Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Σύγχρονος ονειροκρίτης για κορίτσια με «ανήσυχα» όνειρα

Τι σημαίνει… αν δεις στον ύπνο σου…



Δεν φτάνει που λόγω καύσωνα μπορεί να έχεις χάσει τον ύπνο σου όταν σου κάνει τη χάρη ο Μορφέας και σε επισκέπτεται φέρνει μαζί του καλεσμένους και μερικά έντονα όνειρα. Αν ξυπνάς το πρωί και τα θυμάσαι ακόμα, αν σε προβληματίζουν κι έχεις απορία για το τι σημαίνουν τα «περίεργα» όνειρα που βλέπεις, έχουμε μαζέψει μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά μαζί με την ερμηνεία τους.

Αχ, όνειρα. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ τα χαρακτήρισε ως βασιλικό δρόμο προς το ασυνείδητο και πρότεινε ότι αφιερώνοντας χρόνο για να τα μελετήσουμε, θα μπορούσαμε να αποκαλύψουμε κρυφές και ασυνείδητες επιθυμίες. Επιπλέον, δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό από το να συζητάς με τους φίλους ή τον σύντροφό σου για τα τρελά διαυγή όνειρά σου το επόμενο πρωί.

Και δεν είσαι η μόνη! Για την ακρίβεια το ενδιαφέρον αναζήτησης για τα όνειρα είναι στο υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το Google Trends και το «τι είναι ένα συνειδητό όνειρο» είναι πάνω από + 5.000%. Δεν είναι καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι όλοι έχουμε παράξενα όνειρα – καθώς ευχόμαστε όλη αυτή η πανδημία να ήταν απλά ένα κακό όνειρο.

Το μυαλό σου που ονειρεύεται έχει τόσα πολλά που θέλει να σου πει, το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν ακούμε τη σοφία της νυχτερινής μας όρασης. Διάβασε αυτήν τη λίστα με τα όνειρα που εμφανίζονται συχνά για να καταλάβεις τι σημαίνουν. Θα εκπλαγείς από το πόσο διορατικά μπορούν να αποκαλύψουν στοιχεία για τον εαυτό σου και τη ζωή σου.

 

 

Συνάντηση με μια διασημότητα

Εάν συναντήσεις μια διασημότητα, influencer ή star του YouTube στα όνειρά σου, συνήθως αυτός θα είναι κάποιος που έχεις σχέση μαζί του και στην ξύπνια ζωή σου. Όταν άλλα άτομα εμφανίζονται στα όνειρά σου, αντιπροσωπεύουν πτυχές του εαυτού σου τις οποίες πρέπει να καταλάβεις, να αναγνωρίσεις ή να συμφωνήσεις. Μπορούν επίσης να αντιπροσωπεύουν πτυχές του εαυτού σου που πρέπει να ενσωματώσεις για την προσωπική σου ανάπτυξη.

Έτσι, όταν ονειρεύεσαι μια διασημότητα, αυτό αντιπροσωπεύει την επιθυμία σου να αισθάνεσαι σημαντική, να νιώσεις θαυμασμό και αναγνώριση. Δώσε προσοχή στο ποια είναι η διασημότητα και σκέψου τι είναι αυτό για το οποίο που θαυμάζετε. Σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το να θες απλώς να αισθανθείς πιο σίγουρη για τον εαυτό σου, αλλά αν η διασημότητα έχει ένα μοναδικό ταλέντο, αυτό το όνειρο μπορεί να σε ενθαρρύνει να εκφράσεις τα δικά σου μοναδικά ταλέντα.

 

Θάνατος γονέα

Εάν οι γονείς σας δεν είναι νεκροί, αυτό το όνειρο μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό. Μπορεί να φοβάσαι ότι το όνειρό σου προειδοποιεί το πραγματικό ενεχόμενο ή να είσαι κάπως γενικά αγχωμένη - ειδικά επειδή το ποσοστό θανάτου για τον Covid είναι τόσο υψηλό. Αυτό συμβαίνει σπάνια. Ο θάνατος στα όνειρα δεν προβλέπει τον πραγματικό θάνατο αλλά είναι ένα ισχυρό σύμβολο αναπόφευκτης αλλαγής. Κάτι στη ζωή σου αλλάζει γρήγορα ή μπορεί να έχεις ξεπεράσει μια συγκεκριμένη κατάσταση ή σχέση. Είναι το τέλος μιας εποχής και ίσως αισθάνεσαι ότι έχεις φορτωθεί περισσότερες ευθύνες από ποτέ. Εάν μια σημαντική σχέση έχει τελειώσει, μόλις τέλειωσες τις σπουδές σου ή φεύγεις από το σπίτι ή από μια δουλειά ή μετακόμιση, είναι πιθανό να έχεις όνειρα που χαρακτηρίζουν το θάνατο (ή το τέλος των παγκόσμιων σεναρίων) επειδή παρόλο που ο θάνατος είναι ένα σύμβολο που υποδηλώνει τέλος είναι επίσης ένα σύμβολο συναρπαστικών νέων αρχών.

Χωρίς προετοιμασία για εξετάσεις

Ωχ, ένας κλασικός εφιάλτης ενηλικίωσης. Βρίσκεσαι σε μια αίθουσα εξετάσεων, αλλά όταν σου δοθεί το εξεταστικό έγγραφο συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς να απαντήσεις σε καμία από τις ερωτήσεις. Είσαι εντελώς απροετοίμαστη και είναι πολύ αργά για να κάνεις κάτι για αυτό. Εάν αναγνωρίζεις αυτό το σενάριο ονείρου, μερικές φορές μπορεί να υποδηλώνει ότι δεν είσαι προετοιμασμένη για ένα σημαντικό γεγονός, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να υποδηλώνει ότι έχεις υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σου. Μπορεί να είσαι τελειομανής στην κανονική σου ζωή και το όνειρό σου εκφράζει τις ανησυχίες σου για το μήπως δεν μπορέσεις να ανταποκριθείς στις δικές σου προσδοκίες ή στις προσδοκίες των άλλων. Το ασυνείδητο μυαλό σου εκφράζει ξεκάθαρα τον χειρότερο εφιάλτη σου, ώστε να μπορέσεις να υιοθετήσεις μια πιο χαλαρή προσέγγιση στην καθημερινότητά σου.

Πτήση ή πτώση

Τα όνειρα της πτήσης συχνά δημιουργούν συναισθήματα ευφορίας. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι έχεις την ικανότητα να πετάξεις στα όνειρά σου και μετά από μερικές προσαρμογές πετάς χωρίς φτερά. Τέτοια όνειρα τείνουν να συμβαίνουν συχνά όταν αισθάνεσαι θετική για τον εαυτό σου ή για κάποιον ή κάτι στη ζωή σου. Μερικοί άνθρωποι έχουν όνειρα μετά από υπέροχο σεξ. Άλλοι τα έχουν όταν αισθάνονται ιδιαίτερα έμπνευση ή δημιουργικότητα.

Αντίθετα, τα όνειρα που βλέπεις ότι πέφτεις τείνουν να συμβαίνουν όταν αισθάνεσαι εκτός ελέγχου σε κάποια πτυχή της κανονικής της ζωής σου. Μπορεί να περνάς από μια αγχωτική περίοδο ή να αισθάνεστε σύγχυση και αβεβαιότητα. Όποια και αν είναι η πίεση της πραγματικής ζωής το μυαλό σου μέσω των ονείρων χρησιμοποιεί το σύμβολο της πτώσης από το ύψος για να σε ενθαρρύνει να σταματήσεις, να κάνεις προσαρμογές και να αφιερώσεις λίγο χρόνο αποσυμπίεσης.

Χάνοντας οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα όνειρα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται ολοένα και πιο κοινά καθώς ονειρευόμαστε για ό,τι είναι οικείο σε εμάς. Εάν ονειρεύεσαι να χάσεις μεγάλο αριθμό οπαδών στα social σου, αυτό υποδηλώνει ότι αισθάνεσαι ανασφαλής και ίσως δεν νιώθεις ότι σε αγαπάνε. Παρομοίως, εάν δεν λαμβάνεις επισημάνσεις όπως like ή follow στο όνειρό σου, φοβάσαι μήπως σε απορρίψουν ή μήπως σε αγνοούν  και επιθυμείς την αποδοχή και την επικύρωση στη ζωή σου.

Το ασυνείδητο μυαλό σου χρησιμοποιεί το σύμβολο των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και προβάλλει τα χειρότερα σενάρια εκεί, όπως απώλεια ακολούθων, διαγραφή προφίλ ή λάθος like στη σελίδα ενός πρώην, για να σου στείλει ίσως ένα μήνυμα ότι πρέπει να αποσυνδέεσαι περισσότερο. Εάν ονειρεύεσαι το Διαδίκτυο δείχνει ότι ξοδεύεις πάρα πολύ χρόνο καλλιεργώντας μια διαδικτυακή παρουσία και όχι αρκετό χρόνο ζώντας στον πραγματικό κόσμο.

Ταφή ενός νεκρού σώματος

Εάν ονειρεύεσαι να θάβεις ένα πτώμα ή ότι έχεις σκοτώσει κάποιον, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποια ανεπιθύμητη πτυχή του εαυτού σου ή της ζωής σου που πρέπει να αφήσεις πίσω σου ή να τερματίσεις. Το πτώμα ή το άτομο που έχεις σκοτώσει αντιπροσωπεύει αυτό το μέρος του εαυτού σου και γι 'αυτό συχνά δεν υπάρχουν τύψεις σε αυτό το είδος ονείρου. Εάν το άτομο που θάβεις ή σκοτώνεις είναι κάποιος που γνωρίζεις, να θυμάσαι ότι τα άτομα στα όνειρα δεν αντιπροσωπεύουν αυτούς τους ανθρώπους, αλλά πτυχές του εαυτού σου, οπότε προσπάθησε να προσδιορίσεις τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τις ιδιότητες ή τα επιτεύγματα που αντιπροσωπεύει αυτό το άτομο και πώς αυτό σε εμποδίζει να αναπτύξεις το πλήρες σου δυναμικό.

Δημόσιο σεξ ή γυμνή μπροστά σε κόσμο

Είσαι σε δημόσιο χώρο ή με μια ομάδα ανθρώπων και συνειδητοποιείς ότι είσαι γυμνή ή μερικώς ντυμένη. Εφιάλτης!!! Αυτά τα όνειρα είναι συμβολικές εκφράσεις της κοινωνικής σου ταυτότητας κατά την αφύπνιση της ζωής και τον τρόπο με τον οποίο αισθάνεσαι ότι σε «βλέπουν» οι άλλοι. Το κλειδί για την ερμηνεία αυτού του ονείρου είναι πώς νιώθεις για το γυμνό σου σώμα στο όνειρό σου και το πώς αντιδρούν οι άλλοι. Εάν δεν ανησυχείς, αισθάνεσαι άνετα στο κορμί σου, αλλά το αντίθετο ισχύει εάν προσπαθείς να καλύψεις το σώμα σου. Εάν οι άλλοι δεν ανησυχούν που είσαι γυμνή, τότε ανησυχείς άσκοπα.

Και αν κάνεις σεξ δημόσια, πρόσεξε ποιος είναι ο σύντροφος των ονείρων σου καθώς αντιπροσωπεύει μια πτυχή του εαυτού σου που πρέπει να κατανοήσεις ή να αναγνωρίσεις. Εάν οι άλλοι δεν παρατηρήσουν ότι κάνεις σεξ, ενδιαφέρονται περισσότερο για τα δικά τους προβλήματα από τα δικά σου.

Όνειρα για τον πρώην σου

Τα καλά νέα είναι ότι δεν είσαι η μόνη που τα κάνει αυτά τα όνειρα. Οι αναζητήσεις για «γιατί ονειρεύομαι τον πρώην μου» αυξήθηκαν κατά 2,450% συγκριτικά με πέρυσι, καθώς όλοι προσπαθούν να καταλάβουν γιατί ένα ξαφνικό lockdown επαναφέρει τις παλιές αναμνήσεις.

Στο τρέχον πλαίσιο της πανδημίας, το να ονειρεύεσαι τον πρώην σου θα μπορούσε να σημαίνει ότι ονειρεύεσαι μεταφορικά τις εποχές που έχουν περάσει και αντιπροσωπεύει τη θλίψη να χάνεις αυτές τις στιγμές.

Αν τώρα ανυπομονείς να ξαναπέσεις για ύπνο για να δοκιμάσεις την τύχη σου, go for it… ο καιρός άλλωστε και η καραντίνα το ευνοεί! Sweet dreams!

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός