Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Τα μικρά αναγνωστικά διαμαντάκια που θα σε «δροσίσουν» αυτό το καλοκαίρι

Η σειρά «Επίλεκτα» των εκδόσεων Οξύ έχει τίτλους για κάθε τύπο αναγνώστη, βρες τα δικά σου αγαπημένα



Μικρά, κομψά, αναγνωστικά διαμαντάκια, σε μια σειρά που εμπλουτίζεται συνεχώς και ξέρει να ικανοποιεί κάθε βιβλιοφιλική σου ανάγκη. Φιλοσοφία, ψυχολογία, ευ ζην, κλασική λογοτεχνία, ζεν, θρησκευτικές ανησυχίες, στοχασμοί, ό,τι κι αν σου αρέσει να διαβάζεις υπάρχει ένα σπουδαίο βιβλίο, σε μικρό μέγεθος για να το κουβαλάς παντού –από την παραλία, τις διαδρομές στην πόλη– ή για να το απολαμβάνεις στην δροσιά και την ησυχία και να χαλαρώνεις υπέροχα. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα βιβλίο για να αδειάσεις το μυαλό σου από τις υποχρεώσεις, τις εκκρεμότητες και το άγχος ή για να ξεκουράσεις τα μάτια σου από τις ατελείωτες ώρες μπροστά σε μία οθόνη. Φτιάξε ένα παγωμένο τσάι, βρες το σημείο που σε ηρεμεί και αφέσου στη μαγεία ενός καλογραμμένου βιβλίου που σου προσφέρει μοναδική απόλαυση και γνώσεις.

Για να κάνουμε την επιλογή σου πιο εύκολη, διαλέξαμε και σου παρουσιάζουμε 12 τίτλους, όλους από τη σειρά Επίλεκτα, για να βρεις αυτό ή αυτά που σου ταιριάζουν καλύτερα.

epilekta-m

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Αν κάποιος σε ρωτήσει ποτέ πώς ήμουν, πώς πραγματικά ήταν η Μέριλιν Μονρόε – λοιπόν, τι θα του απαντούσες;

Τον Απρίλιο του 1955, ο Τρούμαν Καπότε και η Μέριλιν Μονρόε συναντιούνται στην κηδεία μιας παλιάς ηθοποιού και βγαίνουν οι δυο τους για μια μεγάλη βόλτα στη Νέα Υόρκη. Δεκαεφτά χρόνια αργότερα, ο συγγραφέας συνομιλεί στις φυλακές του Σαν Κουέντιν με τον Μπομπ Μποσολέιγ, τον άνθρωπο που για χάρη του η Σάρον Τέιτ και άλλοι τέσσερις αθώοι δολοφονήθηκαν από την οικογένεια Μάνσον. Και στο κλείσιμο της δεκαετίας του ’70 ο Καπότε ζει μια αξέχαστη εμπειρία συνοδεύοντας μια θρησκευόμενη μαύρη καθαρίστρια που διώχνει τα βάρη της ζωής με τη βοήθεια της μαριχουάνας.

Τρεις πολύ διαφορετικές συνομιλίες και τρεις από τις πιο ξεχωριστές συγγραφικές στιγμές του Τρούμαν Καπότε, που εντυπώνονται απευθείας στο μυαλό σαν εμπιστευτικός ψίθυρος σε μια κατάμεστη αίθουσα.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ – Brainfood Εκδοτική

epilekta-g

ΠΕΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΓΑΛΗΝΗΣ

Η Στωική Φιλοσοφία πιο επίκαιρη από ποτέ…

Να μη σε ταράζει τίποτα είναι σπουδαίο πράγμα, αλήθεια, το σπουδαιότερο απ’ όλα, και είναι ένα πράγμα που ανεβάζει τον άνθρωπο σχεδόν στο επίπεδο του θεού.

Ο Σενέκας «διασκευάζει» την έννοια της ευθυμίας, υπερθεματίζοντας τον Δημόκριτο, μέσα από τον διάλογό του με τον φίλο του Serenus. Ο Ρωμαίος ρήτορας προσπαθεί να τον θεραπεύσει από το άγχος και την ανησυχία, χρησιμοποιώντας αρκετές από τις μεθόδους αυτών που αργότερα θα χαρακτηριστούν στωικοί φιλόσοφοι και την αντίληψή τους για τη σημασία της πνευματικής υγείας και γαλήνης για έναν ευτυχισμένο άνθρωπο.

ΠΕΡΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΓΑΛΗΝΗΣ – Brainfood Εκδοτική

epilekta-h

ΟΥΤΟΠΙΑ

Ένα μικρό, αληθινό βιβλίο, όχι λιγότερο ευεργετικό από ότι ευχάριστο

Όποιος επιδιώκει δημόσια αξιώματα αποκλείεται από κάθε δημόσιο αξίωμα αμέσως.

Ο διάσημος μύθος της Ουτοπίας, που γράφτηκε από τον Τόμας Μορ στις αρχές του 16ου αιώνα και έκτοτε δεν έχει πάψει να γοητεύει και προκαλεί το ενδιαφέρον, καταπιάνεται με το αιώνιο φιλοσοφικό ζήτημα της ιδανικής πολιτείας. Ο Μορ ενσωματώνει στο όραμά του για την ιδεώδη κοινωνία στοιχεία από τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον στωικισμό και τον επικουρισμό, και μιλάει για κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας, ανεξιθρησκία, κρατική πρόνοια και μέριμνα για όλους τους πολίτες, με σκοπό την κατάκτηση της ευτυχίας μέσω της επίτευξης κοινωνικής ειρήνης και δικαιοσύνης. Ένα κείμενο που επηρέασε όσο λίγα τη φιλοσοφική, πολιτική και λογοτεχνική παράδοση της Δύσης, λαμπρό γέννημα του ουμανισμού της Αναγέννησης.

ΟΥΤΟΠΙΑ – Brainfood Εκδοτική

epilekta-c

ΟΥΠΑΝΙΣΑΔΕΣ Ι

Το απαύγασμα της φιλοσοφικής διδασκαλίας του Ινδουισμού

 Αυτό, που ο νους δεν μπορεί να το σκεφτεί αλλά εξαιτίας του ο νους είναι ικανός να σκέφτεται: αυτό και μόνο να ξέρεις πως είναι το Μπράχμαν.

Οι Ουπανισάδες είναι τα ιερά ινδουιστικά κείμενα που συνοδεύουν τις Βέδες, τις ιερές σανσκριτικές γραφές, συμπυκνώνοντας το νόημά τους σε μορφή φιλοσοφικής διδασκαλίας – γι’ αυτό είναι γνωστές και ως «Βεντάντα», που σημαίνει το «τέλος» ή τον «τελικό σκοπό» της σοφίας (Βέδα θα πει «σοφία»). Και σε τι συνίσταται η αρχαία ινδουιστική διδασκαλία; Σε τίποτε άλλο πέρα από την αποστολή του ανθρώπου να απαλλαγεί απ’ όλες τις «πλασματικότητες» αυτού του κόσμου (τη μακροζωία, την ευμάρεια, τη στείρα νοητική λειτουργία κ.ο.κ.) και μέσω της υπερθετικής γνώσης του εαυτού να ενωθεί με τη θεϊκή συνείδηση, αυτή που διαπερνά και αποτελεί ολόκληρο το σύμπαν: «Ο άνθρωπος που έχει μορφή πεθαίνει, όχι όμως και αυτό που κατοικεί μέσα του».

ΟΥΠΑΝΙΣΑΔΕΣ Ι – Brainfood Εκδοτική

eilekta-e

Ο ΚΛΕΜΕΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ

Ένα μικρό σατιρικό διαμάντι από την πένα του Μαρκ Τουέιν

Όλες οι αφηγήσεις τελείωναν με την παρατήρηση πως «τριακόσιες χιλιάδες πολίτες και τέσσερις ντετέκτιβ είδαν το φοβερό πλάσμα, ενώ δύο από τους τελευταίους βρήκαν και τον θάνατο».

Ο μεγάλος Λευκός Ελέφαντας του Σιάμ, που στέλνεται ως δώρο από την κυβέρνηση της ασιατικής χώρας στη βασίλισσα της Αγγλίας, εξαφανίζεται σε μια στάση στη Νέα Υόρκη καθ’ οδόν προς τη Μεγάλη Βρετανία. Ο υπεύθυνος για τη μεταφορά του ελέφαντα απευθύνεται τότε στον ακριβοθώρητο, σπουδαιοφανή και γενικά «πανέξυπνο» επιθεωρητή Μπλαντ, που κινητοποιεί αμέσως ολόκληρο το αστυνομικό σώμα για την ανεύρεση και τη σύλληψη του άτυχου ζωντανού, με αποτελέσματα αν μη τι άλλο τραγελαφικά…

Μαρκ Τουέιν ξεπαστρεύει με άνεση τόσο τον –απ’ ό,τι φαίνεται παλιό– μύθο του εγκεφαλικού ντετέκτιβ όσο και μεγάλο μέρος της αποκαλούμενης και «αστυνομικής» λογοτεχνίας.

Ο ΚΛΕΜΕΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ – Brainfood Εκδοτική

epilekta-n

ΜΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Σύντομοι αφορισμοί από τον μεγάλο υπαρξιστή για τα ανθρώπινα πάθη

Κάποιοι αντιμετωπίζουν το ιδεώδες τους με μια επιφυλακτική ταπεινότητα και προτιμούν να το αρνούνται· φοβούνται τον υψηλότερο εαυτό τους επειδή, όταν μιλάει εκείνος, μιλάει απαιτώντας.

Οι σκέψεις του ανεξάντλητου και πολυδιαβασμένου Friedrich Nietzsche αποτυπώνονται σε αυτό το ημι-αυτοβιογραφικό απόσπασμα από το «Ανθρώπινο, πάρα πολύ ανθρώπινο», μια ακόμη ανθρωπολογική μελέτη από εκείνες που μέχρι και σήμερα μνημονεύονται από τους ανθρώπους του 21ου αιώνα.

Αυτοτελείς σκέψεις και ευφυείς παρατηρήσεις για τα πάθη και τις επιθυμίες που παλεύουν να επιβληθούν, για τα τόσο ανθρώπινα αισθήματα που θολώνουν την αλήθεια, τις βολικές αυταπάτες που κάνουν τον κόσμο να γυρίζει και πώς τελικά μπορεί ένα πνεύμα να ελευθερωθεί – τόσο από την προκατάληψη και την ανοησία όσο και απ’ τη φυλακή των ίδιων του των πεποιθήσεων.

ΜΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ – Brainfood Εκδοτική

epilekta-j

Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Όλες οι απαντήσεις του Σοπενάουερ για τις ανθρώπινες σχέσεις

 «Πρέπει κανείς να μην έχει ιδέα πώς λειτουργεί ο κόσμος αν νομίζει πως θα γίνει δημοφιλής με την εξυπνάδα και την αντίληψή του».

«Η Σχέση μας με τους Άλλους» είναι ένα απόσπασμα από τη συλλογή δοκιμίων-φιλοσοφικών προβληματισμών του Arthur Schopenhauer, η οποία δημοσιεύτηκε το 1851 υπό τον τίτλο ‘’Parerga und Paralipomena’’.

Ο ίδιος ο Schopenhauer περιέγραψε την συλλογή αυτή ως «ασύγκριτα πιο δημοφιλές από οτιδήποτε άλλο μέχρι τώρα», ενώ συμπληρώνουν θεματικά το πιο διάσημο ίσως έργο του, τον «κόσμο ως βούληση και ως παράσταση». «Η Σχέση μας με τους Άλλους» εκδίδεται ως ένα απαραίτητο σημείο αναφοράς τόσο για τους μελετητές του σπουδαίου Γερμανού ιδεαλιστή, όσο και για την ίδια την ιστορία της φιλοσοφίας εν γένει.

Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ – Brainfood Εκδοτική

epilekta-b

ΤΟ ΑΝΟΙΚΕΙΟ

Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ στη σειρά Επίλεκτα!

Το ανοίκειο είναι εκείνο το είδος του τρομακτικού το οποίο ανάγεται σε κάτι που ήταν κάποτε πολύ γνωστό και για πολύ καιρό οικείο.

Ο πολυγραφότατος και επιδραστικός νευρολόγος, θιασώτης της ψυχανάλυσης και ρηξικέλευθος αναλυτής, Ζίγκμουντ Φρόιντ, τιμάται μέσα από μια νέα κυκλοφορία των Εκδόσεων Οξύ, από τη σειρά Επίλεκτα.

Συνεχίζοντας την εξερεύνησή του στα βάθη του ανθρώπινου μυαλού, ο πατέρας της ψυχανάλυσης εξετάζει σ’ αυτό εδώ το σύντομο, αλλά ιδιαίτερα επιδραστικό δοκίμιο την αίσθηση του ανοίκειου, που «χωρίς αμφιβολία ανήκει στη σφαίρα του τρομακτικού, αυτού που προκαλεί ανησυχία και φόβο», αλλά συγχρόνως δεν μας είναι απαραίτητα άγνωστη ή εντελώς καινούργια.

ΤΟ ΑΝΟΙΚΕΙΟ – Brainfood Εκδοτική

epilekta-d

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ

Ένα από τα πλέον πολυμεταφρασμένα έργα σε νέα έκδοση από τις εκδόσεις Οξύ και τη σειρά Επίλεκτα!

Όταν φτάσετε στην κορυφή του βουνού, τότε μόνο θ’ αρχίσετε να σκαρφαλώνετε. Κι όταν η γη απαιτήσει τα μέλη σας, τότε θα χορέψετε πραγματικά.

Γρίφος για τους λογοτεχνικούς κριτικούς της εποχής του και δώρο για τους απανταχού αναγνώστες, ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ είναι το πιο γνωστό και δημοφιλές έργο του Χαλίλ Γκιμπράν. Ο «Άνθρωπος από τον Λίβανο», που άφησε τη σφραγίδα του και ως ζωγράφος στην εικαστική σκηνή της Αμερικής στις αρχές του 20ού αιώνα, καταθέτει εδώ ένα από τα πιο συμπυκνωμένα στην ουσία τους και διαχρονικά στην απήχησή τους σχόλια για την ανθρώπινη κατάσταση, εμβαθύνοντας με μια αβίαστη ποιητικότητα στα πιο κοινά και καθημερινά θέματα: τη δουλειά, τη φιλία, την ομορφιά, τον πόνο, τον χρόνο, τη λογική, τον θάνατο. Και το ουμανιστικό μήνυμα του Προφήτη, σοφό σαν χάδι, είναι τόσο καθαρό και εύγλωττο που κατατάσσει τον Γκιμπράν τρίτο πιο πολυδιαβασμένο ποιητή στον κόσμο, μετά τον Σαίξπηρ και τον Κινέζο φιλόσοφο Λάο Τσε.

Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ – Brainfood Εκδοτική

epilekta-e

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ

Μια σπαρταριστή συρραφή φυγόκεντρων ιστοριών και στιγμιοτύπων που ακροβατούν επιδέξια ανάμεσα στο μαύρο χιούμορ και το παράλογο, από τον Καναδό πρωτοπόρο του είδους –και «πιο αστείο άνθρωπο της δεκαετίας του 1910»– Στίβεν Λίκοκ.

Η εκπαίδευση χωρίζεται σε λαμπρή παιδεία, κλασική παιδεία και ελλιπή παιδεία. Όλοι οι πολύ ηλικιωμένοι έχουν λαμπρή παιδεία· όσοι φαίνονται να μην ξέρουν τίποτε άλλο έχουν κλασική παιδεία· κανείς, απ’ όσο ακούμε, δεν έχει ελλιπή παιδεία.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για ένα νέο που θέλει να γίνει εκατομμυριούχος να πιστεύει πως έχει το δικαίωμα να σηκώνεται στις 7.30 το πρωί, να πίνει κρύο νερό με το μεσημεριανό του και να πέφτει για ύπνο στις 10 το βράδυ. Αν θέλετε ν’ αλλάξετε την εργασιακή σας κατάσταση, αλλάξτε και τη ζωή σας. Όταν η σπιτονοικοκυρά σάς φέρνει για πρωινό μπέϊκον με αυγά, πετάξτε τα απ’ το παράθυρο στον σκύλο και πείτε της να σας φέρει ωμά σπαράγγια κι ένα μπουκάλι σαμπάνια. Μετά πάρτε τηλέφωνο τον εργοδότη σας και πείτε του ότι θα είστε εκεί γύρω στις έντεκα. Η εργασιακή σας κατάσταση θα αλλάξει. Και πολύ σύντομα, μάλιστα».

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ – Brainfood Εκδοτική

epilekta-k

Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ

Το βιβλίο που έθεσε τις βάσεις του κινήματος των Ρασταφάρι για πρώτη φορά στα ελληνικά!

Στο σαλόνι του θα δει έναν πετεινό να βηματίζει στο φεγγάρι και τις μέλισσες πάνω στα τριαντάφυλλα στην Αφροδίτη. Τους εργάτες στον Άρη, τους απεργοσπάστες στη γη και την κόρη μου στο πανεπιστήμιο του Δία.

Οι εκδόσεις Οξύ με μεγάλη υπερηφάνεια παρουσιάζουν, μέσα από τη σειρά Επίλεκτα και για πρώτη φορά στα ελληνικά, ένα από τα πλέον επιδραστικά βιβλία για την κουλτούρα της αφρικανικής φυλής.

Η Βίβλος των Εκλεκτών εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1924, μια εποχή άνθισης για κοινωνικά κινήματα που στόχευαν στην ανάδειξη της αφρικανικής κληρονομιάς στη δυτική πλευρά του Ατλαντικού, και ήταν το πρώτο βιβλίο στον 20ό αιώνα που δημοσιεύτηκε από συγγραφέα γεννημένο στη νήσο Ανγκουίλα της Καραϊβικής: τον Ρόμπερτ Άθλι Ρότζερς, ιδρυτή και κήρυκα της αφροκεντρικής πίστης του αθλικανισμού, που οραματιζόταν την ένωση της καταπιεσμένης αφρικανικής διασποράς με τη «μητέρα» Αφρική. Πριν απαγορευτεί από τα αυταρχικά καθεστώτα της εποχής, η Βίβλος των Εκλεκτών (γνωστή και ως «Βίβλος των Μαύρων») πρόλαβε να διαβαστεί σε μαύρες κοινότητες από την Τζαμάικα ως τα ορυχεία της Νοτίου Αφρικής και να λειτουργήσει ως προάγγελος του κινήματος των Ρασταφάρι και του κύματος της ρέγκε μουσικής που ακολούθησε μερικές δεκαετίες αργότερα.

Η ΒΙΒΛΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ – Brainfood Εκδοτική

epilekta-l

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ

Άρθρα και δοκίμια του Όργουελ για την πολιτική, την κοινωνία και άλλα… δαιμόνια.

Χωρίς αμφιβολία, ένας άγιος πρέπει να αποφεύγει πράγματα όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα και ούτω καθεξής, από την άλλη όμως και ένας άνθρωπος πρέπει να αποφεύγει πράγματα όπως η αγιοσύνη.

Δέλα χαρακτηριστικά δοκίμια και άρθρα του Τζορτζ Όργουελ. Είναι παρήγορο να διαβάζεις για γεγονότα που μοιάζουν οικεία και καίρια παρότι συνέβησαν πριν από ογδόντα και πλέον χρόνια –συχνά υπό την απειλητική σκιά του φασισμού που εξαπλωνόταν στην Ευρώπη– όπως τα είδε και τα κατέγραψε ο Τζορτζ Όργουελ. Που σημαίνει: ευφυΐα στην παρατήρηση, διορατικότητα, ενσυναίσθηση (παρότι ο όρος δεν ήταν τόσο δόκιμος στην εποχή του), διαρκής συνειδητοποίηση της κοινωνικής και φυλετικής ανισότητας και βαθιά δυσανεξία προς τις πρακτικές του ολοκληρωτισμού.

Πέρα όμως από την κοινωνική ευαισθησία και τη διαφωτιστική πρόζα, τα δέκα άρθρα και δοκίμια για την πολιτική, την κοινωνία και τη λογοτεχνία που περιλαμβάνονται εδώ απηχούν με τον πιο εμφατικό τρόπο την άρνηση του Όργουελ να εγκλωβιστεί σε δόγματα του συρμού ή σε ιδέες που ο ίδιος είχε ξεπεράσει πριν από την εποχή του, ακόμα κι όταν γράφει για μια ονειρεμένη παμπ που λέγεται… Υποβρύχιο Φεγγάρι.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ – Brainfood Εκδοτική

Και αν σου ανοίξαμε την όρεξη για διάβασμα ψάξε περισσότερους τίτλους από την εκλεκτή σειρά «Επίλεκτα» των εκδόσεων Οξύ…  

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Αγάπα περισσότερο, ώσπου να μην πονάει άλλο» William Shakespear

Μαθήματα αγάπης και έρωτα από τον William Shakespear

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν σκέφτομαι πια τον θάνατο με ρομαντικό τρόπο» Robert Smith

Χρόνια πολλά στον The Cure της καρδιάς μας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 25 Απριλίου

Ενισχύστε την υγεία σας, φυσική, πνευματική και ψυχική

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30