«Ξέρω μόνο μία ελευθερία, και αυτή είναι η ελευθερία του μυαλού» Antoine de Saint-Exupery

122 χρόνια από τη γέννηση του θρυλικού μπαμπά του «Μικρού Πρίγκιπα»

Αγγελική Λάλου

Ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (29 Ιουνίου 1900 - 31 Ιουλίου 1944) (Πλήρες όνομα Αντουάν-Ζαν-Μπατίστ-Μαρί-Ροζέ ντε Σαιντ-Εξυπερύ - Antoine-Jean-Baptiste-Marie-Roger de Saint-Exupery) ήταν Γάλλος συγγραφέας, που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από το βιβλίο του «Ο Μικρός Πρίγκιπας», το οποίο μεταφράστηκε σε πάνω από 250 γλώσσες και είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο. Βρίσκεται δεύτερο από την κορυφή της λίστας: έχοντας πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομ. αντίτυπα. Ο Εξυπερύ πάνω απ’ όλα ήταν ένας στοχαστής-φιλόσοφος που αποτύπωνε τη ζωή κι ανέλυε τον προορισμό της. Από την άποψη αυτή τα βιβλία του «Γη των Ανθρώπων» και το «Ταχυδρομείο του Νότου» αποτελούν το απάνθισμα της φιλοσοφίας του.

Το μεγαλύτερο ωστόσο μέρος της ζωής του αφιερώθηκε στην κατάκτηση των αιθέρων της πολιτικής αεροπορίας, της οποίας είναι ιστορικά απ' τους μεγάλους προδρόμους, ήταν ηγετικός παράγων της δημιουργίας της πρώτης διεθνούς γαλλικής εμπορικής εταιρείας από την οποία ξεπήδησε η Air France, ήταν δοκιμαστής αεροπλάνων της Air France και πολέμησε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πτώση της Γαλλίας, όπου και παρασημοφορήθηκε για να σκοτωθεί τελικά το 1944.

View this post on Instagram

A post shared by Dolce vita 🇮🇹 (@une_italienne_a_parigi)

 

Για να τιμήσουμε τα 121 χρόνια από τη γέννησή του διαλέξαμε μερικές από τις διάσημες και διαχρονικές του φράσεις:

 

 

«Η αληθινή αγάπη είναι ανεξάντλητη. Όσο περισσότερο δίνεις, τόσο περισσότερο έχεις. Όπως και στο αληθινό σιντριβάνι, όσο περισσότερο νερό αντλείς, τόσο πιο άφθονη γίνεται η ροή του νερού».

 

«Κανένα γεγονός δεν μπορεί να αφυπνίσει μέσα μας έναν ξένο εντελώς άγνωστο σε εμάς. Το να ζεις σημαίνει να γεννιέσαι αργά. Θα ήταν σχετικά πολύ εύκολο αν μπορούσαμε να δανειστούμε ήδη έτοιμες ψυχές».

 

«Εάν θέλετε να φτιάξετε ένα πλοίο, μην στείλετε τους ανθρώπους να συλλέξουν ξύλα και μην τους αναθέσετε διάφορες εργασίες, αλλά πρώτα απ’ όλα διδάξτε τους να λαχταρούν την ατελείωτη έκταση της θάλασσας».«Αυτό που σώζει έναν άνθρωπο είναι να κάνει ένα βήμα. Στη συνέχεια ένα βήμα ακόμα. Ίσως είναι πάντα το ίδιο βήμα, αλλά είναι κάτι που πρέπει να κάνετε».

 

«Και αυτό εδώ είναι το μυστικό μου, ένα πολύ απλό μυστικό: μόνο με την καρδιά μπορεί κανείς να δει σωστά, ό,τι είναι ουσιώδες και σημαντικό παραμένει αόρατο στο μάτι».

 

«Ένας σχεδιαστής ξέρει ότι έχει πετύχει την τελειότητα όχι όταν δεν υπάρχει τίποτα για να προσθέσει, αλλά όταν δεν υπάρχει τίποτα που απομένει για να το αφαιρέσει».

 

«Νύχτα, αγαπημένη. Νύχτα, όταν οι λέξεις εξασθενούν και τα πράγματα ζωντανεύουν. Όταν έχει τελειώσει η καταστροφική ανάλυση της ημέρας, και όλα όσα είναι πραγματικά σημαντικά γίνονται και πάλι ολόκληρα και υγιή. Όταν ο άνθρωπος επανασυναρμολογεί τον αποσπασματικό του εαυτό και αφήνεται να μεγαλώνει με την ηρεμία ενός δέντρου».«Ξέρω μόνο μία ελευθερία, και αυτή είναι η ελευθερία του μυαλού».

 

«Αυτό που κάνει την έρημο όμορφη είναι ότι κάπου κρύβει ένα πηγάδι».

 

«Το μόνο που έχει σημασία είναι η προσπάθεια».

«Το αεροπλάνο μάς αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο της γης».

 

«Η αγάπη δεν συνίσταται στο να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον, αλλά στο να κοιτάμε μαζί προς την ίδια κατεύθυνση».

 

«Η σημασία των πραγμάτων δεν έγκειται στα ίδια τα πράγματα, αλλά στη στάση μας απέναντί ​​τους».

 

«Ο άνθρωπος φοβάται το άγνωστο. Αλλά όταν ένας άνθρωπος έχει αντιμετωπίσει το άγνωστο, αυτός ο φόβος γίνεται γνωστός».

 

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται».

 

«Είναι ο χρόνος που αφιερώνεις στο τριαντάφυλλό σου που κάνει το τριαντάφυλλό σου τόσο σημαντικό».

 

Ο μικρός πρίγκιπας κυκλοφορεί σε πολλές εκδοχές και σε πολλές εκδόσεις - εμείς σήμερα επιλέξαμε μια αγαπημένη έκδοση για πιο μικρά παιδιά που συνδυάζει και το παιχνίδι και τη δραστηριότητα με μαγνητάκια και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι: Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ – Brainfood ΕκδοτικήAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares