Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

#MarinakiReturns: «Οι πιο ασήμαντες συμπεριφορές προκαλούν τις πιο βαθιά ριζωμένες διακρίσεις. Μην τις αποδέχεσαι. Μην τις αναπαράγεις»

Οι γυναίκες της διπλανής μας πόρτας, και μέλη του Lean In Network Greece-Athens, σε ένα βίντεο γροθιά στον σεξισμό, με πρωταγωνίστρια κάθε εργαζόμενη μητέρα



Αν είσαι εργαζόμενη μητέρα, δεν θα δεις τίποτα που δεν έχεις δει. Δεν θα νιώσεις τίποτα που δεν έχεις βιώσει ήδη καλά στο πετσί σου. Δεν θα ακούσεις τίποτα που δεν έχεις ακούσει με τα ίδια σου τα αυτιά. Το βίντεο αυτό δεν λέει και δεν δείχνει κάτι καινούργιο. Δείχνει χωρίς στιλιζαρισμένη σκηνοθεσία, χωρίς επιτηδευμένο σενάριο αυτό που βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, και που η πανδημία του κορωνοϊού απλώς επιδείνωσε. Δεν είναι απλώς «βγαλμένο από τη ζωή», είναι τα πλάνα της ζωής μου, της ζωής σου, των περισσότερων, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εργαζόμενων μαμάδων. Η διαφορά του; Ακριβώς αυτή, μας βγάζει από τον ενεργό ρόλο, αυτόν της πρωταγωνίστριας για λίγο, και μας βάζει σε αυτόν του θεατή, για να δούμε αν μας αρέσει αυτό που βλέπουμε, αν θα κάναμε κάτι για να αλλάξει αν δεν μας αρέσει, αν θα αλλάζαμε…

Χωρίς γυναίκες ηθοποιούς, με σενάριο γραμμένο μόνο με αληθινές ατάκες, εδώ δεν θα βρεις ένα αποτέλεσμα μυθοπλασίας ούτε καλλιτεχνικές ερμηνείες – θα βρεις μόνο την αλήθεια, κι αν την αντέχεις, μπορείς να την δεις στα 6.56 διάρκειας της ταινίας, που συμπυκνώνει ένα ολόκληρο 24ωρο, αλλά μπορεί και να συμπυκνώνει και μια ολόκληρη ζωή…

Το βίντεο ξεκινάει στις 3.30 τα ξημερώματα, με ένα μωρό να κλαίει, και τη μαμά του να πετάγεται από το κρεβάτι της, στο οποίο ο σύντροφός της συνεχίζει τον ύπνο του…

Στη συνέχεια θα αλλάξουν τα πλάνα, σε μια σκυταλοδρομία, εργαζόμενων μαμάδων, θα δεις τον εαυτό σου ή κομμάτια της καθημερινότητάς σου, καθώς προσπαθείς να προλάβεις και να συνδυάσεις το πρόγραμμα και τις ανάγκες των παιδιών, του συζύγου σου, ακόμα και των μελών της ευρύτερης οικογένειάς σου με τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις. Όμως η κάμερα δεν σε ακολουθεί μόνο στο σπίτι, όπου συνδυάζεις τη μητρότητα με τα zoom meetings, αλλά σε ακολουθεί και στο γραφείο, στις συνδιασκέψεις, ακόμα και στους απερίγραπτους μονολόγους που ακούς και τα σχόλια των συναδέλφων ή ανώτερών σου. Θα σε βρει ακόμα και να συνομιλείς με άλλες γυναίκες, που θα αναρωτιούνται (ακόμα και σήμερα, το 2022) γιατί αποφάσισες να δουλέψεις (πόσο μάλλον αν διάλεξες να κάνεις και καριέρα).

Το βίντεο δεν δαιμονοποιεί τους άντρες. Οι γυναίκες που εμφανίζονται δεν μισούν τους άντρες. Τους αγαπούν, τους στηρίζουν. Προσπαθούν να συνυπάρξουν. Αντιπροσωπεύονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες, είτε single μαμάδες, είτε χωρισμένες. Μπορεί το βίντεο να μην αφορά σίγουρα όλους τους άνδρες. Μπορεί να μην αφορά τους άνδρες σε κάθε ημέρα. Όμως είναι γεγονός ότι οι διακρίσεις συνεχίζουν να υπάρχουν, τόσο στον οικογενειακό όσο και στον επαγγελματικό στίβο. Κι η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, αναγκάζοντας την εργαζόμενη μητέρα να βάλει ακόμα περισσότερες υποχρεώσεις στο ήδη φορτωμένο της πρόγραμμα.

Μπορεί σε όλο αυτό να ευθύνεται ακόμα και η γυναίκα που θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τον εαυτό της αλλά και να φορτωθεί με περισσότερα απ’ όσα θα έπρεπε να της αναλογούν.

Όχι λοιπόν, δεν έχεις, δεν έχω, δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν. Καταφέρνουμε ήδη πολλά. Τώρα είναι ίσως η στιγμή να μη θελήσουμε να καταφέρουμε περισσότερα ή να αποδείξουμε περισσότερα, αλλά να μειώσουμε το βάρος, να το μοιραστούμε, να το μοιράσουμε δίκαια.

Το βίντεο αυτό είναι αφορμή για σκέψη και προβληματισμό – κι έναν πιο ουσιαστικό διάλογο, αλλά όχι μόνο στα λόγια, αλλά με πράξεις.

Οι συνεπικεφαλής του δικτύου του Lean In στην Ελλάδα, Αρετή Γεωργιλή, Νίκη Αλεξάνδρου και Βίβιαν Φατούρου δήλωσαν σχετικά: «Δεν είναι στόχος μας ούτε να δαιμονοποιήσουμε τους άνδρες ούτε να τους έχουμε απέναντι. Γι’ αυτό, σκοπίμως δεν χρησιμοποιήσαμε ακραία παραδείγματα, αδιάφορους ή βίαιους συντρόφους. Δείξαμε σύγχρονους άνδρες που δεν έχουν καμία πρόθεση να φέρονται στερεοτυπικά γιατί κάποιες συμπεριφορές που “έτσι τις βρήκαμε” ή που “δεν έχουν και τόση σημασία” κάνουν τη διαφορά».

Για περισσότερες πληροφορίες και πληροφορίες για να γίνετε μέλος του Lean in στην Ελλάδα: τηλ 2103617461, Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Facebook: Lean In Network Greece-Athens - Αρχική σελίδα | Facebook

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ