Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

"Είμαστε ήδη εκεί": Eνα ομαδικό μανιφέστο σου δίνει δύναμη να μην είσαι μόνη

Manifest #actout: 185 LGBT+ ηθοποιοί σε μαζικό come out ζητούν αναγνώριση



185 lesbian, gay, bisexual, queer, non-binary και trans καλλιτέχνες υπογράφουν  ένα μανιφέστο, ζητώντας δημόσια αντιπροσώπευση της διαφορετικότητας φύλου και των σεξουαλικών προτιμήσεων στο θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση.
Στο τελευταίο τεύχος του γερμανικού περιοδικού Süddeutsche Zeitung που κυκλοφόρησε,  άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο, ομοφυλόφιλοι, λεσβίες, αμφιφυλόφιλοι, queer, non-binary και trans  έκαναν coming out σε ένα άρθρο.

https://www.instagram.com/p/CK6Eicpp_Xz/
Όλοι  απαιτούν περισσότερη αναγνώριση στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Με την πρωτοβουλία #actout και ένα κοινό μανιφέστο, ξεκινούν μια μεγάλη συζήτηση. Σε μια μεγάλη και ηχηρή συνέντευξη, έξι από αυτούς μιλούν για ρόλους κλισέ και την επαναλαμβανόμενη προειδοποίηση για την έξοδό τους από τον καλλιτεχνικό χώρο, αν παραδεχτούν τη σεξουαλικότητα τους.
Γιατί όπως υποστηρίζουν, η προβολή των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων, των non binary και των τρανς ατόμων στις σειρές, τις ταινίες και την τηλεόραση είναι τόσο σημαντική.
Αυτό που απαιτούν αυτοί οι 185 ηθοποιοί  στα γραπτά τους είναι: περισσότερη προβολή και περισσότερη διαφορετικότητα στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Επειδή αυτό που τα συνδέει όλα είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλό: οι ηθοποιοί δεν μπορούν να εμφανιστούν στο κοινό όπως πραγματικά είναι. Αυτό δεν είναι τόσο πρόβλημα στην ιδιωτική ζωή, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν ήδη κάνει coming out στον στενό τους κύκλο. Αλλά: "Μέχρι στιγμής, δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε ανοιχτά την ιδιωτική μας ζωή στη δουλειά μας χωρίς το φόβο επαγγελματικών συνεπειών", δηλώνει  το μανιφέστο.
Πολύ συχνά, έχουμε προειδοποιηθεί από σκηνοθέτες, σεναριογράφους, ατζέντηδες, παραγωγούς, εκδότες, διευθυντές, να κρύψουμε τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου για να μην μπει σε κίνδυνο η καριέρα μας.”
https://www.instagram.com/p/CK6FSj7JXYQ/
Σε όλες τις περιπτώσεις, ο καλλιτεχνικός ιστός συμβούλευε τους ηθοποιούς να διατηρήσουν μυστικό τον δικό τους σεξουαλικό προσανατολισμό, ταυτότητα και φύλο, ώστε να μην εκπαραθυρωθούν από το επάγγελμα. Κι αυτό ξεκινά από τις  δραματικές σχολές, μετά πηγαίνει στα κάστινγκ  για τον  κινηματογράφο και το θέατρο και φτάνει μέχρι και στα Διεθνή βραβεία των φιλμς. Μια από τις υπογράφουσες, η ηθοποιός της σειράς Tatort, Karin Hanczewski, είπε, για παράδειγμα, στη συνέντευξη με το  SZ-Magazin ότι ήθελε να πάρει την σύντροφό της στο κόκκινο χαλί, αλλά ότι ο ατζέντης της την απέτρεψε από το να το κάνει.
“Μας έχουν πει ότι αν το αποκαλύπταμε, θα χάναμε ξαφνικά την ικανότητα να υποδυόμαστε ορισμένους χαρακτήρες. Λες και το να γνωρίζει κανείς ποιοι είμαστε στην ιδιωτική μας ζωή θα ακύρωνε κάπως την ερμηνευτική μας ικανότητα και το να είμαστε καλοί σε ρόλους. Είμαστε ηθοποιοί. Δεν χρειάζεται να είμαστε αυτό που παίζουμε».
Η εκπροσώπηση όλου του ουράνιου τόξου της σεξουαλικότητας είναι σημαντική και έχει μεγάλη δύναμη ώστε να δείξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Δεν είναι η άκριτη λατρεία της προσωπικότητας για πολιτικά αφελείς ανθρώπους, όπως μερικές φορές απεικονίζεται. Κάθε εξέχον άτομο που βγαίνει στο μανιφέστο δηλώνει μια «ασφυξία» και την κάνει τώρα ορατή: να αγαπάς με τον τρόπο που θέλεις, αλλά να μην τολμήσεις να ζεις ανοιχτά για αρκετές ημέρες στον επαγγελματικό σου χώρο και χρόνο.
Και σε μια κοινωνία που θέλει να μιλά και να γράφει μια πιο inclusive  γλώσσα, που δείχνει και καταναλώνει νέες εικόνες σεξουαλικότητας στις τηλεοπτικές πλατφόρμες, που λέει διαφορετικές ιστορίες ζωής στα σπλάχνα της, οφείλει να συντομεύει και τους τρόπους για να ενωθούν όλοι μαζί.

Οι περισσότεροι από τους 180 stars  που έχουν σχηματίσει τη συμμαχία δράσης #actout όχι μόνο θέλουν να εμφανιστούν ως άτομα με τις επιθυμίες τους και να είναι πρωτοπόροι για τους άλλους, απαιτούν επίσης περισσότερη ορατότητα για λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, non binary και τρανς ανθρώπους στην μεγάλη οθόνη  και την τηλεόραση.
Προφανώς, στη βιομηχανία του κινηματογράφου και του θεάτρου, υπάρχει μεγάλη ανάγκη από τους ηθοποιούς να εκπροσωπούν και να λένε περισσότερες διαφορετικές και νέες ιστορίες.
https://www.instagram.com/p/CK4LYG_jK-R/
Πώς είναι όμως οι αντιδράσεις σε αυτό το μανιφέστο;

Η ανταπόκριση στα κοινωνικά δίκτυα μέχρι στιγμής ήταν πολύ μεγάλη, στον μεγαλύτερο  βαθμό θετική. Η SZ δημοσίευσε ήδη κάποιες φωνές από τις συνεντεύξεις στο κανάλι της στο Instagram και το εξώφυλλο του περιοδικού SZ, στο οποίο εμφανίζονται όλοι οι υπογράφοντες του μανιφέστου με μια φωτογραφία τους. Και υπάρχουν ήδη χιλιάδες likes στο κίνημα.  Οι περισσότεροι χρήστες σχολιάζουν: "Τέλεια δράση!".  Άλλα σχόλια: "Δεν πρέπει να είναι πρόβλημα αυτές τις μέρες." Μερικοί με thumps up τόνισαν: "Είναι κρίμα που πρέπει να το συζητάμε ακόμα. Καθένας μας είναι διαφορετικός - και αυτό είναι καλό!"
Στον επίσημο λογαριασμό του κινήματος στο Instagram το μανιφέστο είναι μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες. Στα ελληνικά, στα φινλανδικά, στα πολωνικά και σε πολλές ακόμα γλώσσες.
https://www.instagram.com/p/CK4G9fgpJB5/

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός