Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ραγισμένη καρδιά; Όχι πια!

Αντί να κάθεσαι να κλαις, δες πώς το σώμα σου έχει την ιδανική θεραπεία!



Μερικές φορές λέμε μου ράγισε την καρδιά, έκανε την καρδιά μου χίλια κομμάτια, κι ενώ οι άλλοι που μας ακούνε νομίζουν ότι υπερβάλλουμε, υπάρχουν όντως φορές που ακούμε την καρδιά μας να σπάει, με ένα κραχ διαμπερές και εκκωφαντικό. Ο πόνος στην καρδιά είναι αληθινός και μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι το να πηγαίνεις για τζόκινγκ είναι μια πολύ απλοϊκή λύση όταν εσύ νιώθεις ότι έχει έρθει το τέλος του κόσμου. Είναι πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιήσεις αυτόν τον καταθλιπτικό χρόνο ως δικαιολογία για να κρυφτείς στο σπίτι σου ενώ καταναλώνεις τεράστιες ποσότητες παγωτό και αλκοόλ. Αν χώρισες πρόσφατα, είναι χίλιες φορές προτιμότερο να αναρωτιέσαι ποια άσκηση γυμναστικής καίει περισσότερες θερμίδες, ποια είναι ιδανική για κάψιμο λίπους, ποια ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σου, ποια ανεβάζει αποδεδειγμένα τη διάθεση, από το να είσαι εγκλωβισμένη σε ερωτήσεις του στιλ: «πότε τελείωσε ο έρωτας;», «γιατί με/τον παράτησα;», «θα πεθάνω μόνη;», «ποια είναι αυτή που τον ξεμυάλισε»…

Άλλωστε το ‘χεις δεν να συμβαίνει στα Φιλαράκια και σε άπειρες κομεντί, οπότε θεωρείς ότι λειτουργεί. Λάθος! Μερικές φορές είναι εντάξει να αφήσεις τον εαυτό σoυ να φύγει, αλλά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Μετά τον χωρισμό είσαι σε μια ευάλωτη κατάσταση, και πολλοί από εμάς μπορούν να θυμηθούν πόσο εύκολο ήταν να γυρίσουμε και να χαθούμε σε αυτές τις στιγμές.

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς ή -κοινώς- Heartbreak είναι ένα συναισθηματικό πρόβλημα, αλλά υπάρχει ένας φυσικός τρόπος να το θεραπεύσεις. Μερικές φορές, το απλούστερο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να φύγεις - κυριολεκτικά.

Μερικές φορές απλά κυριολεκτικά πρέπει να περάσεις μέσα από το συναισθηματικό χάος και με κάποιο τρόπο να το δεις από την άλλη πλευρά.

Γνωρίζεις ήδη τη σύνδεση νου-σώματος, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα με έντονα συναισθήματα που προκύπτουν από χωρισμό ή άλλες θλιβερές περιστάσεις και απώλειες – και τώρα με το lockdown που προηγήθηκε ακόμα και αν δεν χώρισες έχεις πολλούς καλούς λόγους να επισκεφθείς το γυμναστήριό σου και να ξανασυστηθείς μαζί του ή να το γνωρίσεις από την αρχή.
Το μυαλό και το σώμα μας συνδέονται με τον τρόπο που ανταποκρίνονται στο άγχος και τον συναισθηματικό πόνο. Όποιο άγχος αισθάνεσαι στο μυαλό σου, θα το νιώσεις και στο σώμα σου. Όποιο άγχος αισθάνεσαι στο σώμα σου, σίγουρα θα το βιώσεις και στο μυαλό σου.

Η άσκηση είναι ένας από τους απλούστερους και αποτελεσματικούς τρόπους για να καταπραΰνεις και να θεραπεύσεις μια ραγισμένη καρδιά.

Run, baby, run

Παραδέξου το: μπορεί να πετύχεις έναν νέο ανανεωμένο εαυτό επιστρέφοντας στο γυμναστήριο με στόχο να «φτιάξεις» ένα «σώμα εκδίκησης». Το να μετατρέψεις τα λεμόνια σε λεμονάδα είναι πάντα καλό, αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το να είσαι σε φόρμα έχει να κάνει πρώτα και κυρίως με εσένα και τον εαυτό σου. Το να χτυπηθείς και να ιδρώσεις ανελέητα στο ελλειπτικό και στον διάδρομο ή να παρακολουθήσεις μαθήματα γιόγκα (σου προτείνω να ψάξεις στο youtube ταχύρρυθμα μαθήματα rage yoga) είναι ο τρόπος για να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου. Ο αυτοσεβασμός και η αγάπη για σένα είναι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη δημιουργία υγιών σχέσεων με τους άλλους.

Απαλλάξου από τις ενοχές

Το να πέσεις με τα μούτρα στα γλυκά και το παγωτό. Το να πας για ψώνια και να φτάσεις την πιστωτική σου στα όριά της. Το να γίνεις λιώμα πίνοντας μέχρι αργά το βράδυ κοιτάζοντας τις φωτογραφίες σας και του πρώην σου μέχρι τα ξημερώματα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν απλόχερα αρκετά βασανιστήρια για όσους περνούν τα στάδια ενός χωρισμού. Ενώ είναι, ωστόσο, αρκετά δελεαστικές μέθοδοι γρήγορης καταστροφικής ικανοποίησης… θα σε κάνουν να κερδίσεις μόνο ανθυγιεινό βάρος, να εξαντλήσεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό και θα σε αφήσουν μακροπρόθεσμα να αισθάνεσαι ακόμα χειρότερα.

Η άσκηση, η υγιεινή και (μερικές φορές) ελεύθερη γυμναστική, θα σε κάνει να νιώσεις ελαφριά, γεμάτη ενέργεια και ζωντάνια.

Άφησε τον εγκέφαλό σου να νιώσει καλύτερα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η απόρριψη, όπως το να μη βρεις τη δουλειά που πραγματικά ήθελες ή η διάλυση μιας σχέσης ή το διαζύγιο διεγείρουν περιοχές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με σωματικό πόνο. Οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από την άσκηση μπορούν να βελτιώσουν και να προστατεύσουν τον εγκέφαλό σου επειδή η άσκηση μπορεί να μειώσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις του στρες αυξάνοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης για να βελτιωθεί με φυσικό τρόπο η διάθεσή σου.

Είτε απολαμβάνεις τη φύση είτε σε κλειστό χώρο το Pilates, το να είσαι ενεργή, επιτρέπει στο σώμα σου να απελευθερώνει ενδορφίνες (χαρούμενες ορμόνες), οι οποίες είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες ότι καταπολεμούν το άγχος.

Ξανακέρδισε την εμπιστοσύνη σου

Η απόρριψη θα είχε αναμφίβολα αρνητική επίδραση στην αυτοπεποίθησή σου. Κάνε focus στους μυς σου, στην αναπνοή σου, στις δυνατότητές σου και σε όλα τα απίστευτα πράγματα που μπορεί να κάνει το σώμα σου. Ανακάλυψε ξανά το ποια πράγματι είσαι.

Η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να ξανακερδίσεις ή να αποκτήσεις την εμπιστοσύνη σου σε μια στιγμή που τη χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ. Όταν δεις (και θυμηθείς) πόσο δυνατή είσαι, θα αρχίσεις να αγαπάς ξανά τον εαυτό σου. Είναι δωρεάν ενέργεια που σε κάνει να νιώθεις καταπληκτικά μέσα και έξω. Υπάρχει μια λαμπερή αίσθηση ικανοποίησης κάθε φορά που ολοκληρώνεις μια καλή φυσική προπόνηση ή άσκηση.

Βγες ξανά εκεί έξω – γνώρισε κόσμο

Επιδίωξε να ξαναβρεθείς με παλιούς φίλους. Δημιούργησε νέες φιλίες. Η συμμετοχή σε ένα νέο πρόγραμμα ή τάξη στο γυμναστήριο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσεις άτομα με κοινό ενδιαφέρον. Μπορεί στην αρχή να μη θες να μιλήσεις σε κανέναν, να μπαίνεις και να βγαίνεις με τα ακουστικά σου και το I will survive στη διαπασών, αλλά σιγά σιγά θα δεις ότι δίπλα σου κινούνται νέες ευκαιρίες… φλερτ και γνωριμιών!

Μετά από διάλυση ή απώλεια, η ζωή σου μπορεί να μοιάζει γκρεμισμένη, γεμάτη αναταραχή και σύγχυση. Είναι πολύ χρήσιμο να δημιουργήσεις μια νέα ρουτίνα που μπορεί να αποκαταστήσει την αίσθηση της τάξης στη ζωή σου. Το να έχεις ένα καθορισμένο πρόγραμμα γυμναστηρίου όχι μόνο σε αναγκάζει να βγεις από το σπίτι, αλλά σε αναγκάζει να ξαναγυρίσεις στη ζωή.

Βρες την άσκηση που σου φέρνει απόλαυση!

Η διατήρηση της φυσικής κατάστασης και της υγείας είναι μια υπέροχη διαδικασία, αρκεί να μην μπεις στο τριπάκι να χρησιμοποιήσεις την άσκηση ως μορφή τιμωρίας. Οι πιο επιθετικοί άνθρωποι μπορεί να ωθήσουν τον εαυτό τους σε υπερβολικό βαθμό και με σκληρό τρόπο προκαλώντας έτσι περισσότερη βλάβη και πίεση από το να κάνουν καλό στον εαυτό τους.

Η άσκηση ωστόσο αφορά την εξερεύνηση του σώματός σου και όλων των δυνατοτήτων του, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να βοηθήσουν στη συναισθηματική θεραπεία. Αλλά πάνω απ' όλα, θα πρέπει να είναι ευχάριστο και ενδιαφέρον για εσένα! Γράψου στη γιόγκα για να ηρεμήσεις και να επικεντρωθείς στον εαυτό σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να καθαρίσεις τη σκέψη σου με διαλογισμό και να βγάλεις από μέσα σου όλη την αρνητική ενέργεια με τη δύναμη της αναπνοής. Ξεμπλοκάρισε τους μυς και ξεσκούριασε το σώμα σου στο TRX. Τρέξε ή κάνε ποδήλατο στις πιο γραφικές διαδρομές που γνωρίζεις. Χοροπήδησε και χόρεψε στην τάξη που παίζει τη μουσική που σου αρέσει.

Κάνε την άσκηση την πιο ικανοποιητική εμπειρία, κάτι φοβερό που σου αξίζει και σύντομα θα είσαι σε καλό δρόμο για να προχωρήσεις προς έναν άλλο νέο εαυτό!

Σ' άλλα νέα, ξεκινάει καλοκαίρι! Μη νοιάζεσαι, τα καλύτερα έρχονται… Άλλωστε, φίλη μου, ό,τι αξίζει να είναι στη ζωή σου θα είναι, τα υπόλοιπα δεν αξίζουν την προσοχή σου.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν». Edgar Degas

In art we trust! Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, μέσα από τα λόγια σημαντικών καλλιτεχνών

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Σε έναν γάμο, να μην ασχολείσαι με το ψέμα. Δεν υπάρχει χρόνος για αυτό» Andy Garcia

Γοητευτικός και πετυχημένος, στα 68 του συνεχίζει να μας μαγεύει με τις επιλογές και το ήθος του

Προτεινόμενα

CELEBS

Πού διασκέδασαν Νίκος Μουτσινάς, Ζέτα Μακρυπούλια & Ευγενία Σαμαρά

Μαζί τους ήταν και η Χριστίνα Κοντοβά και ο Κωνσταντίνος Δέδες

ΥΓΕΙΑ

«Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη»

Έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν που σαν σήμερα γεννήθηκε – και σου θυμίζουμε τα οφέλη του να γελάς πιο συχνά

CELEBS

Συγκινεί η Ξένια Καλογεροπούλου για τον Γιάννη Φέρτη: Η μισή μου ζωή ήταν με τον Γιάννη

Το συγκινητικό αντίο της ηθοποιού στον πρώην σύζυγό της