Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Σύμφωνο» συμβίωσης με τον κορωνοϊό – ποιες 5 χώρες απέσυραν τα περιοριστικά μέτρα

Και δοκιμάζουν μια νέα «ελευθερία», μαθαίνοντας να ζουν με τον covid-19 χωρίς περιορισμούς



Περισσότερο κι από τα περιοριστικά μέτρα αυτό που σε έχει κουράσει απίστευτα από την πανδημία του κορωνοϊού είναι η ανασφάλεια και το ότι δεν βλέπεις φως στο τούνελ - ενώ ο φόβος για άλλη μια καραντίνα μπορεί να κάνει το άγχος και την απογοήτευσή σου να χτυπήσουν κόκκινο. Ωστόσο, μια είδηση μπορεί να σε κάνει κάπως να αναθαρρήσεις.  Όταν για παράδειγμα μαθαίνεις ότι 18 μήνες μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ορισμένες χώρες αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουν και να υιοθετήσουν ένα μοντέλο «να ζεις με τον Covid».

Κάποιες έχουν αξιοζήλευτα ποσοστά εμβολιασμού. Άλλες αποφάσισαν ότι το κόστος των συνεχιζόμενων οικονομικών και κοινωνικών περιορισμών υπερτερεί των οφελών.

Ακολουθούν οι πέντε χώρες που πλέον πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά πώς θα εξελιχθούν οι νέες στρατηγικές τους – κι ο υπόλοιπος κόσμος έχει στρέψει πάνω τους το βλέμμα του με μεγάλη προσοχή κι ενδιαφέρον.

Δανία: Η χώρα που απέσυρε όλες τις προφυλάξεις

Η κυβέρνηση της Δανίας άρει όλους τους υπόλοιπους περιορισμούς για τον κορωνοϊό στη χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι ο Covid-19 δεν είναι πλέον «μια ασθένεια που αποτελεί κρίσιμη απειλή για την κοινωνία».

Οι Δανοί μπορούν πλέον να εισέρχονται σε νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια χωρίς να εμφανίζουν «διαβατήριο Covid», να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να καλύπτουν το πρόσωπό τους και να συναντιούνται σε μεγάλο αριθμό χωρίς περιορισμούς-ουσιαστικά επιστρέφοντας στην προ-πανδημική ζωή.

Το κλειδί για την επιτυχία της Δανίας έγκειται εν μέρει στη διάθεσή της στον εμβολιασμό: από τις 13 Σεπτεμβρίου, πάνω από το 74% του πληθυσμού της Δανίας εμβολιάστηκε πλήρως κατά του Covid-19, σύμφωνα με το Our World in Data.

Ο ρυθμός μετάδοσης, ή ο συντελεστής R, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 0,7, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χέουνικε την Τετάρτη, πράγμα που σημαίνει ότι η επιδημία συνεχίζει να μειώνεται. Εάν είναι πάνω από 1,0, τα κρούσματα Covid-19 θα αυξηθούν στο εγγύς μέλλον. Εάν είναι κάτω από 1,0, τα κρούσματα θα μειωθούν στο εγγύς μέλλον.
«Τα εμβόλια και η συμμετοχή των πολιτών στις μεγάλες προσπάθειες της Δανίας για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η βάση για να το κάνουμε αυτό καλά», δήλωσε ο Heunicke.

Παρά αυτή την αισιοδοξία, ο Heunicke κράτησε μια σημείωση επιφύλαξης τον περασμένο μήνα καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης των περιορισμών. «Παρόλο που βρισκόμαστε σε καλό σημείο αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε έξω από την επιδημία. Και η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να δράσει γρήγορα εάν η πανδημία απειλήσει ξανά σημαντικές λειτουργίες στην κοινωνία μας », είπε.

 covidfrb

Σιγκαπούρη: Προσπαθούμε να ζήσουμε με τον Covid, αλλά η Delta δεν βοηθά

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι σχεδιάζει να προχωρήσει προς τη ζωή με τη στρατηγική Covid - προσπαθώντας να ελέγξει τις εστίες με εμβόλια και να παρακολουθεί νοσηλείες αντί να περιορίζει τη ζωή των πολιτών.

«Τα άσχημα νέα είναι ότι ο Covid-19 μπορεί να μην φύγει ποτέ. Τα καλά νέα είναι ότι είναι πιθανό να ζούμε κανονικά με αυτό στη καθημερινότητά μας », έγραψαν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Σιγκαπούρης για τον Covid-19.

Οι αρχές άρχισαν να χαλαρώνουν ορισμένους περιορισμούς τον Αύγουστο, επιτρέποντας στους πλήρως εμβολιασμένους να δειπνήσουν σε εστιατόρια και να συγκεντρώνονται σε ομάδες των πέντε, από δύο.

Αλλά η αύξηση των περιπτώσεων που προκλήθηκαν από την εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη Delta έχει βάλει σε πίεση αυτή τη στρατηγική, οδηγώντας τους αξιωματούχους να σταματήσουν το νέο άνοιγμα. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι ίσως χρειαστεί να επανατοποθετήσουν τους περιορισμούς του Covid-19 εάν δεν περιοριστεί το νέο ξέσπασμα.

Η ομάδα εργασίας της Σιγκαπούρης Covid-19 δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να περιορίσει το ξέσπασμα μέσω πιο επιθετικών εντοπισμών επαφών και συχνότερων υποχρεωτικών τεστ για εργαζόμενους υψηλού κινδύνου.

Παρά τα μέτρα αυτά, η Σιγκαπούρη ανέφερε στις 14/9 το υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 σε περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά μέχρι στιγμής ο αριθμός των ατόμων που αρρωσταίνουν σοβαρά παραμένει χαμηλός χάρη στον εμβολιασμό, ανέφεραν οι αρχές.

Η Σιγκαπούρη ακολούθησε μια επιθετική «στρατηγική μηδενικού Covid» πριν αλλάξει την προσέγγισή της και έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού Covid-19 στον κόσμο, με 81% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο.

 covidfra

Ταϊλάνδη: Αργή λήψη εμβολίου, αλλά έτσι κι αλλιώς ανοίγει

Η Ταϊλάνδη σχεδιάζει να ανοίξει ξανά την Μπανγκόκ και άλλους δημοφιλείς προορισμούς για ξένους επισκέπτες τον επόμενο μήνα, δήλωσαν αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα, καθώς η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας προσπαθεί να αναβιώσει την κρίσιμη τουριστική βιομηχανία της παρά τον αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων.

Σύμφωνα με το διευρυμένο πρόγραμμα, οι τουρίστες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του Covid-19 και δεσμεύονται σε καθεστώς δοκιμών θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην πρωτεύουσα, Χουά Χιν, Πατάγια και Τσιάνγκ Μάι, σύμφωνα με το Reuters.

Το νησί του Πουκέτ άνοιξε ξανά για εμβολιασμένους ξένους επισκέπτες την 1η Ιουλίου χωρίς απαιτήσεις καραντίνας. Στις 15 Ιουλίου, η χώρα ξεκίνησε ένα παρόμοιο πρόγραμμα στα νησιά Koh Samui, Koh Pha Ngan και Koh Tao, με το όνομα "Samui Plus".

Παρόλο που κράτησε χαμηλούς αριθμούς μόλυνσης το 2020 χάρη στα επιτυχή μέτρα περιορισμού, η Ταϊλάνδη προσπάθησε να κρατήσει τα κρούσματα υπό έλεγχο φέτος.

Τα ποσοστά εμβολιασμού υστερούν σε σχέση με εκείνα ορισμένων γειτόνων. Λίγο κάτω από το 18% του πληθυσμού της Ταϊλάνδης εμβολιάστηκε πλήρως κατά του Covid-19 από τις 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Our World in Data, με ένα επιπλέον 21% μερικώς εμβολιασμένο.

 covidfrg

Νότια Αφρική: Χαλάρωσε τους περιορισμούς, αλλά η Delta εξακολουθεί να αποτελεί απειλή

Η Νότια Αφρική έχει αρχίσει να χαλαρώνει αρκετούς περιορισμούς για τον Covid-19 καθώς τα ποσοστά μόλυνσης μειώνονται στη χώρα.

Μεταξύ άλλων μέτρων, η εθνική νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας μειώθηκε στις 11 μ.μ. μέχρι τις 4 το πρωί, το μέγεθος των επιτρεπόμενων συγκεντρώσεων έχει αυξηθεί σε 250 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 500 σε εξωτερικούς χώρους, και οι περιορισμοί στις πωλήσεις αλκοόλ έχουν μειωθεί περαιτέρω.

Η χαλάρωση των περιορισμών, που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa την Κυριακή 12/9, είναι αξιοσημείωτη σε μια χώρα που πέρασε μεγάλο μέρος της πανδημίας με εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης, απαγορεύοντας ακόμη και όλες τις συγκεντρώσεις εκτός από κηδείες, κατά καιρούς - και όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά.

Ο Ramaphosa προειδοποίησε ότι το καταστρεπτικό τρίτο κύμα λοιμώξεων που προκλήθηκε από την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Delta δεν τελείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα έχει τώρα αρκετές δόσεις εμβολίου για να καλύψει ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό, με περισσότερο από το ένα τέταρτο των ενηλίκων να λαμβάνουν τουλάχιστον μία δόση.

Ενθάρρυνε όλους να εμβολιαστούν και να συμμορφωθούν με τους υπόλοιπους περιορισμούς για να επιτρέψουν στη χώρα να επανέλθει στο φυσιολογικό.

«Το τρίτο κύμα δεν έχει ακόμη τελειώσει και μόνο με τις ενέργειές μας ατομικά και συλλογικά θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των νέων λοιμώξεων», είπε.

 covidfrd

Χιλή: Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σημαίνουν ότι οι τουρίστες μπορούν να επιστρέψουν

Η Χιλή έχει επαινεθεί διεθνώς για την ομαλή και επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού της. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις του υπουργείου Υγείας, σχεδόν το 87% των επιλέξιμων Χιλιανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η χώρα έχει ήδη αρχίσει να διανέμει ενισχυτικές δόσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι υγειονομικές αρχές ενέκριναν την Πέμπτη τη χρήση του κινεζικού εμβολίου Sinovac για παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω. οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν τη Δευτέρα.

Πηγή: Here are 5 countries that are opening up and living with Covid (mercurynews.com)

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.