Skip to main content

ΜΟΥΣΙΚΗ

"She walks in Beauty" Marianne Faithfull

Το νέο της άλμπουμ με τον Warren Ellis είναι ένα εξαίσιο "ποίημα"



 

Η Marianne Faithfull –τραγουδίστρια-τραγουδοποιός, ηθοποιός, συγγραφέας, θρύλος του Λονδίνου της δεκαετίας του 1960, μεγάλος έρωτας του Μικ Τζάγκερ, fashion icon– σήμερα στα 75 της μετράει ήδη 20 άλμπουμ, live και singles, κι ετοιμάζει νέο δίσκο αφιερωμένο στην ποίηση, με τον ιδιαίτερο τίτλο «She walks in beauty».

Τον Φεβρουάριο του 2020, η Marianne Faithfull πήρε μια πτήση για το Παρίσι για να καθίσει στην πρώτη σειρά στο fashion show της Chloé. Ο Τύπος τις φωτογραφίζει εκεί και θα δείτε τη 74χρονη χαμογελαστή σε μια συνομιλία της με τη Λούσι Μπόιτον, την ηθοποιό που θα την παίξει σε μια επερχόμενη βιογραφία. Μέχρι τότε, η Faithfull πιστεύει ότι είχε ήδη προσβληθεί από το Covid-19, αλλά κοιτάζοντας αυτές τις εικόνες ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα ακολουθούσε: εβδομάδες αργότερα, μεταφέρθηκε στην εντατική προκειμένου να αναρρώσει από τον ιό. Κόντεψε να την σκοτώσει σχεδόν, αλλά ως από θαύμα, βγήκε από την άλλη πλευρά.

«Ήταν λίγο σοκ - αλλά αυτή είναι η ζωή, έτσι δεν είναι;» δηλώνει ψύχραιμα. Λοιπόν ναι, δεν είναι τρομακτικό να συναντάς τόσο κοντά τον θάνατο. Δεν είναι τόσο άσχημα. Είναι καλύτερα όταν το αποδεχτείς, όταν τον γνωρίζεις.

Βέβαια δεν χρειαζόταν τη γνωριμία της με τον κορωνοϊό για να πάρει μια ιδέα για τον θάνατο.  Στη μέχρι τώρα ζωή της δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε φτάσει κοντά στην άκρη. Οι στιγμές της καλλιτεχνικής της δόξας - το άλμπουμ του Broken English του 1979 - για παράδειγμα – αποκάλυψαν με αγριότητα διάφορα ​​προσωπικά χαμηλά ένστικτα καθώς αντιμετώπιζε τον εθισμό, το σκάνδαλο και την κακή υγεία. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι απορριπτική για την τελευταία εμπειρία του σχεδόν θανάτου της. Η πρώτη της εμπειρία, την βίωσε ήδη το 1968, όταν η υπερβολική δόση της χάρισε ένα κώμα έξι ημερών.

«Ω, είχα τρομερά, τρομερά προβλήματα υγείας», δεν το κρύβει αποκαλύπτοντας όλες τις περιπέτειες της υγείας της - εθισμός σε ηρωίνη, νευρικό κλονισμό, καρκίνο του μαστού, σπασμένο ισχίο, εμφύσημα και άλλα. «Τα κατάφερα κι επέζησα και δεν ξέρω πώς το έκανα, αλλά το έκανα». Ωστόσο, παραδέχεται, «ο Covid ήταν πραγματικά ένα από τα χειρότερα». Την άφησε με τρεις κύριες παρενέργειες: «μνήμη [όχι καλή], κόπωση [πάντα παρούσα] και επιβαρυμένους τους πνεύμονές μου». Λέει ότι το τραγούδι της έχει επηρεαστεί, μια ιδιαίτερα σκληρή απάντηση της μοίρας. «Οι πνεύμονές μου έχουν πειραχθεί πολύ άσχημα», αναστενάζει.

Όπως συμβαίνει τόσο συχνά στη ζωή της Faithfull, όσο πιο σκληρά την προκαλούν οι συνθήκες, τόσο ισχυρότερη επιστρέφει. Η πανδημία την χτύπησε εν μέσω μιας σειράς αλλαγών: στα τέλη του 2019, είχε μετακομίσει στο Λονδίνο μετά από δεκαετίες που ζούσε στο εξωτερικό. Έτσι θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στον γιο της, τον Νικόλα (από τον πρώτο της γάμο, που γέννησε σε ηλικία 18 ετών, με τον John Dunbar), και τα εγγόνια της. αλλά επίσης επειδή τελικά ένιωσε ότι επιτέλους η Αγγλία την αποδέχτηκε - ένα μέρος που από καιρό απέτυχε να την αναγνωρίσει ως καλλιτέχνη από μόνη της. «Δεν ήξερα αν θα το έκανα ποτέ», αναστενάζει. «Αλλά, ευτυχώς, τα πράγματα αλλάζουν».

Στο νέο της άλμπουμ She Walks in Beauty, που κυκλοφόρησε μέσα στον Απρίλιο, απαγγέλλει στίχους από τους μεγάλους ποιητές του 19ου αιώνα - Shelley, Byron, Wordsworth, Keats - για λαμπερά ηχητικά τοπία του συνεργάτη της Warren Ellis. Είναι όλα πανέμορφα και λυπημένα.

Η Faithfull ερωτεύτηκε αυτά τα ποιήματα, ενώ ήταν ακόμα στο σχολείο  μαθήτρια των μοναστηριών του Reading, αλλά διέκοψε τις σπουδές της για να ακολουθήσει το αστέρι της δόξας. «Όταν συνήθιζα να το σκέφτομαι, απλά ένιωθα λύπη», αναστενάζει, το ότι εγκατέλειψε την εκπαίδευση. «Το έχω ωστόσο αφήσει πίσω μου αυτό. Συνειδητοποίησα ότι αυτό που συνέβη στο παρελθόν δεν είναι σημαντικό. Και αυτό που πρόκειται να συμβεί δεν είναι σημαντικό. Είναι αυτό που συμβαίνει τώρα που είναι σημαντικό».

Διαβάστε επίσης

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ

Προτεινόμενα

VIRAL

Η Taylor Swift παρουσιάζει το video της για το “Fortnight”, στο οποίο συνεργάζεται με τον Post Malone

Ethan Hawke και Josh Charles συμπρωταγωνιστούν μαζί με τους Swift και Malone στο πρώτο μουσικό video του Tortured Poets Department 

ΣΠΙΤΙ

5 έξυπνα tips για να κάνεις τον χώρο σου να φαίνεται μεγαλύτερος

Ακόμα και τα πιο μικρά σπίτια μπορούν να δείξουν πιο ευρύχωρα, αν ακολουθήσεις μερικές έξυπνες συμβουλές