Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Όταν οι γυναίκες αγαπούν δίνουν στους άντρες τα πάντα» Oscar Wilde

Ο πιο ονειροπόλος και χαρισματικός «αμαρτωλός» ήταν ένας εξαιρετικός αναλυτής της ανθρώπινης ψυχής και των παθών της



Χαρισματικός, γοητευτικός, καυστικός, σκανδαλώδης και αντισυμβατικός για την εποχή του, το έργο και το πνεύμα του παραμένουν επίκαιρα, καθιστώντας τον έναν από τους πιο γνωστούς συγγραφείς στον κόσμο. Ο Oscar Wilde (πλήρες όνομα Όσκαρ Φίνγκαλ Ο'Φλάχερτι Γουίλς Γουάιλντ,  Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde) γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1854 και πέθανε στο Παρίσι, στις 30 Νοεμβρίου 1900. Ήταν Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής, δραματουργός και κριτικός. Έχοντας περάσει από διάφορα είδη γραπτού λόγου καθ' όλη τη δεκαετία του 1880, γεύτηκε τη δόξα ως θεατρικός συγγραφέας στο Λονδίνο στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Στις μέρες μας έχει γίνει γνωστός για τα ευφυολογήματά του, το μοναδικό του μυθιστόρημα (Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ), τα θεατρικά έργα του, τις συνθήκες φυλάκισής του καθώς και τον πρόωρο θάνατό του.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1890 τελειοποίησε τις ιδέες του σχετικά με την ανωτερότητα της τέχνης σε μια σειρά από διαλόγους και δοκίμια, ενώ ενσωμάτωσε σκέψεις του για την παρακμή, τη δολιότητα και την ομορφιά στο μοναδικό του μυθιστόρημα, Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ (The picture of Dorian Grey, 1890). Η δυνατότητα που του παρείχε, να αναλύσει σε βάθος λεπτομέρειες του Αισθητισμού καθώς και να καταπιαστεί με ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, έστρεψε τον Γουάιλντ στο θέατρο. Έγραψε το θεατρικό Σαλώμη (Salome, 1891) στο Παρίσι, στα γαλλικά, έργο που δεν ανέβηκε στην Αγγλία παρά μόνο χρόνια αργότερα, εξαιτίας της απαγόρευσης έργων με Βιβλικό περιεχόμενο στο αγγλικό θέατρο. Ανεπηρέαστος από τις αντιδράσεις, ο Wilde έγραψε τέσσερις ακόμα κοινωνικές σάτιρες μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, οι οποίες τον έκαναν έναν από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς του ύστερου Βικτωριανού Λονδίνου.

Στο απόγειο της φήμης του, και ενόσω το αριστούργημά του, Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός (The importance of being Earnest, 1895) παιζόταν στο Λονδίνο, ο Γουάιλντ μήνυσε τον Μαρκήσιο του Κουίνσμπερι, Τζον Ντάγκλας (John Douglas, 9th Marquess of Queensberry, 1844 - 1900) για συκοφαντία. Ο Μαρκήσιος ήταν ο πατέρας του εραστή του Γουάιλντ, του Λόρδου Άλφρεντ Ντάγκλας (Lord Alfred Douglas, 1870 - 1945). Οι κατηγορίες μπορούσαν να επιφέρουν κάθειρξη έως και δύο ετών. Στην διάρκεια της δίκης παρουσιάστηκαν αποδείξεις οι οποίες ανάγκασαν τον Γουάιλντ να αποσύρει τις κατηγορίες και οδήγησαν στη σύλληψή του με την κατηγορία του σοδομισμού (η ομοφυλοφιλία ήταν τότε ποινικό αδίκημα στην Αγγλία). Ύστερα από δύο ακόμα δίκες, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα. Το 1897, στην φυλακή, έγραψε το Εκ Βαθέων (De Profundis), μία επιστολή 80 περίπου πυκνογραμμένων σελίδων που εκδόθηκε το 1905, όπου αναλύει την ψυχοσύνθεσή του στις δίκες, δημιουργώντας ένα σκοτεινό «αντίβαρο» στην πρότερη φιλοσοφία της απόλαυσης. Μετά την αποφυλάκισή του έφυγε κατευθείαν για τη Γαλλία, όπου και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Εκεί έγραψε και το τελευταίο του έργο, Η μπαλάντα της φυλακής του Ρήντινγκ (The Ballad of Reading Gaol, 1898), ένα μακροσκελές ποίημα όπου παρουσιάζει τις κακουχίες της ζωής στην φυλακή. Πέθανε άπορος στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 1900, σε ηλικία 46 ετών.

Με αφορμή την επέτειο της γέννησής του θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις:

 

«Μερικοί προκαλούν ευτυχία όταν πάνε κάπου - άλλοι όταν φεύγουν».

 

«Ο άνθρωπος είναι λιγότερο αληθινός όταν μιλάει εξ ονόματός του. Δώστε του μια μάσκα, και θα σας πει την αλήθεια».

 

«Υπάρχουν μόνο δύο τραγωδίες στη ζωή: όταν κάποιος δεν παίρνει αυτό που θέλει, και όταν κάποιος παίρνει αυτό που θέλει».

 

«Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει μόνος το δρόμο του από το φως του φεγγαριού και η τιμωρία του είναι ότι βλέπει την αυγή πριν από τον υπόλοιπο κόσμο».

 https://www.instagram.com/p/CUxEtNYtkiK/

«Ο πατριωτισμός είναι η αρετή του φαύλου».

 

«Η εμπειρία είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποκτήσετε για το τίποτα».

 

«Τα παιδιά αρχίζουν αγαπώντας τους γονείς τους, μετά από μια στιγμή τους κρίνουν, και σπάνια, αν ποτέ, τους συγχωρούν».

 

«Όλες οι γυναίκες γίνονται σαν τις μητέρες τους. Αυτή είναι η τραγωδία τους. Κανένας άνδρας δεν το κάνει αυτό. Αυτή είναι η δική του τραγωδία».

 

«Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι η αρχή ενός δια βίου ρομαντισμού».

 https://www.instagram.com/p/CU2IzhDNqrS/

«Όταν ήμουν νέος νόμιζα ότι τα χρήματα ήταν το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή. Τώρα που μεγάλωσα γνωρίζω ότι όντως είναι».

 

«Όταν οι θεοί επιθυμούν να μας τιμωρήσουν, απαντούν στις προσευχές μας».

 

«Μπορώ να αντισταθώ στα πάντα εκτός από τον πειρασμό».

 

«Η ζωή μιμείται την τέχνη πολύ περισσότερο από ό,τι η τέχνη μιμείται τη ζωή».

 https://www.instagram.com/p/BmBURPdAe5n/

«Η εμπειρία είναι απλώς το όνομα που δίνουμε στα λάθη μας».

 

«Οι αληθινοί φίλοι σάς μαχαιρώνουν από μπροστά».

 

«Οι γυναίκες γεννήθηκαν για να τις αγαπούν, όχι για να τις καταλαβαίνουν».

 

«Μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν υπάρχει φιλία. Υπάρχει πάθος, εχθρότητα, λατρεία, αγάπη, αλλά καμία φιλία».

 

«Κρατήστε την αγάπη στην καρδιά σας. Μια ζωή χωρίς αγάπη είναι σαν έναν κήπο χωρίς ήλιο όπου τα λουλούδια είναι νεκρά».

 

«Η ζωή δεν είναι ποτέ δίκαιη και ίσως είναι καλό για τους περισσότερους από εμάς ότι δεν είναι».

 

«Η μόνη διαφορά μεταξύ του Αγίου και του Αμαρτωλού είναι ότι κάθε άγιος έχει ένα παρελθόν και κάθε αμαρτωλός έχει ένα μέλλον».

 

«Ένας άνδρας μπορεί να είναι ευχαριστημένος με οποιαδήποτε γυναίκα, αρκεί να μην την αγαπά».

 https://www.instagram.com/p/Bi5QRLTgOxj/

«Η αλήθεια είναι σπάνια καθαρή και ποτέ απλή».

 

«Ο άνθρωπος πρέπει να είναι συνέχεια ερωτευμένος, για αυτό καλό θα είναι να μην παντρεύεται»

 

«Όταν οι άντρες αγαπούν τις γυναίκες, τους δίνουν μόνο λίγο από τη ζωή τους, ενώ οι γυναίκες όταν αγαπούν τους δίνουν τα πάντα».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να διατηρήσεις την ισορροπία, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι» Άλμπερτ Άινσταϊν

Μαθήματα σοφίας και ζωής από τον Άλμπερτ Άινσταϊν που πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η μνήμη της καρδιάς εξαλείφει τα άσχημα και μεγεθύνει τα καλά» Gabriel García Márquez

O σπουδαίος Gabriel García Márquez πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, αλλά τα βιβλία του συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν