Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Τροφή για το πνεύμα: πώς να υιοθετήσεις έναν πιο ελεύθερο τρόπο σκέψης για να νιώθεις και να είσαι καλά

Γιατί ο δρόμος για την ευτυχία περνάει μέσα από το μυαλό σου



 

Η «υπερβολική» ή «άκαμπτη σκέψη» έχει ενοχοποιηθεί ως μία από τις αιτίες της σύγχρονης δυστυχίας, οπότε εδώ μπορείς να δεις πώς να υιοθετήσεις έναν πιο ευέλικτο τρόπο σκέψης για να ελευθερώσεις το μυαλό σου και να χαλαρώσεις κάποιες από τις πηγές του άγχους. Ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις, είναι προσέχοντας την «πνευματική διατροφή» σου.

Είμαστε τόσο προετοιμασμένοι να ζούμε σε έναν κύκλο τοξικών, αρνητικών σκέψεων, ώστε να μη συνειδητοποιούμε καν τον αντίκτυπο που έχει στην ψυχολογική μας ευημερία. Αυτό είναι γνωστό ως «άκαμπτη σκέψη» - αλλά τα καλά νέα είναι, μπορούμε να διαμορφώσουμε τον εγκέφαλό μας προκειμένου να υιοθετήσουμε μια πιο υγιή και ευέλικτη προσέγγιση.

Επειδή οι σκέψεις μας είναι τόσο αόριστες, δεν τείνουμε να επικεντρωθούμε στο πώς μας επηρεάζουν - μόλις φτάσουν εδώ, θα φύγουν ξανά. Αλλά αν δεν τους δώσουμε την προσοχή που χρειάζονται, μπορούν να φθείρουν γρήγορα την ψυχική, σωματική, συναισθηματική και πνευματική μας υγεία. Πριν το συνειδητοποιήσουμε, κολυμπάμε σε μια τοξική εσωτερική σούπα αρνητικότητας. Αυτό όχι μόνο μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και να με πετσοκομμένη την εμπιστοσύνη μας, αλλά μπορούμε θέσουμε σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να επηρεάσουμε την πέψη και ακόμη και το δέρμα μας.

https://www.instagram.com/p/CO7-rhED2zE/

Το ταξίδι στην καλύτερη σκέψη για την υγεία μπορεί να είναι δύσκολο και χρονοβόρο, όταν δεν το αντιμετωπίζουμε σοβαρά. Οι χρόνιες τοξικές σκέψεις μπορούν να γίνουν τόσο συχνές, που να αρχίσεις να τις θεωρείς φυσιολογικές και αμετάβλητες. Πριν οδηγήσεις το μυαλό σου σε burnout είναι προτιμότερο να αρχίσεις να μαθαίνεις για το μυαλό σου καθώς δεν χρειάζεται να συνεχίσεις να μένεις κλειδωμένος σε αυτήν την ανθυγιεινή εμπειρία σκέψης. Το κλειδί είναι να μάθεις πώς να κάνεις τις σκέψεις σου ευέλικτες.

Πώς να ξέρεις αν ο τρόπος σκέψης σου σου κάνει καλό...

Το παρελθόν σου επηρεάζει τους μελλοντικούς φόβους επειδή πιστεύεις ότι κάτι θα συμβεί ξανά; Αυτός ο φόβος καθοδηγείται από την παιδική σου ηλικία, η οποία υπαγορεύει ακόμα τις επιλογές που κάνεις στη ζωή;

Πρέπει να είσαι «σωστός» και αν κάποιος δεν συμφωνεί μαζί σου, κάνει λάθος; Ή μήπως είσαι το αντίθετο και θέλεις να ευχαριστήσεις τους ανθρώπους, ακόμα κι αν έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πραγματικά θέλεις μέσα σου; Επιθυμείς την αναγνώρισή τους και τιμωρείς τον εαυτό σου εάν αισθάνεσαι ότι έχεις κάνει λάθος;

Είσαι ο τύπος του ατόμου όπου όλα πρέπει να είναι τέλεια, αλλιώς νιώθεις απογοητευμένη; Έχεις εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες και πιστεύεις ότι έχεις αποτύχει εάν δεν τις φτάσεις;

Και επιπλέον νομίζεις ότι προορίζεσαι να είσαι ένα «συγκεκριμένο» είδος ατόμου για το υπόλοιπο της ζωής σου και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ; Πιστεύεις ότι δεν μπορείς να αλλάξεις;

Εάν κάποια από αυτές τις σκληρές ιδιότητες σκέψης αντηχεί μέσα σου, τότε μην ανησυχείς, στην πραγματικότητα δεν φταις εσύ. Όλοι μας είμαστε βιολογικά επιρρεπείς να είμαστε «άκαμπτοι στοχαστές» επειδή ο εγκέφαλός μας είναι ενσύρματος για να προβλέπει και να μας προστατεύσει - ουσιαστικά, προκειμένου να μας προετοιμάσει για το χειρότερο. Για την ακρίβεια, περίπου το 80% των σκέψεών μας είναι αρνητικές - οι ψυχολόγοι το αποκαλούν «αρνητική προκατάληψη» - αλλά δυστυχώς, δεν ξέρουμε πότε προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό.

Όταν λάβεις επίσης υπόψη πόσο συγκλονισμένοι είναι οι εγκέφαλοί μας με τις πληροφορίες - λαμβάνουμε 11 εκατομμύρια bit πληροφοριών ανά δευτερόλεπτο, αλλά ο εγκέφαλός μας μπορεί να επεξεργαστεί μόνο 50 bit κάθε φορά - δεν είναι περίεργο ότι είμαστε επιρρεπείς σε δύσκαμπτες σκέψεις. Αλλά μπορεί να μας κάνει επιρρεπείς σε υψηλά ποσοστά άγχους, ντροπής, λύπης, απογοήτευσης, θυμού και δυσαρέσκειας.

https://www.instagram.com/p/CGCEe0NDflw/

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε την υγεία της σκέψης μας. Στην πραγματικότητα, μία από τις μεγαλύτερες βιολογικές ευλογίες που έχουμε όλοι είναι η νευροπλαστικότητα - βασικά, ο εγκέφαλός μας είναι εύπλαστος. Μπορούμε να τον αλλάξουμε, να τον προσαρμόσουμε και να τον αναβαθμίσουμε!

Η ανάπτυξη καλύτερης σκέψης για την υγεία δεν έχει να κάνει με το να πηδήξουμε στην τροχιά της τοξικής θετικότητας. Είναι απλώς μια τεχνική αποφυγής και καταστολής. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται «The Flex», πρόκειται για μια πρακτική τεσσάρων βημάτων που θα σε βοηθήσει να απομακρυνθείς από μια υποχρεωτική κατάσταση αρνητικής σκέψης και να τρέξεις σε αυτόματο πιλότο, σε μια πιο σκόπιμη κατάσταση δραστηριότητας όπου λαμβάνουμε σκόπιμα αποφάσεις και προχωρούμε χωρίς τις προ-προγραμματισμένες προεπιλογές αυτοεκτίμησης, άγχους, τελειομανίας και αποφυγής.

Πώς να αλλάξετε την πλάσεις τον εγκέφαλό σου έναν πιο ευέλικτο τρόπο σκέψης ...

Σύνδεση: Επανασυνδέσου με τον εαυτό σου και τη διαίσθησή σου. Γνώρισε τον εαυτό σου και αναγνώρισε ότι δεν είσαι οι σκέψεις σου, και τα συναισθήματα είναι μόνο προσωρινά. Πάντα να θυμάσαι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να σκεφτείς τον εαυτό σου μέσα από το πρόβλημα και είναι πολύ πιο εύκολο να δώσεις στον εαυτό σου λίγο χώρο αναπνοής, να δημιουργήσεις μια νέα ενέργεια και, στη συνέχεια, να κάνεις νέες σκέψεις. Όπως είπε ο Αϊνστάιν: «Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με την ίδια σκέψη που χρησιμοποιήσαμε όταν τα δημιουργήσαμε».

Περιέργεια: Το καλύτερο όπλο ενάντια στις ανθυγιεινές σκέψεις είναι η περιέργεια. Κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις, μπορείς να αφοπλίσεις οποιαδήποτε σκέψη έχεις. Προσπαθώντας, παραμένοντας ανοιχτή και σκάβοντας βαθύτερα στη σκέψη σου, αποκαλύπτεις τα ψέματα και τα αντικαθιστάς με πιο υγιείς, πιο συμπονετικές αλήθειες.

Επιλογή: Η καλύτερη σκέψη για την υγεία έρχεται μόνο όταν κάνεις συνειδητή προσπάθεια να δώσεις προτεραιότητα στη συμπόνια και τη συγχώρεση. Δεν μπορείς να ελέγξεις τι συμβαίνει πάντα στη ζωή σου, αλλά μπορείς να επιλέξεις πώς θα ανταποκριθείς. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τη φυσική τάση να είμαστε άκαμπτοι, αρνητικοί στοχαστές - οπότε η λήψη απόφασης για «τέντωμα» είναι η ρίζα της επιδραστικής αλλαγής.

Δέσμευση: Η αλλαγή και η βελτίωση συμβαίνουν μόνο όταν αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη για τη δική μας υγεία σκέψης - όταν εσύ δεσμευτείς στη λήψη αποφάσεων ορμώμενη και υιοθετώντας έναν τόπο αγάπης, ριζοσπαστική αυτο-αποδοχή και σύμφωνα με το μέλλον που θέλεις, δεσμεύοντας έναν νέο τρόπο σκέψης, δεσμεύεσαι επίσης να γνωρίσεις πρώτα απ’ όλα τον εαυτό σου.

Η ευέλικτη σκέψη αφορά το να αισθάνεσαι σίγουροι απέναντι στην αλλαγή και τις αντιξοότητες και να δημιουργείς ενεργά το μέλλον που θέλεις. Πρόκειται για την ανάπτυξη των εργαλείων και την αίσθηση της εσωτερικής εμπιστοσύνης που απαιτείται για τη διαχείριση οτιδήποτε σε ρίχνει ή προσπαθεί να σε ρίξει. Η ζωή είναι δύσκολη, οι δοκιμές και τις περισσότερες φορές δεν έχουν πολύ νόημα. Αλλά με πιο συμπονετικές, αισιόδοξες σκέψεις και ευέλικτη προοπτική, μπορείς να παραμείνεις σίγουροι για την ικανότητά σου να ξεπεράσεις το παρελθόν σου - ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε οδηγεί στη ζωή.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός