Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Νικητής είναι αυτός που πιστεύει περισσότερο στη νίκη» Novak Djokovic

Μαθήματα ζωής, επιτυχίας και μεγαλοψυχίας από το Νο 1 στο τένις παγκοσμίως



 

Μπορεί να μην έχει το νεύρο του Ναδάλ, να μην έχει την ψυχρή ευγένεια και γοητεία του Φέντερερ ή να μη διαθέτει το μεσογειακό ταπεραμέντο του Τσιτσιπά αλλά έχει το πείσμα και την ψύχραιμη επιμονή που τον έχουν φτάσει στο Νο 1. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς (Novak Djokovic) γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1987 και είναι Σέρβος αντισφαιριστής, νούμερο 1 στον κόσμο σήμερα και νικητής 19 τίτλων γκραν σλαμ. Ο Σέρβος τενίστας έφτασε στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης όταν, έπειτα από ένα εκπληκτικό σερί 42 νικών το 2011, κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στο Γουίμπλεντον. Το 2008 κατέκτησε το πρώτο Γκραντ Σλαμ της καριέρας του, το Αυστραλιανό Όπεν και έγινε ο πρώτος Σέρβος που κατάφερε κάτι τέτοιο. Την επιτυχία αυτή επανέλαβε το 2011, το 2012, το 2013, το 2015 το 2016 το 2019 και το 2020 καθώς και το 2021.

Έγινε ο πρώτος και μοναδικός μέχρι στιγμής παίκτης στην ιστορία με τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις του Αυστραλιανού Όπεν. Είναι, επίσης, ο μοναδικός παίκτης που έχει καταφέρει να κερδίσει και τους εννέα τίτλους του ATP World Tour Masters 1000 και ο πρώτος επαγγελματίας που έχει τουλάχιστον 2 κατακτήσεις στα Grand Slam, και μόλις ο τρίτος στην ιστορία του αθλήματος. Κατέκτησε επίσης, το US Open το 2011, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του ως νούμερο 1 στο ταμπλό ενός Γκραντ Σλαμ και το 2014 τον τίτλο στο Γουίμπλεντον. Κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο για τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2008 και το Ντέιβις Καπ για λογαριασμό της Σερβίας, το 2010. Συνολικά, έχει κερδίσει 84 τίτλους στα μονά και έναν στα διπλά.

Συμπεριελήφθη στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012.

Γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 22 Μαΐου του 1987 στην τότε Γιουγκοσλαβία. Ξεκίνησε να παίζει τένις σε ηλικία 4 ετών και στα 12 του γράφτηκε στην Ακαδημία του Πίλιτς, στο Μόναχο. Εκεί ανακάλυψαν το ταλέντο του.

Ο Τζόκοβιτς μεγάλωνε στη Σερβία την εποχή των βομβαρδισμών του Βελιγραδίου. Όπως έχει διηγηθεί ο ίδιος. Όταν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ ισοπέδωσαν το Βελιγράδι, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εστία της, και να κρυφτεί σ’ ένα καταφύγιο για να διαφυλάξει τη ζωή της. Έμειναν στο καταφύγιο, μαζί με άλλες 20 οικογένειες, επί 78 ημέρες, αντιμετωπίζοντας μεγάλες στερήσεις και δυσκολίες.

https://www.instagram.com/p/BImqx9tgW6r/

Μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες εκείνος βρήκε διέξοδο και χαρά στις προπονήσεις του με την Jelena Gencic, «παίζοντας κρυφτούλι» με τους βομβαρδισμούς, καθώς συναντιόταν συνήθως σε μέρη που μόλις είχαν επιτεθεί οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, υποθέτοντας ότι δεν θα ξαναεπιτεθούν εκεί που είχαν ήδη χτυπήσει. Το εμπόδιο του πολέμου και της επικρατούσας κατάστασης μετατράπηκε, έτσι, σε ένα μάθημα ζωής.

Γνώρισε τη γυναίκα του, Γελένα Ρίστιτς στο λύκειο, αρραβωνιάστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2013, παντρεύτηκαν στις 10 Ιουλίου 2014 στο Σβέτι Στέφαν του Μαυροβουνίου , ενώ διατηρούσαν σχέση από το 2005. Έχουν μαζί δύο παιδιά. Τον Στέφαν (γεννημένος 21 Οκτωβρίου 2014) και την Τάρα (γεννημένη 2 Σεπτεμβρίου 2017).

Έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα Νόβακ Τζοκοβιτς το οποίο διευθύνει η σύντροφος του και μητέρα των 2 παιδιών τους και το οποίο στο επίκεντρο του έχει τα παιδιά. Μεταξύ των υπολοίπων δράσεων του ιδρύματος ξεχωρίζει η δωρεά 102.000 για την κατασκευή σχολείου στην περιοχή του Trstenik, ενώ συνολικά το Ίδρυμα Τζόκοβιτς έχει ανακατασκευάσει και κατασκευάσει 45 νηπιαγωγεία, βοηθώντας περισσότερα από 22.000 παιδιά στη Σερβία, ενώ έχει απασχολήσει και 1.600 εκπαιδευτικούς. Ξεχωριστή αναφορά οφείλει να γίνει στην περσινή δωρεά 1.000.000 ευρώ προς την χώρα του ώστε να καταφέρει να εξοπλιστεί στη μάχη που έδινε με τον φονικό ιο. Άλλη μια κίνηση με τον λαό στο επίκεντρο. Δράσεις που εξηγούν γιατί ο Τζοκοβιτς αντιμετωπίζεται ως εθνικός ήρωας στη χώρα του.

Μιλά σερβικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και αγγλικά. Οι γονείς του διατηρούν τρία εστιατόρια το ένα από τα οποία ονομάζεται "Νόβακ". Ο ίδιος κατοικεί στο Μόντε Κάρλο. Είναι φίλος των συμπαικτών του , τους οποίους εκτός γηπέδου αρέσκεται να μιμείται. Μεταξύ αυτών που μιμείται είναι ο Ραφαέλ Ναδάλ, ο Ρότζερ Φέντερερ, η Μαρία Σαράποβα και ο Άντυ Ρόντικ.

Με αφορμή την πρόσφατη νίκη στον τελικό του Roland-Garros θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

 

«Ο νικητής είναι αυτός που πιστεύει περισσότερο στη νίκη».

 

«Στην περίπτωσή μου, μπορώ ειλικρινά να πω ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Όταν έλεγα ότι θέλω να είμαι Νο.1 του κόσμου και ήμουν επτά ή οκτώ χρονών, οι περισσότεροι άνθρωποι με κορόιδευαν γιατί φαινόταν ότι είχα ένα τοις εκατό πιθανότητες να το κάνω αυτό, και εγώ ωστόσο το έκανα».

 

 «Η προτεραιότητά μου, το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου είναι η οικογένειά μου, η γυναίκα μου και τα παιδιά μου».

«Όταν γίνει και ο τελευταίος πόντος, είμαστε άνθρωποι. Δώστε στον αντίπαλό σας μια αγκαλιά και πείτε “υπέροχη μάχη” και αυτό είναι όλο.

 

 «Δεν μου αρέσει να συγκρίνω χρόνια, ειλικρινά. Νομίζω ότι κάθε χρόνο είναι μια διαφορετική εμπειρία, μια διαφορετική πρόκληση. Μεγαλώνεις. Εξελίσσεσαι ως άτομο και ως παίκτης».

 

«Το τένις είναι ένα ψυχικό παιχνίδι. Ο καθένας μπορεί να είναι σε φόρμα, ο καθένας χτυπά υπέροχα forehands και backhands».

«Γνωρίζω ότι η επιτυχία δεν έρχεται αμέσως, δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι το αποτέλεσμα πολλών, πολλών, πολλών χρόνων εργασίας και προσπάθειας επίτευξης στόχων».

 

«Είμαι χαρούμενος άνθρωπος γιατί είμαι επιτυχής σε αυτό που κάνω, φυσικά. Αλλά αυτό που με κάνει πιο ευτυχισμένο είναι ότι έχω ανθρώπους γύρω μου που αγαπώ και που με αγαπούν εξίσου. Αυτό, για μένα, είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Κανείς δεν θέλει να είναι μόνος».

 

«Η πίεση είναι μέρος αυτού που κάνω. Είναι πάντα παρούσα».

«Όσοι γεννιούνται στη φτώχεια ή στο περιθώριο της κοινωνίας απαιτούν την πρόσθετη υποστήριξή μας για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους».

 

«Κάθε χρόνος αντιπροσωπεύει νέες προκλήσεις και νέα εμπόδια. Πρέπει να προσαρμόζεσαι».

 

«Νομίζω ότι η τύχη δεν πέφτει μόνο στους γενναίους αλλά και σε αυτούς που πιστεύουν ότι ανήκουν εκεί».

«Μου αρέσει να είμαι γύρω από ανθρώπους που με νοιάζονται και τους νοιάζομαι».

 

«Η ιστορία της χώρας μας είναι σκληρή. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, και είμαστε έτοιμοι να συγχωρήσουμε, έτοιμοι να προχωρήσουμε».

 

«Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα και αυτά τα δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται».

https://www.instagram.com/p/BImqiRdANwg/

«Για να μείνω εκεί που είμαι - και θέλω να το κάνω αυτό - πρέπει να μείνω αφοσιωμένος όπως και πριν γίνω Νο.1».

 

«Πάνω απ' όλα, πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας».

 

«Παρόλο που τώρα είμαι αρκετά δημοφιλής στη χώρα μου και το τένις είναι το Νο. 1 άθλημα και είμαι πολύ κολακευμένος που οι άνθρωποι με αναγνωρίζουν και έρχονται και μου δίνουν συγχαρητήρια, είμαι περισσότερο ένας άνθρωπος που του αρέσει διακριτικότητα και η ηρεμία».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Ως γυναίκα δεν έχω χώρα. Ως γυναίκα, η χώρα μου είναι όλος ο κόσμος» Virginia Woolf

Η εμβληματική συγγραφέας Virginia Woolf αποφάσισε να φύγει από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1941, αφήνοντας πίσω της ένα μεγαλειώδες έργο

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Jon Fosse «Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα. Η τέχνη είναι ειρήνη».

Ο Νορβηγός νομπελίστας συγγραφέας, Jon Fosse, μας συγκινεί με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2024

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Γράφω για το σεξ, όχι για την αγάπη. Τι ξέρω για την αγάπη;» Sarah Jessica Parker

Η Sarah Jessica Parker γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1965 και συνεχίζει να ενσαρκώνει τη φαντασίωση ζωής πολλών γυναικών

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.