Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετεΌλοι γλιστράμε σε παθητική-επιθετική συμπεριφορά μερικές φορές, αλλά όταν γίνεται ο προεπιλεγμένος τρόπος αντιμετώπισης των συγκρούσεων, οι συνέπειες μπορεί να είναι αρκετά έντονες. Σκεφτείτε το ως μια συναισθηματική κινούμενη άμμο – φαίνεται σαν η ασφαλής διαδρομή, αλλά τελικά σας παγιδεύει σε έναν κύκλο δυσαρέσκειας και δυσλειτουργικών σχέσεων. Εδώ είναι το κόστος που μπορεί να πληρώσετε αν δεν είστε προσεκτικοί.

Pixel

Καταστρέφει την εμπιστοσύνη, που είναι το θεμέλιο κάθε υγιούς σχέσης.

Ο σαρκασμός που καλύπτεται από χιούμορ, τα επιθετικά κομπλιμέντα, η σιωπηλή μεταχείριση – αυτές οι συμπεριφορές καταστρέφουν εντελώς την εμπιστοσύνη με την πάροδο του χρόνου. Το άλλο άτομο αισθάνεται τον θυμό σας, αλλά ποτέ δεν ξέρει πού βρίσκεται. Περπατούν πάνω σε τσόφλια αυγών και η εμπιστοσύνη τους σε εσάς και τη σχέση σας αντικαθίσταται από έναν συνεχή φόβο για την επόμενη κρυμμένη επίθεση σας. Όπως επισημαίνει το Verywell Mind, χωρίς εμπιστοσύνη, οι σχέσεις σας είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Αποτρέπει την πραγματική οικειότητα και τις βαθιές συνδέσεις.

Τα παθητικά-επιθετικά άτομα αγωνίζονται να είναι ευάλωτα. Αντί να εκφράσουν ευθέως πληγή, θυμό ή απογοήτευση, κρύβονται πίσω από μια μάσκα ασάφειας. Η αληθινή οικειότητα απαιτεί διαφάνεια, την οποία έχουν εκπαιδευτεί να αποφεύγουν. Αυτό οδηγεί σε επιφανειακές σχέσεις, μια βαθιά αίσθηση μοναξιάς και την απογοήτευση να μην είσαι ποτέ αληθινά γνωστός.

Σαμποτάρει τους στόχους και την επιτυχία σας.

Η υπονόμευση των προθέσεων από κακία ή η επίτηδες μέτρια προσπάθεια μπορεί να είναι ικανοποιητική εκείνη τη στιγμή, αλλά βλάπτει τη φήμη σας μακροπρόθεσμα. Στη δουλειά, θεωρείστε αναξιόπιστοι. Στις φιλίες, οι άνθρωποι κουράζονται από τις ατάκες σας. Ποιος θέλει να είναι κοντά σε κάποιον τέτοιο;

Τροφοδοτεί τη δυσαρέσκεια – Σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Το παθητικό-επιθετικό άτομο είναι θυμωμένο και δεν μπορεί να εκφραστεί άμεσα. Σιγοβράζει κάτω από την επιφάνεια, εκρήγνυται σε κρυφά σχόλια ή σκόπιμη ανικανότητα. Όσοι βρίσκονται στο άκρο υποδοχής αγανακτούν για τη συνεχή χειραγώγηση και το απρόβλεπτο. Είναι μια συνταγή για ένα τοξικό περιβάλλον.

Σε κάνει να δυστυχείς, ακόμα κι όταν φαίνεται ότι να λειτουργεί.

Μπορεί να πετύχετε το δρόμο σας βραχυπρόθεσμα δημιουργώντας στους άλλους ενοχές ή παίζοντας το μάρτυρα, αλλά μέσα σας, δεν ξεγελάτε κανέναν. Ξέρεις ότι είναι ανθυγιεινό. Η μνησικακία σας ροκανίζει και η ενοχή της χειραγώγησης των ανθρώπων που αγαπάτε παίρνει το βάρος της. Αυτή η έλλειψη εσωτερικής ειρήνης είναι η πιο σκληρή συνέπεια.

Δημιουργεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία αρνητικών προσδοκιών.

Αν περιμένεις από άλλους ανθρώπους να σε απογοητεύσουν, να συμπεριφέρονται απρόσεκτα ή να είναι αναξιόπιστοι, υποσυνείδητα θα προκαλέσεις αυτές ακριβώς τις συμπεριφορές. Το να παίζεις προληπτικά το θύμα ή να βάζεις άλλους ανθρώπους να αποτύχουν με ανείπωτες προσδοκίες, γίνεται ένας τρόπος να αποδειχθεί ότι η κοσμοθεωρία «κανείς δεν νοιάζεται για μένα».

Μπορεί να βλάψει σοβαρά τις στενές σχέσεις, μερικές φορές ολοκληρωτικά.

Οι ρομαντικοί σύντροφοι, τα μέλη της οικογένειας και οι μακροχρόνιοι φίλοι εξαντλούνται από συναισθηματικά παιχνίδια. Αρχικά προσπαθούν να καταλάβουν. Τελικά, πολλοί επιλέγουν την απόσταση. Δεν μπορούν να χειριστούν το δράμα, την άρνηση, την αποποίηση της ευθύνης και ο κύκλος τους σπάει φεύγοντας και με καλό λόγο.

Διδάσκει στα παιδιά μη υγιείς συναισθηματικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν από παθητικούς-επιθετικούς γονείς δεν μαθαίνουν αποτελεσματική επικοινωνία, σύμφωνα με το PsychCentral. Είτε μιμούνται τη συμπεριφορά, γίνονται οι ίδιοι παθητικά-επιθετικοί, είτε εσωτερικεύουν το μήνυμα ότι οι ανάγκες τους δεν έχουν σημασία. Αυτό τους δημιουργεί αγώνες στις μελλοντικές τους σχέσεις και καταλήγει να διαιωνίζει τον κύκλο.

Μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες ευκαιρίες για ανάπτυξη και υγιή αλλαγή.

Τα παθητικά-επιθετικά άτομα αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τον δικό τους ρόλο στη σύγκρουση. Πάντα φταίει κάποιος άλλος. Αυτό εμποδίζει την προσωπική ανάπτυξη. Γιατί αν δεν κάνετε ποτέ λάθος, δεν χρειάζεται να στοχάζεστε, να εξελίσσεστε ή να αναπτύσσετε ισχυρότερες επικοινωνιακές δεξιότητες. Είστε στάσιμοι συναισθηματικά.

Μπορεί να γίνει δεκανίκι, κάνοντάς σας να βασίζεστε υπερβολικά στη χειραγώγηση.

Όταν η παθητική επιθετικότητα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα (έστω και επιφανειακά), ενισχύει τη συμπεριφορά. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να κόψετε τη συνήθεια. Σύντομα, είναι ο πρωταρχικός σας τρόπος για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας, ακόμα και όταν συνειδητά γνωρίζετε ότι είναι επιβλαβές.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Έξι βήματα για το πώς να διαφωνείτε πιο αποτελεσματικά

Ακολουθεί ένας οδηγός για το πώς να διαφωνείτε με σεβασμό και κατανόηση.

ΣΧΕΣΕΙΣ

Υπάρχει τελικά αυτό που λέμε αδελφή ψυχή;

Η αγάπη είναι λιγότερο συγκεκριμένη από όσο νομίζουμε, σύμφωνα με την επιστήμη

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 23 Μαΐου

Η αίσθηση ότι είστε αγαπητοί θα σας προσφέρει σιγουριά

BLOGS

Η Peggy Gou παρουσιάζει το νέο της single με τίτλο “Lobster Telephone”

Μέσα από το επερχόμενο άλμπουμ της με τίτλο I Hear You

FOOD

Τι οφέλη προσφέρουν τα κεράσια στον οργανισμό σας

Ρίχνουμε μια ματιά στο εξαιρετικά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ των κερασιών