάλυση, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αγαπάς κάποιον ανεξάρτητα από το αν σου κάνει καλό ή κακό, χωρίς να σε επηρεάζει η συμπεριφορά του ή τα δικά του συναισθήματα, και χωρίς να περιμένεις κάποια ανταμοιβή ή ανταπόδοση της αγάπης αυτής.

Άλλες ερμηνείες περιγράφουν την άνευ όρων αγάπη ως «έκφραση αγάπης σε έναν άλλο προσδοκώντας την ευτυχία του», που σημαίνει ότι δεν σκέφτεσαι και σε αυτόν ορισμό το δικό σου όφελος ή κέρδος.

Απεριόριστη αγάπη στις ρομαντικές σχέσεις

Όσον αφορά το αν μπορείς να αγαπήσεις έναν ρομαντικό σύντροφο χωρίς όρους, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η άνευ όρων αγάπη μπορεί να υπάρχει σε ερωτικές σχέσεις, αλλά συνήθως χρειάζεται χρόνος για να αναπτυχθεί και συχνά αναφέρεται ως «βαθιά αγάπη» - οπότε μην περιμένεις απαραίτητα να αγαπήσεις κάποιον άνευ όρων προτού έχετε την ευκαιρία να αναπτύξετε μια βαθιά σύνδεση.

Ωστόσο, παρόλο που η άνευ όρων αγάπη σημαίνει να αγαπάς κάποιον ανεξάρτητα από τα ελαττώματά του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχεις όρια σε μια σχέση, προειδοποιούν οι ειδικοί. Όλοι έχουμε κάποιους όρους και όρια, και αυτό είναι υγιές - και το να αγαπάς κάποιον χωρίς όρια μπορεί να καταλήξει να γίνει μια ανθυγιεινή ή μια αλληλεξαρτώμενη σχέση.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να προσπαθήσεις να αγαπήσεις τον σύντροφό σου με λιγότερες προϋποθέσεις και κυρίως με λιγότερες προσδοκίες. Ακόμα και η συνειδητή προσπάθεια του να αγαπάς τον άλλον όσο γίνεται χωρίς όρους μπορεί να είναι απίστευτα ικανοποιητική και να οδηγήσει σε μια πιο ευτυχισμένη και πιο μακροχρόνια σχέση. Ουσιαστικά πρόκειται για την διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας.

Πώς διαφέρει η άνευ όρων αγάπη από άλλα είδη αγάπης;

Όταν η αγάπη σου για κάποιον δεν είναι άνευ όρων, αυτό μεταφράζεται στο ότι ισχύουν για σένα κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί το άλλο άτομο για να τον αγαπήσεις ή ότι περιμένεις κάτι σε αντάλλαγμα.

Για παράδειγμα, μπορεί να αγαπάς τον φίλο σου, αλλά αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να σε ακούσει, να μοιράζεται παρόμοιες απόψεις με σένα και να απολαμβάνει αυτά που σου αρέσουν. Χωρίς αυτές τις συνθήκες, μπορεί να μην τον αγαπάς.

Ενώ, με την άνευ όρων αγάπη, αγαπάς το άλλο άτομο ανεξάρτητα από το τι λαμβάνεις σε αντάλλαγμα.

Πώς ξέρεις αν αγαπάς κάποιον άνευ όρων;

Ωραίες οι θεωρίες και οι ορισμοί, αλλά στην πράξη πώς μπορείς να πεις εάν αγαπάς πραγματικά κάποιον άνευ όρων; Ένα σημάδι είναι αν βλέπεις ότι η αγάπη σου για το άλλο άτομο παραμένει «αμετάβλητη», παρά τα ελαττώματα ή τις αδυναμίες του.

Το να αγαπάς κάποιον άνευ όρων σημαίνει επίσης συμπάθεια και κατανόηση. Το να είσαι εκεί για αυτόν παρά τα λάθη που κάνει και να συνεχίζεις να τον τροφοδοτείς με την αγάπη σου παρά τις ιδιοτροπίες και τα ελαττώματά του. Να μην περιμένεις ότι σταδιακά θα αλλάξει και θα διορθωθεί ή θα γίνει μια άλλη εκδοχή του εαυτού του που θα προτιμούσες ενδεχομένως.

Από την άλλη, αν κάποιος σε αγαπά άνευ όρων, θα σε κάνει να νιώσεις ότι σε αγαπάει χωρίς να έχεις την υποχρέωση να του εκπληρώσεις κάποια προσδοκία ή να του ανταποδώσεις αυτή την αγάπη.

https://www.instagram.com/p/CH-vEOZhXA0/

Για να καταλάβεις αν μπορείς να αγαπήσεις κάποιον άνευ όρων, μπορείς να δοκιμάσεις το πώς αισθάνεσαι για κάποιον, προσπαθώντας να φανταστείς αν αφαιρούσες τα χαρακτηριστικά που σε προσέλκυσαν για πρώτη φορά - και να δεις αν θα τον αγαπούσες ακόμα.

Για παράδειγμα, εάν μια από τις καθοριστικές ιδιότητες της επιλογής του συντρόφου σου ήταν λόγω της κοινωνικής του κατάστασης, της ελκυστικότητας ή του εισοδήματος που έχει, η άνευ όρων αγάπη εξαρτάται από το αν θα τον αγαπούσες και αν θα ήθελες να είσαι μαζί του ακόμα και όταν δεν θα είχε πλέον αυτές τις ιδιότητες.

Πώς μπορείς να προσπαθήσεις να αγαπάς τον σύντροφό σου χωρίς όρους;

Ακόμα κι αν το 100% της άνευ όρων αγάπης δεν είναι απολύτως ρεαλιστικό, μπορείς ίσως να προσπαθήσεις να αγαπάς τον ερωτικό σύντροφό σου όσο γίνεται με λιγότερους όρους και λιγότερες προϋποθέσεις.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να υποστηρίζοντας τον σύντροφό σου όταν εκείνος έχει μια αποτυχία ή όταν κάνει ένα λάθος, και σαφώς κι όταν έχει επιτυχίες. Συνδέσου μαζί του όταν κάτι πάει στραβά και δείξε του μεγαλύτερη κατανόηση όταν κάνει κάποιο στραβοπάτημα.

Αυτό μπορείς να το πετύχεις με το να μιλάς πιο ανοιχτά για το πώς αισθάνεσαι πραγματικά, να μην είσαι επικριτική όταν ο σύντροφός σου μοιράζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και να διατηρείς ανοιχτό μυαλό όταν συνδιαλέγεστε.

Πώς μπορεί ωστόσο η αγάπη άνευ όρων να γίνει τοξική;

Αν και η άνευ όρων αγάπη μπορεί να σημαίνει την αποδοχή των αποτυχιών, των λαθών και των αδυναμιών του συντρόφου σου, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι η λεγόμενη «άνευ όρων αγάπη» δεν ξεπερνάει τα υγιή όρια και δεν φτάνει στο σημείο να γίνει ανοχή ανθυγιεινών ή τοξικών συμπεριφορών.

Στην πραγματικότητα, μια υγιής σχέση χρειάζεται συνθήκες και όρια για να παραμείνει υγιής. Το να αγαπάς κάποιον άνευ όρων δεν σημαίνει ότι μπορείς να του επιτρέπεις να ενεργεί με τρόπο που να βλάπτει τη σωματική, συναισθηματική ή ψυχική σου ευημερία - και δεν πρέπει να νιώθεις ότι δεν μπορείς να αφήσεις μια ανθυγιεινή ή τοξική σχέση, επειδή πιστεύεις ότι αγαπάς τον σύντροφό σου χωρίς όρους.

https://www.instagram.com/p/CIkG2zOARUF/

Μπορεί να αγαπάς ακόμα αυτό το άτομο παρά τις ενέργειές του απέναντί σου, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσεις να έχεις ερωτική σχέση μαζί του.

Σε μια ιδανική συνθήκη, η άδολη αγάπη σε μια ερωτική σχέση ισοδυναμεί με την πλήρη αποδοχή – να σέβεται και να αποδέχεται καθένα μέλος της σχέσης το άλλο και να το αγαπά για αυτό που είναι, παράλληλα όμως να δουλεύετε και οι δύο ισόποσα και ισοδύναμα για την εξέλιξη και την ευημερία αυτής της σχέσης.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς μπορεί η τοξική θετικότητα να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση σου

6 «τοξικά θετικές» συμπεριφορές που καταστρέφουν τις ερωτικές σου σχέσεις χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι

ΣΧΕΣΕΙΣ

10 συμπεριφορές που απωθούν τον άλλον και χαλάνε μια σχέση

Αναγνωρίζεις κάποια από αυτές τις συμπεριφορές σε σένα ή στον σύντροφό σου;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;