Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Το top 10 των καλύτερων μεγαλουπόλεων για να ζήσεις

Που προσφέρουν τις περισσότερες ευκαιρίες ευεξίας και τις πιο ποιοτικές συνθήκες ζωής



 

Δεν επιλέγουμε σε ποια πόλη ή χώρα θα γεννηθούμε και αυτή η έλλειψη δυνατότητας επιλογής μας ακολουθεί για τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Πολλοί άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι με το πού βρέθηκαν να ζουν και ακόμα και αν μεγαλώνοντας έχουν πλέον τη δυνατότητα να αλλάξουν τόπο διανομής δεν το κάνουν. Μέχρι πριν τον κορωνοϊό το να ταξιδέψεις και να ζήσεις έστω και για λίγες μέρες σε μια άλλη πόλη, σε άλλη χώρα, ακόμα και σε άλλη ήπειρο ήταν σχετικά εύκολο κι είχε να κάνει κυρίως με τις οικονομικές σου δυνατότητες. Τώρα που τα ταξίδια έχουν μπει στη λίστα με μερικά ακόμα απαγορευτικά ίσως η επιθυμία για απόδραση να έχει γίνει μεγαλύτερη ακόμα και σε ανθρώπους που δεν ξετρελαίνονταν να φτιάχνουν βαλίτσες.

Η χρονιά της πανδημίας του κορωνοϊού πέρα από τα απαγορευτικά, τις δυσάρεστες συνέπειες και τις δύσκολες συνθήκες που έφερε και προκάλεσε σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ανέδειξε την υγεία στο πολυτιμότερο αγαθό περισσότερο από ποτέ – ακόμα και σε ηλικίες που δεν την είχαν τόσο στο μυαλό τους. Τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Η κρίση του ιού και οι επακόλουθοι αποκλεισμοί έχουν προκαλέσει τεράστια πίεση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, με το άγχος και την αγωνία γύρω από τις θέσεις εργασίας, το οικονομικό ζήτημα και τη μοναξιά να έχουν χτυπήσει κόκκινο.

Το πού βρέθηκες να είσαι εγκλωβισμένη κατά τη διάρκεια των lockdown επηρέασε και επηρεάζει επιπλέον τη σχέση σου με τον χώρο. Το κατά πόσο είχες τη δυνατότητα επαφής με τη φύση, αν τα μηνύματα για άσκηση και μετακίνηση σου έδιναν την ευκαιρία για όμορφες βόλτες ή δραστηριότητες εξωτερικές που θα ωφελούσαν την ευημερία σου έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν ρόλο που θα διαμορφώσει στο εξής τα κριτήριά σου για τον τόπο διαμονής σου – κι ίσως από κάτι που μέχρι τώρα ήταν τυχαίο να γίνει σε μια συνειδητή επιλογή.

Αν λοιπόν σκέφτεσαι μια αλλαγή στον τόπο κατοικίας σου στο μέλλον, μπορεί να σε ενδιαφέρει αυτή η λίστα με τα μέρη που ψηφίστηκαν ως πιο υγιή στον. Κατά καιρούς βγαίνουν διάφορες τέτοιες λίστες οι οποίες στη δημιουργία τους λαμβάνουν συγκεκριμένα κριτήρια. Στη συγκεκριμένη στον προσδιορισμό αυτής της κατάταξης, οι ερευνητές στο Lenstore ανέλυσαν 44 παγκόσμιες πόλεις με 10 μετρήσιμα κριτήρια:

Ώρες ηλιοφάνειας

Το μέσο κόστος μιας συμμετοχής στο γυμναστήριο

Το μέσο κόστος ενός μπουκαλιού νερό

Επίπεδα παχυσαρκίας (σε όλη τη χώρα)

Προσδόκιμο ζωής (σε όλη τη χώρα)

Βαθμολογία δείκτη ρύπανσης

Οι μέσες ετήσιες ώρες εργασίας

https://www.youtube.com/watch?v=NW6xlazMA5s

Επίπεδα ευτυχίας (σε όλη τη χώρα)

Υπαίθριες δραστηριότητες

Μέρη με take-out

Αν, λοιπόν σε ενδιαφέρει να ανακαλύψεις πού στον κόσμο θα ήταν πιο πιθανό να ζήσεις μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή; Συνέχισε να διαβάζεις...

1. Άμστερνταμ, Ολλανδία

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με πάνω από 400 υπαίθριες δραστηριότητες που υπόσχονται να σε κρατήσουν σε φόρμα και υγιή και κατατάσσεται ως η 5η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, καθώς και η 6η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη για τα επίπεδα παχυσαρκίας στο 20,4% (σχεδόν 10% λιγότερο Το Λονδίνο στο 27,8%), η γραφική αυτή πόλη αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος προορισμός για να ζήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

2. Σίδνεϋ, Αυστραλία

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το Σίδνεϋ έχει 2.636 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως ... δίνοντάς σου περισσότερο από αρκετό χρόνο για να επωφεληθείς από τις 406 υπαίθριες δραστηριότητες. Αυτό αντισταθμίζει το σχετικά υψηλό μηνιαίο κόστος συμμετοχής στο γυμναστήριο των 42 δολαρίων και με προσδόκιμο ζωής 82 χρόνια, ίσως η υπαίθρια γυμναστική να είναι ο λόγος που θα σε βάλει σε πειρασμό να γίνει ο τόπος διαμονής σου.

3. Βιέννη, Αυστρία

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η Βιέννη όχι μόνο σου επιτρέπει να απορροφήσεις τον πολιτισμό από έργα τέχνης, μουσική και αρχιτεκτονική, αλλά προσφέρει επίσης την ευκαιρία να ακολουθήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Με μέση συνδρομή στο γυμναστήριο που κοστίζει περίπου 26 δολάρια τον μήνα (σχεδόν το μισό κόστος από ό,τι στο Σίδνεϋ και το πέμπτο χαμηλότερο επίπεδο παχυσαρκίας στην Ευρώπη στο 20,1%, η πρωτεύουσα της Αυστρίας είναι ο τέλειος προορισμός για μια πιο υγιή ζωή.

4. Στοκχόλμη, Σουηδία

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η Στοκχόλμη προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κατατάσσοντάς την στην 4η θέση για τον συνολικό αριθμό ωρών εργασίας ετησίως, στις 1.452 ώρες (30.25 ώρες την εβδομάδα). Λαμβάνοντας υπόψη άλλες μετρήσεις όπως το χαμηλό επίπεδο ρύπανσης (20/100) και τη γενική ευτυχία σε όλη την πόλη (7/10), η Στοκχόλμη κατατάσσεται στην 4η θέση συνολικά των πιο ωφέλιμων για την υγεία σου προορισμών.

https://www.instagram.com/p/CJLykLLD5qG/

5. Κοπεγχάγη, Δανία

Παραμένουμε στη Σκανδιναβία με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η Κοπεγχάγη είναι γνωστή ως μια από τις πιο ευτυχισμένες πόλεις στον κόσμο (κατέχοντας τη δεύτερη θέση, με μόνο το Ελσίνκι να έχει καλύτερο σκορ στη συγκεκριμένη έρευνα). Εάν ψάχνεις για την απόλυτη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η Κοπεγχάγη έχει τις χαμηλότερες ώρες εργασίας ετησίως από όλες τις πόλεις με 1.380 (28,75 ώρες την εβδομάδα). Ωστόσο, η διαμονή στην Κοπεγχάγη δεν είναι φθηνή. Κατατάσσεται στην τρίτη θέση με το υψηλότερο κόστος ενός μπουκαλιού νερού που ανέρχεται στα 2,19 δολάρια, υπερβαίνοντας τόσο τη Νέα Υόρκη (1,32 £) όσο και το Λονδίνο (1,16 £).

6. Ελσίνκι, Φινλανδία

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με βάση ορισμένα κριτήρια την κατατάσσουν ως την πιο ευτυχισμένη πόλη, το Ελσίνκι έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία ρύπανσης από όλες τις πόλεις στις 13.08 / 100. Επίσης, εμφανίζεται στις 10 πρώτες όταν εξετάζεις τον χαμηλότερο αριθμό ετήσιων ωρών εργασίας.

7. Φουκουόκα, Ιαπωνία

Οι αναλυτές εξηγούν ότι βρίσκεται στη βόρεια ακτή του νησιού Kyushu της Ιαπωνίας, η ικανότητα της Φουκουόκα να προσφέρει έναν υγιεινό τρόπο ζωής δεν πρέπει να παραβλέπεται. Με το μπουκάλι νερό να κοστίζει μόλις 0,78£, είναι εύκολο να διασφαλίσεις ότι πίνεις τα συνιστώμενα 2 λίτρα την ημέρα ακόμη και εν κινήσει. Η πόλη έχει επίσης το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στα 83,2 χρόνια και από τις 44 τοποθεσίες της συγκεκριμένης έρευνας.

https://www.instagram.com/p/CHKmB1dr0SK/

8. Βερολίνο, Γερμανία

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής του Βερολίνου είναι 80,6 χρόνια, το οποίο μπορεί να υποστηριχθεί από τη σχετικά φτηνή μέση μηνιαία συνδρομή στο γυμναστήριο με 26,11 £ - το τρίτο φθηνότερο στην Ευρώπη. Η πρωτεύουσα της Γερμανίας έχει επίσης πολλές ευκαιρίες για να είσαι στον καθαρό αέρα καθώς είναι στην Πέμπτη θέση με τον υψηλότερο αριθμό υπαίθριων δραστηριοτήτων στην Ευρώπη (254) και το ένατο χαμηλότερο επίπεδο ρύπανσης στην Ευρώπη.

9. Βαρκελώνη, Ισπανία

Η Βαρκελώνη κατέχει την πρώτη θέση για τον αριθμό των υπαίθριων δραστηριοτήτων με πάνω από 580 - κάτι που είναι υπέροχο όταν συνδυάζεται με 2.591 ώρες ηλιοφάνειας. Κι εκτός από την ομώνυμη ομάδα ποδοσφαίρου που είναι διάσημη, άλλο τόσο είναι διάσημη η εξαιρετική της αρχιτεκτονική που είναι από μόνη της ισχυρός παράγοντας για να σου φτιάχνει καθημερινά τη διάθεση!

10. Βανκούβερ, Καναδάς

Το Βανκούβερ είναι διάσημο για την προσφορά κάθε είδους υπαίθριου αθλητισμού και περιπέτειας, πρωτοποριακής υγείας και φυσικής κατάστασης. Έχει επίσης μέσο όρο ζωής 81,7 ετών, σχετικά χαμηλή βαθμολογία ρύπανσης (24/100) και ευτυχισμένους κατοίκους (7/10 ).

Αν θες ακόμα περισσότερες επιλογές θα βρεις κι άλλες προτάσεις στα links που πλαισιώνουν το άρθρο με λίστες που δημιουργήθηκαν με διαφορετικά κριτήρια. Επιπλέον, σου παραθέτουμε και τις επόμενες 10 πόλεις που βρίσκονται στη λίστα της συγκεκριμένης έρευνας: Μελβούρνη, Πεκίνο, Μπανγκόκ, Μποένος Άιρες, Τορόντο, Μαδρίτη, Τζακάρτα, Σεούλ, Φρανκφούρτη, Γενεύη. Και λυπάμαι που θα σε στεναχωρήσω, αλλά η Αθήνα ή κάποια άλλη ελληνική πόλη δεν βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα με τις 44 πόλεις.    

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30