Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Μάθε να χαλαρώνεις και να ονειροπολείς: ο νέος δρόμος προς την επιτυχία είναι μια απλή και γρήγορη συνήθεια

Η συνήθεια των 5 λεπτών (με βάση τη νευροεπιστήμη) που θα αλλάξει τη ζωή σου



«Έχω ένα όνειρο που αξίζει περισσότερο από τον ύπνο μου» συνήθιζε να λέει ο Έρικ Τόμας. Κι είναι αλήθεια ότι για να ζήσουμε τον σκοπό μας σε αυτόν τον κόσμο, πρέπει να έχουμε ένα όραμα και ένα σχέδιο για την επίτευξη των ονείρων μας. Πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους μας και μπορεί περιστασιακά να θυσιάσουμε λίγο ύπνο για αυτό το όνειρο. Ωστόσο, η κουλτούρα μας «κίνηση και ανησυχία με κάθε κόστος» μας έπεισε ότι αυτό σημαίνει επιλογή μεταξύ επιτυχίας και ποιότητας ζωής (π.χ. υγεία, ευτυχία και εκπλήρωση). Αυτή η νοοτροπία δεν είναι απλώς ανακριβής - στην πραγματικότητα απειλεί την ουσία μας και σαμποτάρει κρυφά την επιτυχία.

Το άγχος, η εξάντληση και η κόπωση αποφάσεων που προκαλείται από τη «φασαρία» μπορούν να οδηγήσουν σε μεταβολές της διάθεσης. Οι λογικές μας διαδικασίες έκλεισαν κυριολεκτικά, ανοίγοντας τις πύλες σε ευερεθιστότητα, απογοήτευση, θυμό και θλίψη. Με άλλα λόγια, το πρωτόγονο μέρος του εγκεφάλου μας (που ελέγχεται από το συναίσθημα) αναλαμβάνει και υπαγορεύει τις συμπεριφορές μας, ενώ η σκέψη ενός υψηλότερου επιπέδου τίθεται σε παύση.

Μπορείτε να δείτε πώς αυτό δημιουργεί το ακριβώς αντίθετο από την επιτυχία που επιδιώκουμε;

Αν και το στίγμα παραμένει ότι οι άνθρωποι που κάνουν σιέστα ή διαλείμματα είναι τεμπέληδες ή χωρίς κίνητρο, αυτή η πεποίθηση είναι αβάσιμη. Οι ανακαλύψεις στην έρευνα της νευροεπιστήμης αποκαλύπτουν απόδειξη που έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα πιστεύαμε ότι γνωρίζαμε για το επίτευγμα της πρόοδου.

Οι περίοδοι σκόπιμης ανάπαυσης είναι πλέον γνωστό ότι ενισχύουν τη δική μας

Παραγωγική ενέργεια

Δημιουργικότητα

Καινοτόμο σκέψη

Εκτελεστική λειτουργία

Θετική νοοτροπία

Διαίσθηση

Μνήμη

Μία συγκεκριμένη μέθοδος που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική; Ένας υπνάκος. Συχνά μπαίνουμε στον πειρασμό να βασιστούμε στον καφέ αντί να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα όταν νιώθουμε νωθρότητα κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Ωστόσο, ο ύπνος έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την εγρήγορση και την προσοχή ακόμη περισσότερο και πιο αποτελεσματικά από την καφεΐνη.

Οι σύντομες περίοδοι ανάπαυσης αντισταθμίζουν επίσης τις υποτονικές επιπτώσεις του ύπνου μη επαρκούς ποιότητας τη νύχτα. Ο ύπνος μας καθιστά ακόμη καλύτερους επιλυτές προβλημάτων, πράγμα που οδηγεί άμεσα σε καινοτομία και αποφασιστική δράση - δύο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της επιτυχίας.

Ίσως  όλα αυτά να ακούγονται υπέροχα, αλλά αναρωτιέστε ποιος έχει το χρόνο ή την ευελιξία για έναν υπνάκο ημερήσιας εργασίας; Έχετε δίκιο, πολλοί από εμάς δεν… αλλά μαντέψτε τι; Ο ύπνος δεν είναι απαραίτητος για να νιώσετε τα επανορθωτικά οφέλη της μεσημεριανής ξεκούρασης! Δοκιμάστε αυτές τις τρεις ψεύτικες ιδέες για υπνάκο για να ενισχύσετε τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα. Ταιριάζουν εύκολα ακόμη και στο πιο πολυσύχναστο πρόγραμμα - οπότε επιλέξτε ένα, ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για πέντε λεπτά και απολαύστε.

1. Κλείστε τα μάτια σας

Πάνω από το 50 τοις εκατό της επιφάνειας του εγκεφάλου είναι αφιερωμένο στην επεξεργασία οπτικών πληροφοριών. Το κλείσιμο των ματιών μας απελευθερώνει την ενέργεια που σχετίζεται με αυτό το 50 τοις εκατό, επιτρέποντας στον εγκέφαλό μας να χρειαστεί πολύ αποκατάσταση. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ασυνείδητες διαδικασίες που μας βοηθούν να συνδεθούμε με τις καινοτόμες ιδέες μας και να λύσουμε τα προβλήματα πιο αποτελεσματικά απλά μειώνοντας την οπτική εισροή.

Βήμα δράσης: Δημιουργήστε ένα ζεστό περιβάλλον ύπνου χωρίς την προσδοκία να κοιμηθείτε. Η απομάκρυνση αυτής της πίεσης από τον εαυτό μας πηγαίνει πολύ προς τη χαλάρωση και οδηγεί σε αυξημένη παραγωγικότητα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να παίξετε κάποια καταπραϋντική μουσική για να αποφύγετε τυχόν θορύβους που σας αποσπούν την προσοχή. Αφήστε τα βλέφαρά σας να κλείσουν απαλά και παρατηρήστε τυχόν σκέψεις που προκύπτουν.

2. Ονειροπόληση

Ως παιδί, σας είχαν επιπλήξει ποτέ επειδή κοιτάζετε ονειρικά έξω από το παράθυρο; Οι γονείς και οι δάσκαλοί μας υπέθεσαν ότι ένα περιπλανώμενο μυαλό ήταν εμπόδιο, αλλά οι ερευνητές της νευροεπιστήμης διαπίστωσαν ότι οι ονειροπόλοι πραγματικά βαθμολογούνται υψηλότερα στις κλίμακες δημιουργικότητας.

Ο χρόνος για ελεύθερη ροή σκέψης επιτρέπει σχεδόν αβίαστη ανακατεύθυνση των μπερδεμένων πληροφοριών στο μυαλό μας. Ακριβώς όπως οι μύες μας αποκτούν ευελιξία μέσω ήπιων διατάσεων, νέες ιδέες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όταν είμαστε χαλαροί. Για καλύτερα αποτελέσματα, προσεγγίστε τη συνεδρία ονειροπόλησής σας με πρόθεση: Πρέπει να είστε σε θέση να παρατηρήσετε πότε είστε σε αυτήν την κατάσταση και να τραβήξετε τον εαυτό σας κατά βούληση. Αυτό απαιτεί κάποια εξάσκηση.

Βήμα δράσης: Επιλέξτε μια φωτογραφία ή ένα έργο τέχνης που σας χαλαρώνει για να το δείτε, ίσως μια ήρεμη σκηνή στον ωκεανό ή μερικά λουλούδια σε έναν φωτεινό γαλάζιο ουρανό. (Σημείωση: Το μπλε ηρεμεί, το πορτοκαλί τονώνει τη δημιουργικότητα.) Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για πέντε λεπτά. Καθίστε άνετα και κοιτάξτε την εικόνα. Αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί διατηρώντας την εστίαση στην αίσθηση που παίρνετε από την εικόνα και κρατήστε ένα στυλό και σημειωματάριο κοντά για να σημειώσετε τυχόν λάμψεις έμπνευσης.

3. Αναπνεύστε

Ο εγκέφαλος των ενηλίκων, δύο τοις εκατό του σωματικού βάρους, είναι υπεύθυνος για περίπου το 20 τοις εκατό της κατανάλωσης οξυγόνου. Αυτό σημαίνει ότι το οξυγόνο είναι ένα καύσιμο στο οποίο βασίζεται ο εγκέφαλός μας για τον σχεδιασμό, τη λήψη αποφάσεων και τη σκέψη υψηλότερης τάξης.

Η απλή εστιασμένη αναπνοή μας δίνει μια ψυχική ενέργεια. Μας βοηθά επίσης να χαλαρώσουμε στις ασυνείδητες ψυχικές μας διαδικασίες, υποστηρίζοντας τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα (υπεύθυνο τόσο για ψυχική όσο και για φυσιολογική χαλάρωση).

Βήμα δράσης: Πρώτα, εξασκήστε τη διαφραγματική αναπνοή - τραβώντας τον αέρα στην κοιλιά σας αντί για το άνω στήθος σας. Τοποθετήστε το ένα χέρι πάνω από την καρδιά και την άλλη πάνω από την κοιλιά σας ενώ εισπνέετε. Όταν το κάτω χέρι σηκώνεται κατά την εισπνοή και το πάνω χέρι όχι, γνωρίζετε ότι εισάγετε τον αέρα πλήρως στο διάφραγμα.

Στη συνέχεια, αναπνέοντας μόνο από τη μύτη σας, εισπνεύστε για έναν αριθμό τεσσάρων ... κρατήστε για έναν αριθμό τεσσάρων ... εκπνεύστε για έναν αριθμό τεσσάρων… και κρατήστε ξανά για έναν αριθμό τεσσάρων. Επαναλάβετε αυτήν την ακολουθία για οπουδήποτε από δύο έως 10 λεπτά.

Αποκτήστε πρόσβαση σε διαισθητικές λύσεις μέσω του υποσυνείδητου νου

Χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές, ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να διακρίνει πληροφορίες και να τις ξανασυναρμολογήσει, σαν κομμάτια ενός παζλ, με τρόπο που μόνο το συνειδητό μας μυαλό δεν μπορεί.

Τι γίνεται αν κάναμε αυτήν την κοινή πρακτική;

Τι γίνεται αν αγκαλιάσουμε τη δύναμη των φυσικών μας συνδέσεων νου-σώματος;

Τι θα συμβεί αν, αντί να γιορτάσουμε την απασχόληση, σταματήσαμε αρκετά για να συντονιστούμε στα βαθύτερα επίπεδα συνείδησής μας;

Τότε θα καταλάβαμε ότι δεν χρειάζεται να ανταλλάσσουμε τα όνειρά μας με ξεκούραση. Στην πραγματικότητα, όταν δίνουμε στον εαυτό μας τον χώρο να χαλαρώσει, ενδυναμώνουμε το μυαλό μας να ευθυγραμμιστεί με τα όνειρά μας. Και αυτό είναι όταν μπορούμε να επιτύχουμε ένα επίπεδο επιτυχίας που η κουλτούρα της ανησυχίας και της μόνιμης κίνησης δεν μπορεί να προσφέρει.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

Προτεινόμενα

CELEBS

Έλενα Τσαγκρινού: Το gender reveal party & το φύλο του μωρού που περιμένει

Η τραγουδίστρια βρίσκεται στον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης της

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Πώς να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα σωστά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Όλα τα χρήσιμα tips για να το κάνετε σωστά.

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια