Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μάχη της πρόληψης σήμερα, θα σώσει τα δάση μας αύριο»

Πάρε μέρος στο ψήφισμα και την εκστρατεία της WWF Greece



 

Πριν τέσσερις μήνες ενώσαμε την φωνή μας με 6500 ενεργούς πολίτες και ζητήσαμε από την πολιτεία να λάβει μέτρα για τη διάσωση των δασών μας από τις πυρκαγιές. Σήμερα, στη σκιά των τραγικών πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα, πρέπει να έρθουμε πάλι μαζί και να φωνάξουμε την απαίτησή μας για λύσεις και επιτέλους για πρόληψη ώστε να μην κάνουμε συνεχώς απολογισμούς στα αποκαΐδια.

 Κάθε καλοκαίρι γινόμαστε μάρτυρες πυρκαγιών που καταστρέφουν τους πολύτιμους δασικούς μας πνεύμονες και τις περιουσίες μας, ενώ ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν συνεχώς. Σπίτια και καλλιέργειες καίγονται, ζώα πεθαίνουν και πυροσβέστες και εθελοντές εξαντλούνται σε μια άνιση μάχη. Μια μάχη με όλο και πιο σκληρό αντίπαλο, καθώς η κλιματική κρίση "μεταμορφώνει" τη Μεσόγειο και δοκιμάζει τις αντοχές μας.

https://www.instagram.com/p/CSEJYH5oS8M/

Η αντιπυρική περίοδος δεν έχει δείξει ακόμα τα δόντια της και ήδη μετράμε τις πληγές: Οι χαμένες περιουσίες και τα νεκρά ζώα στην Αττική, οι δραματικές εικόνες από την Εύβοια, η απειλή στο μοναδικό πράσινο και την πολιτισμική μας κληρονομιά στην Πελοπόννησο, αποδεικνύουν απλά ότι η καταστολή δεν αρκεί. Όλα δείχνουν ένα και μόνο πράγμα: Αν δεν δουλέψουμε τον χειμώνα για ουσιαστική πρόληψη, αν δεν συζητήσουμε με ειλικρίνεια τα αίτια των πυρκαγιών και δεν λάβουμε στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισής τους, και αν δεν σχεδιάσουμε από κοινού –κοινωνία και φορείς- τη θωράκιση των περιοχών μίξης δάσους οικισμών, δεν θα είμαστε ποτέ επαρκώς προετοιμασμένοι και ασφαλείς.

https://www.instagram.com/p/CSLzEVAt6HZ/

Ήρθε η ώρα να «αλλάξει μυαλά» η Πολιτεία και να καταλάβει ότι μόνο με την ουσιαστική πρόληψη μπορούμε να προστατευτούμε, και όχι με τη διάθεση χρημάτων μόνο για καταστολή. 

Είναι η ώρα να δράσουμε μαζί άμεσα, να γίνουμε χιλιάδες και να απαιτήσουμε από την Πολιτεία να δεσμευτεί άμεσα για:

Δραστική μετακίνηση πόρων στην έγκαιρη και ουσιαστική πρόληψη, και κυρίως στα θέματα διαχείρισης της καύσιμης ύλης σε δάση και δασικές εκτάσεις. Προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσουν οι περιοχές μίξης δασών και οικισμών που αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του συστήματος δασοπροστασίας.

https://www.instagram.com/p/CSMflTAsI0G/

Ολοκληρωμένη και διάφανη ανάλυση των αιτιών των πυρκαγιών και λήψη αντίστοιχων στοχευμένων μέτρων σε κάθε περιοχή. Η ικανότητα του ΠΣ στην εξακρίβωση των αιτίων των πυρκαγιών βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά επίπεδα και είναι αδιανόητο τα συμπεράσματά του να μην τροφοδοτούν τον σχεδιασμό και τον δημόσιο διάλογο.

Σύνταξη κοινών σχεδίων αντιπυρικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο, με σαφή προληπτικό προσανατολισμό και ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας.

https://www.instagram.com/p/CSOTlD0NpKv/

Πλήρη ενεργοποίηση του συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, με την εφαρμογή του Νόμου Ν. 4662/2020 (ΦΕΚ Α΄77/7-2-2020), που αν και έχει ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια παραμένει επί της ουσίας ανεφάρμοστος.

Άμεση ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, χωρίς καμία δικαιολογία καθυστέρησης για τακτοποίηση αυθαιρέτων «οικιστικών πυκνώσεων» σε δάση.

Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, που πριμοδοτεί τη δημιουργία οικισμών οπουδήποτε, χωρίς καμία εκτίμηση της περιβαλλοντικής τους επίπτωσης και των σοβαρών κινδύνων για ανθρώπινες ζωές και υποδομές.

https://www.instagram.com/p/CSRC2eFNfch/

Συντονισμένη και ολιστική αποκατάσταση των καμένων φυσικών και αγροδασικών οικοσυστημάτων με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες αναγέννησης της φυσικής βλάστησης

Όταν έρχεται η ώρα να σβήσουμε την πυρκαγιά είναι ήδη αργά. Ένωσε την φωνή σου μαζί μας και απαίτησε από την Πολιτεία να δουλέψει με στόχο τις λιγότερες πυρκαγιές και όχι αποκλειστικά την καλύτερη πυρόσβεση. Στον κόσμο που διαμορφώνει η κλιματική κρίση, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Υπόγραψε τώρα!

https://www.instagram.com/p/CSKD3eMncbm/

58000
Υπογραφές μέχρι τώρα

Στόχος 100000

Σε ευχαριστούμε!

Η στήριξή σου είναι καθοριστική για την προστασία των δασών μας.

Μοιράσου τώρα την εκστρατεία για ουσιαστική πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, πριν να είναι αργά!

Ζητάμε πρόληψη για τα δάση μας! | WWF

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

Προτεινόμενα

CELEBS

Σκοτ Ντίσικ: Κραυγή βοήθειας μετά τη δραματική απώλεια κιλών με Ozempic

Το σκεύασμα που κάνει θραύση μεταξύ των celebrities

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πόδι του έσπασε ο Kid Cudi μετά την πτώση του από τη σκηνή του Coachella 2024

Ο rapper μπήκε τελευταία στιγμή στο line-up του δημοφιλούς φεστιβάλ για να εμφανιστεί το δεύτερο Σαββατοκύριακό του

CELEBS

Πέθανε διάσημη TikToker – Ήταν μόλις 29 ετών

Ήταν πρωταγωνίστρια στη σειρά Club Rat