Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Malcolm & Marie: Tο νέο φιλμ του Netflix μιλά για τον έρωτα σε "εγκλεισμό"

"Δεν είναι μια ιστορία αγάπης. Αυτή είναι η ιστορία της αγάπης"



Με αυτά τα λόγια, το ασπρόμαυρο τρέιλερ του Netflix, με τα βασικά για το Malcolm & Marie σε προετοιμάζει για σπάσιμο πιάτων, προσβολές, θυμό, μια saga για τον έρωτα και την αγάπη που είναι λίγο ως πολύ γνωστή, σε κάθε ζευγάρι με άλυτα ζητήματα ενώ έχουν κολλήσει μαζί στην καραντίνα. Και η ταινία σίγουρα αποδίδει σε αυτό το μέτωπο. Αλλά είναι οι ιδιαιτερότητες αυτού του ζευγαριού - ένας σκηνοθέτης (John David Washington) που απολαμβάνει την πρόσφατη επιτυχία και η πανέμορφη, ηθοποιός, σύντροφός του (Zendaya) - που πραγματικά ξεχωρίζει σε αυτή την ταινία.

Αυτή είναι μια ιστορία για τη δύναμη και την αδυναμία

H Zendaya και ο John David Washington (γιος του Denzel Washington) ζωντανεύουν ένα ζευγάρι στην τελευταία ταινία του σκηνοθέτη του Euphoria, Sam Levinson. Oλόκληρο το πλαίσιο της ταινίας είναι μια μεγάλη νύχτα εκρηκτικών διαφωνιών.
Από την αρχή, που ξεκινάς να παρακολουθείς το Malcolm & Marie, καταλαβαίνεις ότι οι κύριοι χαρακτήρες έχουν μια ταραχώδη σχέση - όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά κυρίως με τους ίδιους τους εαυτούς τους. Εκείνη είναι ηθοποιός με παρελθόν εθισμών και μια «βαρετή» ενέργεια που κρύβει μια βαθιά ανασφάλεια. Εκείνος, ένας σκηνοθέτης του οποίου οι ανασφάλειες εκδηλώνονται με την συναισθηματική κακοποίηση απέναντί ​​της. Η δυναμική αυτού του ζευγαριού κάνει μονολόγους, ακούει. Καταλαμβάνει όλο τον αέρα στο δωμάτιο, και αυτό το εισπράττεις  ασφυκτικά.



Η ταινία μεγάλου μήκους γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά στο σύνολό της, είναι μια άψογη μεταφορά για σχέσεις κατά τη διάρκεια των εγκλεισμών. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο σπίτι και ως επί το πλείστον, κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, όπου τα συναισθήματα διατρέχουν ολόκληρη την κλίμακα - με τεταμένες στιγμές που σκάνε μέσα σε ένα λεπτό και στη συνέχεια πιο τρυφερές και στοργικές στιγμές και τούμπαλιν. Το ζευγάρι είναι παγιδευμένο σε αυτό το σπίτι, εκείνο το βράδυ… Παγιδευμένοι όμως και στο κεφάλι τους και στις πεποιθήσεις τους που έχουν ο ένας για τον άλλο. Λογομαχούν, είναι σκληροί, ζητούν συγγνώμη και το ξανακάνουν. Είναι σαφές ότι όσο αγαπούν ο ένας τον άλλον, άλλο τόσο μισούν επίσης ο ένας τον άλλον. Και οι δυο τους εγκλωβισμένοι σ’ ένα συναισθηματικό  roller coaster χωρίς συγκεκριμένο προορισμό. Είναι μια σχέση έρωτα, με ένα μεγάλο μπλοκάρισμα.

Υπάρχει πολύς πόνος  ανάμεσα στον Malcolm και τη Marie. Ο μεγαλύτερος προέρχεται από  το γεγονός ότι εκείνος, ξέχασε να την ευχαριστήσει στην πρεμιέρα της ταινίας που έγραψε. Το φιλμ του βασίστηκε εν μέρει στην πραγματική ζωή της και δεν την επέλεξε ως πρωταγωνίστρια, παρόλο που εκείνη ήθελε αυτόν τον ρόλο. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα προβλήματα. Ο Malcolm φέρνει μπροστά, συνεχώς το παρελθόν της Marie με τα ναρκωτικά, την απιστία της, τις πιο προβληματικές στιγμές. Εκείνη απαντά και δηλώνει ότι ο σύντροφος της  είναι ένας μέτριος σκηνοθέτης και συμφωνεί με μια αρνητική κριτική. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που τους κάνει να επιστρέφουν ο ένας στον άλλο. Κάτι που δεν είναι αγάπη, αλλά αλληλεξάρτηση.

Ενώ οι Malcolm & Marie δεν ρομαντικοποιούν πλήρως μια σαφώς τοξική σχέση, γεμάτη με συναισθηματική κακοποίηση και εκρήξεις, ωστόσο δεν επιχειρούν να αποσαφηνίσουν, ποιος φταίει ή τι πρέπει να γίνει. Το ζευγάρι είναι σαφώς συνδεδεμένο μεταξύ του, οι ζωές τους είναι αλληλένδετες και είναι δύσκολο να αισθανθούμε πού είναι το καλό μεταξύ τους - αλλά ως θεατές, πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι πολύ καλό, υπάρχει έρωτας, αλλιώς ποιος είναι ο λόγος για να δούμε αυτή την ταινία;


Εκείνος είναι εξοργισμένος, αδιάφορος, ναρκισσιστικός και θέλει να κερδίσει όλα τα επιχειρήματα. Aυτή είναι συναισθηματικά κατεστραμμένη και χωρίς εμφανή σημάδια καλυτέρευσης και γίνεται ακόμη πιο κατεστραμμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας (όπως επιβεβαιώνεται επανειλημμένα από τον Malcolm, ο οποίος της λέει: "βγάλε αυτό το χαμόγελο από το πρόσωπό σου, μοιάζεις  με κλόουν" ενώ  λίγες στιγμές αργότερα της λέει ότι την αγαπά). Και όμως, στο τέλος της ταινίας, μετά από μια έκρηξη στον εκ βαθέων μονόλογό της, αντί να εγκαταλείψει τη Μάλκολμ καθώς γνωρίζει σαφώς τι πρέπει να κάνει, η Μαρία αποφασίζει να μείνει.


Αυτή είναι σαφώς μια ακριβής περιγραφή της συναισθηματικής κακοποίησης. Μελέτες δείχνουν ότι η συναισθηματική κακοποίηση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει λεκτική επιθετικότητα, εξουσία, έλεγχο, απομόνωση - ότι δηλαδή βλέπουμε μεταξύ Malcolm και Marie – δεν μας είναι άγνωστο. Περίπου οι μισοί Αμερικανοί αναφέρουν ότι έχουν βιώσει μια δια βίου συναισθηματική κακοποίηση από έναν σύντροφο. Ωστόσο, η πανδημία και οι περιορισμοί έχουν επιδεινώσει τη βία που ασκούν οι σύντροφοι. Κατά τη διάρκεια των lockdowns με την παραμονή στο σπίτι, η Google ανέφερε αύξηση κατά 75% στις αναζητήσεις που σχετίζονται με τη βοήθεια ενδοοικογενειακής βίας, μια αύξηση που επαναλαμβάνεται παγκοσμίως.

 

Αλλά όπως συμβαίνει συνήθως στην πραγματική ζωή, ενώ είναι εύκολο σαν θεατής, να θέλεις την Marie να φύγει τρέχοντας από τον Malcolm, είναι επίσης εύκολο να δεις και γιατί όχι. Σύμφωνα με τις Εθνικές Γραμμές Οικιακής Βίας παγκόσμια, κατά μέσο όρο, μια γυναίκα αφήνει μια σχέση επτά φορές πριν φύγει μόνιμα. Στην περίπτωση της Marie, υπάρχει μια εξάρτηση: δεν έχει κανέναν άλλο εκτός από τον Malcolm, που γνωρίζει τα βαθύτερα και πιο σκοτεινά της μυστικά και ήταν και αυτός που τη βοήθησε να παραμείνει καθαρή. Η όλη σχέση είναι μια δημιουργία του τραύματός της. Κατέληξε να αντικαταστήσει έναν εθισμό με έναν άλλο.


Ένα τέτοιο μοτίβο είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, ακόμη και εκτός πανδημίας, εντός τώρα και όλων των περιορισμών, είναι σχεδόν αδύνατο. Υπάρχουν, εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, όπως η Marie σε σχέσεις που μπορεί να μην φύγουν ποτέ, αλλά σίγουρα δεν θα το κάνουν και σε μια στιγμή που ο κόσμος είναι κλειστός και οι ευκαιρίες για διαφυγή είναι σπάνιες.

Η ταινία Malcolm & Marie δεν είναι μια ιστορία αγάπης, αν και πολλοί μπορεί να την θεωρήσουν ως μια ιστορία μιας «περίπλοκης» σχέσης μεταξύ δύο ανθρώπων που προσελκύονται για λόγους που πρέπει να τιμηθούν. Διαφορετικά, εν τω μεταξύ, κάποιοι μπορεί να το δουν ως μια πυροδότηση της χειραγώγησης, του gaslighting. Είναι, ωστόσο, μια αληθινή ιστορία για πολλούς και με αυξανόμενο αριθμό καθώς εξελίσσεται η πανδημία. Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτήν την ταινία; Από τη μία πλευρά, ότι πολλοί από εμάς πληγώσαμε αυτούς που αγαπάμε περισσότερο και αυτό μας περιλαμβάνει στην εξίσωση. Από την άλλη πλευρά, το «περίπλοκο» και το «κακοποιητικό» είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα…
Cover photo credits:Dominic Miller/NETFLIX 2021

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ