Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Τι είναι η υγρή χλωροφύλλη που όλοι στο TikTok πίνουν νερό στο όνομά της;

Δες όλα τα οφέλη της στην υγεία του δέρματος και του εντέρου



 

Ειλικρινά δεν ξέρω πώς θα περνούσε αυτό το επεισοδιακό διάστημα της πανδημίας αν δεν είχαμε τις προκλήσεις και τα νέα trends των κοινωνικών μέσων. Οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν πραγματικά η χρονιά για να μάθουμε να δημιουργούμε παράξενες και υπέροχες δημιουργίες φαγητού μέσω του TikTok.

Από το πρώτο lockdown, έχουμε λάβει μέρος σε γαστρονομικές προκλήσεις, όπως το ψωμί σαν σύννεφο, ο κτυπημένος καφές και τα δημητριακά για τηγανίτες. Μέχρι στιγμής φέτος, έχουμε δει ανθρώπους να μας συστήνουν τα δημητριακά της φύσης, το proffee και τη βρώμη, αλλά, φυσικά, υπάρχει μια νέα τάση μαγειρικής που κυριαρχεί στο TikTok - και είναι εκπληκτικά υγιές.

Οι χρήστες του TikTok δεν μπορούν να σταματήσουν να μιλάνε για τα οφέλη της χλωροφύλλης, ισχυριζόμενοι ότι το συμπλήρωμα ευεξίας βοήθησε το δέρμα τους και ακόμη και τη μυρωδιά του σώματος τους (ειδικά κάτω). Ενώ μπορεί να ακούγεται σαν φίλτρο από τον Χάρι Πότερ, είναι μια αρχαία ιατρική θεραπεία που έρχεται σε συμπλήρωμα ή υγρή μορφή που οι Miranda Kerr, Kourtney Kardashian και Gwyneth Paltrow (φυσικά) έκαναν mainstream.

Πράγματι, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμπληρωμάτων, η Holland & Barrett, ανέφερε αύξηση των πωλήσεων κατά 147% σε μία μόνο εβδομάδα για το βιολογικό κινέζικο Chlorella, χάρη σε τη νέα δημοτικότητα που της χάρισε η φήμη της που εξαπλώνεται σε ολόκληρο το TikTok. Δημιουργώντας αύξηση 233% στον ιστότοπό της, καθιστώντας την τον τέταρτο όρο με τις περισσότερες αναζητήσεις μόνο την τελευταία εβδομάδα.

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πράγματα που ισχυρίζονται οι TikTokkers ενισχύει την ευεξία και την ομορφιά τους.

Τι είναι η χλωροφύλλη;

Αναγνωρίσιμο από τη ζωντανή πράσινη απόχρωση, η χλωροφύλλη είναι μια πράσινη χρωστική ουσία που βρίσκεται στα φύκια και τα φυτά. Ακούγεται ανατριχιαστικό αλλά δεν είναι και τόσο.

Ας κάνουμε επανάληψη τις βασικές γνώσεις που μάθαμε στο σχολείο. Στα φυτά, είναι απολύτως απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση - αυτή τη διαδικασία που μάθαμε στη βιολογία που επιτρέπει στα φυτά να απορροφούν ενέργεια από το φως. Εκτελεί μεταβολικές λειτουργίες σε φυτά όπως αναπνοή και ανάπτυξη.

Βρίσκεται φυσικά σε πράσινα λαχανικά, όπως η αλφάλφα και το σπανάκι, και το σιτάρι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αυτό.

https://www.instagram.com/p/CNu-eRGn77M/

Τι οφέλη για την υγεία έχει για τον άνθρωπο;

Τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί αύξηση των συμπληρωμάτων χλωροφύλλης, καθώς η έρευνα υποδηλώνει ότι η κατανάλωση μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου, από τη βοήθεια των συνθηκών του δέρματος και την αποτοξίνωση του αίματος έως την καταπολέμηση της μυρωδιάς του σώματος και την ενίσχυση της ανοσίας.

https://www.instagram.com/p/CNoDdPLBYN7/

Η χλωροφύλλη είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, τα οποία λειτουργούν ως αντιφλεγμονώδη μέσα στο σώμα.

«Είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε ένα ευρύ φάσμα τοξινών, χημικών και ρύπων», εξηγεί ένας ειδικός από το Liquid Chlorophyll της Nature's Sunshine. «Μερικά φτιάχνονται από το σώμα μας ως μεταβολικά απόβλητα, αλλά πολλά είναι εξωτερικές τοξίνες από το περιβάλλον. Ενώ το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να μεταβολίζει φυσικά και να αποβάλλει ανεπιθύμητα στοιχεία, η ικανότητά του να αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις μπορεί να μειωθεί με μια συνεχώς αυξανόμενη υπερφόρτωση των τοξινών».  Εκεί μπαίνει σε ενισχυτικό ρόλο η χλωροφύλλη.

Ο εκπρόσωπος της Holland & Barrett Nutritionist, δήλωσε: «Τα πράσινα συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε χλωροφύλλη χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τους πελάτες για να υποστηρίξουν διαφορετικές πτυχές της υγείας. Για παράδειγμα, η chlorella (ένας τύπος άλγης που είναι πλούσια πηγή χλωροφύλλης) μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας, στην υποστήριξη της πεπτικής υγείας και στην παροχή αντιοξειδωτικής υποστήριξης. Η έρευνα είναι ωστόσο ακόμα στα σπάργανα της, αλλά μπορεί να είναι ότι η περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη αυτών των πράσινων τροφίμων συμβάλλει κατά κάποιον τρόπο στα οφέλη για την υγεία».

Ενώ τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μικτά και απαιτούνται πιο αυστηρές μελέτες για να καθοριστεί πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η χλωροφύλλη στο καθεστώς ευεξίας, υπήρξαν μερικές μελέτες για να αποδειχθούν τα οφέλη της.

Μελέτες έχουν δείξει πιθανές επιπτώσεις στη μείωση της φλεγμονής και της ανάπτυξης βακτηρίων στα τραύματα του δέρματος και μια πιλοτική μελέτη του 2015 στο Journal of Drugs in Dermatology διαπίστωσε τα οφέλη της σε άτομα με ακμή και μεγάλους πόρους. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση τοπικής χλωροφύλλης για 8 εβδομάδες βελτίωσε το δέρμα που είχε υποστεί ζημιά στον ήλιο - αλλά οι μελέτες ήταν μικρές.

Οι TikTokers ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν χλωροφύλλη ως συμπλήρωμα απώλειας βάρους ή μείωσης φουσκώματος, αλλά δεν υπάρχει καμία έρευνα που να αποδεικνύει τα οφέλη της και για τα δύο.

https://www.instagram.com/p/CMfW_XeDvAY/

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη λήψη χλωροφύλλης;

Οι γιατροί συνιστούν ότι όταν επιλέγεις να καταναλώνεις χλωροφύλλη, να βεβαιωθείς ότι ξεκινάς με χαμηλή δόση και να αυξάνεις αργά μόνο εάν βλέπεις ότι ο οργανισμός σου το ανέχεται. Η χλωροφυλλίνη μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας και του αποχρωματισμού των ούρων / κοπράνων. Όπως και με οποιοδήποτε συμπλήρωμα, θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σου πριν ξεκινήσετε, καθώς θα μπορούσαν να υπάρξουν αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και επιδράσεις σε χρόνιες παθήσεις. Καλό το TikTok για τις νέες τάσεις αλλά για θέματα υγείας τον πρώτο λόγο ας τον έχει η ιατρική.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

FASHION RADAR

Η Rihanna κλέβει τις εντυπώσεις με το statement look της σε oversized fit

Τι φόρεσε η αγαπημένη RiRi στην επίσημη παρουσίαση της Fenty x PUMA;